Keresés

Részletes keresés

11_11 Creative Commons License 2026.03.28 -1 0 7106

2026 3. 28./A Rómaiaknak írt levél: fej: 13: 1-14 . v

( 2, 5, 7, 9-10, 14, v) + >>> ( 1,3-4, 6, 8, 11-13 v)

Engedelmesség a felsőbbség iránt.

……2 Ezért aki a hatósággal szembeszáll, Isten rendelésének szegül ellene. Az ellenszegülő pedig magára vonja az ítéletet…. 5 Alá kell tehát magadat vetned neki, nemcsak a megtorlás miatt, hanem a lelkiismeret szerint is…. 7 Adjátok meg mindenkinek, ami jár neki: akinek adó, annak az adót, akinek vám, annak a vámot, akinek hódolat, annak a hódolatot, akinek tisztelet, annak a tiszteletet.

A szeretet a parancsok foglalata.

….9 Hiszen a parancs: ne törj házasságot, ne ölj, ne lopj, a másét ne kívánd, s ami egyéb parancs még van, mind ebben az egyben tetőződik: Szeresd embertársadat, mint saját magadat. 10 A szeretet nem tesz rosszat az embertársnak. A törvény tökéletes teljesítése tehát a szeretet.

14 Inkább öltsétek magatokra Urunkat, Jézus Krisztust, és ne dédelgessétek testeteket, nehogy bűnös kívánságokra gerjedjen.

2026 3. 28./A Rómaiaknak írt levél: fej: 13: 1-14 . v

+ >>> ( 1,3-4, 6, 8, 11-13 v)

Engedelmesség a felsőbbség iránt. 1 Mindenki vesse alá magát a fölöttes hatalomnak. Mert nincs hatalom, csak az Istentől, ami van, azt Isten rendelte….3 A felsőbbség nem arra való, hogy a jótettől ijesszen el, hanem a rossztól. Azt szeretnéd tehát, hogy ne kelljen a hatalomtól tartanod? Tedd a jót, és megdicsér, 4 mert az Isten eszköze a javadra. De ha gonoszságot művelsz, rettegj, mert nem hiába viseli a kardot. Isten eszköze, hogy a gonosztevőt megbüntesse….6 Ezért fizettek adót is, hiszen akik behajtják, Isten szolgái….

A szeretet a parancsok foglalata. 8 Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel, mert aki embertársát szereti, a többi törvényt is megtartja…..

11 Ehhez tartsátok magatokat, felismerve az időt. Itt az óra, hogy fölébredjünk az álomból: üdvösségünk közelebb van, mint amikor hívők lettünk. 12 Múlóban az éjszaka, a nappal pedig közel. Vessük hát le a sötétség tetteit, és öltsük fel a világosság fegyvereit. 13 Éljünk tisztességesen, mint nappal, ne evés-ivásban és részegeskedésben, ne kicsapongásban és tobzódásban, ne civakodásban és versengésben.

11_11 Creative Commons License 2026.03.27 -1 0 7105

2026 3.27./Az evangélium Lukács szerint :fej: 24:

(36-37, 39, 41-43.44,47-49. 50-53.v) + >>> ( 38,40, 45-46,v)  

Jézus megjelenik az apostoloknak. 36 Míg ezekről beszélgettek, egyszer csak megjelent köztük, és köszöntötte őket: „Békesség nektek!” 37 Ijedtükben és félelmükben azt vélték, hogy szellemet látnak…..  39 Nézzétek meg a kezem és a lábam! Én vagyok. Tapogassatok meg, és lássatok! A szellemnek nincs húsa és csontja, de mint látjátok, nekem van.”….. 41De örömükben még mindig nem mertek hinni, és csodálkoztak. Ezért így szólt hozzájuk: „Van itt valami ennivalótok?” 42 Adtak neki egy darab sült halat. 43 Fogta, és a szemük láttára evett belőle.

Jézus utolsó szavai. 44 Aztán így szólt hozzájuk: „Ezeket mondtam nektek, amikor még veletek voltam, hogy be kell teljesednie mindannak, amit rólam Mózes törvényében, a prófétákban és a zsoltárokban írtak.”…. 47 Nevében megtérést és bűnbocsánatot kell hirdetni minden népnek Jeruzsálemtől kezdve. 48 Ti tanúi vagytok ezeknek. 49 Én meg kiárasztom rátok Atyám ígéretét. Maradjatok a városban, míg fel nem öltitek a magasságból való erőt.”

A mennybemenetel. 50 Ezután kivezette őket Betánia közelébe, és kezét kitárva megáldotta őket. 51 Áldás közben megvált tőlük, és fölemelkedett az égbe. 52 Leborulva imádták, aztán nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe. 53 Mindig a templomban voltak, és dicsőítették az Istent.

2026 3.27./Az evangélium Lukács szerint :fej: 24

+ >>>  ( 38,40, 45-46,v) 

Jézus megjelenik az apostoloknak. 38 De ő így szólt hozzájuk: „Miért ijedtetek meg, s miért támad kétely szívetekben?.... 40 Ezután megmutatta nekik kezét és lábát….

Jézus utolsó szavai. 45 Ekkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat, s így folytatta: 46 „Meg van írva, hogy a Messiásnak szenvednie kell, és harmadnap fel kell támadnia a halálból. ….

11_11 Creative Commons License 2026.03.26 -1 0 7104

2026 3.26./ Az evangélium Lukács szerint :fej: 24 :1-53v

(1-5, 7-9, 14-21, 24-25, 29-31, 33, v) + >>> (6, 10-12.13, 26-28, 32, 34-35.v)

Jézus feltámadása.

1 A hét első napján kora hajnalban kimentek a sírhoz, s magukkal vitték az előkészített illatszereket is. 2 Úgy találták, hogy a kő el volt a sírtól hengerítve. 3 Bementek, de az Úr Jézus testét nem találták. 4 Még fel sem ocsúdtak meglepetésükből, már két férfi jelent meg mellettük ragyogó ruhában. 5 Ijedtükben a földre szegeződött a tekintetük. De azok így szóltak hozzájuk: „Miért keresitek az élőt a halottak között? …. 7 Az Emberfiának – mondta – a bűnösök kezébe kell kerülnie, fölfeszítik, de harmadnap feltámad.” 8 Erre eszükbe jutottak e szavai. 9 A sírtól visszatérve mindent hírül adtak a tizenegynek és a többieknek….

