Keresés

Részletes keresés

kígyószisz Creative Commons License 2006.11.30 0 0 19036
Hogy lehurrogtak itt, amikor felvetettem a rendőrség felelősségét, mivelhogy ők már tudtak a közelgő nagy viharról valamivel előbb.
Ezexerint igazam volt (amúgy jogász vagyok, tehát akárki beszélhet mellé, a rendőrség felelős, ahogy aznap is ezt mondtam). Mindenesetre "nem kívánták kommentálni" a jelentést. Hmmmm :-(
Most mi lészen ezután?

Engem mindig is az vezérelt, hogy lássák be: hibáztak, mégpedig szakmai hibákat követtek el (a politikai felelősség kérdése nem rám tartozik, amúgy szerintem mindenki követhet el hibákat, hülyeség mindenből politikát csinálni), és kérjenek bocsánatot.

Szerintetek van erre esély?
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.30 0 0 19035
upi2000 Creative Commons License 2006.11.30 0 0 19034

hány embernek kell meghalni ahhoz, hogy katasztrófáról beszáljünk?

szerinted a hozzátartozóknak mi volt ez az egész??

 

Szvsz nem kéne a minimális emberséget is levetkőzni politikai mentegetés okán!!

Előzmény: Kettes számú törzsvendég (19033)
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 2006.11.30 0 0 19033
Abban biztos lehetsz, hogy ha felülvizsgálták és módosították volna, ahogy az ÁSZ kérte, akkor sem tudták volna megakadályozni a katasztrófát (öt halálos áldozatot követelő "katasztrófa"... ez a fellengzésség annyira jellemző).
Előzmény: A falu Bikája (19032)
A falu Bikája Creative Commons License 2006.11.29 0 0 19032

A biztonsági szabályok - mint megállapította - öt éve hiányosak. Lenkovics öt éve nem vizsgálta felül ezeket a szabályokat

 

azért tegyük hozzá, hogy a korábban belinkelt dokumentumok szerint ezen a bizonyos öt éven belül felül lett vizsgálva a rendszer (ÁSZ vizsgálat + megállapítások), és a Kormány illetékesei ígéretet tettek a rendszer javítására.

csak ez nem történt meg, mert a forrásokat megvonta a Kormány.

 

Előzmény: Kettes számú törzsvendég (19031)
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 2006.11.29 0 0 19031
Lenkovics megállapításai ex post okoskodáson alapulnak. A biztonsági szabályok - mint megállapította - öt éve hiányosak. Lenkovics öt éve nem vizsgálta felül ezeket a szabályokat, pedig megtehette volna, hiszen mint látható állampolgári jogok voltak permanens veszélyben. És miért nem tette meg? Miért csak az után kezdett el vizsgálódni, hogy meghalt öt ember?

Ugyanazért, amiért a jogalkotó nem módosította a rendezvény biztosítására vonatkozó jogszabályt, ugyanazért, amiért a MEH soha nem készített időjárási vészhelyzeti tervet, ugyanazért, amiért a mentők soha nem vonultattak fel a tűzijátékra kétszáz rohamkocsit (vagy mennyit, a jogszabály szerint több kocsinak kellett volna készenállnia, mint ahány egész Budapesten van) és ugyanazért, amiért a meteorológusok sem tettek többet a rutin értesítési kötelezettségeiknél.

Mert a kis valószínűségű, de veszélyes eseményeket bizonyos eseményként kezelni egyenlő a teljes bezárkózással.

A jelenlegi szabályok többé-kevésbé adekvátak azokra a vészhelyzetekre, amiknek kicsi, de azért reális a bekövetkezése. Valóban nem adekvátak egy olyan esemény megelőzésére, amikor egy 120 km/h sebességű orkán időben és helyileg egybeesik egy többszázezres létszámú tömegrendezvénnyel. És felesleges is, hogy adekvát legyen, mert ilyen koincidencia a következő ötven-száz évben nem fog előfordulni - mint ahogy az előző ötven-száz évben sem fordult elő.

Lapozni kell.

