Keresés

Részletes keresés

albertjani Creative Commons License 2012.10.18 0 0 643

Még egy foghúzás is lehet vicces.

 

Tegnap szedték ki bal felső 7-es fogam. Hazafelé ment megpróbáltam felfújni az arcom (?), nem sikerült. Lett egy lyuk a fog helyén, azon keresztül az orrom felé távozott a levegő.

 

Ezzel szórakoztattam megam. (tudom, meghülyültem...) 

 

Reggelre már összeforrt az átjáró. :)

ttfog Creative Commons License 2012.10.18 0 0 642

Ezt elfelejtettem:  a kérdésem, hogy mitől lehet?  ÉS mit lehet tenni? 

ttfog Creative Commons License 2012.10.18 0 0 641

Sziasztok!

 

Én most találtam rá a fórumra, de mivel nagyon sürgősen kellene segítség, sajnos nincs időm visszaolvasni.

 

Alul rögzített fogsorom van, és olyan jelenség van, ha eszem, bal oldalon egyáltalán nem tudok rágni, mert fáj.(( csak rágáskor))  Ha viszont csak úgy magában összeszorítom a fogsorom akkor nem érzek semmit.    Fogmosáskor pedig szintén fáj, sőt még a jobb oldalon is, DE ha mosás közben lenyomom a kezemmel a fogam, akkor megint egyáltalán nem fáj.


NAGYON SÜRGŐS lenne!

 

Köszönöm.

Timon81 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 640

Ingyenes Fogászati nyílt Nap!

Családi fogászat 2012 október 6-án szombaton, a 18. kerület  Vándor Sándor utcai rendelőben.

 

 

Beszélgetésünk apropója, hogy a fogászat szó a fogászati rendelő képe jellegzetes szaga egy olyan világ, hogyha még nincs is fájdalmunk, de el kell mennünk, vagy el kellene mennünk ellenőrzésre rossz érzésekkel tölt el bennünket s ez eleve halogatásra ösztönöz. A halogatás pedig csak fokozza a ránk váró kellemetlenségeket. A félszhez társul egy zűrzavaros kép, hogy hová menjünk, ahonnét nem küldenek el, hová tartozom területileg, aholellátást kaphatok s nem utolsó sorban, hogy mennyibe fog nekem ez kerülni, mit kaphatok ingyen, ha fizetem a TB járulékot.

Mindezek a gondolatok késztettek arra bennünket, hogy szervezzünk egy nyílt napot a Vándor Sándor utcai fogászaton, ahol ráérősen belenézünk a résztvevő családtagok szájába, feltérképezzük a szuvas fogakat, a fogágy betegségekre felhívjuk a figyelmet, daganatszűréstvégzünk.

Egyénre szabottan tanácsot adunk milyen munkákat kellene a szájban elvégezni. Miaz a feladat, amit sajátmagunknak kell megvalósítani, hogy szájüregünk egészségét megtarthassuk. Egyénre szabott fogápolási bemutatót tartunk. Beszélünk a szájszagról, okairól, szájvizekről, amelyek már kicsordulnak a médiából.

Egészségünk megtartása időt, energiát, pénzt igényel, de megközelítőleg sem annyit, mint az elvesztett rágóképesség visszaállításának költsége, kínjai jelentenek.

 

Megbeszéljük, hogy a fogászaton elvégzendő munkákból mit támogat a TB, milyen fogpótlást kell készíteni és az mennyibe kerülne.

Felvilágosítjuk a megjelenteket, hogy a XVIII. kerületbe bejelentett lakcímük alapján, érvényes TAJ szám esetén melyik körzeti fogorvosnál vehetik igénybe az apellátást, s a fogászatban mit takar az alapellátás kifejezés.

Családokat várunk kortól, nemtől XVIII. kerületi lakcímtől függetlenül!