Az emmauszi tanítványok.14 Az eseményekről beszélgettek. 15 Ahogy beszélgettek, tanakodtak, egyszer csak maga Jézus közeledett, és csatlakozott hozzájuk. 16 De szemük képtelen volt felismerni. 17 Megszólította őket: „Miről beszélgettetek itt az úton?” Elszomorodtak, megálltak. 18 Aztán az egyik, akit Kleofásnak hívtak, hozzá fordult: „Te vagy az egyetlen idegen Jeruzsálemben, aki nem tudod, mi történt ott ezekben a napokban.” 19  „Micsoda?” – kérdezte. „A názáreti Jézus esete – felelték –, aki próféta volt, hatalmas tettben és szóban az Isten és az egész nép előtt. 20  Főpapjaink és a tanács tagjai kereszthalálra ítélték, és keresztre feszítették. 21  Azt reméltük pedig, hogy ő meg fogja váltani Izraelt. S már harmadnapja annak, hogy ezek történtek….  24 Társaink közül néhányan szintén kimentek a sírhoz, és úgy találtak mindent, ahogy az asszonyok jelentették, de őt magát nem látták.” 25 Erre így szólt: „Ó, ti balgák, milyen nehezen tudjátok elhinni, amit a próféták jövendöltek….  29 De marasztalták: „Maradj velünk, mert esteledik, és a nap már lemenőben van.” Betért hát, és velük maradt. 30 Amikor az asztalhoz ültek, kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte, s odanyújtotta nekik. 31 Ekkor megnyílt a szemük, s felismerték. De eltűnt a szemük elől…. 33 Még abban az órában útra keltek, s visszatértek Jeruzsálembe. Ott együtt találták a tizenegyet s társaikat.

2026 3.26./Az evangélium Lukács szerint :fej: 24 :

+ >>> ( 6, 10-12.13, 26-28, 32, 34-35.v)

Jézus feltámadása. 6 Nincs itt, feltámadt. Emlékezzetek vissza, mit mondott nektek, amikor még Galileában járt:… 10 Mária Magdolna, Johanna és Jakab anyja, Mária, s néhány más asszony hozta a hírt, aki még velük volt, az apostoloknak, 11 de azok üres fecsegésnek tartották, és nem hittek nekik. 12 Péter mégis menten felkelt, és a sírhoz futott. Benézett, de csak a lepleket látta. Hazament, és magában igen csodálkozott a történteken.

Az emmauszi tanítványok. 13 Ketten közülük még aznap elindultak egy Emmausz nevű helységbe, amely Jeruzsálemtől hatvan stádiumnyi távolságra feküdt.

22 Igaz, még néhány közülünk való asszony is megrémített minket. Hajnalban kinn jártak a sírnál, 23 s hogy nem találták ott a testét, azzal a hírrel jöttek hozzánk, hogy angyalok jelentek meg nekik, és azt mondták, hogy él…..26 Vajon nem ezeket kellett elszenvednie a Messiásnak, hogy bemehessen dicsőségébe?” 27 Aztán Mózesen elkezdve az összes prófétánál megmagyarázta nekik, amit az Írásokban róla írtak. 28 Közben odaértek a faluhoz, ahová tartottak. Úgy tett, mintha tovább akarna menni…..32 „Hát nem lángolt a szívünk – mondták –, amikor beszélt az úton, és kifejtette az Írásokat?” ….34 Azzal fogadták őket, hogy valóban feltámadt az Úr, és megjelent Simonnak. 35 Erre ők is beszámoltak az úton történtekről, meg arról, hogyan ismerték fel a kenyértöréskor. 

11_11 Creative Commons License 2026.03.25 -1 0 7103

2026 3.25./  Az evangélium Lukács szerint : fej : 11: 1-54 v

(27-28, 30-35, 37-45, 47-48, 52-54.v) + >>> (29, 36, 46, 49-51.v)

Jézus anyjának dicsérete.

27 Még beszélt, amikor egy asszony a tömegből felkiáltott: „Boldog a méh, amely kihordott, és az emlő, amelyet szoptál!” 28 De ő ezt mondta: „Hát még azok milyen boldogok, akik hallgatják az Isten szavát, és meg is tartják!” ….30 Mert ahogy Jónás jel volt a niniveieknek, úgy lesz jel az Emberfia is e nemzedéknek. 31 Dél királynője feltámad majd az ítéletkor e nemzedék tagjaival együtt, és elítéli őket. Mert eljött a föld széléről, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét, s itt nagyobb van Salamonnál. 32 A ninivei férfiak feltámadnak majd az ítéletkor e nemzedékkel együtt, és elítélik, mert ők bűnbánatot tartottak Jónás szavára, s itt nagyobb van Jónásnál. 33 Senki sem gyújt világot, hogy eltakarja vagy a véka alá rejtse. Inkább a tartóra teszi, hogy aki csak belép, lássa világát. 34 A tested világa a szemed. Ha szemed ép, egész tested világos. De ha a szemed rossz, egész tested sötét. 35 Vigyázz hát, nehogy a sötétség legyen benned a világosság. …

Jónás próféta jele.

Jaj nektek, farizeusok!

37 Alighogy befejezte a beszédét, egy farizeus meghívta lakomára magához. El is ment, és asztalhoz ült. 38 Amikor a farizeus látta, hogy mielőtt evett, nem mosta meg a kezét, megütközött. 39 Az Úr azonban így szólt hozzá: „Ti farizeusok, a pohár és a tál külsejét tisztogatjátok, de belül tele vagytok kapzsisággal és gonoszsággal. 40 Balgák! Nem az alkotta a külsőt is, aki a belsőt alkotta? 41 Adjátok oda inkább, ami benne van, a rászorulóknak, és akkor tiszták lesztek egészen. 42 De jaj nektek, farizeusok, mert tizedet adtok a mentából, rutából és az összes kerti veteményből, de semmibe veszitek az igazságot és az Isten szeretetét. Ezt meg kell tenni, azt nem szabad elhagyni. 43 Jaj nektek, farizeusok! Szeretitek a főhelyeket a zsinagógában és a köszöntéseket a piacon. 44 Jaj nektek, mert olyanok vagytok, mint a rég beomlott sírok: az emberek fölöttük járnak, s nem is sejtik.” 45 Erre egy törvénytudó méltatlankodni kezdett: „Mester, ha ilyeneket mondasz, minket is gyalázol.”….. 47 Jaj nektek, mert síremlékeket emeltek a prófétáknak, noha atyáitok megölték őket. 48 Tanúsítjátok, hogy helyeslitek atyáitok tetteit, mert megölték őket, ti meg síremléket emeltek nekik…...– 52 Jaj nektek, törvénytudók! Elvettétek a tudás kulcsát, de magatok nem mentek be, akik meg bemennének, azokat akadályozzátok.” 53 Amikor kiment onnan, az írástudók és farizeusok nagy felháborodásukban különféle kérdéseket intéztek hozzá, és össze-vissza faggatták. 54 Közben alattomban figyelték, hogy ellessenek valamit, aminek alapján vádat emelhetnek ellene.