Előzmény: lopikula (19030)
lopikula Creative Commons License 2006.11.29 0 0 19030
Azért ezt a véleményedet nyugodtan kihagyhattad volna.
Lenkovics megállapításai szerintem helytállóak.
Az a mögöttes tőkeérdek, mi szerint egy lefújt tüzijáték sokkal többe került volna a kivitelezőnek, úgy gondolom sok mindenre magyarázatot adhat (nem egyetértve).
Előzmény: Kettes számú törzsvendég (19027)
A falu Bikája Creative Commons License 2006.11.29 0 0 19029

nyilvánvaló, hogy az, hisz a felelős nem Orbán Viktor lett.

 

Előzmény: Kettes számú törzsvendég (19027)
Qkorica Creative Commons License 2006.11.29 0 0 19028
Ugye te is úgy látod, hogy nem voltak elég hatékonyak a zsaruk, sose bánkódj emiatt! Majd legközelebb!

Előzmény: Or Kán (19021)
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 2006.11.29 0 0 19027
Dilettáns vizsgálat, dilettáns jelentés.
Előzmény: A falu Bikája (19026)
A falu Bikája Creative Commons License 2006.11.29 0 0 19026

http://index.hu/politika/belfold/vhr3609/

 

A MEH és a rendőrség hibázott augusztus 20-án

 

A Miniszterelnöki Hivatalt és a rendőrséget terheli leginkább felelősség az augusztus 20-i tragédia miatt, derült ki az országgyűlési biztosok vizsgálatából. Az MTV Híradójához és az MTI-hez eljutott jelentés szerint a meteorológusokat, akiket az esemény után hibáztattak, egyáltalán nem terheli felelősség. A tűzijátékot elmosó orkán öt emberéletet követelt.

 

Index/MTI (ugyelet@mail.index.hu)
2006. november 29., szerda 20:11




Súlyos hibák sorozatát állapította meg az ombudsmanoknak az augusztus 20-i tragédia ügyében indított vizsgálata. Az MTV Híradója úgy értesült, a vizsgálat szerint a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) nem gondoskodott az ünnepségen résztvevők biztonságáról és nem készült fel a vészhelyzetre.

 

A terv, ami volt

 

A Nexussal kötött szerződés XIII. fejezete foglalkozott a vis maior esetével - bár Szilvásy György a vihar után két nappal tartott sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy pont erre nem készültek fel. A fejezet 5. pontja szerint a statisztikák alapján "kevéssé valószínű, de nem kizárható" a rossz idő, ebben az esetben a vállalkozó "a rendezvény átszervezésével, átalakításával" próbálja az esemény megtartását "maximálisan biztosítani". Végső esetben a rendezvény "átütemezése" is szóba kerülhet.


Bővebben>>

 

A tűzijáték megrendelője, a MeH és az ünnepséget szervező kft. közötti szerződésben szereplő biztonsági tervben leginkább a parkolási tilalom ellenőrzése és a biztonsági őrök feladatai szerepeltek. A vizsgálati jelentés szerint a MeH nem vizsgálta a milliós tömeggel járó biztonsági kockázatot, és nem dolgozott ki hatékony riasztási láncot.

 

Szilvásy tévedett és rosszul emlékezett

 

A vihar után lefolytatott vizsgálatában Szilvásy György kancelláriaminiszter - aki egyben az ünnepség megrendelője is volt - a meteorológusokra hárította a felelősséget, mondván nem megfelelően és nem időben riasztottak. Ez valójában nem igaz, a meteorológia - mint az kronológiánkból is kiderül - jóelőre figyelmeztetett.

Ezt az ombudsmani vizsgálat is megerősítette. A jelentés szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat a tudomány és technika jelenlegi állása szerint nem adhatott pontosabb és korábbi előrejelzést. Az ombudsmanok szerint az OMSZ-től évek óta nem kérnek "meteorológiai biztosítást" a tűzijáték szervezői, ami önmagában is bizonyítja a megelőzésre, elhárításra való felkészülés elégtelenségét.

Szilvásy a vihar után lefolytatott vizsgálat után tartott sajtótájékoztatóján azt állította, a tűzijátékot szervező Nexussal kötött szerződésből hiányzott a rossz időjárási viszonyokra szóló katasztrófaterv. Ez az állítása is hamisnak bizonyult, hiszen megtaláltuk, amire Szilvásy nem emlékezett.

