Keresés

Részletes keresés

Callie Creative Commons License 2006.04.28 0 0 338

A gondolatmenetedben

lokalitás = térszerűen szeparált megfigyelhető operátorok felcserélnek?

A relativitáselméletben mást szoktunk lokalitásnak nevezni.

A lényegre még visszatérek.

Előzmény: Törölt nick (337)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.21 0 0 337
Ez egy konzisztencia argumentum.

Séma: QFT alapja: lokalitás (térszerűen szeparált megfigyelhető operátorok felcserélnek). Meg lehet mutatni, hogy ennek fenn kell állnia az energiasűrűségre az S mátrix relativisztikus invarianciájához (ld. Weinberg), valamint egy csomó más hasonló dolgot is. Úgy tűnik (bár ez nincs pontosan bizonyítva), hogx enélkül relativisztikus kvantumelméletet nem lehet megfogalmazni, mert akkor mindenféle nonszensz dolog történik . Ezek között nincs a szuperlumináris jelküldés, hanem mint írtam, olyanok vannak pl. hogy az S mátrix Poincaré invariáns legyen. A szuperlumináris jelküldés önmagában még nem nonszensz dolog specrelben sem, csak extra feltevésekkel összekapcsolva.

Eberhardt tétele: lokalitás -> nincs szuperlimunáris jelküldés.

Vagyis: QFT-ben nincs szuperlumináris jelküldés.

Most akkor ezt két dologra is használhatod:

1. A QFT elég jól leírja a fizikai valóságot, ergo nem nagyon valószínű, hogy a valóságban is lenne ilyen szuperlumináris jelküldés.

2. Ha mégis találsz ilyet a fizikai megfigyelásek során, akkor bukik a QFT.

Ez az okoskodás egyáltalán nem jár körben.
Előzmény: Callie (330)
Callie Creative Commons License 2006.04.20 0 0 336

Az, hogy a felcseréhetőség független a rendszer aktuális állapotából, a QM matematikai alapjaiból következik szerintem. (A mátrixmechanikából legalábbis elég egyszerűen kijön.)

Itt még van valami nem megértés köztünk. Miért emlegeted megint a rendszer "aktuális állapotát"?

Én a felcserélési relációkról beszélek. Azok posztulátumok,nem? Nem vezetjük le semmiből őket, hanem axiómaszerűen az elmélet elején állnak. Hogyan "jönnének ki"???????

De csak egyazon objektum különböző mennyiségeire (azok operátoraira). Hiszen a kanonikusan konjugált mennyiségek is így állnak eelő a mechanikában.

Egy plusz lépés,ha két távoli, térszerűen szeparált mennyiségre is posztulálunk hasonlót. Ekkor kellene óvatosabbnak és nem ennyire kizárónak lenni szerintem.

Előzmény: noway (334)
noway Creative Commons License 2006.04.19 0 0 335
Ha jól látom, ez a cikk épp erről szól.
Előzmény: Callie (333)
noway Creative Commons License 2006.04.19 0 0 334
Akkor viszont nem értem a problémát. Az, hogy a felcseréhetőség független a rendszer aktuális állapotából, a QM matematikai alapjaiból következik szerintem. (A mátrixmechanikából legalábbis elég egyszerűen kijön.) Amit pedig számos kísérletben ellenőriztek. Ettől külön posztulátum itt nincsen, hacsak azt nem tekinted annak, hogy általában (összefonódás nélkül) nem tudunk távolhatni.
Előzmény: Callie (333)
Callie Creative Commons License 2006.04.19 0 0 333

Tartok tőle, hogy nem arra válaszoltál, amit én mondtam.

Természetesen nem mondtam olyat, hogy:"azt a posztulátumot, miszerint térszerűen szeparált mennyiségekhez tartozó operátorok felcserélhetőek, cseréljük ki arra,hogy nem felcserélhetők, akár entaglement-ek,akár nem".

Viszont arra hívom fel a figyelmet, hogy az 1. posztulátum minden térszerűen szeparált menyiségre már magában tartalmazza azt,amit aztán az Eberhard-tétellel levezetnek belőle.

Ehelyett nem kéne posztulálni: nyilván van csomó eset, amikor az 1.-es helyes; de lehetnek olyan esetek, például az entaglement pároknál, amikor viszont nem.

Az Eberhard-tétellel kapott no-communication-tétel körben jár.

Egyébként különben is érdekes kérdés: minek alapján,minek következtében állapítjuk meg a mennyiségek közötti felcserélési relációkat?

É szerintem ezt általában posztuláljuk.Minek alapján? A QM-ben a kanonikusan konjugált mennyiségekalapján; amik a hamiltoni mechanikából jönnek. De már ott se látszik fizikai tartalom,ami meghatározza, mik lesznek a konjugáltak,és mik nem. Csak matematikai előírás.

Azonban ez az előírás is csak egyazon objektum különböző mennyiségeiről szól eredetileg. 1 elektron impulzusa és helye, stb. Azok persze nem lehetnek tészerűen szeparáltak.

