Keresés

Részletes keresés

pityy palko Creative Commons License 2018.02.19 -1 0 774

Én még ma is köpöm-vágom a fegyverem sorszámát. Akkor se, meg most se vagyunk egyformák, hál' istennek, de én annak idején nagyon megtanultam a szabályokat. (81-ben vonultam, de 26 évesen).

Ugye volt a határ rend sértés, amikor valaki amúgy érvényes úti okmánnyal, de nem a kijelölt átkelőn jött át. Egyszer egy ilyen fószer épp egy olyan járőrbe botlott, amelynek egyik tagja addig FEP-es volt és rögtön kiszúrta, hogy nincs beléptető bélyegző az útlevélben. (Úgy látszik később SUK-nak hívták a FEP-est).

A nyugati végeken meg alig akadt határsértő, hiszen mire megsértette volna már elkapták, ha meg sikerült, akkor nem kapták el, kivéve, ha visszatévedt, mert van olyan szakasz, hogy aki nem ismeri többször átlépheti a határvonalat.

Próbálkozó persze volt rendesen, de ezek döntő többségét már a mélységi járőrök elfogták és elég kifinomult rábeszéléssel kaptak beismerő vallomást, de így csak tiltott határátlépés kísérlete volt a vád. Persze ők is gyakran mellé fogtak, de a 70-es években még megtehették.

Előzmény: mindenev (769)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.19 -3 0 773

Érdekesség,hogy semmi nem volt drága.A cca 800 fő mozgása,átvonulása során a búzában,veteményekben taposással,valamint az akkori szobi szörpüzemnek bedolgozó málanaültevényekben,szölőben,gyümölcsösben okozott kár többszázeres volt,de ki merte sérelmezni?A határőr úgy a kutatás másnapján kapott némi kelkápeosztafőzeléket a végigvonuló gulyáságyúból ...Engem egy kombájnos szánt meg

a zsíroskenyere isteni adomány volt....

Előzmény: Törölt nick (760)
Max Zander Creative Commons License 2018.02.19 0 0 772

SUK=Sorállományú Útlevél Kezelő. A rendszerváltás után aztán megszűnt ez a dolog,csak hivatásos útlevélkezelők maradtak mindenhol.Aztán már azok sem. De jó buli volt az a három hónap.Máig sajnálom, hogy nem sikerült végig ott maradni.

Előzmény: pongo77 (768)
Max Zander Creative Commons License 2018.02.19 0 0 771

A rajkai FEP pk volt az öreg Érsek.Ennek ellenére a fia nem tolta túl ezt a csókosságot.Képes volt az ujjára csapni a telephelyügyeletes bódé ajtaját,hogy hazamehessen a barátnőjéhez.Persze lehet,a fater sem örült volna az állandó piros telefonoknak.

Előzmény: pongo77 (767)
turbóteknős Creative Commons License 2018.02.19 0 0 770

Nálunk úgy mondták, hogy a határőrnek a fogda nem büntetés, hanem jutalom. 

Előzmény: mindenev (769)
mindenev Creative Commons License 2018.02.18 0 0 769

Más volt az elvárás, de más volt a feltételrendszer, a szemlélet is. Gondolom, Ti is emlékeztek a kik.laktanya folyosóin kifüggesztett fényképekre, tablókra: XY határőrjárőr korábbi fogdabüntetését sikeres elfogás jutalmául törölte kerületparancsnok..... YZ járőr sikeres elfogás jutalmául valahány nap jutalomszabadságban részesíti kerületparancsnok, stb, stb.

Való igaz, hogy más a tűzparancs és más adott esetben a jogos fegyverhasználat, mint kényszerítő eszköz. De ennyi év távlatából már a fogalmak, szabályok eléggé összemosódnak (valamikori bevonulásom 45-ik évfordulója lesz márciusban...)

Előzmény: turbóteknős (766)
pongo77 Creative Commons License 2018.02.18 0 0 768

Én viszont a suk százdról nemhalottam semmit,persze te elöbb huztad ott a szijjat mint én.

Előzmény: Max Zander (750)
pongo77 Creative Commons License 2018.02.18 0 0 767

Igy van a faterja vmi fejes volt valahol,ha jól tudom,nemvolt rossz tiszthelyettes az Érsek,azóta láttam Győrbe valahol,meg többel is összefutottam.Csotti volt a beceneve,szerette a fegyelmet.

Előzmény: Max Zander (750)
turbóteknős Creative Commons License 2018.02.18 -1 0 766

Más volt leírt szöveg és más volt az elvárás.

Volt olyan szabály is, hogy nem lövünk terhes nőre, vagy 14 év  alatti gyerekre. Ekkor az előadó hozzátette, hogy persze, majd terhességi tesztet csinálunk.