2026 3.25./  Az evangélium Lukács szerint : fej : 11: 1-54 v

+ >>> (29, 36, 46, 49-51.v)

Jónás próféta jele. 29 Amikor a nép köréje sereglett, elkezdett beszélni: „Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Jelt kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét…..36 Ha tested csupa világosság és nincs benne semmi sötétség, olyan világos lesz egészében, mintha a villám fénye világította volna meg.”

Jaj nektek, farizeusok! 46 De ő így válaszolt: „Jaj nektek, törvénytudók, mert az emberekre elviselhetetlenül nehéz terheket raktok, de magatok egy ujjal sem mozdítjátok a terhet….49 Azért mondja az Isten bölcsessége: Prófétákat és apostolokat küldök nekik, de közülük némelyeket megölnek, másokat pedig üldöznek. 50 E nemzedéknek számot kell majd adnia minden próféta véréről, amelyet a világ kezdetétől, 51 Ábel vérétől egészen az oltár és a templom között megölt Zakariás véréig kiontottak. Igenis, mondom nektek, számot kell adnia ennek a nemzedéknek…..

11_11 Creative Commons License 2026.03.24 -1 0 7102

2026 3.24./ Az evangélium Lukács szerint : fej : 11: 1-54 v

(1, 3-4, 5-8, 9-13,14-16, 18, 20-26, v ) + >>> ( 2,17,19, v)  

A Miatyánk.

1Történt egyszer, hogy valahol éppen imádkozott. Amikor befejezte, egyik tanítványa kérte: „Uram, taníts meg minket imádkozni, mint ahogy János is megtanította tanítványait.”…. 3 Add meg a szükséges kenyerünket mindennap. 4 Bocsásd meg a bűneinket, amint mi is megbocsátunk minden ellenünk vétőnek. És ne vigy minket kísértésbe.”

A kitartó ima. Az alkalmatlankodó barát.

5 Aztán így folytatta: „Mondjuk, hogy valamelyiketeknek van egy barátja, és az éjfélkor bekopog hozzá ezekkel a szavakkal: Barátom, adj kölcsön nekem három kenyeret, 6 útról érkezett egy barátom, s nincs mit enni adnom neki. 7 De az kiszól: Ne zavarj! Az ajtó már be van zárva, én is, gyermekeim is ágyban vagyunk. Nem tudok fölkelni és adni neked. 8 Mondom nektek: Ha azért, mert barátja, nem kel fel, hogy adjon neki; amiatt, hogy nem tágít, mégis fölkel, és ad neki annyit, amennyire szüksége van. 9 Azt mondom azért nektek: kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. 10 Mert mindenki, aki kér, kap, aki keres, talál és aki zörget, annak ajtót nyitnak. 11 Közületek melyik apa ad a fiának követ, amikor az kenyeret kér? Vagy ha halat, akkor hal helyett tán kígyót ad neki? 12 Vagy ha tojást kér, akkor talán skorpiót ad neki? 13 Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább adja mennyei Atyátok a Szentlelket azoknak, akik kérik tőle.”

A Beelzebul-vád.

14 Egy alkalommal kiűzött egy néma ördögöt. Amikor az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott. 15 De néhányan így vélekedtek: „Beelzebullal, az ördögök fejedelmével űzi ki az ördögöket.” 16 Mások próbára akarták tenni, ezért égi jelt követeltek tőle….  18 Ha tehát a sátán meghasonlott volna magával, hogy állhatna fenn az országa? Azt mondjátok, hogy Beelzebul segítségével űzöm ki az ördögöket…..  20 De ha én az Isten ujjával űzöm ki az ördögöket, akkor már közel van hozzátok az Isten országa. 21 Amikor az erős ember fegyveresen őrzi házát, biztonságban van vagyona. 22 De ha egy erősebb megtámadja és legyőzi, akkor elveszi fegyverét, amiben bízott, és a zsákmányt szétosztja. 23 Aki nincs velem, az ellenem van, és aki nem gyűjt velem, az szétszór. 24 Amikor a tisztátalan lélek kimegy az emberből, sivár helyeken bolyong, s nyugalmat keres. Ha nem talál, azt mondja: Visszatérek elhagyott házamba. – 25 Amikor megérkezik, kisöpörve, feldíszítve találja. 26 Tüstént elsiet, és hív még hét más, nálánál gonoszabb lelket. Behatolnak, és ott élnek. Ennek az embernek az állapota rosszabb lesz, mint előbb volt.”

2026 3.24./ Az evangélium Lukács szerint : fej : 11: 1-54 v

+ >>> ( 2,17,19, v)  

A Miatyánk. 2 Erre így szólt hozzájuk: „Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: Atyánk! Szenteltessék meg a neved. Jöjjön el az országod….

A Beelzebul-vád. 17 De ő átlátott rajtuk, azért ezt mondta nekik: „Minden önmagával meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik…..19 Ám, ha én Beelzebul segítségével űzöm ki az ördögöket, a fiaitok kinek a segítségével űzik ki őket? Ezért ők lesznek bíráitok…..>>>>>

11_11 Creative Commons License 2026.03.23 -1 0 7101

2026 3. 23./Az Apostolok Cselekedetei : fej :26: 1-32. v
(1, 4-5, 7-8, 9, 15, 17-20, 22-25, 27-32 v) +>>> (2-3, 6, 10-14, 16, 21, 26, v)

Pál beszéde Agrippa király előtt.

1 Erre Agrippa király Pálhoz fordult: „Engedélyt kapsz, hogy beszélj a magad védelmére.” Pál kinyújtotta kezét, és így védekezett:… 4 Életem kora ifjúságomtól fogva népem körében, Jeruzsálemben folyt, ismeretes minden zsidó előtt. 5 Régtől fogva ismernek, s ha akarnák, tanúsítani is tudnák, hogy vallásunk legszigorúbb felekezete szerint éltem mint farizeus….. 7 Ám ennek teljesedését tizenkét törzsünk is reméli, ha hűségesen szolgál az Istennek, éjjel-nappal. Emiatt a remény miatt vádolnak a zsidók, király! 8 Mi hihetetlent találtok abban, hogy az Isten feltámasztja a halottakat?

