Az utolsó mondatban van a lényeg. Sőt én még egy barátnőm tanácsára, béreltem egy térdhajlitgató gépet 2 hétre, amit szorgosan használtam.
Nem emlékszem, de szerintem első perctől kezdve tudtam rendesen ülni. Hivatalosan 24 órával a műtét után a gyógytornász hozott egy járókeretet és kiszállított az ágyból. Járkáltam a felügyelete mellett a szobában.
Később kiszedték a katétert és simán besétáltam a fürdőbe. 2 nap mulva, mielőtt haza engedtek, lépcsőztünk egy kicsit a gyógytornásszal és mankóval. 3. nap felkaptam a mankokat és lelifteztem a taxihoz.
A hivatalos (sztk) gyógytornász 2 hétig jött hozzám. Jókat beszélgettünk, mert egy régi orvos barátom lánya volt. Novemberben operáltak, januártól jártam és járok azóta is heti egyszer tornázni.
Ha most nem így lesz, akkor nagyon morcos leszek, ugyanis nincs időm betegnek lenni.:-)
Ha te egy nap után álltál, ültél, sétáltál, akkor extrém szerencséd volt, ami szinte a Guiness rekordok könyvébe való.
Mert:
Térdprotézis műtét után a felépülés üteme egyéni, de általánosságban a következőképpen alakul:
1. Állás és járás
12 nap: Már a műtét utáni első vagy második napon segédeszközzel (járókeret, mankó) állhat és néhány lépést tehet a beteg, fizikoterapeuta segítségével.
1 hét: A legtöbben képesek rövidebb távokat járókerettel vagy mankóval megtenni.
24 hét: A betegek fokozatosan áttérnek botra, majd önálló járásra.
2. Ülés
12 nap: Már a kórházban is lehet ülni, de korlátozott ideig. Fontos, hogy a térdet ne hajlítsa túl, és ne üljön túl mélyre.
12 hét: Otthon már kényelmesebben tud ülni, de célszerű keményebb, magasabb széket használni.
3. Lépcsőzés, hosszabb járás
46 hét: Már biztonságosabb a lépcsőzés gyakorlása és hosszabb séta, de még mindig segédeszköz ajánlott.
612 hét: Sok beteg ekkorra már járássegítő nélkül is tud közlekedni.
Teljes felépülés
36 hónap: A legtöbb beteg ekkorra visszanyeri térde funkcióját, járása magabiztossá válik.
612 hónap: A protézis teljes beépülése és az izomerő teljes visszanyerése eddig tarthat.
Fontos a gyógytorna és az orvosi utasítások betartása.
Azt hiszem, tudnom kellene a telefonszámát. Régebben a facebookrol lehetett írni messenger üzenetet, de most kitaláltak valamit, amit még nem tudom, mit kell csinálni vele.
Az egészet nem értem, saját tapasztalat szerint, én 24 órával a műtét után álltam, ültem, sétáltam stb. Azóta eltelt 8 év, már izgatottan várom most mi lesz.:-(
Jó estét! 1 órája beszéltem NagyonI-vel, engedélyével megírom, túl a műtéten, rehabilitáción van. A napi hisztijei sem maradnak el. Alakul a térde, várja, hogy szaladni tudjon.
Valamikor a tanyán (T.püspöki) Soha nem engedtük le. Több évet is kibírt. Arra kellett figyelni, hogy ne vágja ki a jég, ha kiolvadt. Akkor nem kellett babrálni. A mikor a műanyag tönkre ment közönséges fóliát kapott. Két, három évet az is kibírt.
Jól szórakozom a szomszéd házban lakó lelkeseken. Van egy felfújható "medencéjük". Minden évben, mire elkészítik, felfújják, feltöltik, másnap elromlik az idő. Most se volt ez másként.:-)
Inkább azt mondanám, hogy átmenetileg visszavonult a hőség, de mához egy hétre ismét átlépi a 30 fokot a hőmérséklet, sőt július 20-22 körül már ismét 36-38 fok lesz.
Hahó! Mi lett itt? Sehol senki? :/ Főleg Nagyonka híreire várok.
Még bírom a meleget, ez a régi ház még tartja, 25 fok van benn.
A macskám nehezebben bírja a vastag kis bundájában. Pedig a bokrok alá fekszik ilyenkor. Kinti-benti macska, úgyhogy kb. 60 fok különbség neki a tél-nyár csúcshőmérséklet. Alig eszik, és szomorúnak látom.
Nem lesz könnyű hétvégéd. Ugye nem leszel egyedül? A rehab nagyon fontos szerintem. Jó is lesz. Nekem nagyon aranyos gyógytornásznő volt. Nem volt műtétem, csak olyan talpraállító kezelések a reuma kórházban.
Miért nem tudnál ülni a térdműtét után? Sőt, állni és menni is fogsz tudni. Ne légy olyan kishitű! Feküdni A mi korunkban már szigorúan tilos! Nézd csak meg Lényemet. Egyszer lefeküdt, aztán 2 évig mozdulni se tudott. Most is csak keveset és rolátorral. Szóval talpra Nagyi, nincs lazsálás!