Az is előírás volt hogy lábra lőjünk. Itt is hozzátették, hogy jó-jó, ez szép, de inkább egy X a hátába, nehogy már pereskedjen. Durvább uszítás volt a határsértők ellen mint ma Soros ellen folyik. 

Lakott nálunk a határsávban egy Winnetou fedőnevű alak a legidősebb fia pedig a Vadölő művésznevet kapta. Mivel már többször kiszökött, de mindig visszajött, és ez a kerületi statisztikát rontotta, így állandó váltásban volt járőr a háza és a határ között. /Olcsóbb lett volna villát adni neki a Rózsadombon./ Sok gyereke volt.

Nos ez Winnetou egyszer ordítozott nekem részegen, hogy bármit csinálunk akkor is kimegy az éjjel.

Jelentettem az őrsre, ahonnan azt a parancsot kaptam, hogy engedjem el a drótig, és ott lőjem le. Estére úgy látszik kijózanodott és a seggén maradt.

Ha megindul, én mindenképpen rosszul jövök ki a dologból.

Előzmény: Törölt nick (765)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.18 -3 0 765

Kieg:Tény hogy más volt az "elvárás ,a súlypont "a 70-es években,/első a MK biztonsága/mint a 80-as években a különösen a rendszerváltást közvetlenül megelöző években ."Ha van más mód az elfogásra azt kell választani",már lényegi különbség volt,akár egy kifelé irányuló büntetlen hs árán is.....

Előzmény: Törölt nick (764)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.18 -3 0 764

Igen, érdekes fíúk,hogy  meg-megcsal az emlékezet....A fegyverhasználatot minden esetben meg kell előznie a felszólitásnak,hogy fegyverhasználat következik/kivéve ha a késedelem veszéllyel járhat/Emlékeztek?Páne ha kutyával megerősitett járőrről beszélünk Mert,hogy Állj!-Állj vagy szolgálati kutyámat Őnre engedem! - a kutya alkalmazása-elfogás.DE az egyfős járőrnek is kötelező volt a felszólítás,figyelmeztető lővés/lásd kivétel/A kötelező figyelmeztető lövés leadására+ a vétlen lövések elkerülésére/töltés-ürités/az első lőszert vaklőszerrel táraztattuk..

üdv.

Előzmény: pityy palko (763)
pityy palko Creative Commons License 2018.02.18 -1 0 763

A lényeg, hogy egyik határszakaszon sem volt tűzparancs, tehát nem kellett lőni, nem volt ilyen kényszer! A fegyverhasználat lehetett jogos vagy jogtalan. A jogos fegyverhasználatot - kivéve ha erre már nem volt lehetőség - meg kell előznie egy ÁLJ felszólításnak, majd egy állj vagy lövök felszólításnak és ha ez sem hatott, akkor egy figyelmeztető lövésnek, ami csakis egyes lövés lehetett! (Biztos emlékeztek a határmenti akárhányas lövészetre ahol a járőrtárs adja a figyelmeztetőt, és két katt kell a tűzváltó karon). 

Ezután lehetett volna célzott lövést leadni, s ez már fegyver használatnak minősült, a figyelmeztető még nem. 

Turbóteknőc itt keveri a lehet és kellett fogalmakat. (Vagy nagyon gyökér kiképzője volt vagy nem figyelt). :-)))

Amikor a fegyver használatot tanultuk, a kiképzőnk a végén hozzátette, hogy fiúk, ha egy mód van rá, soha ne lőjetek emberre.

Természetesen kivétel ha téged vagy a társadat támadás ér, akkor nincs kecmec, meg figyelmeztető, hanem csak tűz, de ha valaki fut a határ felé vagy utoléred és elkapod vagy magyarázkodsz egy kicsit, de nem lesz belőle katonai ügyészség.

(Na, látjátok, elég egy kis bunkóság és újra izzik a topik)!:-))

Turbóteknőc! Ha tudsz, bocsáss meg nekem! Mentségemre legyen mondva, hogy az 5-6-ik sör közben írtam amit írtam. :-)))

Előzmény: mindenev (761)
turbóteknős Creative Commons License 2018.02.18 -1 0 762

Ha a "migráns" átmegy a vonalon, és azt mondom, hogy azért nem lőttem mert a lövedék átment volna a határon, akkor biztos, hogy futira vágnak. Ha leszedem a drótról és közben három tárral átküldök a szomszédba, úgy, hogy odaát nem veszik észre, akkor egy jó vállon veregetést kapok.

Ezt bizalmasan meg is súgták a kiképzésen. 

