Első nekifutásra nem találtam olyan oldalt a neten, ahol leírják, hogy családi ház építéskor milyen lépésekkel kell számolni, milyen mestereknek mikor kell egymás után következniük, mikorra milyen feltételeknek kell teljesülniük a folyamatos haladáshoz...
Szeretnék egy projekttervet csinálni a most induló családi ház építkezésemhez, de azt sem tudom, hol kezdjek hozzá. A terv és a jogerős engedély kész, a kőműves mindjárt odanyomja az alapot. Jó lenne, ha minél kevesebb dolog felejtődne ki és szorulna utólagos korrekcióra, mert nem gondoltam rá előre. Az sem lenne jó, ha folyton üresjárások alakulnának ki, mert ad-hoc reagálnám le az épp kialakult helyzetet. Feleséggel ketten fogjuk a mindenféle szakikat (kőműves, ács, fűtésszerelő, vizes, villanyász, burkoló, stb.) szervezni és mozgatni, remélhetőleg minél szervezettebben.
Kérem, ha valakinek van hasznos idevágó információja, ilyen témájú linkje, az tegye közkinccsé.
Asszem a Könnyűszerkezetes topicban valakinek ezzel volt gondja, hogy valami pára csöpögött le róla. Nemtom pontosan hogy volt, de mostanában beszéltek róla. Szerintem nézz utána jobban.
Szerintetek nagyon kretén ötlet, ha fönt a födém felett, pl a két szigetelő paplan között vagy akár fölötte látható helyen vezetném a vezetékeket védőcsőben? Nálam fafödém lesz, így falazáskor, betonozáskor nem kell tökölni a vezetékezéssel, meg padlófűtést is tervezek, annak se lenne útban. Utána is csak a falban lefutó vályatot kell majd kialakítani, ami Ytongban nem egy nehéz feladat.
Megoldható másképpen is. Egy előnye van azért ha falban vezeted. Ha bármiért netán bontani kell, akkor ott tudod bontani a legegyszerűbben. No persze a látszó csatornát könnyebb, de gondolom nem látszó vezetékezést akarsz.
Ahol még célszerű, az nem más mint gyakorlatilag az aljzatbetonban betonozás előtt. Ide mindenképpen erős, lépésálló védőcsöveket alkalmazz, nehogy betonozás közben letapossák vagy a beton összetörje, mert akkor macerás felbontani.
Még esetleg annyi, hogyha vastagabb vezetékeket is akarsz benne húzni, lehet célszerű a védőcsővel együtt beletenni a kábelt is betonozás előtt. Éns ajna megszívtam egy ilyennel, fél napig javítottam ki a hibát.
Azon a képen a földön volt, de ott még nem volt aljzatbeton, az majd később került rá.
Remélem jár erre valaki, s segít, illteve ötletet ad. Épülő házba a kábel, illetve villanyvezetéket csak a falban lehet elvezetni? Axióma képen a földön tekergett a kígyórengeteg. Köszi aválaszokat!
En is igy gondolta, hogy a beszelgetesek soran raerez arra, ami nekunk jo lesz. Vegul is egy tervezo ettol lesz profi. Megkerestuk a neten es olvastuk egy mondatat: "gyerekekre komponalt nyugalom"! Nekunk O kell, az mar biztos! Van negy gyerkoc, ugyhog ilyen ervezo kell. Tavasszal meg is keressuk Ot. Azt hittem, hogy dragaban dolgozok. Voltam egy tervezos topicban. Ott egy tervezo 1,5 millios arajalatott adott a 150 negyzetmeteru tetoteres hazunkra, amibe nem voltak nagyon extrak.
elvileg 20/968 1022, de ezt a netről néztem (feleségem ilyenkor már alszik, ő tartja a kapcsolatot)
amúgy nekünk voltak olyan komoly rajzaink (alaprajzok), amiket egy éven át faragtunk - aztán nem mutattuk meg, hanem szépen rákattantunk a beszélgetéseink és az azt követően vázolt 1-2 alternatívát követően tálalt, a mi rajzunktól teljesen eltérő házra
először az volt a tervünk, hogy megnézzük, mit rajzol, és virítjuk a mi elképzeléseinket, hogy ötvözni lehessen a jó dolgokat - a helyzet az, hogy annyira telibe talált a terv, hogy később a saját rajzunkat nem is vettük elő
1-2 közfalat, ajtót közösen módosítgattunk, és készen volt a tuti
Szia! Nagyon koszi! Nem tudom, miert dobodot vissza! A tervezohoz konkret elkepzelesekkel mentel, vagy elmondtad, hogy "milyen az eletstilusotok", es kb. mit szeretnel es akkor O megtervezett egy hazat? Nekunk csak nagy vonalakban van meg, hogy mit szeretnenk es igy szeretnek egy franko tervet. A tervezotok elerhetoseget megtalalom a neten? Koszi
azután én 2x megválaszoltam és mindkétszer visszadobta a mumus...
akkor tehát itt van:
A tervezőnk Fóris Viktória, 2310 Szigetszentmiklós, Tököli u. 21/b. Nagyon klassz, jó szívvel tudom ajánlani.
A ház olyan 220 nm alapterületű, egy része kétszintes, így 280-ra nő kb. a teljes terület. Ebben benne van a dupla garázs.
A terv kettőszázakárhányezer volt, a feleségem a pontos költségek tudója.
