Keresés

Részletes keresés

Nobody1 Creative Commons License 2024.07.16 0 0 31805

Ebben a mai aszályos világban egy 14 méter mély kút esetén már az is csoda, hogy negyed óráig győzi vízzel a szivattyút. Magyarul a leeső üzemi vízszint annyira alacsony lesz, hogy a belógó szívószálon már levegő is jut a csőbe és csak a jet rendszerű szivattyúnak köszönhető, hogy nem ejti el a vizet.

Két dolgot tehetsz - szerintem. Vagy szakaszosan locsolsz (negyed óra locsolás és 1-2 óra pihenés) vagy kisebb (lefojtott) szivattyút használsz, hogy egyensúlyban legyen a kút vízpótlása a kitermeléssel.

A harmadik megoldás egy új, mélyebb kút, de gondolom ezt nem tervezed. De várd meg más mit mond...

Előzmény: Mohawks (31804)
Mohawks Creative Commons License 2024.07.15 0 0 31804

Üdv!

Hibajelenség 15 éves fúrott kútnál:

Lecsökken a vízhozam 15-20 perc üzem után, aztán bugyborékok is jönnek a slagból.

Honnan tudhatom hogy falsot szív vagy gázos a kút? Két jet szivattyúval, most egy újjal is ezt csinálja a kút, ami 14 méter mély, van köpeny és van szívószál is, nem tudom az mennyire van belógatva.

Vizet sose ejti le, csak a vízhozam esik le nagyon.

Van egy másik, pár méterrel arrébb lévő kút is, ugyanez a hiba. Azt hittem tengelytömítés de ezek szerint nem.

Próbáltam meggyújtani a buborékokat de nem sikerült, gondolom ettől még lehet gázos, mert néha olyan fura büdös, kénes a víz.  

nexusline Creative Commons License 2024.07.08 0 0 31803

Szia,

új beszerelés, (gyári) nem lett még hozzányúlva.

Előzmény: vizeslaci (31800)
nexusline Creative Commons License 2024.07.08 0 0 31802

köszönöm a tanácsot, a szerelvényezés végett nehéz lesz billenteni, de óvatosan megpróbálom.

Előzmény: hjano1 (31801)
hjano1 Creative Commons License 2024.07.05 0 1 31801

„megmértem a nyomást, egy kis idő múlva ismét, az érték nem változott. Akkor szerintem a lufi jó....”

Ez egyáltalán nem biztos. Mint Nobody1 jelezte a labda teljesen összelapul, a gumipalást légzáróan összefekszik, ráadásul teljesen vizes környezetben, így semennyi levegő nem tud távozni. Ezért a nyomás sem változik.

Nem tartom valószínűnek, hogy kisebb labdát tettek volna bele. Egyrészt az biztosan kinyúlik, mert a víz nem összenyomható ugye? De akkor az hamarabb el is szakad, és máris csere.

Van 1 jó módszer megállapítani, hogy marad-e benne víz, ha leereszted a víznyomást. Mivel ilyenkor elvileg üresnek kell(ene) lennie, próbáld meg megemelni. Ha nehezebb mint kb. 10-15 kg, biztosan van benne pangó víz. Ha nem lehet megemelni a szerelvényezés miatt, a tetejénél fogva billegtesd meg. Ha érezhetően lötyög benne a víz (tovább billeg, ha ferdén meg akarod tartani), szintén arra vall, hogy a tartály nem üres. Találkoztam már néhány hibás labdával, ismerem a jeleket.

Előzmény: nexusline (31797)
vizeslaci Creative Commons License 2024.07.05 0 1 31800

Hello nexusline!

Nem lehet hogy egy kisebb tartályba való gumilabda van a nagy tartályba?

Előzmény: nexusline (31799)
nexusline Creative Commons License 2024.07.05 0 0 31799

köszönöm a hozzászólásod!

Előzmény: Nobody1 (31798)
Nobody1 Creative Commons License 2024.07.05 0 1 31798

"megmértem a nyomást, egy kis idő múlva ismét, az érték nem változott"

Ha közben egy vízcsap nyitva volt és nem változott a nyomás, akkor biztos nem lyukas a ballon.

A 31791 re válaszolva a tartályban elvileg csak nagyon minimális, (max fél deci) pangóvíz marad mivel a 1,5 barra pumpált tartályban a nyomás miatt teljesen összelapul a gumiballon.

Előzmény: nexusline (31797)
nexusline Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31797

Szia,

csináltam egy olyan tesztet, hogy vízleeresztés után felpumpáltam,megmértem a nyomást, egy kis idő múlva ismét, az érték nem változott. Akkor szerintem a lufi jó....