9 Eleinte magam is úgy véltem, hogy a názáreti Jézus ellen minden úton-módon föl kell lépni….. 15 Megkérdeztem: Ki vagy, Uram? – Jézus vagyok – felelte az Úr –, akit üldözöl…. 17 Megvédelek népedtől és a pogányoktól, akikhez majd küldelek, 18 hogy nyisd meg a szemüket, s visszatérjenek a sötétségből a világosságra, a sátán hatalmából az Istenhez, hogy a bennem való hit révén elnyerjék bűneik bocsánatát, és részt kapjanak a megszenteltek között. 19 Agrippa király, nem lehettem engedetlen a mennyei látomás iránt, 20 hirdettem először Damaszkuszban, majd Jeruzsálemben és egész Júdeában, aztán a pogányoknak, hogy tartsanak bűnbánatot, és forduljanak az Istenhez igaz bűnbánatból fakadó tettek útján….. 22 De az Isten megoltalmazott mind a mai napig, s tanúságot teszek kicsik és nagyok előtt egyaránt. Semmi mást nem mondok azon kívül, amit a próféták és Mózes megjövendöltek: 23 hogy Krisztus szenvedni fog, elsőnek támad fel a halottak közül, világosságot hirdet népének és a pogányoknak.” 24 Amikor így védekezett, Fesztusz hangosan közbevágott: „Elment az eszed, Pál! Nagy tudásod őrültségbe kergetett.” 25 Pál ezt felelte: „Nem vagyok én őrült, kegyelmes Fesztusz, hanem igazat és józan szavakat mondok…..  27 Agrippa király, hiszel a prófétáknak? Tudom, hogy hiszel!” 28 Agrippa Pálhoz fordult: „Kis híja, hogy rá nem veszel: legyek keresztény.” 29 Pál így válaszolt: „Kérem az Istentől, akár kicsi, akár nagy áron, hogy nemcsak te, hanem egész mai hallgatóságom olyan legyen, mint én vagyok, leszámítva ezeket a bilincseket.” 30 Felállt a király, a helytartó, Berniké és kíséretük, 31 s ahogy kivonultak, így beszélgettek egymás közt: „Ez az ember semmi olyat nem tett, ami miatt halált vagy börtönt érdemelne.” 32 Agrippa király ezt mondta Fesztusznak: „Ezt az embert el lehetne bocsátani, ha nem föllebbezett volna a császárhoz.”

2026 3. 23./Az Apostolok Cselekedetei : fej :26: 1-32. v
+>>> (2-3, 6, 10-14, 16, 21, 26, v)

Pál beszéde Agrippa király előtt. 2 „Boldognak tartom magam, Agrippa király, hogy előtted védekezhetem a zsidók emelte minden vád ellen, 3 főképp azért, mert te ismered a zsidók szokásait és vitás kérdéseit. Kérlek, hallgass meg türelmesen!.... 6 És most bíróság előtt állok, mert reméltem az ígéretben, amelyet az Isten atyáinknak tett…..

10 Ezt meg is tettem Jeruzsálemben. A hívők közül sokakat börtönbe juttattam, erre maguktól a főpapoktól kaptam felhatalmazást. Szavazatommal hozzájárultam a halálos ítéletükhöz. 11 Zsinagógáról zsinagógára jártam, hogy megkínoztassam, és káromlásra kényszerítsem őket. Fékevesztett dühömben még más országok városaiban is üldöztem őket. 12 Amikor egyszer ilyen szándékkal Damaszkuszba mentem a főpapok meghatalmazásával és engedélyével, 13 déltájban, király, napnál ragyogóbb világosságot láttam az úton, körülragyogott engem is, útitársaimat is. 14 Mindnyájan földre hullottunk, s ekkor egy hangot hallottam, amint héber nyelven megszólított: Saul, Saul, miért üldözöl? Hiába rugdalózol az ösztöke ellen! …..16 De kelj fel, és állj talpra! Azért jelentem meg neked, hogy terjesztője és tanúja légy annak, amit láttál, és amit majd még ezután fogsz látni. …..21 Ezért fogtak el a zsidók a templomban, és ezért voltak rajta, hogy megöljenek……

11_11 Creative Commons License 2026.03.22 -2 0 7100

A Messiás Dávid fia. . 44  Ha tehát Dávid urának nevezi, hogy lehet akkor a fia?”

Az írástudók bűnei. 45 Az egész nép füle hallatára így szólt tanítványaihoz: 46 „Óvakodjatok az írástudóktól! Szeretnek pompás öltözékben járni, szeretik, ha a tereken köszöntik őket. Szívesen elfoglalják a zsinagógákban az első székeket, a lakomákon az első helyeket, 47 felfalják az özvegyek házát, és színleg nagyokat imádkoznak. Annál súlyosabb ítélet vár rájuk.”

2026 3. 22./  Az evangélium Lukács szerint: fej :20 : 1-47 v

+ >>> ( 7, 9-10, 19, 29-31, 36, 41-43, v )

Jézus tanítói hatalma. 7 Ezért azt válaszolták neki, hogy nem tudják, honnét való….

A gyilkos szőlőművesek. 9 Ezután mondott a népnek egy példabeszédet: „Egy ember szőlőt ültetett. Majd bérbe adta szőlőműveseknek, és hosszabb időre elment idegenbe. 10 Amikor eljött az ideje, elküldte szolgáját a szőlőművesekhez, hogy a szőlő terméséből szolgáltassák be neki a rá eső részt. De a szőlőművesek megverték, és üres kézzel elkergették…..19 Az írástudók és a főpapok nyomban el akarták fogatni, de féltek a néptől. Megértették ugyanis, hogy róluk szólt ez a példabeszéd….

A feltámadás kérdése. 29 Volt hét testvér. Az első megnősült, aztán meghalt utód nélkül. 30 Az asszonyt elvette a második, 31 aztán a harmadik, majd sorra mind a hét. De mind úgy halt meg, hogy nem maradt utód utána….36 Hiszen már meg se halhatnak többé, mert az angyalokhoz hasonlítanak, és az Istennek a fiai, mert a feltámadás fiai…..

A Messiás Dávid fia. 41 Most ő kérdezte tőlük: „Miért mondják, hogy Krisztus Dávid fia? 42 Hisz Dávid maga mondja a zsoltárok könyvében: Ezt mondta az Úr az én Uramnak: Ülj a jobbomra, 43 s ellenségeidet lábad alá teszem zsámolyul

Előzmény: 11_11 (7099)
11_11 Creative Commons License 2026.03.22 -1 0 7099

2026 3. 22./ Az evangélium Lukács szerint: fej :20 : 1-47 v

( 1-6, 8, 11-18, 20-26, 27-28, 32-35, 37-40, 44, 45-47. v) + >>> ( 7, 9-10, 19, 29-31, 36, 41-43, v )

Jézus tanítói hatalma. 1 Egy nap, amikor a népet tanította a templomban s az evangéliumot hirdette, odamentek a főpapok, írástudók és a nép vénei, 2 és megkérdezték: „Mondd meg nekünk, milyen hatalom birtokában teszed ezeket, vagy ki adta neked ezt a hatalmat?” 3 Így felelt nekik: „Én is kérdezek tőletek valamit. Mondjátok meg nekem: 4 János keresztsége az égből való volt, vagy emberektől származott?” 5 Erre tanakodni kezdtek maguk közt: „Ha azt mondjuk: Az égből –, azt fogja kérdezni: Akkor miért nem hittetek neki? 6 Ha meg azt mondjuk: Az emberektől –, megkövez minket az egész nép, mert meggyőződése, hogy János próféta.”…. 8 Jézus erre így felelt nekik: „Akkor én sem mondom meg nektek, hogy milyen hatalom birtokában teszem ezeket.”

