Keresés

Részletes keresés

W.L. Creative Commons License 2018.04.20 0 0 3417

Hat pedig nekem az is csak egy allatkert, csak jol agyonhypolva.

Itt is csak fogsagban tartott pandakat latni, mint mas allatkertekben, csak itt mas allat nincs.

En nem estem hanyatt tole. Oke, a kifutok kicsit tagasabbak es zoldebbek mint mashol, de annyi.

Előzmény: kb. (3416)
kb. Creative Commons License 2018.04.20 0 0 3416

Azért a chengdui panda bázis jobb élmény mint egy sima városi állatkert. Sok panda van, normális környezetben. Egy fél nap min. kell rá az oda-vissza kiutazást is beszámolva. Persze ha csak az a cél, hogy "kipipálhassa" az ember a pandát, akkor bármelyik állatkert jó ahol épp van az embernek 1-2 szabad órája és a felszabaduló szűk Chengduban töltött 2-3 napban lehet mást nézni, de ez nekem innentől olyan kérdés mint a melyik Nagy Fal szakaszt nézi meg valaki. Ki lehet pipálni Badalingnél, meg lehet menni kevésbé kiépített szakaszra egyedül sétálni a falon pár km-ert, ami az oda-vissza úttal egész napos program. Ezért se tudok mit mondani arra, hogy mit és mennyi idő alatt nézzen meg valaki akit nem is ismerek, nem vagyunk egyformák. A falas példánál maradva max azt tudom mondani, hogy ha van rá idő, akkor sokkal jobb élmény a másodikra menni. Ugyanez igaz a pandákra is.

Én pl. kb. tízszer voltam Chengduban, de leginkább csak átutazóban, felveszem a kocsit a reptéren vagy a vasútállomáson, találkozom 1-2 barátommal, eszem az IKEA-ban még egy utolsó nyugati kaját és irány fel a hegyekbe hetekre. 

Előzmény: W.L. (3415)
W.L. Creative Commons License 2018.04.19 -1 0 3415

4 nap Chengdu, hogy Emeishan is beleferjen.

Nekem jobban tetszett mint az orias Buddha.

Pandakat allatkertben pedig szamos kinai varosban lehet latni.

Zhangjiajiere szerintem eleg 2 nap, legalabb is nekem eleg volt, pedig turaztam is jo sokat a kulonfele liftek es libegok helyett.

Előzmény: zalan98 (3414)
zalan98 Creative Commons License 2018.04.19 -1 0 3414

Köszönöm, hogy szántál rám időt.

 

Sajnos :) megmutattam a többieknek Fenghuangot, úgyhogy megnézzük.

Így viszont csak három napom marad(na) Zhangjajie környékére.

Még el tudok venni egy napot Chengduból, de nem szívesen.

Jókat olvastam a városról, de igazából a pandákat és a Dafót néznénk meg.

Chengduba reggel 9.20-ra érkezik meg a vonatom és másnap 19.00-kor indul(na) a tongreni, ha levágom az egy napot.

 

Adjatok tanácsot: szűk két nap Chengdu és kényelmes négy nap Zhangjiajie vagy három-három nap a két helyszínen?

Előzmény: wanbo (3413)
wanbo Creative Commons License 2018.04.19 -2 0 3413

Helló! Bocsi, csak most volt időm válaszolni, eléggé el vagyok havazva mostanában mindennel. Szóval, ha délután 2kor érkeznél repülővel (pláne, hogy ahogyan kb. is írta, gyakoriak a késések, nekem pont a Kanton - Tongren repülést törölték és rakták át másnap reggelre - igaz, vihar miatt, ami tényleg elég nagy volt), akkor aznap tényleg ne nagyon tervezz semmi programot. Tianmen kb. 4 órás program (ha nem akarsz végigrohanni), viszont ha jól emlékszem kb. úgy este 6 körül már le kell jönni, szóval kicsit talán rohanás lenne. 

Ha a másik opciót választod és kb. délben már a városban lennél akkor délután kényelmesen meg tudod járni Tianment. (Bár szerintem Fenghuangban is érdemes körbenézni, 1-2 óra alatt körbe lehet sétálni!) Ez esetben beleférhetne a Grand Canyon is a harmadik napon. 

Zhangjiajieben két nap kirándulás szerintem elég, a park fő látnivalóit be lehet járni két nap alatt. A Grand Canyon kicsit félreesik a parktól, illetve Tianmentől, nekem sajnos nem maradt rá időm, de a hatalmas üvegpadlós hídon szívesen végigsétáltam volna, az ott a fő attrakció. Ha Tiananmenen kívül marad még 3 napod (igazából 2 és fél nap elég), akkor megnézheted a Grand Canyont is, csak majd számolj be róla, hogy milyen volt! :) 

Előzmény: zalan98 (3407)
W.L. Creative Commons License 2018.04.19 -3 0 3412

Valahogy ketlem, hogy ezzel a lehetoseggel sokan fognak elni. :-)

 

Bar nekem kellemes emlekeim fuzodnek a szigethez (belsejere koncentralva), en is csak a hosszabb del-kinai ut reszekent neztem meg.