Előzmény: hjano1 (31796)
hjano1 Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31796

Szerintem kilyukadt a tartály labdája, és víz ment a labda és a tartályfal közé. Ki kell venni a labdát, és megkeresni a lyukat. Ha nem túl nagy, be lehet ragasztani (ajánlott kívül belül foltot tenni rá).

Ha el van szakadva, elviszed a legközelebbi szaküzletbe (mintának), és veszel másikat.

Előzmény: nexusline (31791)
nexusline Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31795

Szia,

elvileg jó, de jobb lenne még tudni hogy mennyi víz van benne. Mi van akkor ha beengeded az új szivattyút és 2 perc alatt kiszívja a vizet és szárazon megy? (tönkremegy)

Előzmény: Kisfiatal (31794)
Kisfiatal Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31794

Sajnos nem homoktűrő, azoknál nem találtam hasonló paraméterűt..

Akkor viszek egy gombolyag spárgát is :) De, ha kiemelve a régi szivattyút, az vizes, akkor sztem csak beengedem az újat ugyanoda (a KPE cső magassága kiadja), oszt jóvan?

Előzmény: nexusline (31793)
nexusline Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31793

Szia,

bár nem vagyok szakember, de a személyes tapasztalataimat megosztom:

-jó az IBO szivattyú, főleg ha homoktűrő!

-van egyáltalán víz a kútban?

-ha igen, mennyi a csőben lévő vízoszlop magassága?

-ezt legegyszerűbben úgy tudod lemérni, hogy fogsz egy kisebb vasdarabot (kis téglát), egy hosszú madzaggal rögzíted. Lassan engedd lefelé a csőben, ha meghallod a csobbanást, akkor az a nyugalmi vízszint. Ekkor megjelölöd a madzagon ezt a szintet, majd engeded tovább. Ha leér a kút fenekére, az a kút alja. (a madzagon nem érzed a súlyt, nem feszül) Ekkor ismét megjelölöd a madzagot pl. szigszalaggal. Kihúzod, majd szépen leméred a súlytól a megjelölt távolságokat.A két jelölés között van a vízoszlop magasság. Ez minél nagyobb, annál jobb. Min.2 méter legalább kéne hogy legyen.

Ha eddig OK, akkor jöhet a szerelés...

Előzmény: Kisfiatal (31792)
Kisfiatal Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31792

Sziasztok. Vettünk egy nyaralot, amiben kútból megy a vizellatas. Melykuti szivattyuval. Az az infó van, hogy a szivattyu nem működik, ki kell cserélni. Volt a házban egy strasser szivattyus doboz, vehetően ez van most lenn. Na én latatlanba ennek a paraméterei alapján vettem egy nem tul draga IBO szivattyút, erre akarom kicserelni.

Kerdesem: ha netán sikerül kicserelni meg beuzemelni, van valami extra tennivaló egy régen használt kút esetén? Ha jól ertelmeztem akkor évek ota nem volt használva a ház.. egy 110es csőben van, a cső nyitott. De zárt aknaban van lent, ami száraz. 

nexusline Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31791

Sziasztok vizeslaci és nixon70!

Ahogy írtátok, újra nekiálltam a rendszer leürítéséhez és feltöltéséhez. Sikerült, de szerintem még most sem 100 %-os. Nem tudok úgy vizet vételezni, (10-20 litert? ha 80 literes a tartály) hogy ne kapcsoljon be a szivattyú.

Leengedtem egy közeli csapon, plusz még a mellékelt fotón látható szűrő alatti szelepen is. Ezután a tartály tetején lévő "kerékpárszelepen" keresztül a gumimembránt is lenulláztam. Felpumpáltam 1,7 barra, majd a szivattyút bekapcsoltam, és kb. 3-5 mp alatt elérte a Pmax. 4 bar értéket és lekapcsolt. Szerintetek ennyi idő alatt mennyi vizet tölthetett fel? Nem itt lehet a baj?

Most jön az okoskodásom: 

lehetséges, hogy mégis pangó víz maradt a tartályban leeresztés után?

Ha megnézitek a feltöltött képet, azon látszik hogy a tartály alja, mélyebben van mint a szűrő leeresztő szelepje, illetve - nem látszik az a másik csap - (kocsimosáshoz használom) amelyen szintén a leeresztést csináltam, de az is magasabban van mint a tartály alja! A víz felfelé nyomás nélkül pedig nem megy... 

A szivattyúból jövő kpe csövön látható, a 90 fokos 2 db könyök magassága kb. 15-20 cm a tartály aljához képest...

Tehát ilyen vízmagasságú pangó víz lehetséges hogy benne maradt?

Egyáltalán, egy 1,5 barra felfújt gumimembrán mennyi térfogatot foglalhat el a tartályban?

Erre kérnék még tőletek segítséget, választ.

Elnézést, ha szerintetek teljesen hülyeséget írtam eddig. 

Előzmény: vizeslaci (31790)
vizeslaci Creative Commons License 2024.07.02 0 0 31790

Hello nexusline!