A gyilkos szőlőművesek. …..11 Erre egy másik szolgát küldött. Ezt is megverték, szidták, gyalázták, majd üres kézzel elzavarták. 12 Erre egy harmadikat is küldött. Ezt is sebesre verték és kidobták. 13 Most a gazda így gondolkodott magában: Mit tegyek? Elküldöm kedves fiamat, őt csak megbecsülik. 14 A szőlőművesek azonban a fiú láttára így biztatták egymást: Ez az örökös. Öljük meg, és a miénk lesz öröksége. – 15 Kidobták hát a szőlőből és megölték. Vajon mit tesz velük a szőlő ura? 16 Hazajön, és megöli a szőlőműveseket, a szőlőt pedig másoknak adja bérbe.” Ezt hallva tiltakoztak: „Isten mentsen tőle!” 17 Ő azonban végignézett rajtuk és folytatta: „Mit jelent akkor az Írás: A kő, amelyet az építők elvetettek szegletkővé lett? 18 Aki e kőre esik, összezúzza magát, akire pedig ráesik, azt agyonzúzza.”…..

Az adópénz. 20 Szemmel tartották, és cselvetőket küldtek ki. Ezek jószándékú embernek tettették magukat, hogy szaván fogják, s aztán kiszolgáltassák a hatóságnak és a helytartó hatalmának. 21 „Mester – kezdték –, tudjuk, hogy az igazságot hirdeted és tanítod, nem nézed az emberek személyét, hanem az igazsághoz híven tanítod az Isten útját. 22 Szabad adót fizetnünk a császárnak, vagy nem szabad?” 23 De ő észrevette a csapdát, ezért így felelt nekik: 24 „Mutassatok egy dénárt! Kinek a képe és felirata van rajta?” „A császáré” – válaszolták. 25 „Adjátok hát meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené” – mondta nekik. 26 Így egyetlen szavába sem tudtak belekötni, amit a nép előtt kiejtett. Meglepődésükben, hogy így felelt, elhallgattak.

A feltámadás kérdése. 27 Elé járultak néhányan a szadduceusok közül, akik azt tartják, hogy nincs feltámadás, 28  és megkérdezték tőle: „Mester! Mózes meghagyta nekünk: Ha valakinek meghal a testvére, s asszonyt hagy maga után, gyermeket azonban nem, akkor a testvér vegye el az özvegyet, és támasszon utódot testvérének…. 32 Végül az asszony is meghalt. 33 A feltámadáskor vajon kié lesz az asszony? Hisz mind a hétnek felesége volt.” 34 Jézus ezt válaszolta nekik: „A világ fiai nősülnek és férjhez mennek. 35 Akik pedig méltók rá, hogy eljussanak a másik világba és a halálból való feltámadásra, nem nősülnek, s nem is mennek férjhez…..  37 Arról, hogy a halottak feltámadnak, már Mózes is beszélt a csipkebokorról szóló részben, ahol az Urat Ábrahám Istenének, Izsák Istenének és Jákob Istenének nevezi. 38 Az Isten nem a holtaké, hanem az élőké, hiszen mindenki neki él.” 39 Némely írástudó megjegyezte: „Mester, helyesen válaszoltál.” 40 Többé nem mertek tőle kérdezni semmit. >>>>>>

11_11 Creative Commons License 2026.03.21 -1 0 7098

2026 3.21./Korintusiaknak írt első levél :fej: 12 : 1-31. v

(.3, 4-9, 11, 12-18, 20 -21, 27-31.v) + >>> 1-2,10, 19, 22-26,v)

A Szentlélek kegyelmi adományai.

….3 Ezért értésetekre adom, hogy aki Isten Lelke által szól, az egy sem mondja: „Átkozott legyen Jézus.” De azt sem mondhatja senki: „Jézus az Úr”, csak a Szentlélek által. 4 A lelki adományok ugyan különfélék, a Lélek azonban ugyanaz. 5 A szolgálatok is különfélék, de az Úr ugyanaz. 6 Sokfélék a jelek is, de Isten, aki mindenben mindent véghezvisz, ugyanaz. 7 A Lélek megnyilvánulásait mindenki azért kapja, hogy használjon vele. 8 Az egyik ugyanis a bölcsesség ajándékát kapja a Lélektől, a másik a tudás adományát ugyanattól a Lélektől, 9 a harmadik a hitet kapja ugyanabban a Lélekben vagy pedig a gyógyítás adományát szintén ugyanabban a Lélekben….  11 Mindezt azonban egy és ugyanaz a Lélek műveli, tetszése szerint osztva kinek-kinek.

Az Egyház Krisztus teste.

12 A test ugyan egy, de sok tagja van, a testnek ez a sok tagja azonban mégis egy test. Így Krisztus is. 13 Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté lettünk a keresztséggel: akár zsidók, akár pogányok, akár rabszolgák, akár szabadok, mindnyájan egy Lélek itatott át. 14 Mert a test nem egyetlen tagból áll, hanem sokból. 15 Ha a láb azt mondaná is: „Nem vagyok kéz, tehát nem tartozom a testhez”, azért a testhez tartozik. 16 Ha pedig a fül azt mondaná: „Nem vagyok szem, tehát nem tartozom a testhez”, azért a testhez tartozik. 17 Ha a test csupa szem volna, hol maradna a hallás? Ha meg csupa hallás, hol volna a szaglás? 18  Isten határozta meg minden egyes tag feladatát a testben, tetszése szerint….20 Így azonban sok a tag, de a test csak egy. 21 A szem nem mondhatja a kéznek: „Nincs rád szükségem” vagy a fej a lábnak: „Nincs rád szükségem.”.. ….27 Ti Krisztusnak teste vagytok, s egyenként tagjai. 28 Ám az Egyházban Isten némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat tanítóvá tett. Adott csodatevő hatalmat, gyógyító erőt, segítőkészséget, kormányzóképességet, különféle nyelvadományt. 29 Vajon mind apostolok? Mind próféták? Mind tanítók? Valamennyien rendelkeznek csodatevő hatalommal 30 és gyógyítóerővel? Mindnyájan értelmezik a beszédeket? 31 Törekedjetek azonban az értékesebb adományokra! Ezért mindennél magasztosabb utat mutatok nektek.