Dr. Szécsi Erzsébe

Dr. Varga Enikő

 

tel: 06-1-291-6487

Cím: 1183 Vándor Sándor utca 1-3

2012 Október 6, szombat, 9-16.00!

enadas Creative Commons License 2012.09.11 0 0 639

Sziasztok,

 

a bal alsó 6-os fogam elég csúnyán letört. Nem egyszerre, hanem szépen fokozatosan kis darabokban (tudom már rég meg kellett volna csináltatni, de nem volt rá anyagi lehetőségem).

 

A belső oldalának egy kis része íny alá tört. Meg lehet ezt még menteni?

 

Volt már valaki hasonló helyzetben?

Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.08.27 0 0 638

Ózon:

ez is egy remek kütyü. A lényege, hogy légmentesen rácuppantod a fogra, és az ózon kisterilizálja. Mind a szuvasodás, mind a fogbélgyulladás egy banális bakteriális betegség. A fúrás sem egyéb, mint ezek eltávolítása, illetve az üreg megfelelő biomechanikai alakítása. Mély üregeknél működik, hogy meghagysz egy enyhén szuvas részt, mert nem akarod gyökértömni a fogat, ózonnal kezeled és ideiglenesen zárod.

Viszont ez, amikor legutóbb néztem (KAVO Healozone) kereken 3 000 000 HUF-ba került, szóval egy darabig nem lesz. 

Előzmény: babaji (635)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.08.27 0 0 637

Érzéstelenítés:

a gép nagyon jó, egyszer már láttam működés közben is. A visszajelzésekből azonban úgy gondolom, hogy ha figyelek rá, meg ha megkérnek, akkor a hatásmechanizmusát (lassú, folyamatosan fecskendező behatolás, lassú deponálás) olyan 80-90%-ban manuálisan is tudom reprodukálni. (illetve szerintem mindenki tudja, aki akarja) Nyálkahártyát is el lehet lidokainos vattával érzésteleníteni előtte. Gyerekeknél viszont szuper lehet, ha még tűt sem látnak. A praxisom összetétele főleg felnőtt/idős, de ha gyerekekkel foglalkoznék biztos vennék egyet. Az ára olyan 300-400 ezer HUF ha jól emlékszem, ami fogászati gép esetében átlagos. 

 

 

Előzmény: babaji (635)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.08.27 0 0 636

Köszönöm szépen! Szabin voltam egy hetet, de ez most jobban esett :)

 

Előzmény: GYURMÓKA (634)
babaji Creative Commons License 2012.08.18 0 0 635

Csatlakoznék az előző dicsérethez !

http://www.fogbeultetes.hu/erzestelen.htm

A  fájdalommentes érzéstelenités uj technologiájáról illetve az ózonkezelésről mi a szakvéleményed Dok ? és alkalmazod-e tevezed-e a rendeléseden bevezetni ?

GYURMÓKA Creative Commons License 2012.08.18 0 0 634

Tisztelt Doktor úr !

Már régóta olvasom a hozzászólásait, és őszinte elismerésemet szeretném kifejezni a korrekt, tisztességes véleményével,a mindíg megoldást kereső írásaival kapcsolatban. Nem ismerem Önt, de bizonyosan egy lelkiismeretes, a betegért mindent megtevő fogorvos lehet -nagyon ritka az ilyen manapság! Továbbra is szívesen olvasom az írásait !

 

üdvözlettel

Gy

Előzmény: Pipicz Sándor (633)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.08.14 0 0 633

Szia!

 

Röviden: tisztogasd. A szuvas dentin/zománc a fogkrém hatóanyagitól képes a remineralizációra, azaz képes ásványi anyagokkal feltölteni magát. Vissza nem fog nőni, de a folyamat lassulhat, leállhat. Általában ilyen idős korban a fog belseje egyébként is már kisebb, visszahúzódik, lehet tünetmentes is lesz. Ami hátránya ennek, hogy az érdes, törött felszínek élek kedveznek annak, hogy a baktériumok megtapadjanak, az adott fog lepedékesebb lesz, mint egy simára polírozott. A z üreg szélei a nyelvedet is irritálhatják. 

