Új. Na persze....:))) Finoman szólva nem szakadtak bele a gondolkodásba.:DDD Copy-paste, 'oszt jóvan az úgy. Elvégre ha eddig jó volt 1952-től!!! (volt a fenét:))), meg ezt már úgyis ismerjük, becsukott szemmel ítélünk, rutinból...:))))
Igen, a LEÍRTAK alapján...Ha bizonyítható amit ír, akkor megáll az érdemtelenség, szerintem.
1609
A nagykorú gyermek tartásra való érdemtelensége a különélő szülővel való kapcsolattartástól kellő indok nélkül elzárkózó, passzív magatartással is megvalósulhat (Csjt. 60. §).
Egyoldalú nézőpont, annyit lehet mondani, nincs rá zsinórmérték, az életpályához szükséges tanulmányokat fizetni kell, ilyen az első, vagy akár a második szakma megszerzése, illetve akár az érettségi is, ha jól értem.
Van rá részletes LB iránymutatás, de hosszú lenne idemásolni, perben lehet elemezni, hogy fennállnak-e feltételek.
Kérdezném, hogy a gyt megállapítása abban az esetben, amikor apukának több cége van és egyből kap minimálbért, (viszont nagylábon él) milyen módon fogják megállapítani a gyt mértékét?
Szeretném a véleményeteket kikérni egy felnőtt tartás ügyben.
22 éves felnőtt gyermek tartásáról van szó, aki szakmunkás bizonyítványt szerzett, majd esti középiskolába iratkozott, ahol egy évig tanult. Miközben megpróbálkozott egy munkahellyel, de úgy döntött, hogy nem akar dolgozni, (nem szereti a kötöttséget, koránkelést, főnököt stb.) hanem a következő évet már nappali középiskolai képzésben folytatja.
Az egyik szülőnél lakik, a másik szülőt csak akkor kereste, korábban is, amikor a tartási díjat átvette, a másik szülővel a kapcsolatot nem tartja. A tartás egy éve megszűnt, amikor a szakmunkás nappali tagozata befejeződött. Egy éves kihagyás után újból nappali képzésen vesz részt a felnőtt közös gyermek, és az egyik szülő a másikat, felnőtt tartásdíj fizetésére szeretné kötelezni.
Másik szülő nem szeretne felnőtt tartást fizetni, egyrészt az érdemtelenségre hivatkozással, mivel vele gyermeke nem tartja a kapcsolatot.
Másrészt, és ez lenne a kérdés, az egy éves esti iskola (heti kettő alkalom) a tanulmányok megszakításának számít-e?
Az mindenképpen nyilvánvaló, hogy a manőver a másik szülő fizetési kötelezettségének megállapítására megy ki. Csak megjegyzem, hogy a másik szülő mindeközben a másik közös gyermeket egyedül felnevelte, vele a rendkívül jó kapcsolatot tart a mai napig.
Ha állandó munkahelyed van, akkor a netto munkabéred, bér jellegü juttatások 20 %-a, min. összeg megjelölése mellett szokott lenni a megállapodás. Gyakori, h. a munkáltató letiltás útján vonja és utalja az asszonynak.
Nem mondhatod, h. vásárolsz a gyereknek, ha vásárolsz, az grátisz, pluszban. A bíróság csak végrehajtható egyezséget hagyhat jóvá, v. ilyen tartalmú ítéletet hoz. Az, h. majd veszel ezt-azt, amira szüksége lesz a gyereknek, végrejhajthatatlan.
A banki és egyéb tartozásokat nem veszi figyelembe a bíróság, mert a szülô a saját szükséges tartása rovására is köteles eltartani a gyerekét, tehát ha neked van egy szelet kenyered összesen, azt a gyerekednek kell adnod.
Nem sok jóval tudlak biztatni,saját tapasztalat alapján.A törvény a gyereket védi veled szemben is,mert Ő az első aztán te éhen halhatsz azzal a törvény nem törődik.De van egy tanácsom ,ha a banki hitelt közösen költöttétek el akkor van esélyed rá hogy csökkentsék a gyerektartást csak jó ügyvédet kell keresned és bíróságra adni. Sok sikert kívánok.
Segítséget szeretnék kérni, hogy mit lehet tenni az én esetemben.
A következőről van szó a párom elhagyott a gyerekkel együtt és most pénzt illetve jogi úton akarja tőlem a gyerektartást levonatni.Én albérletben lakom és vanegy banki tartozásom is ilyenkor figyelembe vesz a bíróság ilyen dolgokat?Vagy azt mondja a fizetés 20%-a és éljek meg ahogy tudok?Illetve ha megállapodok a volt párommal egy bizonyos összegben azt át kell neki adnom vagy mondhatom hogy azért az összegért veszek a gyermekemnek olyan dolgokat ami kell neki pl:pelenka, ruha,kaja stb.
Gondolom ha igényt tartana valamilyen összegre azt perben kell megtennie....
Nem gondoltam volna, hogy egyszer ide eljutunk, de valahogy mintha megéreztem volna, hogy semmit nem szabad a nevünkre íratni.......
Most gondban van, mert ha elhagyna akkor albérletbe kellene mennie és mivel nekem nem magas a fizetésem olyan sok tartásdíjat sem tud legombolni rólam.......
Nem tudom hol rontottam el, talán túl sokmindent megadtam neki anno és mindent megengedtem neki a jó ég tudja, de az biztos, hogy valahol elcsesztem ezt.....
A gyerekek után a motor a legszentebb dolog, abból nem engedek. Főleg ha egyedűl maradnák csak akkor tudnák kikapcsolódni mikor csapatok a haverokkal.......
a házon egyébként felújításokat végeztünk, ablakcsere, festés , tapétázás, bútorok vásárlása ilyesmik, talán ezekért nem tarthatna igényt külön összegekre......
Nem mellékes, de nem kötelező meghallgatni őket személyesen. De a bíróság kérhet pszichológus szakvéleményt, ha szükségesnek látja. Ebben az esetben gyakorlatilag a pszichológus véleményén múlik az elhelyezés.
A tartásdíj alapja a nettó jövedelem, mivel a gyt. is nettó összegről szól.
Értéknövelő beruházás a komfortfokozat emelése, vagy az alapterület növelése. HA TÖRTÉNT ilyen, akkor lehet némi keresnivalója, bár a tulajdonviszonyok miatt nem egyértelmű a dolog.
Az új konyhabútor, csempe, hupilila falszín nem értéknövelő beruházás.:))
Ha a valós a veszély a motorodat illetően, ajándékozd oda egy jóbarátnak és írasd a nevére.:)
Mekkorák a gyerekek? Ha 14 évnél idősebbek, nem lehet őket akaratuk ellenére elhelyezni, illetve megkérdezik őket erről a bíróságon.
Akinél elhelyezik őket, gyerekenként a másik szülő jövedelmének 15-25%-ra számíthat, de minimum egy fix összegre.(tehát pl. gyerekenként 20-20000 Ft, de egyébként minden jövedelem 20%-a gyerekenként)
A szüleid házához senkinek semmi köze, abból senkinek egy fillér nem jár. Haszonélvezet nincs rajta?
Következő a szitu, 20év együttlét után elunta a kapcsolatunkat és el akar vállni. Van két gyerkőcünk, Őket biztos az anyának fogják ítélni? A nevünkön ház nincs, amibe élünk az a szüleimé. Tarthat-e bármilyen igényt valamilyen összegre? két gyerek után ha neki ítélik a gyerekeket milyen tartásdíjat ítélhetnek neki?