megerzesem szerint az "El" a megfejtes kulcsa, ide kene ezutan kene egy negybetus ige (elvileg "negybetus szot" kernek, ami szerintem onmagaban is ertelmes szot jelent).
Elso, bena probalkozasom az "enne" szo lenne, ahol a szokatlan hangzasu "elenne" az "eleszi elole a falatot" kifejezes felteteles modja, de azert meg toprengek. Valoszinuleg van kevesbe nyakatekert megoldas is.
magyarázat: Ha piros sapka lett volna a fején, két lehetőség van. 1. A mögötte ülő is piros sapkát kapott, akkor a 3. azonnal megszólalt volna, hisz neki már csak kék jutott volna. A 2. ember a piros sapkát látván ugyanígy gondolkozik, tehát miután nem szólalt meg a hátsó ember, tudná, hogy rajta csak fehér sapka lehet. Következésképp az elöl ülő okos emberen nem lehet piros sapka. (És mivel kikövetkeztethető a megoldás, nem kiált ki csalást.)
Igen, hangyatojások, meg egy pár madáretetőből ellopott búza. Ilyen volt mikor a fűnyíró a kupacot lekaszálta. De már helyreépítették. Itt van egy kicsit távolabbi kép is róla:
szerintem az hosszúkásabb. ez úgy néz ki, mintha éppenséggel föltúrta volna valami a földet a fű között, nem kikopott volna. hangyatojásoknak nézem azokat a vackokat.
Azért mondja ezt, mert a hátul ülő ember nem szólalt meg. Tehát, a hátsó biztos nem lát két pirosat. Viszont a középső ember, ha pirosat látna, és nem szólal meg a harmadik, akkor ha elég okos, neki kellene megszólalni, hogy rajta kék van, hisz kitalálhatná, ha a hátsó nem mondja, hogy rajta kék van, akkor nem két pirosat lát, de a hátsó ember bizonytalan, mert két kéket lát, így rajta akár lehetne piros is.
Öt sapka áll rendelkezésre: 3 kék és 2 piros. Három okos embert ültetnek le egymás mögé. Mindegyikük fejére egy-egy sapkát húznak, majd a maradék sapkákat elrejtik, és mindenki csak az előtte lévő(k) fejét látja. (Az elöl ülő nem lát senkit.) A feladatuk az, hogy kitalálják, milyen színű sapka van a saját fejükön.
Kis idő múlva megszólal a legelöl ülő ember. Mit mondott?
a. Kék sapka van a fejemen! b. Piros sapka van a fejemen! c. Ez csalás, én nem tudom eldönteni, milyen színű sapka van a fejemen! d. Hékás, én nem is kék, nem is piros sapkát kaptam!
Szerintem a 'c' a helyes, bár ezt csak azért mondom, mert én nem tudnék rájönni, de gyanús, hogy túl egyszerűnek látszik.
remek, ez a megfejtes! A kutya 3x olyan gyors, tehat ugyanannyi ido alatt 3x annyit tesz meg.
Nos, talan valamelyik Bolyai volt egyszer egy tarsasagban, ahol a haziasszony feladta ezt a feladvanyt, a tarsasag gondolkozott, majd jo fel perc utan Bolyai bemondta a helyes megoldast. A haziasszony gratulalt neki, hogy ugyesen rajott a trukkre, masok ezt vegtelen mertani sor osszegevel szoktak kiszamolni. Mire Bolyai: "Mifele trukkre? En is vegtelen mertani sorozattal csinaltam!"