Keresés

Részletes keresés

rabida Creative Commons License 2006.11.11 0 0 35
erről lenne szó! meg aról, hogy megtanuljuk használni az információt és megtanuljuk azt amódszert, hogy hogy jutunk hozzá. Ez ma az internet világában egészen egyszerű lenne.
Előzmény: nyman (34)
nyman Creative Commons License 2006.11.11 0 0 34
Svedorszagban egy "Problema alapu tanulas" modszerevel oktato kepzesre jartam. Ez ugyan nem egy kulonlegesseg, de nekem a lexikalis, leadjuk az anyagot, majd vizsgan szamonkerjuk utan ujdonsag volt. A lexikalis tudas amit osszeszedtem szerintem minimalis volt, ugyanakkor, mindig valami valos, eletszeru problemaval kapcsolatos feladatokat kellett megoldani, egyenileg is es csoportban is es ez kepessegekben szerintem sokat nyujtott.
Előzmény: rabida (28)
rabida Creative Commons License 2006.11.11 0 0 33
én is azt csinálom, amit tanultam. Hiszen azért mentem arra az egyetemre, mert az érdekelt. Ez teljesen logikus.
Még egy ok arra, hogy nem kell rögtön diplomát szerezni mindenkinek. Menjen dolgozni és amikor tudja, hogy mit akar, akkor iratkozzon be abba az iskolába, ahol azt tanuléja, ami érdekli.
Előzmény: nyman (30)
Nem tudom. Creative Commons License 2006.11.11 0 0 32
Nem akartam azt sugallni, hogy pl. a mernokok feltetlenul kulturalatlanok. En speciel fizikus vagyok, es tisztaban vagyok azzal, hogy sok real-ertelmisegi probalja kepezni magat a szabadidejeben mas teruleteken is. Viszont ezt ha csak hobbibol csinalja az ember akkor csak nagyon ritka esetben tudja szisztematikusan csinalni, ezert gondolom ugy, hogy nem rossz, hogy ha egy kicsit tobb olyan ember van aki ezt szisztematikusan tanulta, mint amennyire a(z egyebkent is oda-vissza valtozo) piacnak szuksege van.

Masik kozelites ahonnan probalom szemlelni a doglokat: szerintem ma nagyon vissza vannak szoritva a human-tudomanyok mint prioritas. Lehet, hogy ez az egyik oka, hogy az altalad emlitett politikusok nem latjak at racionalisan a dolgokat. Vagyis nem biztos, hogy ma olyan emberek kerulnek human palyakra akik feltetlenul a legratermettebbek, inkabb olyanok akik akarnak valamibol egy diplomat. A politikusok eseteben talan egyeb faktorok is szamitasba johetnek: lehet, hogy nagyon is racionalisak, csak bizonyos korok erdekeit vedik...

A racio is bizonyos fokig egy faramuci dolog: a termeszettudomanyok eseteben a racio nyilvanvalo, az ervek alatamasztasanak nyilvanvaloan kovetkezetesnek kell lenni. De arnyaltabb ertelemben ugyanugy kovetkezetes pl. Moricz Zsigmond Rokonok c. konyve (ha nem lenne az, akkor nem lenne az ami). Annak ellenere, hogy kitalalt tortenet (tudomanyos modszerekkel pl. nem igazolhato) megis megfelel a valosagnak.
Előzmény: nyman (27)
AZS Creative Commons License 2006.11.11 0 0 31
"Nehany esetben kontruktivan"

pl?
Előzmény: nyman (20)
nyman Creative Commons License 2006.11.11 0 0 30
a valakinek van egy diplomaja es nem tud elhelyezkedni van mas munkalehetöseg is de a kepzes akkor sem felesleges
Nezopont kerdese. Jo, lehet, hogy tanult valamit, de ha nem tud a szakma kozeleben elhelyezkedni, akkor megiscsak valahol elpocsekolt 3-5 ev, ahellyett, hogy olyan kepzesre ment volna, ahol profitalni is tud a tudasabol. Persze ha fizetos kepzest csinalt, akkor a kutyat nem erdekli.