A tragédiáért Szilvásy felelősségre vonta a MEH egyik munkatársát, a Nexussal szerződő Bodor Tibor osztályvezetőt. Az indoklás szerint Bodor olyan szerződést kötött, amelyből hiányzott a rossz időjárási viszonyokra szóló katasztrófaterv.
Bővebben: Két embert rúgnak ki augusztus 20. miatt>>

Danks Emese, az MTV Híradójában kormányszóvivő csütörtökre ígért választ a hivatalosan csak aznap nyilvánosságra kerülő jelentésre. Megkeresésünkre Szilvásy György sem kívánta még kommentálni a vizsgálat megállapításait. Mint mondta, ő maga is csak az esti órákban kapta meg a jelentést, és elvileg hatvan napja van a válaszadásra. De nem emmiatt nem kommentálta a jelentést, hanem mert még nem volt ideje elolvasni azt.

 

Nem volt riasztási lánc

 

Lenkovics Barnabás és Takács András, az ügyben vizsgálódó két ombudsman megállapításai szerint hibázott a rendőrség is, mivel még a vihar előtt leállíthatta volna a rendezvényt. A vizsgálat megállapításai szerint a tömegrendezvények biztosításának szabályai nem felelnek meg az alkotmányos követelményeknek, ezért felkérték a kancelláriaminisztert, az önkormányzati és a rendészeti minisztert, valamint a Fővárosi Közgyűlést, hogy tegyenek intézkedéseket a hasonló esetek elkerülése érdekében.

 

A rendőrség leállíthatta volna

 

Az MTI birtokába került dokumentum szerint az országgyűlési biztosok az élethez, egészséghez és testi épséghez való alkotmányos jogok sérelme miatt indítottak vizsgálatot. Megállapításaik szerint a rendőrség a tapasztalatok alapján készült az eseményre, nem számoltak az orkán lehetőségével.

A beszerzett adatok alapján az ombudsmanok megállapították, hogy a rendőrség volt az egyetlen olyan hatóság, amelyhez a közeledő viharról szóló információk eljutottak még a vihar kitörése előtt. Így a rendezvény elhalasztását vagy leállítását jogszabályban rögzített, konkrét felhatalmazás nélkül is meg lehetett és kellett volna tennie.

Jármy Tibor, a BRFK szóvivője megkeresésünkre nem kívánta kommentálni a vizsgálat megállapításait, mint monda, majd csütörtökön, a jelentés áttanulmányozása után teszi ezt majd meg. A vihar után az Indexnek nyilatkozó rendőrök azt mondták, hogy bár tudtak a vihar érkezéséről, nem lett volna lehetőségük a közel egymilliós tömeg biztonságos elterelésére. Ugyanakkor amint értesültek a viharról, elkezdték a menekülési útvonalak biztosítását és elsőként segítettek a mentésben is.

 

Magatehetetlen katasztrófavédelem

 

A jelentés szerint a katasztrófavédelemben résztvevőkre vonatkozó számos jogszabály egyikében sincs válasz arra az egyszerű kérdésre, hogy egy közeledő meteorológiai katasztrófahelyzetben - ha az egy tömegrendezvényen az emberi életet veszélyezteti - ki jogosult és köteles azonnali hatályú megelőző intézkedést tenni. Az ombudsmanok szerint a katasztrófavédelem az információ továbbításán túl intézkedésre, riasztásra nem volt jogosult, és nem is szólíthatta fel a résztvevőket a helyszín elhagyására.

 

Nyugdíjba küldték a Katasztrófavédelem főosztályvezetőjét

 

Az Országos Mentőszolgálattal kapcsolatban kijelentik, hogy nem volt az előírásoknak megfelelő számú mozgóőrség a rendezvényen. A tűzijáték lebonyolításával kapcsolatban megjegyzik: külön szerződés nélkül is a tűzijátékot szervező kft. törvényi kötelezettsége, hogy a munkát nem végezheti el, ha az az élet- és vagyonbiztonság veszélyeztetéséhez vezetne.

Az ombudsmanok szerint az ünnepségek megszervezése, a szerződés megkötése során a kormány nevében eljáró MeH nem teljesítette objektív alapjogvédelmi kötelezettségét.

