Csak összefoglalásul 5watt megspórolás èvi 1634 HUF, a bentmaradt hőenergia 2859 HUF spórolás, CO2 sensor használata, sztem szakaszos üzemnèl is ugyan ennyi.
Persze az 5 watt ès a 20m3/H csak saccolt èrtèk.
Igazából a szakaszos vagy folyamatos üzem közt nem tudom eldönteni melyik a jobb... Nekem folyamatos va.
Már amelyik gépnél van erre lehetőség! Mármint a szakaszos üzemeltetésre. Nálunk amikor itthon vagyunk 90m3/h-val megy a szellőzés. Amikor nincs itthon senki akkor 50m3/h-val ugyanis a Wolf gépen ez a minimum! Mivel csak manuálisan lehet kikapcsolni vezérléssel 50m3/h alá nem lehet menni.
Egyik számítás az volt , hogy mennyi elektromos energiát spórol meg a CO2-re vezérlés a direkt konstans mennyiséggel szemben ( fűtésszezonról írunk ) . 21208 hsz - 1634 HUF.
Én meg arra akartam rávilágítani , hogy a konstans mennyiségnél mekkora mennyiségű hőenergiát kell pluszban elhasználni a felfűtésre . 520kWh , ha jól számoltam , az 18720 HUF
A Te számításod is jó , mert azzal valójában a megspórolt energia értékét számoltad ki a CO2-re vezérelt szellőztetés esetében a konstans szellőztetéssel szemben .
Nekem szakaszos üzem van a rekuperátoros szellőztetésnél . Mi lenne , ha nem folyamatosan szellőztetnétek , hanem egy bizonyos CO2 érték elérésekor indulna be és egy elvárt értéknél kikapcsolna ? Így a szellőztetéshez felhasznált elektromos energia és hőenergia elég tetemes részét meglehetne spórolni .
Akkor hogy helyes a számítás? Èn azt hittem hogy 2.5 dt az a beszívott ès a kifújt közötti hőfokkülönbsèg ami a hőcsere után marad, nem a 2,5 fokot dobunk ki 20m3/H mennyisègben CO2 sensor nèlkül?
Miért nem a kidobott levegőt és a beszívott friss levegőt veszed alapul mint mennyiséget ? Hiszen a kifújtból veszted el a hőenergiát és a frisset kell felfűteni .
Igazad van ezt is bele kell számolni, csak nem 120 M3/H levegővel hanem csak a nem kiszellőztetett levegő házban maradt energiájával, azt is csak fűtèsszezonba, sztem.
Melyik maradhat bent sztem vagy 20m3/H tehát 20x 2.5x 0.00035w=0,0175kwh óránkènt.
Egy CO2 érzékelő 50-200k elég széles tartományban van. Frissebb levegő lehet felesleges,de az nem mérhető vagy számszerűsíthető. Emellett ha sok a pára úgy is kellhet a több szellőzés.
Viszont ha 120m3 levegőt cserél folyamatosan óránként , akkor dT 2,5 °C esetében ( 200 napos fűtésszezon átlagnak tekintve elméletben ) Mennyi is lesz a feleslegesen kidobott hőenergia ára ?
Akkor már lehet olcsóbb nagyobb fordulat a gépen és nem kell gondolkodni
Ott a pont. Erre írtam, hogy legtöbbször sok, a CO2 alkalmazásával spórolsz 5 wattot mondjuk, 5wattx 24x 365= 44160wh = 44.2kwh ha 37 HUF 1kwh energia ára akkor èvente spórolsz 44.2kwh x37 = 1634 HUF.
Gondolom CO2 akartál írni Co helyett. Èn CO2 szabályzok 6 főre, ha csak 2en vagyunk otthon akkor lecsökken a venti fordulat 15%ra, de hazaèrkezik mindenki akkor 60% is volt már. Nem tudom pontosan ez olyan 50-250m3/H jelent, De megintcsak csökken ha alszunk. A 30 M3/H ajánlott 1 főre meghatározott lègcsere kicsit túlmèretezett (saját tapasztalat). Nekem átlagba szerintem 15-20m3/H, itt gyors hozzá is teszem hogy aki nem szabályoz co2re annak tökèletes a fejenkènt 30 m3/H, mert álltalába kevesebb a szüksèges, de van hogy több kell.
A hideg párásítótól köhögni fogsz, nem ok nélkül ipari méretben csak gőzös párásítás létezik megoldásnak. 0-10 Volttal szabályozott rendszer, páratartalom méréssel.
A mennyiség ne csapódik le a falakon, nem kell annyi. Persze légáram kell.
A légionella porlasztott cseppekkel tud bejutni a tüdőbe, és betegséget okozni.
Amerikában mocsár hűtőt használnak hűteni, / előhűteni, nézd meg, mi van az alján...
Ingyen nem tudsz párát csinálni, nálam a 300 Wattos forralós megy szeptembertől, napi jópár órát. ÉS nincs napelem, szaldó. Fizetős. De cserébe nem szárad ki a szánk, torkunk, orrvérzésig.
A légáramlat valóban folyamatos, és ha nincs áramlás, akkor nem is szabad gőzt engedni a rendszerbe ez teljesen jogos. Itt a kulcsmomentum az az, hogy a gőz és a szállított levegő keveréke olyan eredő páratartalmat és hőmérsékletet adjon ami nem tud kondenzálódni.