Előzmény: mindenev (761)
mindenev Creative Commons License 2018.02.18 0 0 761

Csak megerősítésképpen, teljesen egyetértek Veled. De nemhogy "nem illett" átlőni, a kiképzésen már úgy okítottak minket, hogy meg kell tudni előzni a határsértőt, hogy oldalirányból, a határral párhuzamosan tudjunk lőni, ha muszály... Ergo: futni tudni kellett... Természetesen a fegyverhasználati szabályokat minden körülmény között be kellett tartani, a fegyverhasználat minden esetben szigorú kivizsgálást vont maga után. Nálunk annak idején volt egy eset: a mafiban az egyik járőr azt játszotta, hogy az AK tusáját a padlózathoz ütve fel tudja úgy húzni, mint a valamikori dobtárast. Annyira sikerült neki, hogy a füle mellett süvített el  a skuló. Már nem emlékszem, mit kapott érte, de jutalomszabadságot biztosan nem.

Előzmény: turbóteknős (753)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.18 -3 0 760

Nos a "régi"/rendszerváltás előtti/teljes határőrizet és az utánni ,módszereiben,felszerelésében,így lőszerjavadalmazás jelentősen eltért.

PL 1978-ban a határőr 90 éleslőszerrel járt szolgálatba.Fő irányokba ,jellemző volt a kétfős járőr kutyával megerősítve.Századerejű örsök,mélységi és tartalékörsök rendzszere,határvédelem,őrizet volt zlj erejű határőrkerületek.Első a  határvédelem,őrizet volt.1979-ben egy szlovák fogdából meglépett lengyel hs elfogására mozgott a HŐR ezred/500  fővel/ a Bgy HŐR kerület erői,az érintett örs állománya cca 800 fő .a záráshárom napig tartott végül a hs egy buzatáblában halva találták,egy pocsolyából ivott,amibe műtrágyás zsák ázott.ÉS ez  csak egy kevésbé veszélyes,"baráti" irány volt....

Sic tarnsit...

turbóteknős Creative Commons License 2018.02.18 -1 0 759

Sokféle  ember verődött össze egy őrsön.

Nálunk volt kéményseprő, üvegfúvó, postás, mozdonyvezető, ha csak a ritkább foglalkozásokat veszem. Mindegyik szerethető figura volt és jó barát.

Igazi sötét gyökerekkel csak a kiképzőbázison találkoztam, ott is kevéssel. Bízom benne, hogy ők is kinőtték felnőtt korukra.

Összességében a hivatásosok többsége is normális volt. Akik a nyuszikhoz kerültek, azok sokszor mást tapasztaltak.

Sokkal nehezebb szolgálat volt határőrnek lenni mint honvédnek, de sose bántam, hogy oda kerültem.

Előzmény: Airbag. (754)
pityy palko Creative Commons License 2018.02.18 0 0 758

Ugyan már! Nem kell ilyen optimistának lenni.:-))

Előzmény: Airbag. (757)
Airbag. Creative Commons License 2018.02.18 -1 0 757

Tényleg ,igy kell kinyirni egy fórumot...

ezért kár volt idejönnöd...

Előzmény: pityy palko (756)
pityy palko Creative Commons License 2018.02.18 -1 0 756

Látom, hogy 12 óra alatt csak sikerült feldolgozni az olvasottakat!:-)

A három tár - és nem öt - azért volt, hogy könnyebb legyen szaladnod a határsértő után. Táranként a húsz skuló meg azért, hogy kíméljük a tár rugóját. 

Csak még egy apróság. Ha te nem szoktál másokat minősíteni, akkor a második mondatod vége micsoda?

Előzmény: turbóteknős (755)
turbóteknős Creative Commons License 2018.02.18 0 0 755

"Ez egy orbitális BAROMSÁG!!!

A keleti végeken, egy hasonló szellemi színvonalú hör,"

Kedves Pityy Palko!

Én nem szoktam másokat ilyen kifejezésekkel minősíteni, még akkor sem, ha úgy érzem hogy nálam van a bölcsek köve.

Különösen kerülném olyan témáknál amelyekhez nyilvánvalóan lövésem sincs. 

Hidd el, neked sem áll jól. 

Előzmény: pityy palko (752)
Airbag. Creative Commons License 2018.02.18 0 0 754

"Kik. bázis irnok voltam végig, "

:-)))

turbóteknős Creative Commons License 2018.02.17 0 0 753

Nem tudom, te hol voltál határőr, de a nyugati határon abban az időben bizony lőni kellett. Kizárólag csak emberre a felszólítás és a figyelmeztető lövés után.

A határon átlőni tényleg  nem illett, tiltotta a határrend, ezért még  a vonal előtte kellet volna lelőni a fegyverhasználati pontok alapján.