Szájvizekkel tudod a baktériumok szaporodását gátolni (Corsodyl, Parodontax, Listerin). 

 

Ha az üreg teljes felszínét nem tudod elérni fogkefével, akkor mindezek ellenére tovább fog terjedni a folyamat és előbb utóbb a szuvasodás eléri a fog belsejét, ami begyullad/elhal, és akkor már csak gyökértömés, vagy húzás. 

 

De a helyes terpáia természetesen a szuvas részek eltávolítása, tömés. 

 

 

Előzmény: babaji (632)
babaji Creative Commons License 2012.08.09 0 0 632

Szia Sándor !

64 éves lévén  meg aztán gyege idegrendszerű :))  nem szeretnék invázós megoldást. A hipnózis alatti nem jöhet szóba mert engemet nem lehet hipnotizálni !

A lényeg hogy a felső  baloldali elöl lévő fogból már másodjára jött ki a tömés,ez több évtized alatt nem rossz,de ugye mit lehet tenni hogy az injekciót elkerüljem :)) A mosolyomat nem zavarja mert hátul van. Arra gondolok hogy a  napi háromszori fogápolás,cukor-édességmentes táplálkozás révén maradhatna igy ahogy .

Hiszen. A tömések szinte mindig kiesnek :))) másrészt talán igy is kibirja mindhalálig. Mit tehetnék még hogy a mindenképpen elkerülhetetlen romlást legalább LASSITSAM minimálisra. Talán van valamilyen alternativ medicina által ajánlott bármi ami a mikroorganizmusokat rendesen felpofozza.....és akkor ugye nem feltétlenül kell  ózonozni-furni-betömni !

Köszönöm tisztelettel :

Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.07.10 0 0 630

Figyelj!

 

Van fogorvos ajánló topik. Ez itt egy olyan, mint a címe is mutatja, hogy kérdéseket lehet feltenni, amire szakemberek megpróbálnak válaszolni. Azzal, hogy a létező összes fogorvosos topikra felrakod szerintem a fordítottját éred el azzal, amit akarsz. 

NE SPAMMELJ IDE LÉGYSZÍVES!

 

Előzmény: Törölt nick (629)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.06.27 0 0 627

Szia!

 

Na arra jutottunk, ha a CT megerősíti, hogy nincs összenőve a két fog gyökere, akkor a számfeletti fog eltávolítása után közvetlenül - amennyiben szabaddá válik, vagy sérül - a maradó metsző fog felszínét emdogainnal kell kezelni. Ez egy kémiailag tisztított fehérje, aminek a hátására a gyökérfelszínen új cement és új rostok képződnek.  Ezen a linken többet olvashatsz róla, középtájt lesz. 

 

www.windisch.hu/fogsebeszet.html

 

Lehetőség szerint számolj már be mi történt, nem kell ide kirakni, hanem akarod, 

a www.drpipicz.hu oldalon a kapcsolat menü alatt tudsz üzenetet küldeni, megkapom. 

 

Sok sikert a beavatkozáshoz! :)

 

 

 

 

Előzmény: tarda (626)
tarda Creative Commons License 2012.06.26 0 0 626

Szia!

 

Köszönöm a választ!

Megnéztem a neten és Szegeden is találtam ilyen gépet.

Érdeklődve várom a további gondolatokat :-)

 

Még egyszer köszönöm!

 

 

 

 

Előzmény: Pipicz Sándor (625)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.06.26 0 0 625

Szia!

