Keresés

Részletes keresés

Tereza Creative Commons License 2008.10.21 0 0 244
Ezek szerint két fajta sajt kell bele?
Előzmény: Zitka (239)
Tereza Creative Commons License 2008.10.21 0 0 243

Ezt sem ettem még. Ez valami osztrák hegyi étel ? Jó kis tápláló! Egyszer kipróbálom. Köszönöm.

 Hogyan lesz nokedlidből hosszúkás fajta? Deszka módszerrel?

 

Zitka, mi már egyszer egy másik topicban beszélgettünk nokedliről - annak idején meglepődtél, hogy én réteslisztből készitem. Hát most csak csendesen megjegyzem, hogy mostanában áttérőben vagyok a teljeskiőrlésű lisztre, viszont azzal is most ismerkedem. Először teljkiörl. búzaliszttel próbálkoztam- akkor kicsit olyan olyan volt a nokedli, mintha egy kis homok bekerült volna a lisztbe, olyan érzés volt a fogaknak, de engem nem zavart. Aztán jött a tönkölybúzaliszt, az már kevésbé volt olyan. Az elsőt még először kevertem normál liszttel, de a múltkor már magában csináltam.

Ezt a Spaetzle-t ugye finomlisztből illik készíteni, ugye?  

 

Előzmény: Zitka (238)
esotherica Creative Commons License 2008.10.20 0 0 242
Ó, a Spätzle receptet köszi! A fricceknél ettem a nyáron, és érdekelt a recept. :) Van is szárított, zacskózott spaclém, azzal egyszerűbb, nem kell hurkákat gyúrni. :)
Előzmény: Zitka (238)
Tereza Creative Commons License 2008.10.20 0 0 241
A 239-es hsz szerint ebbe nem használnak, de van amibe igen. De azért köszi szépen a válaszodat.
Előzmény: esotherica (237)
pszeudocsííz Creative Commons License 2008.10.20 0 0 240
Barbárság vagy sem, számomra az a fontos, hogy minél kevesebb gyűrődéssel sikerüljön az éhes bandámból jóllakott napköziseket varázsolni. Ehhez pedig a Remoska és a rántottás álkarbonári jó eszköznek bizonyul!
(a pecorino-t én is szeretem)
Zitka Creative Commons License 2008.10.20 0 0 239

Az olaszok használnak feketeborsot (pl. a carbonaraba is), de a pestoba NEM. :-)

 

Pecorino sajt kell még az igazi pesto genovese-be a parmigiano mellett.

Előzmény: Tereza (236)
Zitka Creative Commons License 2008.10.20 0 0 238

Valószínűleg azért is, mert nálunk a tojásos nokedli a megszokott tészta-tojás kombó, amin gyakorlatilag rántotta van.

 

Egyébként - és ezt remoskában is jól el lehet készíteni - próbáld ki egyszer a Spätzle-t. Ez gyakorlatilag jó sok tojásból készített nokedli, ráolvasztott sajttal + ropogósra pirított hagymakarikákkal. Nymmm....! :-)

 

Annyiban tér el a nokedlitől, hogy nem "gombóckák", hanem jó hosszúkás formájú a "nokedli", és egy fél kiiló liszthez akár 3-4 tojást is felhasználnak, viszotn ennek megfelelően sokkal kevesebb tejet ill. vizet.  Finom, zsíros-olvadós sajttal (pl. Bergkäse) lerétegezed, és összesütöd. A tálaláskor szórod rá a karamellizálódott, ropogós hagymakarikákat.

Előzmény: Tereza (235)
esotherica Creative Commons License 2008.10.20 0 0 237
Szerintem nem használnak feketeborsot. De lehet, hogy rosszul tudom.
Előzmény: Tereza (236)
Tereza Creative Commons License 2008.10.20 0 0 236

Képzeld el, hogy még a bazsalikomos pestót is csak nemrég kezdtem csinálni, tkp magyar recept szerint. Mennyire hasonlít az igazi olaszhoz, nem tudom. Egy kis cserépnyi bazsalikom + 5 dkg fenyőmag + parmezán + fokhagyma + só + feketebors (vajon olaszok egyáltalán használnak feketeborsot?) és extraszűz olívaolaj (ezt még a férjem nem nagyon szereti). Szóval így állok, vannak még hiányosságaim ezen a téren!!!

 

Előzmény: Tereza (235)
Tereza Creative Commons License 2008.10.20 0 0 235

Valszeg igazad van.

Szinte hihetetlen, de ez az étel valahogy kimaradt az életemből. Csak egyszer ettem valakinél, de őszintén szólva zavart a nedvessége (valszeg olyannak kellett lenni), nem ízlett és többett nem foglalkoztam vele.