/Nyilván nem állna meg a felszólításra, mert én hiába beszélek az asszonynak akármit, úgyse hallgat rám:)/ 

Mit gondolsz miért jártunk 3 tár lőszerrel? Hogy tövisszúró gébicsekre lőjünk?

Hála az égnek sohasem kerültem olyan helyzetbe hogy lőnöm kellett volna. Tudomásom szerint senkit sem lőttek le a határon a nekem kiszabott két év alatt. Fegyverbaleset viszont elég sok volt.

pityy palko Creative Commons License 2018.02.17 0 0 752

az asszony fényképezés közben átlépett a határon. Megjegyeztem neki, hogy ezért 40 évvel ezelőtt le kellett volna lőnöm, és még jutalmat is kaptam volna.

Ez egy orbitális BAROMSÁG!!!

A keleti végeken, egy hasonló szellemi színvonalú hör, amikor a ló átment Romániába és ott leesett róla a pokróc, akkor szépen letette a fegyverét és átsétált a szomszédba a pokrócért. Persze a román nyomsáv ellenőrző jelezte, hogy határsértés, de a mi barátunk szólt, hogy semmi probléma, ezek az ő nyomai. A tárgyaláson, amikor a bíró megkérdezte, hogy miért csinálta, a válasz, féltem, hogy a PAF megbüntet.

Ember! Határon átlőni még figyelmeztető lövést sem volt szabad, emberre meg még az itteni oldalon sem!!! 

Előzmény: turbóteknős (748)
turbóteknős Creative Commons License 2018.02.17 0 0 751

Az enyém is megvan már 33 éve, de erre a hátralevő kis időre már megtartom.

Előzmény: Törölt nick (749)
Max Zander Creative Commons License 2018.02.17 0 0 750

88-89-ben voltam Móváron,az akkor még létező SUK századnál.Aztán érdekes módonCsornán együtt szolgáltam Érsek Zsoltival,még sorkatonaként.Ő egy korosztállyal fiatalabb volt nálam.Nem is tudtam,hogy hivatásos lett belőle.Persze a családi vonal ezt diktálta.

Előzmény: pongo77 (738)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.17 -3 0 749

Akkor van humora,jól viselte.Érdekes,ahogy a sorsa" cibálja" az embert.Amikor a csöretneki lány szakitott velem,azt hittem a világ

omlik össze,aztán megísmertem a nejem most leszünk 39 éves házasok.....

üdv

Előzmény: turbóteknős (748)
turbóteknős Creative Commons License 2018.02.17 0 0 748

Már régóta ígérgettem a feleségemnek, hogy egyszer elviszem arrafelé, ahol a határt őriztem. Már katonaként is megragadott az őrségi táj szépsége.

Tavaly Szentgotthárdon töltöttünk pár napot egy wellness szállodában, így elmentünk Rönökre is. A felújított szentimrei templomnál az asszony fényképezés közben átlépett a határon. Megjegyeztem neki, hogy ezért 40 évvel ezelőtt le kellett volna lőnöm, és még jutalmat is kaptam volna. Ábrándozol?-válaszolta. A táj neki is nagyon tetszett. Már emlegeti, hogy újra el kellene menni arrafelé.

mindenev Creative Commons License 2018.02.17 0 0 747

Anno '73-'75 között a mi őrsünk is adott időnként járőrtársat a helyi kmb rendőrhöz. Ő egyszál magában tartotta a rendet a Mohács - Duna - Udvar felé vezető főút közötti háromszögben. valahogyan nagyobb volt a rend, mind manapág... Két alkalommal én is sétáltam vele..

Előzmény: Törölt nick (746)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.16 -3 0 746

Igen akkoriban a határőr alegység az un "összbelügyi feladatok" keretében besegített a rendőri feladatokban nálunk is volt max egy rendőrjárőrpár

valahol kint a szobi városi rendőrőrs területén+ a hozzátartozó falvakban, a rendőrügyeletes eleve tőlünk kért embert ha " megszorultak"....Amikor az ember megvénül fura gondolatai támadnak,így cca 40 év után felhívtam a lányt aki, többszörös nagymama

vagy másfél órát elbeszélgettünk ,hogy mi lett volna ha.....Óh Istenem kár ,hogy megvénültem/tünk.....

Előzmény: turbóteknős (745)
turbóteknős Creative Commons License 2018.02.16 0 0 745

Csörötnek a mi mélységi területünkhöz tartozott sokat jártam ott. Volt úgy hogy ami riadócsoportunk tett rendet egy kocsmai verekedésben. Elég volt egy csappantyút elsütni... Azóta gyarapodtam 40 évvel húsz-egynéhány kilóval, meg még sok mindennel, de olyan jó közösségben azóta sem voltam mint akkor.

Előzmény: Törölt nick (744)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!