"Szerintem a forumba irok 90% nem az eredeti vegzetsegenek megfelelö munkat vegez ."
Akkor en a kissebbseghez tartozom. :o) A szakkozepiskolaba is azt tanultam, amit most csinalok, illetve az elso diplomam teruleten vagyok. Most eppen nem Mo-n. A szakma (epuletgepeszet) jol fizet Mo-n is, illetve kulfoldon is eleg sok helyre el lehet menni vele. Igaz van ket masik diplomam is, az egyik Svedorszagbol kornyezetvedelem teruleterol. De nem azert nem dolgozom ezen a teruleten, mert nincs lehetoseg, hanem mert ezt jobban szeretem csinalni.

Ket hete volt a 15 eves erettsegi talalkozonk. Valoban kevesen maradtak meg a szakmaban, max csak periferikusan. 2,5 eve meg megszerveztem a 10 eves foiskolas talalkozot is. Ott azert az embereknek a 80-90%-a szakmaban maradt, igaz eleg szeles a terulet, tervezes, kiviteles, kereskedelem stb. ugyhogy boven van lehetoseg. Persze volt aki azert valtott at husiparra, mert egy tobbprofilu cegnel dolgozott es ebbe tobb fantaziat latott es elkezdett sajat hentesekkel dolgozni.
Előzmény: Törölt nick (21)
rabida Creative Commons License 2006.11.11 0 0 28
a probléma az, hogy az oktatás arról szól, hogy humán meg reál.
No, meg a művészek, akik sehová sem sorolhatóak...
Addig, amíg nem egyben kezelik a problémát, hanem tantárgyakra szedve, sose lesz igazi műveltség.
Amíg az oktatás az adatraktározásról szól és nem a gondolkodásról, addig minden hiába.:( És teljesen mindegy, hogy alap-, közép- vagy felsőfok.
Előzmény: nyman (27)
nyman Creative Commons License 2006.11.11 0 0 27
"Azaz altalaban kihat az atlagember kulturalis szinvonalara"
Hat en inkabb maradok kulturalatlan mernok, mint hogy azoktol a magukat soxor tortenesznek aposztrofalo idiotaktol tanuljak.

Utanna jol mondod. A matek, fizika fontos, mert segit jo nehany dolog atlatasaba, ami a mindennapokhoz kell.

"Az emberek egyebkent valoszinuleg manipulalhatobbak is ha atlagban nem rendelkeznek nemi human-kepzettseggel."
Az egyensuly a fontos. A kornyezetemben tobb olyan real vegzettsegu emberke van aki otthon van a human teruleten is, mint forditva. En meg a kockafejemmel azt latom, hogy az egyik nagy baj, hogy a politikusok kozott is rengeteg a human vegzettsegu es nem kepesek racionalisan atlatni a dolgokat.

Egyebkent hany szazaleka dolgozhat torteneszkent a versenyszferaba szakmaban?

Nem akarok itt bolcsesz-mernok vitat kezdeni, mert van igazsag amit mondasz. Sajnos a realitasoknal, munkaeropiaci trendeknel maradva, ugyanakkor nem segit, ha szaz szamra jonnek ki olyan diplomaval az emberek, amikre a munkaero piacon max nehany tucatnyi igeny van.

Előzmény: Nem tudom. (15)
rabida Creative Commons License 2006.11.11 0 0 26
Nem. Ki mit tanult meg abból amit elmondtak neki.
Az nem fog menni, hogy mindenki profeszori szintű műveltséget gyűjtsön be magának és ez nem is cél. ez a fidesz híú ábrándja, no meg a szavazatszerzés a fiatalok körében. És ezzel pont az ostobák szavazatait lehet megszerezni, a normálisabbak, értelmesebbek pedig kiakadnak. Joggal.
Ráadásul a magyar társadalom amúgy is a legindividuálisabbak közé tartozik.
Jó vezetőkre van (lenne) szükség és nem 10000000 diplomásra.
Előzmény: Törölt nick (24)
rabida Creative Commons License 2006.11.11 0 0 25
pontosan.
Ösztöndíjakkal lehet segíteni azokat, akik értelmesek és tanulni akarnak. A többi meg fizessen vagy menjen dolgozni!
Előzmény: nyman (23)
nyman Creative Commons License 2006.11.11 0 0 23
94-ben vegeztem, utanna meg melegedni akartam egy masoddiploman. Szeptembertol jott a tandij es inkabb elmentem levelezole. Aztan annyi penzt elszedtek mar a suliktol, hogy csak az allamvizsgadij 96-ban 25 ezer forint volt.