Fontos mert valószinüleg pangó víz van a tartályodba!

Ha nyitott csapnál csinálod akkor a nyomás nagyobb térben 1.5 bár.

Így tudod maximálisan kihasználni a kapacitást.

Pl ha van benne még X liter víz és már nincs nyomás ami kitolja akkor az nem növel kapacitást 

Ha az üres ballon mellett van nyomásod,amit a víz beáramlás még + emel akkor mindig ki fogja tolni az összes vizet.

Üdv vizeslaci!

Előzmény: nexusline (31787)
nexusline Creative Commons License 2024.07.02 0 1 31789

Szia nixon70,

Köszönöm a válaszod, holnap így fogom csinálni, lesz rá időm. Az eredményt meg fogom írni.

Ennek ellenére még szívesen várom "vizeslaci" megerősítő válaszát.

Előzmény: nixon70 (31788)
nixon70 Creative Commons License 2024.07.02 0 1 31788

Hali!

Mindenféleképpen üres vízoldallal csináld a pumpálást.(nyiss ürítőt ahogy vizeslaci írta, ürülhet víz a tartályból.)

Ha 2,4 bar a bekapcsolási nyomás, megnyomhatod a levegőoldalt 2 bárra.

Előzmény: nexusline (31787)
nexusline Creative Commons License 2024.07.02 0 0 31787

Szia Vizeslaci!

Azt elfelejtettem leírni, hogy amit ajánlottál, egyszer megcsináltam de elzárt csapoknál.

Fontos hogy egy legalább nyitva maradjon?

Előzmény: vizeslaci (31786)
vizeslaci Creative Commons License 2024.07.02 0 1 31786

Hello nexusline!

Kapcsold ki a szivattyút,nyiss meg egy csapot a rendszerbe és engedd ki az összes vizet a tartályból!

kinyitott csap mellett pumpáld föl a tartály nyomását 1.5 bar nyomásra (valószinüleg közben még jönni fog víz a rendszerböl)

Zárd a csapot és inditsd a szivattyút.

Üdv vizeslaci!

Előzmény: nexusline (31785)
nexusline Creative Commons License 2024.07.01 0 0 31785

Üdvözlök mindenkit!

Házi vízművel látom el a családi ház fő vízellátását. Mélykúti csőszivattyú, 80 literes tartály és nyomáskapcsoló. (2,4 bar a bekapcsolás és 4.0 a lekapcsolás) A tartályban 1.5 bar nyomás van, kézi pumpával nyomtam bele. A gumimembrán elvileg jó, mikor a "kerékpár szelepet" a tartály tetején benyomom, tisztán levegőt fúj ki. 

Problémám a következő: egy kisebb vízmennyiség kiengedésekor ( pl. wc tartály használata, úgy 2-3 liter víz esetén, vagy mosogatásnál szintén 2-3 liter) bekapcsol a szivattyú és újra tölti a tartályt!!  

- be kell kapcsolnia ennyi vízelvétel esetén?

- mennyi víz lehet egy feltöltött 80 literes tartályban, hogy ilyen kis mennyiségű vízelvét után is bekapcsol? (feltételezve hogy a membrán jó)

Laikusként úgy gondolnám, hogy min. 10-20 liter vízelvét után kapcsolna be a szivattyú.

- tartályt cseréljek 100-120 literesre?

- ha a Pmax-t emelem 5-6-7 barra, akkor viszont a csapoknál vízvételezésnél nagyon nagy nyomáskülönbség lép fel a bekapcsoláskor. Szerintem az sem jó...

Ötleteket kérnék, mivel lehetne megoldani a szivattyú ritkább kapcsolgatását??

vizeslaci Creative Commons License 2024.06.30 0 0 31784

Hello epitkezunk!

Remélem tisztában vagy vele hogy az alföld nem egy falatnyi tanga bugyi területet takar az ország területén.

Szóval ha nem pontosítasz a helyszínen akkor az annyit ér mint halottnak a puszi!

Mekkora a cső átmérő amivel a kút van csövezve?

Nem hinném hogy 32 mm és.

Viszont a 40 mm es csövezésbe nem hogy nem megy bele a colos kpe cső hanem még bele is tud esni!

Üdv vizeslaci!

Előzmény: epitkezunk (31783)
epitkezunk Creative Commons License 2024.06.30 0 0 31783

A szívószálat nem tudom colosra cserélni, mert nem menne bele... A teljes történethez hozzátartozik, hogy volt egy olyan átmeneti verzió is, hogy nem szívószál volt, hanem direktre volt kötve 32-es KPE-vel a kút, tehát zárt rendszer volt és maga a kút volt szívva, de az folyamatosan elejtette a vizet, úgyhogy visszatértünk a szívószálhoz.