Lehet, hogy az ízlésemhez közelebb áll az "álcarbonara". Ez biztosan barbárság, de ez van. Amúgy szeretem az olasz konyhát, de sajnos az autentikussal  nem nagyon van szerencsém találkozni.

Előzmény: Zitka (233)
pszeudocsííz Creative Commons License 2008.10.20 0 0 234
Hát igen, ez a karbonara is csak úgy Spagetti a'la Carbonari, mint a gyuvecsem gyuvecs...Igazi gyuvecst még nem is ettem. Ha emlékeztek a Napoletana étteremre, ott találkoztam a Spagetti a'la Carbonari-val, aztán próbáltuk otthon létrehozni, és valami ilyesmivé idomult.
De igazad van, az autentikus valószínűleg sokkal nedvesebb. A neve szerint - faszénégetők módjára - sem valószínű, hogy sokat cicóztak volna vele. Bár, a faszenet valami kemenceszerűségben égetik. Tényleg, egy kis füstös illat nagyon illene hozzá!
Előzmény: Zitka (233)
Zitka Creative Commons License 2008.10.20 0 0 233

Akkor valszeg te nem szereted a carbonarat.

Mert bizony tilos, hogy "rántotta" legyen a sajtos-tojásos öntetből.

Előzmény: Tereza (229)
pszeudocsííz Creative Commons License 2008.10.20 0 0 232
Ezt eredetileg a birstopikba írtam, de miért ne lehetne Remoskában is elkészíteni?

Van egy remek birs receptem, nagyon macerás, de minden pénzt megér. Először készíteni kell egy jó adag hagymás rostélyost. Esetleg marhapörköltet, vagy bármilyen marhahúst paprikás-hagymás zaftban. A húsdarabokat lerakni egy tepsibe. Itt jön a macera: bárddal vagy hosszú éles késsel ránehezedve feldaraboljuk a birseket és a magházakat kiszedjük. Ujjnyinál ne legyenek vastagabbak a darabok. Csinosan elrendezzük a tepsiben ezt is, kerüljön bele pár szem borókabogyó is, meglocsoljuk a rostélyos levével és megsütjük. Nem árt egyszer-kétszer locsolgatni. Amit még nagyon szeretünk hozzá, az ugyanígy betepsizett édesburgonya (előbb meg kell hámozni). Hasonló ízre és állagra a sütőtökhöz. De héjában sült krumpli is nagyon illik hozzá. Mondtam, hogy nagyon macerás. Ha sietés van, elő lehet puhítani kicsit mikróban a birset, krumplit, batátát. Utóbbit Kaisersben lehet kapni, meg tecsoban. És párolt kelbimbót ajánlok még hozzá.
Hm, én egész jókat szoktam főzni...


Zitka Creative Commons License 2008.10.20 0 0 231

Ezzel csak egy baj van, mégpedig az, hogy ez nem carbonara. :-D

Persze attól még lehet finom. :-)

Előzmény: pszeudocsííz (228)
pszeudocsííz Creative Commons License 2008.10.20 0 0 230
Persze, az enyém is nyálkás, ha nem sül meg eléggé.De én megsütöm, mert nem szeretem a nyers tojást.
Az új R ugyanolyan kerek, mint a régi, és a középső méret.Tehát kb akkora, mint egy tortasütő. Mint az egyik képen látható, ablakos, kerek, annyi a különbség, a fémkarika helyett hajlított drótlába van, fogantyúval. Meg kis világítós kapcsolója a tetején, praktikus, mert látni, ha be van kapcsolva. Ja, és az alsó rész belül teflonos. (azt gondolom, ez nem lesz nagyon tartós, elég vékonykának tűnik)

A GYUVECS:
valójában ezt az ételt csak mi nevezzük gyuvecsnek, az igazi nem ilyen.
szóval:
40 dkg darált sertéscombból pörköltet készítek, vagy a maradék pörköltet is le lehet darálni. De az nem olyan jó. A rizst megfőzöm. Vöröshagymát és zöldpaprikát vékony karikákra vágva olajon kicsit megpárolok, vagyis nem kell pirítani, hanem öntök hozzá fél pohár sós vizet és kicsit forralom. Az a cél, hogy megpuhuljon. Aztán leszűröm. A Remoskába alulra rizs kerül, rá a hagyma-paprika puhítmány, majd paradicsomkarikák. Mégegyszer ugyanez a rétegzés, a tetejére 2-3 dl vízzel kicsit meghígított tejfölt öntök. Csak azért vizezem, hogy mindenhova jusson belőle és legyen annyira híg, hogy lecsurogjon az aljáig. A tejföl tetejét paradicsomkarikákkal kirakom, de csak a csicsázás miatt, guszta, mikor összesül a tejföllel. Mivel a húst is megpároltam előzőleg, és minden puha, csak addig kell sütni, míg a teteje megpirul és akkorra az egész át is sül.
Akkor van gubanc, ha a tejföl túl vizes, vagy a paprika, mert mire megsül a teteje, nem párolog el a leve. De akkor is finom.