Előzmény: PBGI (19024)
szedlacsek2 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 19025
"A vizsgálati jelentés szerint a MeH nem vizsgálta a milliós tömeggel járó biztonsági kockázatot, és nem dolgozott ki hatékony riasztási láncot. "


"Aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki"

"két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz"
Előzmény: PBGI (19024)
PBGI Creative Commons License 2006.11.29 0 0 19024
Ombudsmanok: hibázott a Miniszterelnöki Hivatal augusztus 20-án2006. november 29., szerda 20:14     InfoRádió / MTI

Sorozatos hibákat állapított meg az országgyűlési biztosok vizsgálata az augusztus 20-ai tűzijáték előkészítésében és lebonyolításában - hangzott el a Magyar Televízió Híradójában.

 

továbbiak itt: http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-89459

sensei47 Creative Commons License 2006.11.19 0 0 19023
Miért?
Előzmény: Törölt nick (19022)
Or Kán Creative Commons License 2006.11.16 0 0 19021
Hogy esetleg csendben, "fű alatt" (sunyin, ahogy szokták) utólag beismernek valami enyhe felelősséget az ügyben. De még azt sem. Bezzeg október 23-án! Az ellenzék! Az! Nem figyelmeztett előre arra a várhatóan(!) bekövetkező eseményre, hogy a fennálló hatalom szétveri az előre bejelentett, jogszerűen megtartott megemlékezés ünneplő közönségét, rögtön annak végeztével.
Előzmény: A falu Bikája (19019)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.16 0 0 19020
A 23.-ai balhéra se figyelmeztetett a katasztrófavédelem. Monnyonle
A falu Bikája Creative Commons License 2006.11.16 0 0 19019

miért, mit vártál tőlük?

 

Előzmény: Or Kán (19018)
Or Kán Creative Commons License 2006.11.16 0 0 19018

Még mindig és újra hazudnak az ügyben (Szilvásy kancellária-miniszter, nov. 16):
 
Amikor összeült a három országgyűlési bizottság, az ülésen jogosnak mondta a Fidesznek azt a bírálatát, hogy augusztus 20-án nem figyelmeztették az embereket a közelgő viharra. Ha ez a kritika jogos volt, akkor annak idején miért nem ajánlotta fel lemondását?

Nem ezt mondtam! Ha ők azt állították, hogy augusztus 20-án nem figyelmeztettük az embereket olyasmire, amiről nem is tudtunk, akkor ők miért nem figyelmeztették az embereket az Astoriánál? Fenntartom 20-ával kapcsolatos álláspontomat: egyszerűen nem tudtuk figyelmeztetni az embereket arra, amiről tényleg nem volt információnk. Márpedig azt a vizsgálatok megállapították, hogy a döntéshozók nem voltak olyan helyzetben, hogy döntést hozhattak volna.

Így utólag helyesnek tartja, hogy annak a történetnek nem volt politikai felelőse?
Helyesnek tartom. Egyszerűen szólva, ha egy ilyen természeti csapásnál mindig politikai felelőst keresünk, elég rossz helyzetbe kerülhet ez az ország. Azt kellett megnézni, vajon az azt megelőző időszakban a politikusok, akár én is, tettek-e, tettem-e olyat, amivel hátrányos helyzetbe hoztam a szervezőket, a rendezvény lebonyolításának körülményeit, mulasztottam-e olyasmit, aminek eredményeképpen bekövetkezett a katasztrófa. Ilyen vizsgálatokat folytak, én is végeztem ilyet, és ezek alapján kimondhatta a miniszterelnök, hogy nem volt politikai felelősség.
 
 

vipcat Creative Commons License 2006.10.27 0 0 19017
Sajnos ott aug.20-án , volt a megvilágosodás,az ÓMEN!
Kezdet volt, jöjjön már a vég!A sötétség vége.Elég volt!A bűnösök, többszörös bűnösök, élnek mint hal a vízben,s pusztítanak .Miért engedjük?Meddig még?
justic Creative Commons License 2006.10.27 0 0 19016
Az elmúlllt idők eseményei, Gyurcsányi hazudozása, a tüntetések, az október 23..-i szoclib rendőrterror elmosta a sok halott, sebesült emlékét...
Or Kán Creative Commons License 2006.10.04 0 0 19015
Láttátok a tegnap esti kedd 21-et? Ott i szóba került a táma, Demszky magából kikelve csattogtatta a protkóját...:o)
Wic Creative Commons License 2006.10.04 0 0 19014

hány napja nincsenek meg a felelősök?