Viszont: amikor továbblépnek, és már térszerűen szeparált mennyiségek között is előírják a felcserélést, akkor miretámaszkodnak? Ez egy újabb feltevés; és azt gondolom,hogy azért teszik,hogy megfeleljenek az FTL-kommunikáció lehetetlenségének és a kauzalitási problémák elkerülésének.

De akkor ebből már nem vezessenek le no-communication-tételeket: hanem mondják azt, hogy mi így posztuláljuk ezt a dolgot.

Szerintem nem elég óvatosan. Nem kéne.

Előzmény: noway (332)
noway Creative Commons License 2006.04.19 0 0 332
Az, hogy két mennyiség felcserélhető-e, egy általános tulajdonság, ami nem függ a részecskék aktuális állapotától, és így az összefonódástól sem. Ha a két megfigyelőnél van egy-egy részecske, amiknek valamilyen mennyisége nem cserélhető fel, akkor ezen keresztül akkor is tudnak pillanatszerűen kommunikálni, ha a két részecske nincs összefonódva. Amit viszont könnyű leellenőrizni, hogy nem igaz.
Callie Creative Commons License 2006.04.18 0 0 331
Az előző hszből kimaradt az első sorból "Eberhard tételére".
Callie Creative Commons License 2006.04.18 0 0 330

Térjünk vissza a szuperlumináris jelzés lehetőségére és   tételére.

Talán Lingarazda is jár erre még.

Hajól értem, az Eberhard tétellel dolgozó tiltó szabály logikája a következő:

1. A kvantumtérelméletben a térszerűen szeparált mennyiség felcserélnek (vagyis a hozzájuk rendelt operátorok felcserélési relációja 0.)

2. "Ha két megfigyelő olyan mennyiségeket mér meg/manipulál, amikhez tartozó operátorok felcserélnek (esetleg mindegyik egyszerre többet is, akár végtelen sokat), akkor nem tudnak egymásnak jelezni. Ez Eberhard tétele."

Azt vetem fel, hogy ez a bizonyítás nem körben járó-e? ha nem is logikailag, de tartalmilag.

Miért? Ha az 1.pont igaz, akkor a 2.már tényleg garantálja a jelzés nem kivitelezhetőségét. De miért igaz az 1. pont?

Következik ez valamiből? Én úgy látom,hogy nem; tkp. posztuláljuk, hogy a térszerűen szeparált mennyiségek felcserélnek. Általában minden felcserélési reláció posztulátumonkon alapul. A QM és a QFT felépítésének elején vannak ilyen módon.

De: mi a tartalma annak, hogy A felcserélhető B-vel? Sok minden, de az egyik leglényegesebb: ha felcserélhetőek, akkor a határozatlansági reláción keresztül "nem zavarják egymást", az egyik mérése nem befolyásolja a másikét, létezhetnek egyszerre pontos A és B értékei. Ha meg nem felcserélhetőek, akkor "beleszólnak egymás létezésébe" az egyik megmérése döntően befolyásolja a másik értékeit megint  csak a határozatlansági reláció alapján).

Vagyis mit csinálunk? Az 1.pont posztulálásával azt vezetjük be, hogy a térszerűen szeparált mennyiség nem befolyásolják egymást. Aztán az Eberhard tétellel meg matematikailag levezetjük, hogy nem befolyásolják egymást, és így jelezni sem lehet velük. (gondolom, a sűrűségmártixos matematikai apparátussal).

Hát ez nem meglepő; körben jár, illetve tautológa.

Ha így van, akkor azonban nem alkalmas a "gordiuszi csomó" átvágására, és nem a szuperlumináris jelzés lehetetlenségének igazolására,még a QFT keretein belül sem.

Vélemények?

Előzmény: Törölt nick (304)
easy5.2 Creative Commons License 2006.03.21 0 0 329
Szep a szokincsed, de ertelmezd a kiserletet ha mar olyan okos vagy.
Előzmény: iszugyi (328)
iszugyi Creative Commons License 2006.03.21 0 0 328
Nem durvul a kvantummechanika, hanem büzlöen rohad.
Előzmény: Simply Red (322)
easy5.2 Creative Commons License 2006.03.21 0 0 327
Ha számunkra az ok-okozat megfordulni látszik, az nem azt jelenti, hogy ott az idő visszafele ment?
noway Creative Commons License 2006.02.27 0 0 326
Nézd meg a 314-beli linket, ott elég érthetően el van magyarázva a jelenség.