Akinek van pénze, az úgyis megoldja, az államtól függetlenül is. Akár elmennek külföldre tanulni.
Akadnak jo oszdondijak. Igaz nem alapkepzesre. En is tanultam kulfoldon 2 evig.
Előzmény: rabida (14)
rabida Creative Commons License 2006.11.11 0 0 22
Persze, adjuk diplomát a fél országnak, remek. Ezzel ledegradáljuk a gimnázium alja szintjére. A műveltség és a gondolkodás nem papír kérdése.
Előzmény: Törölt nick (21)
nyman Creative Commons License 2006.11.11 0 0 20
"azt csinálja, mint eddig:mindig ellent mond a kormánynak"
Nehany esetben kontruktivan, de ebben az esetben (is) balfasz modon.
Előzmény: horst_fuchs (13)
rabida Creative Commons License 2006.11.11 0 0 19
Úgy gondolom, hogy diplomát az kapjon, aki megérdemli. Ha egy ember évente, akkor annyi, ha 20000, akkor annyi.
De, a társadalom összetételét nézve azért tudomásul kell venni, hogy képességek alapján max. 5-8%, aki képes elvégezni egy egyetemet. Akkor képezzünk ennyit.
Ameddig a mennyiség a fontos a minőség helyett, addig nem fog működni semmi.
Van néhány elit iskola, ahová nehéz még ma is bekerülni. Az ott szerztt papír értékes, a többi meg túl kemény ahhoz, hogy wcpapírnak használjuk.
Előzmény: Nem tudom. (17)
rabida Creative Commons License 2006.11.11 0 0 18
Persze, inkább adjunk nekik diplomát a semmmire?????
Minek? Ezzel eltoljuk a problémát de meg nem oldjuk.
1. Kitolódik a családalapítás ideje
2. Munkanélküli lesz a diplomájával is.
3. Csökken a gyerelvállalási kedv
4. Morális válságba kerülnek ezek az emberek, mert szembesülniük kell azzal, hogy semmit nem ér a papírjuk. Depresszió, elkallódás, drogok, stb...

Míg egy jóminőségű szakképzésel a lehetőségek megváltoznak:
1. Korábban alapít családot
2. Diploma helyett munkát fog találni, külföldön is, pl. építőipar
3. Mivel képes eltartani, gyereket vállal, akár többet is
4. Teljes életet tud élni, mivel azt csinálja amihez ért, sikerélmény

No? innen is lehet nézni! Nem attól lesz egy társadalom fejlett ha tücsöknek bogárnak diplomája van.
Előzmény: Nem tudom. (17)
Nem tudom. Creative Commons License 2006.11.11 0 0 17
Ez a 8-10 ev igaz. De ennek valoszinuleg mas indoka van: ugyanis nem tudnanak elhelyezkedni (pl. Nyugat-Europaban hatalmas a munkanelkuliseg, es ebbe ez a faktor megcsak nincs is bekalkulalva). Viszont ha az utcan lennenek akkor a diakok kulonosen hajlamosak arra, hogy forradalmat csinaljanak, meg ilyesmi, (nem mintha nem lenne ra megfelelo indok) az meg tobbe kerulne.

Egyebkent a diakok igy is tuntetnek, de igy felulrol iranyitott formaban (a nyugat egyetemein pl. nagy divat Che Guevara polot hordani, kommunista kialtvannyal a zsebben).
Előzmény: rabida (14)
rabida Creative Commons License 2006.11.11 0 0 16
Az általános műveltség növelése nem egyenlő a papírosztogatással!!!
Lehet valaki művelt hidegburkolóként is. Van ilyen barátom, hülyére olvasta magát, van egy jó szakmája és meg tud élni belőle. Ennyi.
Előzmény: horst_fuchs (11)
Nem tudom. Creative Commons License 2006.11.11 0 0 15
Az hogy egyes embereknek nem sikerul szakman belul elhelyezkedni az nem egy kivanatos dolog, de megis jo, hogy pl. egy nem bolcsesznek (mondjuk nekem, pl.) tobb eselyem van olyan embereket ismerni akik tenyleg ertenek a tortenelemhez, irodalomhoz, stb. Azaz altalaban kihat az atlagember kulturalis szinvonalara. Egyebkent a ket vilaghaboru kozott Magyarorszag igen jo fizikusokat "termelt" akik olyan gimnaziumokba jartak ahol a gimnaziumi tanaroknak gyakran komoly publikacioi voltak, azaz itt is jo eredmenyhez vezetett az, hogy nem szorosan a "szakman belul" helyezkedtek el (azaz nem lettek kutatok).