2026 3.21./Korintusiaknak írt első levél :fej: 12 : 1-31. v

+ >>> 1-2,10, 19, 22-26,v)

A Szentlélek kegyelmi adományai. 1 Nem akarom, testvérek, hogy a lelki adományokat illetően tudatlanok maradjatok. 2 Emlékeztek, hogy amikor még pogányok voltatok, hogyan hajszoltak benneteket ellenkezést nem tűrve a néma bálványok elé…. 10 Van, aki csodatevő hatalmat kap, van, akinek a prófétálásnak vagy a szellemek elbírálásának képessége jut osztályrészül. Más különféle nyelveket vagy pedig a nyelvek értelmezését nyeri el ajándékul….

Az Egyház Krisztus teste. 19 Ha valamennyi egy tag volna, hol volna a test?... 22 Ellenkezőleg, a gyöngébbnek látszó tagok sokkal szükségesebbek. 23 Sőt a test alacsonyabb rendű tagjait nagyobb gonddal vesszük körül, és a tisztességtelen tagok nagyobb tisztességben részesülnek, 24 a tisztességes tagoknak ugyanis nincs erre szükségük. De Isten alkotta így a testet, és azért részesítette az alacsonyabb rendű tagot

nagyobb tisztességben, 25 hogy a testben ne támadjon meghasonlás, hanem a tagok törődjenek egymással. 26 Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele, s ha tiszteletben van része az egyik tagnak, mindegyik örül vele….

11_11 Creative Commons License 2026.03.20 -1 0 7097

2026 3. 20./ Az Apostolok Cselekedetei : fej: 27 : 1-44 v

(22-23, 25-26, 28-31,33-35, 37-38, 39-44.v) +>>> (21, 24,27, 32, 36, v)

Pál bátorító szavai.

…22 De most azt mondom, ne veszítsétek el a reményt. Csak a hajó vész oda, emberekben nem esik kár. 23 Az éjszaka megjelent előttem annak az Istennek az angyala, akié vagyok, és akinek szolgálok…. 25 Bízzatok hát, emberek! Én hiszek az Istennek, hogy valóra válik, amit hírül kaptam. 26 Ki kell vetődnünk valamilyen szigetre !”

A hajósok menekülési kísérlete.

28 Mérőónt bocsátottak le, s húsz ölet mértek. Kisvártatva ismét lebocsátották a mérőónt, s most tizenötöt mutatott. 29 Féltek, hogy sziklazátonyba ütközünk, lebocsátottak hát négy vasmacskát a hajó faráról, s alig várták, hogy megvirradjon. 30 Virradatkor a hajósok el akartak a hajóról menekülni, ezért lebocsátották a tengerre a mentőcsónakot, azzal az ürüggyel, hogy a hajó orráról le

akarják ereszteni a vasmacskát. 31 Pál odaszólt a századosnak és a katonáknak: „Ha ezek nem maradnak a hajón, nem menekülhettek meg.”….

Utolsó órák a hajón.

33 Amikor virradni kezdett, Pál mindnyájukat kérte, hogy vegyenek magukhoz valami táplálékot: „Ma már tizennegyedik napja, hogy nem ettetek, s nem vettetek magatokhoz semmit. 34 Ezért nagyon kérlek benneteket, vegyetek magatokhoz valami táplálékot, javatokra szolgál. Senkinek még a haja szála sem görbül meg.” 35 Aztán kezébe vette a kenyeret, hálát adott az Istennek mindannyiuk szeme láttára, megtörte, és hozzáfogott enni…. 37 A hajón összesen kétszázhetvenhatan voltunk. 38 Amikor már jóllaktunk, úgy könnyítettek a hajón, hogy a búzát a tengerbe vetették.

A hajótörés.

39 Amikor megvirradt, nem ismerték fel a szárazföldet, de egy öblöt észrevettek. Lapos partja volt, úgy gondolták hát, hogy ha lehetséges, erre futtatják rá a hajót. 40 A vasmacskákat eloldották, és hagyták a tengerbe veszni. Egyszersmind a kormányrudak köteleit is meglazították, aztán felvonták a szél irányában az orrvitorlát, s a part felé igyekeztek. 41 Amikor egy földnyelvhez jutottunk, ráfuttatták a hajót. A hajó orra befúródott, és mozdulatlan maradt, de a hajó fara a nagy hullámveréstől kezdett szétesni. 42 A katonáknak az volt a szándékuk, hogy a foglyokat megölik, nehogy partra úszva elmeneküljenek. 43 De a százados meg akarta menteni Pált, ezért megtiltotta tervük végrehajtását. Elrendelte, hogy először azok ugorjanak ki, akik tudnak úszni, s igyekezzenek kiúszni a partra. 44 A többieket úgy vitték ki deszkákon vagy hajóroncsokon. Így mindenki épségben kijutott a partra.

2026 3. 20./ Az Apostolok Cselekedetei : fej: 27 : 1-44 v

+ >>> (21, 24,27, 32, 36, v)

Pál bátorító szavai. 21 Már jó ideje nem ettek. Pál ekkor előállt, s megszólalt: „Emberek, rám kellett volna hallgatnotok: nem lett volna szabad elindulni Krétáról. Elkerülhettük volna ezt a bajt és kárt…..24 Azt mondta: Ne félj, Pál! Neked a császár elé kell állnod! Nézd, neked ajándékoz az Isten mindenkit, aki veled hajózik….

A hajósok menekülési kísérlete. 27Már a tizennegyedik éjszaka szakadt ránk azóta, hogy az Adriai-tengeren hányódtunk, amikor éjféltájban a hajósok azt kezdték sejteni, hogy szárazföldhöz közeledünk. 32Erre a katonák elvágták a mentőcsónak kötelékét s engedték, hogy kiessék.

Utolsó órák a hajón. 36 Erre mindnyájan megnyugodtak, s szintén vettek magukhoz ételt.

Előzmény: 11_11 (7096)
11_11 Creative Commons License 2026.03.19 -1 0 7096

2026 3. 19./ Az Apostolok Cselekedetei : fej: 27 : 1-44 v

( 1-6, 8, 12-13, 16- 20, v )   + >>> (7, 9-11, 14-15, v) 

Hajón Rómába.