 

Elsőként a képalkotásra válaszolok. Van megoldás rá, ami jobb, ez:

 

http://radio-dental.hu/fogaszati-alkalmazas

 

Lehet kérni csak egy fogra jelen esetben az érintett fogra, így nem vészes az ára, 4500 forint, a teljes fogvizsgálati szett meg 18 000. Ezt azután bárhol meg lehet tekintetni, ahol van egy Windows XP/Vista/7 oprendszeres gép. 

 

A fogeltávolítással kapcsolatos aggályaidon picit még gondolkozok, megkérdezek egy parodontológust is, hogy jól gondolom e, amit gondolok. :)

Előzmény: tarda (624)
tarda Creative Commons License 2012.06.26 0 0 624

Szia Sándor!

Lányom 9 éves és a bal felső egyes maradandó foga mögött kb. fél centivel nőtt egy hegyes, kúp alakú foga a szájpadból (a szájpadon kívüli hossza kb. 5-6mm).  Első körben két irányból készített röntgen felvétel alapján az egyik szájsebész azt mondta, hogy egybe van a gyökere az egyessel a másik azt, hogy külön. Pár hónappal később készült még egy felvétel ami alapján egy tapasztalt gyermekfogász úgy látta, hogy külön van és a plusz fog kihúzását javasolta. Kérdésem, hogy biztosan, valamilyen objektívebb vagy pontosabb módszerrel el lehet -e dönteni, hogy a gyökerük egyben van -e (pl. CT vagy MRI,)? Milyen kockázattal járhat egy ilyen fog eltávolítása? Megsérülhet -e a maradandó metszőfog gyökere? Aggódom, hogy esetleg a beavatkozás közben derül ki, hogy mégis egy fogról van szó és ezzel veszélybe kerül a metszőfoga.

Várom válaszod!

Köszönettel: Gábor

Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.06.25 0 0 623

Szerintem más lesz ez. Végezd el ezeket a vizsgálatokat otthon magadon:

1. Jégkockát nyomj hozzá egy referencia foghoz, mondjuk a nagymetsződhöz. Érzed, hogy hideg, kellemetlen, de ahogy elveszed elmúlik. Sorban nyomd hozzá egyenkét a fogaidhoz hátrafelé, amerre fáj. Ha az egyik fogadnál határozottan nagy fáj, illetve a jég elvétele után lassan múlik, akkor annak a fogadnak a fogbele van begyulladva. (oka lehet szuvasodás, rossz tömés etc...)

2. Valamivel, mondjuk tollal kezdd el ütegetni merőleges irányból a fogaid, kezdd megint az elsőnél. Óvatosan persze, de azért érezd. Ha az egyik fogadnál nem csaka kocogtatást érzed, hanem konkrétan fáj, akkor annak a fogadnak a gyökércsúcs körüli területeten lehet gyulladás, lehet, hogy tömés alatt elhalt, rossz benne a gyökértömés, etc...

 

A fenti kettő esetén gyökértömést kell az adott fogba készíteni.

 

3. Fogpiszkálót óvatosan nyomkodd be adott területen a fogaid közé. Ha valamelyik, vagy több fogközből már enyhe nyomás hatására nagy mennyiségű vér örül, akkor vélhetően a fogadat tartó szerkezet, a fogágy gyulladásáról lehet szó, amit az íny alatti fogkövön elszaporodott baktériumok okozhatnak, ezek tasakokat tudnak képezni, amik időnként begyulladnak. 

 

Ennek a terpáiája a fogkő eltávolítása, illetve a tasak kürettje. 

 

Olyan bölcsességfog, ami még elő sem tört, az nem nagyon tud honnan bakteriálisan fertőződni, mert nem igazán közlekedik a szájüreggel, ahol a baktériumok vannak. Nem tudom hány éves vagy, de felnőtt korban meg méginkább igaz ez. 

 

Én valamelyik kisőrlőd fogbél-gyulladására tippelnék, de ez így neten keresztül színtiszta spekuláció természetesen. 