De folyamatos a légáramlat. Ha nem brutál mennyiséget csinál a párologtató,akkor nem tud kicsapódni. Főleg ha a nem fémes vagy hideg a szellőztető cső belseje.
Ha meg nem megy a szellőztető akkor a párologtatásnak sem kéne. Szerintem ekkora légáramlatnál ha központi helyen van a párásítás,akkor 50-140 m3/h el kéne tudnia vezetni a párát.
Rosszul képzeled el. A tartályból kijövő elforralt vízben semmi nincs, mivel a legionella 60 fok körül már elpusztul. Az a vízgőz steril. Szóval az, hogy a tartály amiből elforralod az folyatos vízcserén esik át, vagy UV-val világítod, vagy bármi egyéb, az teljesen mindegy. A gond ott lesz amikor a vízgőz lekondenzál a központi szellőztető csőhálózatában, és ott alakul ki pangó víz, mert nem tudod elvezetni. Ott nulláról kialakul ez a probléma. Ha a kondenzáció helyét UV-val világítod az segíthet. Viszont a kondenzáció helye nem kizárt hogy változik a légáramod függvényében.
De ebben folyamatos átfolyás van. De lehet bojlerre is kötni a vizet és akkor csak forró víz megy bele. Mivel kicsi a tartálya folyamatosan megy át a víz rajta.
Nagy légtérben oszlik el. Kevesebb a baktérium is.
Amugy csomó helyen medencék,tavak,párásítók. Most én is kitakarítottam a kis párásitót mert napok óta nem kapcsoltam be. Abban is megszaporodhatnak a baktériumok. Sajna nem tudni mikor mennyi van. Hasonló a tünete mint az influenzának.
Nincs jó megoldás. Uv lámpa,vizlágyító és bojlerről kötve a vizet. Talán ennxit lehet tenni.
Engem is folgalkoztatott a központi párásító fogalma. Viszont arra jutottam, hogy a legionella baktérium miatt ez az amit teljes mértékben szeretnék elkerülni.
Léteznek hidegpárásítók, ahol valamilyen szerkezeten nonstop folyik át a víz, és ezen halad keresztül a teljes légáram. Azt mondják ez is biztonságos egy ideig, de a gyártó előírja a kötelező talán 2 éves csere periódust (pont a legionella miatt) . Ez az ami 700k+ árat jelent/2 év. Az pedig megkérdőjelezhető hogy ez a nonstop víz ami keresztül megy ezen a rendszeren milyen óriási költségnövekedést jelent. Továbbá nem vagyok meggyőződve arról hogy itt biztosított lenne az, hogy ne jusson ki vízcsepp ebből a rendszerből, ami további problémát okoz (elvezetési probléma, legionella).
A másik amit beszúrtál a gőzfázisú párásítók, amelyek elforralják a vizet, vagyis irdatlan mennyiségű kondenzátum fog a csövezésedben keletkezni, mert az jó eséllyel ki fog csapódni a csőhálózatodban. Ez esetben a kondenzvíz elvezetést kell megoldani (annak függvényében hogy hol/milyen hosszan tud kondenzálni), valamint ha itt van pangó vized, ugyan úgy problémás lesz legionella szempontból (ez a szemét már 20 fokos vízben is tökéletesen érzi magát). Továbbá a forralás miatt ennek a legnagyobb az energiaigénye.
Pár hét nem volt meg nekem. Valahol éveket mondtak. Igen most én is pont ezt látom. Entalpia jó dolog,de nem (hőcserélő)700k+ áron. Mert megoldani nem tudja a problémát csak csökkenteni.
Annyiból meg bőven össze lehet hozni egy központi párásító készüléket,ami tuti megoldja a párahiányt. Entalpia nem tudná.
Másik gyártóval 1,5 millióval olcsóbb entalpia nélkül. Én most egyelőre az olcsóbb készülék felé hajlok és ha gond van a párával központi párásítással oldanám meg. Még ha 1 millióba is kerül bármennyi párát tudok csinálni és még akkor is olcsóbb rendszer szinten.
Nyárra meg úgy is kellene Fan Coil vagy mivel nem olcsóbb mint egy klíma,inkább egy klímát felszerelnék. Páramentesítés is megoldva mennyezet hűtés miatt. 1,5 milliós entalpia rendszer ár, ugyanannyiból mindenre van egy direkt jó megoldás.
Tapasztalatom szerint egy új házban az első téli hidegig lesz magasabb a pára! Néhány hét alatt a szellőztető "megoldja" ezt a dolgot attól függően, hogy milyen intenzitással használod a gépet. Nálunk is probléma az alacsony páratartalom. A gyerekszobában párásítunk éjszakára a többi helyiségre nem találtam én sem elfogadható árú központi megoldást. A ház páratartalma szépen együtt mozog a külső mőmérséklettel. Amikor kint van -6,-8 C a házban 27% körüli a pára. Ez nyilván nem egészséges de milliókat nem tudok én sem költeni a központi párásításra. Úgy tudom, hogy egy entalpiás hőcserélővel kb. +5% párára lehet számítani.
Nyáron persze megfordul a helyzet a felülethűtés miatt 60-80% között mozog a pára attól függően, hogy mennyira van kint meleg és mennyi a kinti páratartalom. Tavaly szereltettem fel egy split klímát a problémás időszak páracsökkentésére.