1 Amikor meghozták a döntést, hogy hajón Itáliába visznek minket, Pált több más fogollyal együtt átadták az Auguszta-zászlóalj Juliusz nevű századosának. 2 Egy adramittiumi hajóra szálltunk fel, amely az ázsiai kikötők felé tartott, és kifutottunk a tengerre. A tesszalonikai macedón Arisztarchusz is velünk tartott. 3 Másnap Szidónba érkeztünk. Juliusz emberségesen bánt Pállal, megengedte, hogy meglátogassa barátait, és hogy azok gondoskodjanak róla. 4 Innét továbbindultunk, és az ellenszél miatt Ciprus alatt hajóztunk, 5 majd a kilikiai és a pamfiliai tengeren át a liciai Mírába érkeztünk. 6 A százados talált ott egy alexandriai hajót, amely Itáliába készült, arra szállított át minket…. 8 Csak nagy üggyel-bajjal tudtunk a partnál elhaladni, végül a Jókikötőnek nevezett helyhez értünk. Ehhez közel esik Laszája városa.

Pál figyelmeztetése.

12 A kikötő nem volt alkalmas a telelésre, ezért a többség abban állapodott meg, hogy elhajóznak onnét, és hacsak lehetséges, egy krétai kikötőbe, Főnixbe futnak be, és ott töltik a telet. Ez a kikötő védelmet nyújt a délnyugati és az északnyugati szél ellen. 13 Gyenge déli szél fújt, ezért azt gondolták, hogy kitarthatnak szándékuk mellett. Felvonták hát a vitorlát, és Kréta partjai mentén továbbindultak.

A hajó viharba kerül.

…..16 Amikor egy Klaudának nevezett kis sziget alatt elfutottunk, alig bírtuk megtartani a mentőcsónakot. 17 Miután mégis fölhúzták, védőintézkedést tettek, s körülkötözték a hajót. Féltek, hogy a Szirtisznek ütődnek, lebocsátották a lassítót, s így sodródtak tovább. 18 A rettenetes vihar egyre hányt-vetett bennünket, ezért másnap a tengerbe szórták a rakományt, 19 harmadnap pedig (a hajósok) saját kezükkel kidobálták a hajó fölszerelését. 20 Több napon át sem a napot, sem a csillagokat nem lehetett látni. A vihar csak dühöngött, végül már minden reményünk odavolt, hogy megmenekülhetünk.

2026 3. 19./  Az Apostolok Cselekedetei : fej: 27 : 1-44 v

+ >>> (7, 9-11, 14-15, v )

Hajón Rómába. 7 Hajónk napokon át lassan haladt, s csak nagy nehezen jutottunk el Knidoszig. A szél miatt nem lehetett kikötni, ezért a Szalmóne-foknál Kréta alá hajóztunk

Pál figyelmeztetése. 9 Az idő igen eljárt, a hajózás már nem volt biztonságos, hisz már a böjt ideje is elmúlt. Pál figyelmeztette őket, így szólva: 10 „Emberek, úgy látom, hogy a hajózás nemcsak a rakományra és a hajóra, hanem az életünkre is veszélyessé kezd válni.” 11 A százados azonban inkább bízott a kormányosban és a hajótulajdonosban, mint Pál szavaiban…..

A hajó viharba kerül. 14 Hanem nemsokára lecsapott ránk a sziget felől az északkeletinek nevezett forgószél. 15 Elkapta a hajót, nem bírtunk a széllel szemben haladni, feladtuk a harcot, s a vihar elsodort minket. ….

11_11 Creative Commons License 2026.03.18 -1 0 7095

2026 3. 18./  Az evangélium Máté szerint : fej : 28 : 1-20 v

(1-7, 8-9, 11-13, 15, 16-20. v ) + >>> (10, 14, v)

Jézus feltámadása.

1 Szombat elmúltával, a hét első napjának hajnalán a magdalai Mária és a másik Mária elment, hogy megnézze a sírt. 2 Hirtelen nagy földrengés támadt. Az Úr angyala ugyanis leszállt az égből, odament, elhengerítette a követ és ráült. 3 Tekintete olyan volt, mint a villám, öltözete meg, mint a hó. 4 Az őrök remegtek tőle való félelmükben, s csaknem halálra váltak. 5 Az angyal azonban felszólította az asszonyokat: „Ne féljetek! Tudom, hogy ti Jézust keresitek, akit keresztre feszítettek. 6 Nincs itt. Feltámadt, ahogy előre megmondta. Gyertek, nézzétek meg a helyet, ahol nyugodott! 7 Aztán siessetek, vigyétek hírül tanítványainak: Feltámadt a halálból, előttetek megy Galileába. Ott viszontlátjátok. Íme tudtotokra adtam.”

Jézus megjelenik az asszonyoknak.

8 Gyorsan otthagyták a sírt, és félelmükben meg nagy örömükben is siettek, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak. 9 Egyszerre csak Jézus jött velük szemben, s így köszöntötte őket: „Üdv nektek!” Odafutottak, leborultak előtte, és átkarolták a lábát….

Az őrség kioktatása.

11 Még úton voltak, amikor néhány őr bement a városba, és jelentette a főpapoknak a történteket. 12 Ezek a vénekkel egyetemben tanácsot tartottak. Azt határozták, hogy adnak egy csomó pénzt a katonáknak, 13 és meghagyták nekik: „Mondjátok, hogy éjnek idején, amíg mi aludtunk, odajöttek a tanítványai és ellopták….. 15 Azok elfogadták a pénzt, és úgy jártak el, ahogy meghagyták nekik. Ez a szóbeszéd mind a mai napig elterjedt a zsidók közt.

Az apostolok küldetése.

16 A tizenegy tanítvány elment Galileába, arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket. 17 Amint meglátták, leborultak előtte, bár néhányan kételkedtek. 18 Jézus odalépett hozzájuk, és így szólt: „Én kaptam minden hatalmat égen és földön. 19 Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére, 20 és tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek. S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.”

2026 3. 18./ Az evangélium Máté szerint : fej : 28 : 1-20 v

+ >>> (10, 14, v)

Jézus megjelenik az asszonyoknak. 10 Jézus így szólt: „Ne féljetek! Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak.”

Az őrség kioktatása. 14 Ha tudomást szerez róla a helytartó, majd megnyugtatjuk, és kimentünk benneteket.”…

11_11 Creative Commons License 2026.03.17 -1 0 7094

2026 3. 17./ A Tesszalonikaiaknak írt első levél: fej: 4 : 1- 18. v

( 1-8, 11-12. 13-18. v) + >>> (9-10, v)

Istennek tetsző élet.

