nem kell abból semmit kivágni!!
azt a "keserű fogat" egy régi halfőző találta ki,aki sajnálta kidobni az elfakasztott epétől megkeseredett halhúst és ezzel a mesével mentegette magát a halászok előtt,mert nagy szégyen volt pucolás közben eldurrantani az epét!!
Na most majdnem leszédültem a székröl ijedtemben, "cérnatészta" a bajai halászlében?????
Gyufatészta!!!! Külön fözve!!!!!
A gyufatészta pont úgy néz ki mint egy szál normális gyufa, az állaga fest, nem puha.
Halászlé ahogy az én családomban csinálták: apróra vágni a hagymát /ha jól emlékszem 2kg halhoz 3-4 fej/, arra ráfolyatni a hal vérét is, majd ratenni a haldarabokat(a fejböl a Mamim mindég kivágta a "keserü fogat"), megsózni, két-három egész cseresznyepaprikát rádobni, felönteni vízzel és ha felforrt, tört pirospaprikát rázuttyantani, rotyogtatni kb. 40 percig, kész.
Külön tálban tálalva a hal, tészta és a lé.
Aki erösen szereti, az kikapar a tányérjába egy kis paprikavelöt a fött cseresznyepaprikábol. Arra persze figyelni kell, hogy a száritott paprika ne legyen hibás, ne legyen megrepedve, mert különben erös lesz a leves!
Remélem nem hagytam ki semmit, mert már vagy 5 éve lassan hogy nem volt ilyen fejedelmi kajában részem:(.
Sebaj, jövöre mindenképpen megyek haza, legalábbis az eddigi tervek szerint!:))
Bográcsban (halfőző) fogom készíteni holnap a tiszai style halászlevemet, harcsafilét és kecsege szeleteket főzök bele a végén.
Kérdésem: már minden hal megvan hozzá belsőségestül, de sehol nem kapok apróhalakat (kárász, keszeg, törpeharcsa..). Tudomásotok szerint Bp-n, főleg Budán hol sanszos találni?
Szerintem se az erősség a fontos, talán ezért van mellétéve/belefőzve a cseresznye paprika. A félreértések elkerülése végett a cérnatészta és a gyufatészta nem egy és ugyanaz. A bajai halászléba gyufatésztát tesznek.
Én például a messze távolban is követem a hagyományokat és bográcsban, gázon főzöm a halat, igaz hogy harcsából, mert azt itt könnyebb beszerezni mint a pontyot és sokkal olcsóbb is. A piros paprika talán a legfontosabb kelléke a halfőzésnek. Én ezt mindig megbizható helyről szerzem Baja környékéről.
Főzéskor tesznek bele, de ha tálaláskor nem szedsz abból is külön a tányérodba, akkor azért nem lesz olyan veszett "csípős" a lé. Azt hiszem, a bajai halászlé nem a minden határon túli "csípősségről" szól, sőt.
Nem hiszem, hogy lenne szentírás a készítésről. Fogyasztáskor, ha valaki túl erősnek találja a lét, nem is illik, nem is érdemes vizet inni: néhány falat kenyér a megoldás. Kenyeret amúgy (tapasztalatom szerint) ritkán esznek Baján a halléhez, hiszen éppen azért van benne a tészta, de mindig feltálalják.
Az Index idézett cikke elég zavaros. Nos, szerintem a leglényegesebb különbség, hogy a bajai halászlében semmi "paszírozott" matéria nincsen. Mindent, ami belefőtt a lébe, a végén kivesznek belőle és külön tányéron szolgálnak fel, ugyanúgy, mint a bajai halászlé elengedhetetlen kellékét, a gyufatésztát. Ezekből mindenki annyit és úgy szed, ahogy ízlése diktálja.
Hangsúlyozom, laikus vagyok, tehát egy igazi bajai nyilván ki fog javítani-egészíteni. :-)