Ugye fokent tengerparti udulohelykent reklamozzak, arra pedig DK-Azsia sokkal jobb. Szerintem Sanya strandjait tovabbra is a kinai es orosz turistak dominaljak majd.

Előzmény: kb. (3411)
kb. Creative Commons License 2018.04.19 0 2 3411

Május egytől a magyar egyéni turisták is vízummentesen mehetnek harminc napra Hainanra.
http://m.scmp.com/business/china-business/article/2142259/us-among-59-countries-granted-visa-free-access-chinas-resort 

zalan98 Creative Commons License 2018.04.19 0 0 3410

Köszönöm.

 

Azt hiszem nem merem bevállalni, a biztosítás utólag már nem játszik. A feleségek kicsit aggódósak.

Ha nem fér bele a Tienman első nap, akkor sztem kihagyom a Grand-canyont.

Ha csak három teljes napod van, Te mit hagynál ki?

Előzmény: kb. (3408)
kb. Creative Commons License 2018.04.19 -2 0 3409

Még annyit az okostelefon, helyi SIM témában, hogy a mai Kínában saját magával tól ki az az utazó, aki nem használ mobilnetet és Wechat-et. 

 

A teljesség igénye nélkül pár Wechat funkció azok közül ami egy külföldinek érdekes:

- Lehet úgy chatelni angolul nem beszélőkkel, hogy a wechat mindkét embernél az ő nyelvére is lefordítja a szöveget. Ha jól emlékszem a Microsoft szótárát használja, nyilván nem tökéletes, de gyors. Komolyabb szótárt meg app formájában lehet leszedni és akkor az megy offline is, van egy csomó ingyenes, pl. a már említett Pleco, de én pl. Hanping-et használok.

- Lokáció megosztás. Bárminek (hotel, vasútállomás, étterem, stb.) a pontos helyét el tudják neked küldeni egy üzenetben és utána oda tudsz navigálni. Meg tudják a felhasználók egy chatben osztani egymás helyét élőben, látjátok jó irányba haladtok a másik felé, ill. milyen messze vagytok egymástól, hol kell befordulni. Persze egy jó navigációt azért érdemes leszedni offline használathoz letöltött térképekkel, ha nem kell valós idejű forgalmi infó, akkor a Maps.me a legjobb megoldás.

- Kapcsolattartás az otthoniakkal (meg persze mindenkivel Kínán belül is, lásd fent). Mivel gyakorlatilag (a Skype kivételével) minden ismert külföldi chat szolgáltatás épp le van tiltva Kínában, a legtöbb Kínában mozgó külföldi aki nem fizet VPN szolgáltatásért (de még közülük is sokan), az otthoniakkal is felrakatják a Wechatet és azon chatelnek, telefonálnak.

- Érdemes pénzt is tölteni rá (külföldiként leginkább helyi segítséggel, de van erre már külső online megoldás is, nem akarom reklámozni, meg lehet találni ezeket) és akkor nem kell az apróval szenvedni, szinte mindenhol mindenki Wechat vonalkód leolvasással fizet: egy üveg vízért a boltban vagy a triciklis gyümölcsárusnak is az utcán. A fizetéshez kell mobilnet. Kínában simán lehet létezni úgy, hogy az ember nem használ kp-t. Sehol. 3-4 éve szinte nem használt senki mobil fizetést Kínában, mára a világon itt a leginkább elterjedt fizetési mód. Extrém példa, de pl. már van olyan parkoló is, ahol csak online lehet fizetni, kp-t nem fogadnak el.

- Wechaten belül lehet taxit, Didit (a helyi legnagyobb Uber jellegű szolgáltatás, van angol felülete és van benne telekocsi is Shunfengche néven, én pár napja úgy utaztam háztól házig Guangzhou és Shenzhen között, hogy nem került többe mintha vonatoztam és metróztam volna a két városon belül a vasútállokhoz (Didi használathoz azért jó tudni kínaiul, mert a sofőr gyakran felhívja az embert telefonon is egyeztetni, hogy tényleg ott áll ahol a navigáció mutatja:). Prepaid mobil feltöltés, vonatjegy, repjegy vásárlás is van Wechaten belül, sok más funkcióval együtt. 

- Lehetne folytatni de kedvcsinálónak szerintem ennyi is elég.

 

A helyi mobilszám mellet egy komoly érv a Wifi használat. Kínában a legtöbb helyen ha nincs helyi mobilszámod amire kiküldik a kódot, akkor nem tudsz belépni az ingyenes Wifire (kivéve szinte csak a szállodák említhetőek). Pár éve még ez is más volt.