Nyilvanvalo, hogy az intezkedes amit itt vedesz inkabb arra szolgal, hogy a technokrata egysiku gondolkodast erositse, es hogy az atlagos munkasnak, stb. kevesebb eselye legyen, hogy irodalommal, tortenelemmel ismerkedjen, megha ezesetben nem hivatalosan oktatas kereten belul.

Az emberek egyebkent valoszinuleg manipulalhatobbak is ha atlagban nem rendelkeznek nemi human-kepzettseggel.

Egyebkent Magyarorszagon az elsoszamu problema nem az, hogy a bolcsesz lenezi a munkast hanem inkabb forditva. A kommunizmus alatt a munkast kialtottak ki az atyauristennek, igy ok neztek le az ertelmiseget es mindenki mast. Manapsag pedig kiderult, hogy a munkassag nem feltetlenul az atyauristen, ami csak erositett a konfliktuson. Ma a konnyen penzhez jutott technokrata reteg nez le mindenkit, az olyanokat is pl. aki kepesek eveket es jo sok energiat felaldozni arra, hogy tanuljanak (pl. egy egyetem tandij nelkul is kereset kieses, egy doktori pedig gyakorlatilag ehberert valo munka).

Szerintem az intezkedes amit vedesz az egyreszt azt sugeti, hogy a penzes emberek jarhassanak egyetemre, azaz a szegenyebbeknek ne legyen lehetoseguk a felemelkedesre, valamint amit mar fenn ecseteltem, hogy az emberek kepzetlenebbek, alacsonyabb IQ-juak, es manipulalhatobbak legyenek.
Előzmény: Kiss G. Eszter (-)
rabida Creative Commons License 2006.11.11 0 0 14
Teljesen rendben van a tandíj! Én is ki voltam bukva rajta a 90-es évek közepén, pont akkor jártam egyetemre, amikor Gyula bácsi bevezette.
De, a hátamon futkározik a hideg attól, hogy a mostani kredit- meg bolonyai rendszer miatt emberek 8-10 évig járnak emberek iskolába. A többi fizeti, nem dolgoznak és nem is tanulnak. Miért is kell ezt finanszíroznia az államnak??????
Akinek van pénze, az úgyis megoldja, az államtól függetlenül is. Akár elmennek külföldre tanulni. Viszont, aki sem finanszírozni nemtudja, sem tanulni nem akar, az ne csodálkozzon rajta, hogy nem lesz diplomája. Ne is legyen.
Ma mindenféle tudás nélkül hozzá lehet jutni a papirokhoz, azok pedig, akik komolyan gondolják, nem jutnak álláshoz. Kinek is jó ez????
horst_fuchs Creative Commons License 2006.11.11 0 0 13

végül pedig a topikkal: felesleges ágálás. A fidesz nem a felesleges túlképzést akarja, hanem egyszerűen azt csinálja, mint eddig:mindig ellent mond a kormánynak.

ha van sapka azért, ha nincs azért...(tudjuk, hogy hirtelen fideszék, hogyan kiálltak Aba Botond mellett is)

horst_fuchs Creative Commons License 2006.11.11 0 0 12

na, miközben végignyavalyogtam a fél életemet...

 

szóval az általam felvezetett két dolog mindegyike fontos érv. Mégis talán úgy lehetne legjobban segíteni, ha figyelembe vennénk a piaci feltételeket, de mindig egy picivel több diplomást képez6nénk a stratégiai szakokon, mint szükséges. (Pl: Elte-jog ma 350, szükség lenne mondjuk 180-ra, akkor képezzünk 200-at)

Előzmény: horst_fuchs (11)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.11.11 0 0 11

két dolog áll egymással szemben: 1.ugyebár növelni kell az "áltános műveltséget" ergo egyre több diákot kell hozzásegíteni az akár felsőfokú tanulmányokhoz.

2. a piacnak megfelelő számú diákot kell képezni. Túltermelés van iranisztikából meg a jogászból, közben meg hiány van például köművesből...

