Közlekedési szakjogászoknak jogászoknak, leendő jogászoknak, közelekdésjoggal foglakozóknak (oktatók, pedagógusok, és a jog alanyai: szabálysértők, bűnelkövetők) részre nyitottam ezt a topikot.
Valaki szabályt sértett. Mert nincs vita, megtette. Az senkit nem érdekel, hogy szándékosan/tudatosan tette, vagy figyelmetlenségből.
A hatályos jogszabályok értelmében a közigazgatási bírság alsó összege 30e Ft.
Banánköztársaság attól leszünk/vagyunk, ha egyesek úgy gondolják, hogy kis szabálysértés nem szabálysértés, csak a nagyokat kell először megbüntetni, aztán, ha elfogytak, akkor kerülhetnek a kisebbek sorra, addig el kell őket nézni.
Az a képen nincs 25 méter, maddig a megállni tilos tábla szól. Magad is megnézheted a google maps segítségével, én megtettem.
Ettől függetlenül valóban iszonyatosan magas a közigbírság alsó határa, ebben egyetértünk.
Ennek ellenére a járművezetők önkéntes szabálykövetése ALIG valamit változott 2008. május 1-je óta, úgy tűnik, még ez a nagyon magas összeg sem kényszerít a szabálykövetésre.
Általában tudni lehet, hogy meddig él a tilalom, mert rendszerint valami változás van a határon.
Gondolok olyanra, hogy útkereszteződés, kijelölt gyalogátkelőhely, újabb tiltótábla, hasonlók (nem ismerem Pápát ilyen szinten, évente max. 2x ha átmegyek rajta).
Határozat érkekett amely tartalma , 15§ (1). bek. a, pontban foglalt előírását megszegve... 30 000 Ft pénzbüntetésre itéltek. Hol van a 25 m határa , kell ezt jelezni, vagy tudnom kell ?
Igaz, vagy 6-7 éve én is annyit kaptam egyszer, amikor a Kertészeti Egyetem előtt fél oldallal felálltam a villamos-elválasztó járdaszigetére. És akkor még jóval több volt az a pénz...
De ez sovány vigasz.
Szóval én nem vagyok a köztersek bérence, utálom is őket, mint a sz.rt.
Annyi biztos, hogy a bírság jogszerűségéhez nem férhet kétség.
A többi meg már a Te dolgod, befolyásolni nem foglak.
Ott kell lennie a jogszabálynak, gondolom a 40. §-ba ütköztették.
A szankció (ezt nem valószínű, hogy odaírják, legfeljebb apró betűvel) az, hogy rendőrségi feljelentés lesz belőle.
Mivel nem kétséges, hogy elkövetted a szabálysértést, ezért nem feltétlenül okos dolog 2-3x annyit fizetni (gondolom, 6-8e Ft körülre mázsáltak), ha rendőrségi szakaszba érkezik a dolog.
köszi, egy valamin tűnődöm még: ha a körbeszegélyezett valami egy kifejezetten nem járda, hanem egy valaha füvesített, néhány fával beültetett terület, akkor minősülhet "járda"szigetnek?
Szegélykővel körbevett földes terület = járdasziget.
Járdaszigetre (járdára, meg mindenre, ami az úttesttől jól látható módon, akár színben, akár szintben, akár burkolóanyagban meg van különböztetve) felállni kizárólag táblával engedélyezett helyen és módon lehetséges. Alapesetben tiltott.
A jogszabály (érdekes, hogy pont a vonatkozó §-t idézed, de nem jól értelmezed) így rendelkezik:
Köszönöm a választ - kerületi közterületesek hagytak csekket, lehet fellebbezni levélben, mailben, mindenféle módon, és nincs kitétel, hogy ha nem teszem meg, akkor növekszik a büntetés.
Vajon várjam meg, hogy kiküldjék újra? Az ablaktörlő alól ugye el is tűnhetett...
Amúgy miheztartás végett megemlítem, hogy nem vagyok notórius, ez a Bp. III. kerületben történt, ahol kínomban negyed óra (!) körözés után álltam egy autók által hosszú idő óta kitaposott helyre a lerajzolt módon, mert sehol nem volt (értsd: messzebb se) hely és már nagyon meg kellett oldanom, hogy ne késsek el.
Nem tudom melyik eljárásban volt, mert többféle is lehet elviekben. De a 40. § szerinti felsorolás szó szerinti értelemben nem áll meg, de azért belehúzzák, ugyanis az úttesten kell megállni alapesetben.
kicsit hasonló a helyzetem: én egy se úttest se járda, szegélykővel körbevett földes területen parkoltam, itt megbüntethetnek? csak mert kaptam csekket. lerajzolom:
Parkolási kérdésben kérnék véleményt ha valaki tudnak segíteni: Pár napja a Róbert károly és az Angyalföldi út sarkán parkoltam, a területre autófeljáró is van rendesen betonnal kiépítve.
A bírság szerint járdán parkoltam, de véleméynem szerint a járda az a pirosan jelölt íven kivül értelmezhető, az ív mentén szegélykő is van ami szerintem elválasztja a járdát a "parkolótól"
Korábban megkérdeztem egy parkolóőrt h lejhet e ide parkoli azt a választ kaptam igen. Méágis a rendőrség megbűntett.. (nem tudom h valyon az összes körülöttem levő autó így járt-e)
Átfogalmazom: Ha egy magán ember szeretne venni egy szgk.-t, ami tgk.-nak van forgalomba helyezve, akkor ezért milyen plusz költségek terhelik, mik azok az adók, vizsgák amik tgk.-knál vannak, de szgk-knál nincsenek, illetve az átírás esetében mik lennének a plusz költségek (amik tgk.-knál vannak, szgk.-knál nincsenek). Nagyságrendileg mennyivel drágább a különbség a két okmány között?
Nem igazán ismerem ebből a szempontból a dolgot, de logikailag ha ez spórolás lenne (gondolom, emiatt kérdezed), akkor nem SK-rendszámos autókkal lennénk tele, hanem személyautóként használt ál-teherautókkal.
Adott egy 4(5) személyes terepjáró, hátsó ülések nélkül, teherautónak (?) vizsgáztatva. Ez milyen plusz adminisztrációs költségeket vonhat maga után, megvásárlás, ill. fentartás szempontjából?
(Ha esetleg mégse a legmegfelelőbb topicot találtam be, egy linknek is örülnék :) )
Köszi a választ.A szakértő már második alkalommal vizsgálta az autót.Először a korrekciókat nem is alkalmazta,nekem kellett szólni érte.A gépkocsinak rengeteg hibája van,de ezek felett is elsiklott, hiába jeleztem kifogásaimat többször is.
A korrekciót - ha van ilyen - a program végzi, azonban indokoltan ezt a szakértő korrigálhatja, de nem jellemző. Általában ezek nem olyan nagy összegek, hogy ne lenne benne egy minimális, de nem jelentős bizonytalanság, de semmiképp nem hasraütés.
Ha mégse értesz vele egyet, vissza lehet kérdezni, hogy miért ennyit vett alapul.
Tudtommal a nem működő alkatrészeket nem lehet beszámolni, de a szakértő dolga, hogy ezek maradványértékét/javítási értékét meghatározza. Erre is fel lehet hívni.