 

A mi van ha lemerül a telefon témában: ha valaki nem akar powerbanket használni és csak a szótárt és a térképet akarja kiváltani (a térképnél, szótárnál sokkal kisebb) telefonnal, akkor nem kell mobilnet, ki kell kapcsolni a telefonon mindent amit nem használ (wifi, SIM kártya és mobilnet, bluetooth, GPS), le kell venni a fényerőt és akkor napokig elmegy egy töltéssel.

PS. Nem vagyok Wechat rajongó, egy csomó hibája van, de nagyon nem praktikus nélküle az élet Kínában.

 

kb. Creative Commons License 2018.04.19 0 0 3408

A kínai belföldi járatok pont, hogy sokat késnek, különösen az estiek. Az ezt mutató nemzetközi oldalakon meg tudod nézni járatszám szerint, hogy milyen pontossággal közlekedik az adott járat, ha jól emlékszem regisztráció nélkül kb. egy hétre visszamenőleg.

Persze egy késő esti belföldi járat után a másnap délelőtti nemzetközi elérése csak akkor gond, ha extrém a késés vagy törlik a járatot. Ez azért ritka, de tény, hogy nem példa nélküli a 12 órát meghaladó késés (2-3 órás távnál is akár) vagy az, hogy egy járatot egymás utáni két napon is törölnek. De ennyi kockázatot vállalhatsz, esetleg köss rá biztosítást.

Előzmény: zalan98 (3407)
zalan98 Creative Commons License 2018.04.18 0 0 3407

Sziasztok!

 

Már a célegyenesben vagyok, de néhány kérdésem lenne még:

 

Wanbo (ha még olvasod): átvariálták a repülőjáratokat, így Chengduból csak egy nappal később érnék  Zhangjijiébe.

A gép csak 13.50-kor száll le és húzós az ára is (900Y), így aznapra szerintem már nem fér be semmi.

Viszont, ha elmegyek Tongrenbe előző este az alvós vonattal, az reggel 6-ra ott van, majd kisbusz (vagy taxi) Fenghuangba onnan pedig 8.30-as busszal Zhangjiajiébe.

A busz elméletben délben ott van, aznap  megnézhető-e a Tienman-hegy rohanás nélkül?

Akkor maradna két teljes napom a parkra és az utolsó nap mehetnék a Grand-canyonhoz vagy még a parkba, mivel a repülő csak este indul.

 

k.b.: nyerhetek egy napot, ha egy nappal később repülök vissza Pekingbe. Két járat megy, de mindkettő késő este. Másnap délelőtt indul az interkontinentális járatom. Így, ha bármi történik a járattal, akkor ugrik a jegyem, nem tudom, hogy érdemes-e rizikóznom. Kis mintában azt láttam, hogy viszonylag pontosan mennek a gépek.

 

Volt-e valaki a Grand-canyonnál? Tényleg kihagyhatatlan látnivaló-e a nemzeti park és a Tienmen-hegy  mellett? Gondolom, hogy reggeltől délutánig elég rá az idő?

 

Köszi

pannn Creative Commons License 2018.03.06 0 0 3406

Eddig power bank nélkül mentünk és a wi-fi is elég volt mindig, de most viszek power bank-et és veszek néhány országban helyi sim kártyát is a mobilnet miatt.

Az elején még LP-t is vittünk de több ország LP-jét képtelenség cipelni. 

W.L. Creative Commons License 2018.03.06 0 0 3405

Akkor teged meglepne, mennyien utaznak helyi mobilnet nelkul, csak a wifire epitve.

Meg itt is, ahol nagyon olcsok a netcsomagok, es sokkal egyszerubb kartyat venni es feltolteni mint Kinaban.

Nekem ugy kell sokakat rabeszelnem egy par dollaros (szo szerint $2-8) netcsomagos kartya megvetelere.

Előzmény: kb. (3404)
kb. Creative Commons License 2018.03.06 0 0 3404

Természetesen mindenki csinálja úgy ahogy neki bevált, de ahogy pannn is írta, gyakran túl sok a cucc, érdemes kiváltani amit lehet és a szótár pont ilyen. Szerintem ma már mobil/tablet, mobilnet és természetesen egy power bank nélkül nem sokan utaznak, ez kis helyet foglal és ha 2-3 naponta eljut az ember olyan helyre ahol fel tudja tölteni, akkor nem fog lemerülni. Power bank nélkül persze nagyobb az esélye, hogy egy hosszabb napon becsúszik ilyen. De pont Kína az, ahol lassan már minden étteremben, vasútállomáson, repülőtéren s utcasarkon lehet tölteni vagy ingyen vagy fizetősen (ez utóbbi jellemzően 1-2 RMB).