Előzmény: utazó1012.09.15 (621)
mebida Creative Commons License 2012.06.21 0 0 622

szia utazo nem tudom menyire segit ez neked de nekem mikor jött bölcsesség fogam ugy éreztem szét feszül azon az oldalon ahol éppen jött és végül is a fogam nem fájt nekem anno azt mondták amikor kibujik megszünik a fájdalom  mert kisugározhat a többi fogra a fájdalom. Mondjuk nekem ahogy kijött ki is kellett huzni de ez csak egy fog volt a többi bölcsesség fogam meg van még birja :) remélem hamarosan jobban leszel

Előzmény: utazó1012.09.15 (621)
utazó1012.09.15 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 621

Sziasztok! azt szeretném megkérdezni, hogy veletek is történt-e már hasonló, és hogyan kell ezt kezelni:

Már hetek óta fáj a felső jobb oldali fogsorom.. de tényleg, annyira fáj hogy törni-zúzni tudnék... Voltam vasárnap a szentkirályi utcában, a fogorvosi ügyeleten, és nem tudták mi a baja a fogamnak, így monták jöjjek vissza röntgenre hétfőn. Oké, bejöttem hétfőn, és kiderült hogy van délelött is, meg délután is, ezt nem monták vasárnap, csak azt hogy menjek be és ennyi. Jó, ezért kellet várnom másfél órát, míg elkezdődik a délutáni műszak. Vártam is, utánna meg az derűl ki, hogy be kell jelentkeznem.. mikor én ár bejelentkeztem vasárnap... na mondom oké, már keztem kicsit ideges lenni hogy ennyit vacilálnak. Akkor várhattam megint kb egy órát, és végre behívtak. Elmontam a problémám, erre monta hogy biztos a bölcsesség fogam az oka hogy fáj az a fogsor rész... kérdem én, az lehetséges hogy a bölcsesség fogam kicsit se fáj, meg a melette lévő fogam se, csak az azutáni többi? az biztos a bölcsesség fog hibája? meddig kell rá várni míg kinől és elműlik ez a rettenetes fájdalom? mert már nagyon rég óta szenvedek vele.... kérem a segítségeteket!

mebida Creative Commons License 2012.06.14 0 0 620

igen ez igy van a legnagyobb lépést megtettem de nagyon sokat segitett ön is a hozzá szolásokkal mégegyszer köszönöm további szép napot:)

Előzmény: Pipicz Sándor (619)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.06.14 0 0 619

Nos ennek szívből örülök. A legfontosabb lépést már megtette, sok sikert kívánok a kezelésekhez!

 

Előzmény: mebida (618)
mebida Creative Commons License 2012.06.14 0 0 618

Ismét köszönöm válaszát épp most értem haza egy állapot felérésröl egy olyan orvostol aki régi ismerösöm egy lépcsöházban laktunk hosszu évekig de valahogy nem jutott eszembe hogy elöször is hozzá menjek valamiért el is felejtettem hogy ö fogorvos :)mind1 is mert ma nála jártam és érdekes modon ö is azt mondta ezt a szemfogamat amit a kedves körzeti doktornö kihuzott volna elsöre. Meg szeretné menteni ezért kaptam töle egy beutalot szájsebészetre panoráma röntgenre nagyon kedves aranyos volt velem elmondta átol cettig mi is lenne a teendö melyik fogakat kelene megmenteni és melyiket kell eltávolitani de sem egy fintor sem egy mejegyzés fogaim állapotára anyit mondott megtesz mindent amit tud. megmenti amelyiket lehet de nem kell kétségbe esni a huzástol sem mert potolni lehet vannak még jo fogaim amihez lehet épiteni igy most teljes nyugalomba megyek hozzá tudva jo kezekbe vagyok ugy gondolom  ez a fajta hozzá állás hiányzott a körzeti orvosomtol .