 

Én azt mondom, hogy például ELTE-jog jelenleg 350-et vesznek fel állami, nappalira, EZ nagyon sok, főleg úgy, hogy 9 jogi kar van az országban, elég lenne mondjuk max 200, de akkor az tényleg a 200 legjobb legyen. Ehhez ugyebátr megint kilyukadunk a felvételi rendszer hiányosságaira. Aminek többek között én is egyik "áldozata"  vagyok(persze én jogosan vagyok az, mégsem ágálok, mint aki síkhülyeként acsarkodik, hogy nem vették fel)

(azért jogos, mert tudom, hogy jobb voltam mind töriből, mind irodalomból egy évfolyamtársnál, aztán őt felvették végül(pedig én is 90% felett csináltam) az Eltére, igaz mint utóbb kiderült nem is baj... Az elte sem a régi már.

nyman Creative Commons License 2006.11.11 0 0 10
En sem ertem, hogy mer kell ez ellen nyavogni. Inkabb orulni kellene, hogy nem alibi kepzesekre megy el egy csomo penz. Mongyuk az is szerencses lenne, ha a pl. a bolcsesz szakos okatatokat is szep szammal kitennek, mert az, hogy a diakok kevesebben vannak, attol meg nehagy fix koltseg megmarad, mint az oktatok fizetese, epuletek uzemeltetese stb. Errol meg nem mondtak tul sok konkretumot.
Előzmény: Kiss G. Eszter (-)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.11 0 0 9
Szerintem legyen tandíj, amit a kormány az első félévre meghitelez, és aki bemutatja az indexét és jók ez eredményei az megkapja a következő félévre is, aki meg nem tanult elég jól az kimarad vagy fizet.
wizes Creative Commons License 2006.11.11 0 0 8

??

 

Kialuttad magad?

Rád férne még valamennyi!!

Előzmény: Törölt nick (7)
wizes Creative Commons License 2006.11.11 0 0 5

Azé a 2. és 3. beírásodban van némi ellentmondás a könyvtárosi szakmával kapcs.

Előszőr hiányolod hugy nem mennek annak, majd feleslegesnek titulálod..

 

Most mék az igaz szarinted?

Előzmény: Kiss G. Eszter (3)
wizes Creative Commons License 2006.11.11 0 0 4

Oszt nincs elég ember aki dógozzon az iparban.

 

Azé a tandíjat ne keverd a felesleges túlképzéshez!

Az más tészta.

 

Amúgy amikor én jártam 35 éve a BME-re én is fizettem tandíjat.

 

Előzmény: Kiss G. Eszter (3)
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2006.11.11 0 0 3
Ez a kisebbik gond ez esetben.

Mert csak szepen csendben maradnanak, nem szolnak egy szot sem, nem kernem az MSZP-t se hogy ellenuk kampanyoljon.

De hogy most (amikor evek ota a jaj ninc munkahely a frissen vegzetteknek dumaval jonnek ) azt akarjak hogy tovabbra is kepezzen az allam felesleges konyvtar-bufe meg halomjogasz tomeget?!

Vgre van egy jo lepese a kormanynak minden szempontbol erre a minel rosszabb annal jobb dolgot akarjak.

Remelem az MSZP eloveszi vegre Madl Ferenc parlamenti beszedet es eleadjak a TV-ben hogyan ervelt az oreg polgar a tandij mellett:

Teljesitmenyre kenszeriti a logos diakokat! :-))
Előzmény: wizes (1)
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2006.11.11 0 0 2
En nem mondom, hogy a bolcseszek bunkok, de teljesen felesleges kepezni oket hogy utana eszuk agaban sincs elhelyezkedni szakmaban (pl. konyvtarosnak, irodalom tanarnak) hanem csak a papir kell es utana meg ok nezik le a parasztokat, munkasokat hogy nincs diplomajuk.

Mondjuk ennek fenyeben nem meglepo, hogy epp a Fidesz az ami ezt a felesleges penzkidobast es az ilyen embereket partolja.
Előzmény: Törölt nick (0)
wizes Creative Commons License 2006.11.11 0 0 1

Mikor ismerte be a fidesz ha valamit elbacott?

 

Ők szabadították ránk ezt a sok főfasz jogészt és hasonló szarrágót akkor mit vársz??

 

Afidesz újratermeltetné a munkanélkülieket oszt -mivel a factuggya mikor kerülnek hataolmra, remélem sosem,- akkor kajbászhat: xar a kúrmány mert nő a munkanélküliség.

 

Mint a részeg aki lehányja a szembenlévőt és utána még van pofája szg má hugy néz ki!!

Csupa hányás!!

Előzmény: Kiss G. Eszter (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!