Előzmény: W.L. (3401)
W.L. Creative Commons License 2018.03.06 0 0 3403

Ha az indoneznek jo hasznat vetted, akkor szerintem a mandarint is megeri vinni. Surun en sem nyitogattam, mert az alapokat hamar megtanulja az ember belole, de nehanyszor nagyon jott. Gondolhatod milyen lenne Kinaban veszhelyzetben  ilyen minimalis nyelvi segitseg nelkul maradni... Plane eldugottabb reszeken.

Előzmény: pannn (3402)
pannn Creative Commons License 2018.03.06 0 0 3402

Na pont nekem is ez a félelmem, mi van ha lemerűl a telefon, tablet stb

Előzmény: W.L. (3401)
W.L. Creative Commons License 2018.03.05 0 0 3401

Aztan ha lemerul a telefon (ez nalam.allando problema) mar ment is vele a fordito.

Nekem jo szolgalatot tesznek azok a kis utiszotarok, azt a par dolcsit megerik.

En meg olyan orszagoket is megvettem, ahova nem is utaztam.

A szimpla forditason tul is sok jo info van bennuk.

Előzmény: kb. (3399)
pannn Creative Commons License 2018.03.05 0 0 3400

Koszi. Megnezem ezeket.

Előzmény: kb. (3399)
kb. Creative Commons License 2018.03.05 0 0 3399

Ma már nincs túl sok értelme papír útiszótárt venni/vinni. Google translate letöltve, Pleco, de leginkább Wechat, amiben szintén van azonnali fordítás és sok másra is jó.

Előzmény: pannn (3394)
pannn Creative Commons License 2018.03.05 0 0 3398

Tényleg nem nagyok de lesz épp elég cucc, bár mondjuk könyv csak ez meg az indonéz , de utóbbi már régóta megvan.

Előzmény: W.L. (3397)
W.L. Creative Commons License 2018.03.05 0 0 3397

Amilyen kicsik, akar mindkettot is vihetitek, plane ketten.

A China nekem olvasmanynak is erdekes. De engem kimondottan erdekelnek a nyelvek.

Előzmény: pannn (3396)
pannn Creative Commons License 2018.03.05 0 0 3396

Köszi. Én is abban bíztam hogy a mandarin bővebb lehet.

Előzmény: W.L. (3395)
W.L. Creative Commons License 2018.03.05 0 0 3395

Egyertelmuen a Mandarin, hiszen abban csak az az egy nyelv van, reszletesen.

A China utiszotarban egy csomo regionalis nyelvbol adnak izelitot, amikre turistakent nincs igazan szukseged, es nagy reszuket ugysem tudod erthetoen kiejteni.

Előzmény: pannn (3394)
pannn Creative Commons License 2018.03.05 0 0 3394

Ha esetleg valakinek van tapasztalata, melyik LP úti szótár jobb a China vagy a Mandarin kiadás?

zalan98 Creative Commons License 2018.02.26 -1 0 3393

És később, esetleg Youtube?

Előzmény: kb. (3392)
kb. Creative Commons License 2018.02.26 0 0 3392

Szombat 13:30 és igen, csak a kiállításon belül hallgatható.

Előzmény: zalan98 (3390)
W.L. Creative Commons License 2018.02.26 0 2 3391

Es az eloadasok tobbsege is tok erdektelennek tunik.

Minosegi spa turizmus, magyar borvidekek, lakoautoval Europaban, ettermek, stb... enyhen szolva nagykepuseg ezeket "jaratlan utaknak" nevezni. :p

Előzmény: zalan98 (3390)
zalan98 Creative Commons License 2018.02.26 0 0 3390

Pontosan mikor lesz?

Csak a kiállításon belül lehet meghallgatni, mert az nem igazán érdekel.

Előzmény: kb. (3389)
kb. Creative Commons License 2018.02.23 -2 0 3389

Jövő hétvégén Budapesten az Utazás Kiállítással közösen kerül sor a 6. Járatlan Utakon Fesztiválra és több érdekesnek ígérkező előadás mellett lesz egy Kínával kapcsolatos is. Most szólok, hogy ez erősen az önreklám kategória, mivel Kínáról én fogok beszélni, így csak az kattintson a linkre, akit érdekel. :-) http://www.jaratlanutakon.hu/

zalan98 Creative Commons License 2018.02.19 0 0 3388

Sziasztok!

 

Zhangjaijiével kapcsolatban:

1. Két és fél napot szánnék rá+ egyet a Tianmen hegyre. Nem akarok minden sziklát megnézni, de ha már ott vagyok, akkor semmi lényegeset nem hagynék ki.

Elég-e?

2. Érdemes-e egy szállásról csinálni a két programot?

3. Hol lakjak? Wanbo az oldalsó kapunál lakott és dicsérte.

 

Köszi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!