Az indexesek meg sem próbálták felfogni, miről van szó, ez elég nyilvánvaló (pedig a Nature hír elég jól körülírja). De ha már poénkodnak, legalább viccesek lennének...
Előzmény: bormester (324)
bormester Creative Commons License 2006.02.26 0 0 324
Itt szerintem nem vetették el a sulykot, gyakorlatilag koppintották (nem egyedül) a Nature szerkesztői címadói leleményét:

---
http://www.nature.com/news/2006/060220/full/060220-10.html
Published online: 22 February 2006; | doi:10.1038/news060220-10
The computer that works when it's idle
Quantum computers get the answer without being turned on.
---

Az eredeti cikk (melyből egy büdös mukkot sem értek) itt van: http://www.nature.com/nature/journal/v439/n7079/full/nature04523.html
Előzmény: vrobee (323)
vrobee Creative Commons License 2006.02.24 0 0 323
:)
A zindex hozta a formáját...
Előzmény: Simply Red (322)
Simply Red Creative Commons License 2006.02.23 0 0 322
Szvsz még a quantum eraser-nél is durvább.

Hja, Durvul a kvantummechanika !

Előzmény: noway (314)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.19 0 0 321
Nem műxik a link. Nem tudnál szerzőt és címet adni, sőt, inkább előkeríteni az angol verziót?
Előzmény: b325 (319)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.19 0 0 320
Ahol ......... azt jelenti, hogy érdekfeszítő dolog!

Mert ez a helyzet. Mit ér az, amit már unalomig értünk? Mindig azt értékeljük nagyra, amiért meg kell küzdeni, újra és újra. A QM megértése pedig (egyelőre) ilyen.
Előzmény: okama (317)
b325 Creative Commons License 2006.01.10 0 0 319

Hello

http://heise.nassenstein.com/tp/r4/artikel/21/21472/1.html

Tudna errol valaki bovebben, megvan valahol angolul is. Azt hiszem nem ertem teljesen a dolgot.

Igi

iszugyi Creative Commons License 2005.12.31 0 0 318
Kedves Lingarazda,

da "... hja, a kvantummechanika tényleg hajmeresztő. ..." csak azért, mert nem látják a fizikusok, mi van kvantálva.

Neked is B Ú É K,

Iszugyi

Előzmény: Törölt nick (315)
okama Creative Commons License 2005.12.31 0 0 317

Tehát az, hogy valamit le tudunk írni , mégse teszi megérthetővé azt.

Ez egy rakás ...........

dr_bubo Creative Commons License 2005.12.30 0 0 316

Törölt nick Creative Commons License 2005.11.24 0 0 315
Hja, a kvantummechanika tényleg hajmeresztő. De hát mi jogunk van azt várni a természettől, hogy mindenben megfeleljen a mi emberi léptékben, a Föld felszínén kifejlődött szemléletünkből eredő elvárásainknak?
Előzmény: noway (314)
noway Creative Commons License 2005.11.16 0 0 314
Quantum Interrogation
Szvsz még a quantum eraser-nél is durvább.
dhcp Creative Commons License 2005.11.11 0 0 313
Engem inkább az N dimenziós entangled rendszerek érdekelnének,  de nem akarok tolakodó lenni. :)
Előzmény: Törölt nick (312)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.11 0 0 312
Feynmannak ez a képszerű magyarázata valóban elég megkapó, de pongyola. Igazából csak annyit csinál, hogy megpróbál valami laikusoknak eladható, makroszkopikus szemlélettel valamennyire jobban érthető képet tenni a megkülönböztethetetlenség (Bose v. Fermi statisztika) mögé. Sajnos ez is, mint a legtöbb ilyen kép, csak korlátozott érvényű.
Előzmény: dhcp (311)
dhcp Creative Commons License 2005.11.11 0 0 311

"Bocs ha nem leszek teljesen "szakszerű", de nem vagyok fizikus.

Mi van akkor, ha a csatolt fotonpárnak nevezett jelenség igazándiból nem két foton, hanem csak egy, de két lehetséges helyen? Mert ebben az esetben ez ugyan az az eset, mint a klasszikus kétréses kísérletnél, ezért nem okoznak kauzalitási problémát az idle-foton megméréséből következni látszó változások, az elvileg már korábban lejátszódott signal-foton becsapódások képére?"

Én sem vagyok fizikus, de ha már egy nagy fizikus is így gondolta, akkor lehet benne valami.

Előzmény: Mungo (7)
dhcp Creative Commons License 2005.11.10 0 0 310

Egy érdekes cikk.

Minél nagyobb egy entangled rendszer alkotóelemeinek a száma, annál jobban csökken a lokális realitás sértése.

Violations of Local Realism by Two Entangled N-Dimensional Systems

A hullámfüggvény _összeomlása_ az lenne, hogy megnöveljük a rendszer számosságát? Ha pedig visszaállítjuk, akkor visszaáll a kevert állapot, a lokalitás sértés?

dhcp Creative Commons License 2005.11.07 0 0 309

azoknak, akiket érdekel a hlsl

Belinkelem a topikot, hátha érdekel itt valakit a gyors grafikus megjelenítés.

dhcp Creative Commons License 2005.11.06 0 0 308

"Egyszerűbb magyarázat az, hogy a fotonok eleve két alsokaságra bomlanak: "

Mielőtt még elkaptuk volna az idlert, á...abszurd

Előzmény: Törölt nick (275)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!