 

Előzmény: Szul (19013)
Szul Creative Commons License 2006.10.04 0 0 19013

Egy kislány és terhes nő biztosan maghalt aznap este, és gyurcsány azért kért elnézést fanatikus híveítől mert nem írt 4 napig a blogjába!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Milyen országot próbálnak csinálni Magyarországból???

 

Végignéztem az ablakomból a vihart. Megrázó volt! Felháborító a hatalom közönye, cinizmusa, embertelensége.

Undorítóan viselkedtek a felelősök.Szilvási, demszki, gyurcsányi.

vipcat Creative Commons License 2006.10.04 0 0 19012
Ezt mondtam én is.Ez volt a mai események "méltó" nyitó gálája...
Azt hallottam,aznap csak 1 kórházban a bevitt sérültek közül azon az éjszakán 7-en haltak meg..
Előzmény: Ko Ala (19004)
justic Creative Commons License 2006.10.01 0 0 19011
lehet nem kell soká várni...
Előzmény: Törölt nick (19010)
Wic Creative Commons License 2006.09.28 0 0 19009

Lezsák hüyeséget beszél.

A Miniszterelnö Kúrnak rég le kellett volna mondania.

 

nem az önkormányzati után.

 

Előzmény: justic (19008)
justic Creative Commons License 2006.09.28 0 0 19008
Lezsák: Természeti után politikai katasztrófa
2006. szeptember 27. 21:07


MNO
Augusztus 20-án természeti, most pedig politikai katasztrófa érte az országot – fogalmazott egy szerda esti sajtótájékoztatón a KDNP debreceni székházában Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke. A politikus hozzátette: az önkorányzati választás után a kormányfőnek le kell mondania.
Wic Creative Commons License 2006.09.21 0 0 19007
ez a mentőszolgálat, nem a meteorológiai... :o)
Előzmény: Kettes számú törzsvendég (19006)
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 2006.09.21 0 0 19006
Az OMSZ-nek későn szóltak. :)
Előzmény: Wic (19005)
Wic Creative Commons License 2006.09.21 0 0 19005

Volt-e pl. azon a bizonyos 2milliós naggyűlésen 35-40 rohamkocsi és vagy 150 esetkocsi? (ez nem fidesz-ellenes kérdés, egyszerűen a rendelet bizonyos tömeg fölötti abszurditását példázná...)

 

azt hiszem, ez a kis hír fog neked tetszeni:

 

 

http://www.hirtv.hu/?tPath=/belfold/&article_hid=116349

 

Csak a mentőszolgálat egyeztetett a Fidesszel

 

A meghívottak közül egyedül az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) képviselője ment el a Fidesz operatív munkacsoportjának csütörtök délelőtti ülésére, hogy egyeztessen a szeptember 23-ai tömegrendezvény biztosításáról - mondta el a Független Hírügynökségnek Kövér László, a munkacsoport vezetője a tárgyalás után.

 

Mint ismeretes, a Fidesz a kormány kérése ellenére is megtartja szombaton önkormányzati választási nagygyűlését, amelyre többszáz ezer embert várnak a Hősök terére. A Fidesz az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat képviselőit hívta meg csütörtökre, hogy a rendezvény biztosításáról egyeztessenek.

 

A megbeszélésen részt vett az OMSZ képviselője, a Fidesz részéről pedig Kövér László, Deutsch-Für Tamás frakcióvezető-helyettes és Áder János alelnök. A mentősök elmondták, hogy képesek ekkora tömegrendezvényeket biztosítani, úgy is, hogy az nem megy egyéb feladataik rovására, mondta el Kövér László, aki azonban kevéssé sikeresnek ítélte meg a tárgyalást, mert a megmozdulások biztosításában leginkább érintett szervek távol maradtak.

 

Az igazságügyi tárca eleve elutasította a részvételt, a rendőrség képviselői elfoglaltságukra hivatkoztak, a katasztrófavédelem képviselője pedig az utolsó pillanatban mondta le részvételét - tette hozzá Kövér László.

(Független Hírügynökség

Előzmény: Steve the Great (15557)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!