Hol a legtöbb boldogtalan házasság? A gazdagok közt, hol az asszonynak soha sincs alkalma megsimogatni a férj gondoktól redős homlokát; ahol sohasem érzik egy pár gyermekcipő megszerzésének az öröme; ahol nem veszi észre a férj, ha ma egy tál étellel több került az asztalra, mint tegnap; ahol van minden, de minden, csak gond nincs!
Aki házasodik, mind úgy van vele, mint a velencei doge, aki az Adriával tart kézfogót - nem tudja, mit vesz el: vajon kincset, gyöngyöt avagy szörnyeket, ismeretlen viharokat-e?
Isten, mielőtt gyermekeit a földre küldi, egy-egy batyut ad át nekik, amelyben körültekintően összeválogatott problémák vannak. Ezek a problémák, - ígéri mosolyogva, - csak a tieid. Senki más nem részesülhet azokból az áldásokból, amelyek belőlük származnak. Egyedül csak te birtokolhatod azt a különleges ajándékot és tehetséget, amellyel ezeket a problémákat alázatos szolgáiddá változtathatod. És most merülj el a születésben és a feledésben. Tudd, hogy irántad való szeretetem határtalan és ezeket a problémákat szeretetem jeléül adtam. Segítségükkel emlékművet állíthatsz az életedből, Atyád iránt érzett szereteted jeléül.
Hit és bátorság kell hozzá, hogy az élet nehézségeit és szomorúságait kihívásnak vegyük, amelynek megfelelni erőt ad és ne igazságtalan büntetésnek, amelynek nem is lett volna szabad megtörténnie.