A kérdéseidre válaszolva a kút helyileg az Alföldön van, kb 50-55méteres és a földfelszínnél kb 8métert van oldalirányban elhúzva, a szivattyú egy Pedrollo JSWM2-cx, ami 750wattos, emelőmagasság 47-20m, szállítási teljesítmény 5-70liter. A szívószál kb 12-14m KPE vagy még lehet több is, mert lemérve ugyan nem lett, de a korábbi 10méteres ki lett cserélve valamivel hosszabbra, nem tudom ez gyengíthet-e a teljesítményen.

Előzmény: vizeslaci (31782)
vizeslaci Creative Commons License 2024.06.30 0 0 31782

Hello epitkezünk!

Hol van a kút helyileg?

Milyen szivattyút használsz?

Milyen átmérö a kút csöve?

1 hiba lehet hogy a 25 ös csővel leszűkítetted a szívóágat ami a szivattyún valószínűleg colos vagy még nagyobb.

A szivattyú névlegesen tudja a 70 litert de ez az emelő magasság na és annak függvényében hogy milyen mélyről kell emelni a vizet változik.

Cseréld a szívószálat colos kpe csőre!

Üdv vizeslaci.

Előzmény: epitkezunk (31776)
L_áma Creative Commons License 2024.06.30 0 0 31781

A nyugalmi, mikor nyugalom van. Az üzemi, mikor üzemel....... megy a szivattyú.

A nyugalmit én olyan súllyal mértem, ami a kéznek nehéz, de a vízben nem merül el. Madzag végén félig töltött műanyag palack.

Az üzemi szopósabb volt. Szivattyúzás közben addíg húztam lassan felfelé a szívócsövet, míg el nem hagyta a szintet. Mikor levegőt szippant, megvan az üzemi.

Persze, az egésznek kevés értelme van, ha nem tudni mik voltak az értékek néhányéve.

Fontos: Csak olyan dolgokat dugdosunk a kúzba, ami tuti ki is jön önnét! A szívócsőnek mellészoruló.... bármi, egy nagy szopás. 

Előzmény: epitkezunk (31780)
epitkezunk Creative Commons License 2024.06.29 0 0 31780

Lehet, hogy az általam szinonímaként kezelt nyugvó és üzemi mégsem szinoníma, a lényeg, hogy hogy tudom mérni? Azon túl, hogy "madzaggal" mégis hogyan?

Előzmény: L_áma (31779)
L_áma Creative Commons License 2024.06.29 0 0 31779

Nyugvónak a nyugvót hívják. Az üzemit, meg üzeminek. A nyugvót meg lehet mérni "madzaggal".

Az üzemit viszont szívás közben kellene..... 

Előzmény: epitkezunk (31778)
epitkezunk Creative Commons License 2024.06.29 0 0 31778

Értem, innentől kezdve már csak az a kérdés, hogy hogy lehet korrektül megállapítani az "üzemi" vízszintet, vagy mifelénk "nyugvó" vízszintnek is hívják. Anélkül, hogy vennék minél-minél hosszabb KPE csövet szívószálnak és próbálgatnám, nincs valami egyszerű módszer ennek a detektálására?

Előzmény: boli77 (31777)
boli77 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 31777

Szia! Hozzá teszem nem vagyok szaki de sokat hallani azt,hogy az üzemi víz színt az lehet lejjebb ment és hiába teszel nagyobb szivattyút nem leszel vele előrébb. Szerintem ez lehet a hiba forrása mint hogy az eltolás. 

Előzmény: epitkezunk (31776)
epitkezunk Creative Commons License 2024.06.29 0 0 31776

Sziasztok,

Adott egy 50m mély kút az Alföldön, amibe kb 10-12m-es 25-ös átmérőjű KPE szívószál van leengedve. Régen közvetlenül a fúrt kút felett volt a szivattyú, de technikai okok miatt (hogy fagyvédett/zárt helyen tudjon lenni) a szivattyút oldalirányban elhúztuk kb 8 méterrel.

Jelen állás szerint így viszont kevés a vízhozam, kb 15-20 liter /perc, de pontos mérés a régi konfiggal nem történt, úgyhogy csak gyanú, hogy az oldalirányba elhúzás okozhatta.

A szivattyú névlegesen tudna 70liter/percet, aminek amúgy a fele is elég lenne, csak éppen nem jön annyi víz.

A kérdés, hogy érdemes-e nagyobb szivattyúra váltani, nagyobb teljesítmény minden esetben több vizet tud-e felhozni? Vagy ha nincs elég víz és egy 70liter / perc teljesítményű csak 20-at hoz fel, akkor egy nagyobb sem fog?

Abban bíznék, hogy egy nagyobb szivattyú jobban tolerálná az oldalirányú elhúzást is, de feleslegesen nem akarnék újat sem venni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!