Aztán ezt lehet fokozni , ha padlizsánszeleteket is rakunk bele, de előbb át kell kicsit sütni vagy megmikrózni, mert különben nyers marad. Ilyenkor a pörköltet origánóval és/vagy kakukkfűvel/ bazsalikommal lehet nyomni, és ebben az esetben rakott padlizsán néven emlegetem, de a családom ezt nem annyira szereti, mint a sima "gyuvecs"-t.
Felmerül a kérdés, nem lehetne-e nyersen belerakni a dolgokat? Mondjuk a rizst nem kéne külön főzni... Eddig ez eszembe sem jutott, de mint mondtam, úgy már jártam, hogy a zöldség nyers maradt előkezelés nélkül. Persze ha mikrózzuk... Mindegy, nekem ez már rutinfeladat, nem fogok variálni. A kempingben elég izgatott szimatolást váltott ki annak idején !
Tereza Creative Commons License 2008.10.20 0 0 229

Köszönöm a carbonarát.

Egyszer valakinél ettem, de az olyan nyálkás valami volt, de a tiéd szimpatikusan hangzik, gusztusosan.

Előzmény: pszeudocsííz (228)
pszeudocsííz Creative Commons License 2008.10.19 0 0 228
Tulajdonképp tényleg van jogosultsága a sütő mellett is, lehet vinni apartmanba, kempingbe és a kertbe, míg egy sütővel ez kevésbé kényelmes. Csak az a baj, hogy inkább a vagy ez / vagy az van.
A carbonara nagyon egyszerű : tarját, császárhúst, kolozsvári szalonnát, bacont vagy bármi ilyesmit apró kockákra vágva megsütök, lehet a R edényében is, de gázon.A fölös zsír le kell önteni. Utána a spagettit összekeverem tejföl és tojás és reszelt sajt + pici só keverékével , meg a pörcökkel és bekapcs. Mikor már szép piros a teteje, még egy kis reszelt sajtot teszek rá. Legjobban az ecetes pirospaprikával szeretem, mostanában a Lidiben vettem sült ecetes paprikát, valami csoda!
Nagy része elfogy ebédre, a maradékért heves csaták dúlnak délután.
Előzmény: Tereza (227)
Tereza Creative Commons License 2008.10.18 0 0 227

Szia Pszeudocsííz!

 

Igazad van: az a jó a sülthúsnál, hogy nem kell állandóan locsolgatni, és egyszerre párolódik is és sül is.

 

Milyen az új Remoskád? Nagy, közepes, vagy esetleg szögletes (mert valahol azt hallottam, hogy állítólag már olyan is létezik)?

 

Szerintem a Remoska "megélhet" még a csilivili sütő mellett is.

  

Légyszi, írd meg a "gyuvecs-ed" receptjét (és a spagettiét is).

Előzmény: pszeudocsííz (226)
pszeudocsííz Creative Commons License 2008.10.18 0 0 226
Hali Remoskások!
Jó volt nosztalgiázni, fiatal koromba nekem se volt sütőm. Már van, de a két régi Remoskát (ablakos és ablaktalan) még mindig használom. Sőőőőt, nemrég kaptam egy közepes újat! Teflonyost. Úgy tűnik, mindhárom ugyanolyan jó, nem tapasztaltam eltéréseket. Gondolom a teflonos sérülékenyebb. A fedelére ráégett cuccot be szoktam fújni sütőtisztító sprével, és aszalom egy éjszakát. Utána fémdörzsi - gumikesztyűben.
NE GYERTEK NEKEM AZZAL, HOGY NEM TUDTOK GUMIKESZTYŰBEN.... Ha lapátkezű férfiak tudnak kesztyűben operálni, mosogatni is lehet. Meg kell szokni.
Fiatalabb korunkban kempingezni is vittük Remoskát - neki is jár a nyaralás. Rakott krumplit és rakott kelt, rizskochot és tésztákat szoktam benne csinálni, meg egybesült húst. A sülthúst ma is ebben készítem: belefér 1 kg comb v tarja, 1 fej hagyma, fokhagyma, 2 paradicsom, zöldpaprika, paprikacsutka, 1 vizespohár víz. Só, bors, bazsalikom, kakukkfű, borókabogyó. 1/2 óra múlva megfordítom a húst, és a vége felé vissza, hogy szép piros legyen az alja is. Először megpárolódik, utána lassan elpárolog a víz és zsírjára sül. Általában ezt már nem lehet megvárni, mert olyan illata van...!
Én így szeretek főzni, nem kell locsolgatni, nézegetni, beledobom, bekapcs és Hawaii.
Van egy időzítőkapcsolónk is, ha van türelmem beállítani, 1 órára el is mehetek vásárolni. Persze akinek van csilivili sütője, azt ez nem érdekli.
Készítek még Remoskában spagetti a la carbonara-t és "gyuvecs"-t is. Ó, fiatalság!
Princeke Creative Commons License 2008.10.12 0 0 225

Engem érdekelne, zsínór nélkül is. Ha még megvásárolható, akkor a nadasdister@gmail.comra írjon legyen szíves.