Előzmény: Pipicz Sándor (617)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.06.14 0 0 617

Nézze, egyébként lehet, hogy a szemfoggal van valami olyan, amit Ön nem lát, nincs vele tisztában, de az indokolja az eltávolítását. Tekintve, hogy nem láttam nem akarok ezzel kapcsolatban állást foglalni sem pro sem kontra. Az olyan rágófogakat, aminek csak a gyökere van már meg azt általában kihúzzák, de itt is számos olyan tényező van, amit figyelembe kell venni. 

Tapasztalataim szerint célravezetőbb az észszerű szanálás, és a maradék fogakra egy stabil, tartós pótlás készítése, mint kétes értékű gyökérek mentegetése. (a szemfog mindazonáltal egy fontos fog fogpótlások szempontjából is, általában a megtartására törekszünk)

 

Előzmény: mebida (616)
mebida Creative Commons License 2012.06.13 0 0 616

Köszönöm ismét válaszát akkor viszont ujra az a kérdés merült fel bennem vajon miért akarta körzei doktornöm a farkasfogam szemfogam eltávolitásával kezdeni a kezelésem ? ha ezt ilyen modon meg lehet menteni? végül is már mind1 nem engedtem holnap állapot felmérésre megyek de erre feltétlenül rá fogok kérdezni mert ez számomra érthetetlen.Végül is még egy kérdés felötlött bennem ha pl olyan fog rágofog találhato a számba aminek szinte csak a gyökere van meg tehát rágofelulete nincs ilyet pl helyre lehet hozni ugyan igy gyökér töméssel? vagy is van rá esély? persze ezt igy gondolom látatlanba nehéz megálapitani:)

Előzmény: Pipicz Sándor (608)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.06.13 0 0 615

Viszont: ezzel konkrétan Téged, vagy a társadalmat nem lop meg, mert a finanszírozás zárt kasszából történik. Ergo emiatt az állam nem költ többet, csak a többi szolgáltató kap kevesebbet.

 

Előzmény: Pipicz Sándor (613)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.06.13 0 0 614

Az is lehet, hogy egyszerűen megmondta az önkormányzatnak, hogy így csinálja azt kész. Kb 200 betöltetlen körzet van MO-n fogorvosi, van megye, amelyikben az összes 25%-a, ezek túlnyomórészt falvak. Ha ez a bevétele megszűnik, akkor lehet elmegy, és még ez sem lesz helyette. Praxist pénzért eladni lehetetlen, a szaklapok tömve vannak ingyenesen betölthető helyekkel, nem kell senkinek az sem. 

 

Előzmény: szaguldo kacaj (610)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.06.13 0 0 613

Most erre mit mondjak? :) Úgy volt vele vélhetően, hogy lecsippent onnan is egy kicsit. Az OEP ami pénzt ad az valóban alamizsna, gondolom beírnak ezt azt, hogy több legyen. 

 

Előzmény: szaguldo kacaj (612)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2012.06.12 0 0 612

De most tényleg. Hogy van az, hogy koronacsere helyett 2 esztétikus tömés van az ügyfélkapun? Akkor hogyan egyezik a karton a jelentéssel? És tulajdonképpen miért is kell papír alapú karton is, amikor elektronikusan is vezetni kell? És akkor mi egyezik, mi nem magával a pácienssel? :))

(Ügyfélkapu szerint pl. rólam már egy kavicsbányányi fogkövet eltávolítottak, holott jó, ha háromszor egész életemben. Na, meg az a sok tömés...) Nem mintha zavarna, csak ez egy izgalmas kérdés számomra.

Előzmény: szaguldo kacaj (611)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2012.06.12 0 0 611

Azt írod, nincs duális finanszírozás. Akkor az is "csalás", ha én másik városba (értelemszerűen körzeten kívül) járok fogorvoshoz, kifizetem a tömés árát, aztán meg látom az ügyfélkapun, hogy az oep is fizetett nekik a kezelésemért?

Előzmény: Pipicz Sándor (603)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!