Úgy néz ki, hogy tartjuk a költségvetést. Az anyagok között van jópár igényes darab (pl. kézivezésű klinkertégla a díszburkoláshoz, csomómentes vörösfenyő nyílászárók, irdatlan mennyiségű bambuszparketta stb.), pár drága műszaki megoldás, pl. 60 nm zöldtető, falfűtés-hűtés, kandalló, meg ilyesmi, így arra számítok, hogy kulcsrakészen 40-45 környékén állunk meg (plusz telek). Ahhoz képest, amekkora és amilyen dolgokat rakunk bele, rendben van.
Hát igen... Végülis ha nagyon akarnánk akkor az egyik ismerősünk talán tudna egy ilyen lézeres vackot szerezni a strabagosoktól, annak idején így mértük fel a telket.
A baki csak az, hogy akkor is egy hétig kellett könyörögni az illetőnek, hogy kérje el (pedig ő ajánlotta), és ráadásul azóta a ház témát nagyon kerüljük vele, mert úgy volt, hogy ő tervezi a házat, de fél év után ráuntunk a várakozásra, mert még mindig nem volt készen (bár a terv nem lett volna rossz), és mással csináltattunk egy teljesen másik tervet. Na azután nem állt velünk szóba egy jó darabig, de nem tehettünk mást, már a saját maga álltal kitűzött végső időpontokat is mindig átlépte.
Így valszeg marad a földmérős dolog, még akkor is ha így kidobunk x tízezret. Honnan lehet földmérőt keríteni?
Nekünk is ilyen volt a telkünk, Kb 8-9 méter szintkülönbséggel.
Gondoltuk, hogy megcsináljuk magunk a zsínorállást, pontosabban először csak a kitűzést, merthogy miért ne. Vízszintes talajpn ez nem gpnd. Aztán hívtam egy földmérőt, aki 30ezerért csinálta.
Hogy miért is? Volt pinceszint. A mélységet nagyon nehéz lett volna belőni. Márpedig egy alapterületen ha a munkagép 20 cm plussz földet szed ki, az már talán több is mint a földmérő díja.
A másik ok a pontatlanság. Mi van ha nem találjuk el. Bár ki lehet matekozni, de ha mégis.... Ott az a ha... Nem vagyok földmérő.
Akkor többször kell kijönnie a földmunkagépnek, újabb kiszállás, újabb mérés. És többe lesz az egész. Így viszont egy nap alatt megvan.
Vagy ha sikerült lézeres szintezőt szerezned, azzal jól meg lehet csinálni, csak hát egy ilyen milliós műszer nincsen minden sarkon, főleg kölcsönben :-(
Mi a Room Arranger -t használjuk. Egyszerű, magyar nyelvű, viszonylag kis méretű. Biztos vannak nagy, bonyolult progik, amik szebb 3D ábrákat készítenek, de nekünk ez kiválóan megfelel. Már nem emlékszem, honnan töltöttem le, de ha kéred, el tudom küldeni.
Írtatok a zsinórállásról, és értem is többé-kevésbé meg minden, csak az én problémám az, hogy a telkünk eleje és vége között gyenge 7 m szintkülönbség van.
A ház vége a ház elejéhez képeset 4 métert hidal át, nagyon kicsit balra is dől a telek, na ezek után hogyan állítasz zsinórállást??
Levered a karókat és létráról ráigazítod a zsinórt vagy hogy a fenébe?? Nem lesz túl egyszerű belőni a vízszintest az tuti.
Azert van 4 gepunk, mert mindketten a szakmaban vagyunk... es toltunk le gigakat, meg a gepek kozott is (szoktunk installt meg menteseket csinalni ismerosoknek), szoval nalunk ez tenyleg kellett. Na meg halokartya mar minimum van az alaplapokon, de a wifi adaptereket nem annyira szoktak meg beepiteni a gepekbe, az usb-st sokszor telepiteni kell, stb. szoval nalunk boven egyszerusit annyit hogy megeri. Na meg kaphat ra kesobb a gyerek is IP telefont (remeljuk terjedni fog), a wifi hullamjaira viszont nem tudom bedugni a keszulek kabelet:)
Hat ez csak azert ennyi, mert be van kabelezve az aramon kivul a telefon, a kabeltv es az UTP is a lakas minden szobajaba. Volt is felmill korul a vill.szereles... de meg mindig jobb, mint utolag (a tv es utp nagy esellyel kelleni is fog idovel mindenhol, a telefon lehet hogy felesleges amint vissziranyusitott lesz a kabeltv mert hivasra nemigen hasznaljuk, de legalabb ha kihuzzuk lesz helye az uj, megnemtudommilyen technikanak:))
A kepek kozul az egyik egyebkent a dolgozo ahol most epp 4 szamitogep megy es ennek azert kell dugalj meg utp is, az egyik sarokban ott a masik ket csatlakozo; illetve az eloszobaban azert ilyen sok van, mert a villanyora feletti helyisegben van a "gyengearamu kozpont" (a tetoter nincs beepitve, de nalunk minden legkabelen jon, es ott egy helyre vezettettuk ott a riaszto is az a kepen nem is latszik azt hiszem de azt is o csovezte, ott a kabeltv erositoje es egy eloszto elem, a telefon is osztodik egybol, az adsl meg rogton megy a masik elosztoba bar oda meg kell egy router mert van de az WiFi es a foldszinten kell a laptopok miatt, de egyelore ugyis kicsik meg a gyerekek nem kell hozzajuk net, aztan majdcsak lesz).