Köszönöm

Előzmény: doyen62 (57)
fintorgó Creative Commons License 2008.07.13 0 0 224

Konyhakímélésiből az udvaron a remoskában sült a sajtos-tejfölös tészta, megpirult rendesen, finom is volt, de sajnos elfogyott. :(

Holnap lecsót főzok, lehet megpróbálom a rizst a remoskában összefőzni vele.
minyike Creative Commons License 2008.04.22 0 0 223
A múlt vasárnapi ismét a Remoskáé lett a főszerep: a legkisebb ellenállás irányába vetve magam egy nyuszit (aki természetesen nálunk szívta egy évvel ezelőtt a jó falusi levegőt) ugrasztottam az edénybe, alátéve némi mangalicazsírt, megsóztam, megdobáltam 2 fej megpucolt és szeletekre vágott fokhagymával, meglocsoltam némi borral, rátettem a fedőt és sorsára hagytam. Néhány órával később kenyérrel pompás ebéd volt.
minyike Creative Commons License 2008.04.07 0 0 222
:-)))
Előzmény: tuutuu (221)
tuutuu Creative Commons License 2008.04.07 0 0 221
Az se rossz, levehető ajtósként meg egyenesen remek...:}}
Előzmény: minyike (220)
minyike Creative Commons License 2008.04.07 0 0 220
Megmértem a zománcost: addig töltöttem vízzel, ameddig liszttel szoktuk, az kb. 4,5 dl.
A hétvégén ettem DNK-t (nem én sütöttem), érdekes volt. Az mindenesetre pozitív, hogy lehet rozslisztből is sütni. De én NDK-ként (Nem Dagasztott Kenyér) hallottam emlegetni.
Előzmény: tuutuu (219)
tuutuu Creative Commons License 2008.04.03 0 0 219

Nem kell megijedni a kenyeres topictól. A fejlécben ott van E.Margit honlapja, ott tengersok recept, jótanács, gépismertető van, azzal érdemes kezdeni.A topicban meg elég az utolsó 200 hozzászólást elolvasni, a dolgok gyakran ismétlődnek...

Előzmény: minyike (216)
tuutuu Creative Commons License 2008.04.03 0 0 218

Kénytelen voltam. Ifjú házasként kaptunk egy készletet, és az egyik ( igaz, mattfehér, ergo nem épp jénai, csak hőállónak nevezett) eldurrant. Na, akkor a többit beraktam a sütőbe, az egyik még ott is eldurrant, pedig kíméletesen melegítettem.

Dehát nem is baj, ha akkor eldurrant. A többi 30 éve bírja a kiképzést.

( A másik is tejfehér volt, dehát nekem nem hiányzik, hogy akár a mikróban eldurranjon, tele kajával...)

Előzmény: Tereza (217)
Tereza Creative Commons License 2008.04.03 0 0 217

Te kipróbáltad ezt a új jénai beavatását? Én ezt először hallom.

 

Tegnap valahogy nem vettem észre a 203 hsz-odat. Az a helyzet, hogy én sem tudtam, mi az a DNK. Most már legalább tudni fogom, mit jelent, ha valahol találkozom ezzel a kifejezéssel. Ez most olyan fogalom lehet a neten, mint pár éve a Start piskóta. Sőt még nagyobb, mivel kenyér gyakrabban fordul meg az asztalon. 

Előzmény: tuutuu (213)
minyike Creative Commons License 2008.04.02 0 0 216
Már benéztem, de visszariasztott a 30000 fölötti hozzászólás. Azért majd megnézem tüzetesen, mert mi is már 16 éve használunk kenyérsütő gépet (a kézzel dagasztós, remoskás változat csak akkor működik, ha hosszabb időre megyünk falura és Pesten marad a kenyérsütő gép - vagy ha egyszerűen kedvünk szottyan rá). A lényeg, hogy bolti (főleg adalékos) kenyeret a legritkább esetben fogyasztunk.
Előzmény: tuutuu (215)
tuutuu Creative Commons License 2008.04.02 0 0 215

Bocs, a Dagasztás Nélküli Kenyér...:}}

Mondom, nézz be a kenyeres topicba...:}}

Előzmény: minyike (214)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!