Rajzold be az álló egyidejű síkjait! Mert én úgy látom, hogy a "trükk" éppen, hogy a mozgást az álló szempontjából rajzolod, az egyidejű síkokat meg a mozgó szempontjából.
Igen. Ezért nem értem, hogy az észlelések relativitásából, hogyan lesz valós időkülönbség, ha a linkelt videóban Teller Ede által a táblára felírt (ct)2 - r2 invariáns.
Ikerparadoxonnál a (x,y,z,t) koordinátában maradó ikerpárnak csak a t változik, t0-tól tn-ig. A másik ikerpár másik tagja bárhogy, egyenletesen vagy gyorsulva mozoghat
a rendszerben, ha visszaér az ikerpárjához, mindkettő koordinátái (x,y,z,tn). Még mindig nem látom, hogy mitől lenne az egyiknek tn a másiknak tn+k az ideje. A sajátidő az
észlelésekből adódik, abból, hogy más az x,y,z koordináta.
Lehet hogy butaságot írtam, és még messze vagyok a megértésétől. Mindenesetre köszönöm a válaszokat és a segítőkészséget. Mindenkinek minden jót!
Az ábra szerint ezt "bukja" a földi iker, és mindezt a fordulás pillanatában. (?)
...
Továbbra is úgy gondolom, hogy a delta tau = delta t * gyök alatt (1 - v négyzet/c négyzet) csak az odaút alatt áll fent, visszaútnál a helyzet megfordul. (A 9524-ben említettek miatt, A és B' pontok...)
Tegyük fel, hogy v = c/2.
Ekkor AC 45 fokot zár be x-el, AC' (C' kör közepe) és A C'' szakasz (elvileg) egyenlő.
AC' = delta t * c és AC'' = delta t * v = delta c/2. AC' kétszer akkora, mint AC''.
Az ikerparadoxonnal kapcsolatban van egy kérdésem. "Kölcsönöztem" egy ábrát az egyik videóból, hogy könnyebben érhető legyen a kérdésem, illetve, hogy könnyebb legyen feltenni a kérdést, remélem érhető leszek.
A kérdésem, hogy hol veszik figyelembe az oda és visszaútnál az előjelet, a v előjelét? Odaútnál a földi megfigyelőhöz/ikerhez A lesz közelebb, mint B', ezért "nyúlik" meg az általa észlelt idő.
Viszont visszaútnál meg fordítva lesz, B' lesz közelebb hozzá mint A, ezért számára "zsugorodnia" kell az általa észlelt időnek. (Az oda és visszaút kioltja egymás "hatását".)
/Egy más példa, ha távolodom egy órától lassabban látom járni, de ha közeledem hozzá gyorsabban látom járni./