1 Továbbá kérünk és intünk titeket, testvérek, Urunkban, Jézusban: Megtanultátok tőlünk, hogyan kell Istennek tetsző életet élnetek; éljetek is hát így, s haladjatok egyre előbbre. 2 Hiszen tudjátok, milyen utasításokat adtunk nektek Urunk, Jézus által. 3 Az  Isten akarata, hogy szentek legyetek. Kerüljétek a tisztátalanságot. 4 Mindegyiktek szentül és tisztességesen éljen feleségével, 5 és ne szenvedélyes érzékiségben, mint a pogányok, akik nem ismerik az Istent. 6 Senki se károsítsa meg és ne csalja meg üzleti ügyben testvérét, mert az Úr megtorol minden ilyesmit, ahogy előbb már megmondtuk és kifejtettük. 7 Hiszen az Úr nem bűnös életre hívott bennünket, hanem szentségre. 8 Aki tehát az ilyen dolgokat megveti, nem az embert veti meg, hanem az Istent, aki kiárasztotta ránk a Szentlelket….. 11 Becsületbeli kötelességnek tartsátok, hogy békességben éltek, a magatok dolgával törődtök, s a két kezetekkel dolgoztok, ahogy a lelketekre kötöttük. 12 Akkor a kívülállókból tiszteletet vált ki életetek, és nem szorultok rá senkire.

Az elhunytak sorsa.

13 Az elhunytak sorsáról nem akarunk tájékozatlanságban hagyni benneteket, testvérek, hogy ne szomorkodjatok, mint a többiek, akiknek nincsen reményük. 14 Ha Jézus, mint ahogy hisszük, meghalt és feltámadt, akkor Isten vele együtt feltámasztja azokat is, akik Jézusban hunytak el. 15 Az Úr tanítása alapján ugyanis ezt mondjuk nektek: Mi élők, akik az Úr eljöveteléig megmaradunk, nem előzzük meg az elhunytakat. 16 A parancsszóra, a főangyal szólítására, Isten harsonájának zengésére az Úr maga száll le a mennyből. Először a Krisztusban elhunytak támadnak fel, azután mi, akik életben maradtunk. 17 A felhőkön velük együtt elragadtatunk a magasba Krisztus elé, és így örökké az Úrral leszünk. 18 Vigasztaljátok tehát egymást ezzel a tanítással!

2026 3. 17./ A Tesszalonikaiaknak írt első levél: fej: 4 : 1- 18. v

+ >>> (9-10, v)

Istennek tetsző élet. 9 A testvéri szeretetről nem szükséges írnom, hiszen Istentől tanultátok, hogy egymást szeressétek, 10 s szeretettel is vagytok egész Macedóniában minden testvér iránt. Csak arra kérünk titeket, testvérek, hogy gyarapodjatok is benne…..

11_11 Creative Commons License 2026.03.16 -1 0 7093

2026 3. 16./ A Korintusiaknak írt első levél : fej : 5: 1-13. v

(2, 4-5, 6-8, 11-13. v) + >>> (1, 3, 9-10, v)

Egy botrányos eset felszámolása.

…..

2 S ti még kérkedtek, ahelyett, hogy bánkódnátok, és kizárnátok magatok közül, aki effélét művel….. 4 Urunk, Jézus Krisztus nevében egyesüljünk, ti és az én lelkem, Urunk Jézus hatalmával, 5 adjuk át az ilyet a sátánnak testének romlására, hogy lelke üdvözüljön az Úr napján.

6 Dicsekvésetek nem helyes. Nem tudjátok, hogy egy kevés kovász az egész tésztát megerjeszti? 7 El a régi kovásszal, hogy új tésztává legyetek, aminthogy kovásztalanok is vagytok! Hiszen húsvéti bárányunkat, Krisztust feláldozták. 8 Ünnepeljünk tehát, de ne a régi kovásszal, sem a rosszaság és gonoszság kovászával, hanem a tisztaság és igazság kovásztalan kenyerével…. 11 Most azonban ezt írom nektek: Ne érintkezzetek azzal, akit testvérnek hívnak, de kicsapongó, kapzsi, bálványimádó, átkozódó, részeges vagy rabló. Az ilyennel ne is étkezzetek együtt. 12 Nem tartozik rám, hogy kívülállókon bíráskodjam. Nemde ti is azok fölött ítélkeztek, akik a közösséghez tartoznak? 13 A kívülállók fölött majd Isten ítélkezik. Távolítsátok el a gonoszt magatok közül!

2026 3. 16./ A Korintusiaknak írt első levél : fej : 5: 1-13. v

+ >>> (1, 3, 9-10, v)

1 Egyébként az a hír járja, hogy paráznaság fordul elő köztetek, mégpedig olyan, amilyen még a pogányok közt sincs, hogy tudniillik valaki apja feleségével él….3 Én ugyan testileg távol, de lélekben közel, mintha közöttetek volnék, már ítéletet mondtam afölött, aki így viselkedett:….

9 Levelemben már megírtam nektek: Ne barátkozzatok romlott emberekkel. 10 Nem általában e világ kicsapongóira, fösvényeire, rablóira vagy bálványimádóira gondolok, mert akkor ki kellene szöknötök a világból….

.

Lábjegyzetek

1Kor:5:1 Az illető a mostohaanyjával élt, amit a római törvény is tiltott. A nő valószínűleg még pogány volt, mert az apostol róla nem beszél. Az átadás a sátánnak valószínűleg nem jelent egyebet, mint azt, hogy az Egyház kegyelmi és közösségi javainak elvesztése előbb-utóbb magába szállásra bírja a vétkest, és így üdvözül.

1Kor:5:6-8 Az apostol húsvét táján írja levelét, amikor a zsidók kovásztalan kenyeret ettek, és bárányt áldoztak. A régi kovász itt a bűn, az új tészta a megigazult ember, aki a feltámadt Krisztus kegyelméből él.

1Kor:5:9 Az említett levél nem maradt ránk, valószínűleg nem tartalmazott külön tanítást, ezért veszett el.

11_11 Creative Commons License 2026.03.15 -1 0 7092

2026 3. 15. /Az evangélium Lukács szerint : fej: 18 : 1- 43. v

(18-19, 21-23, 24-27, 28-30, 31-34, 35, 37-40, 42-43.v) + >>> (20, 36, 41,v )

A gazdag ember.

18 Egy előkelő ember megkérdezte: „Jó Mester, mit tegyek, hogy elnyerhessem az örök életet?” 19 Jézus ezt válaszolta neki: „Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak az Isten…. 21 Az kijelentette: „Ezt mind megtartottam gyermekkorom óta.” 22 Ennek hallatára Jézus ezt mondta neki: „Egy dolognak még híjával vagy. Mindenedet, amid csak van, add el, s oszd szét a szegények közt, és kincsed lesz a mennyben. Aztán gyere, és kövess engem.” 23 Amikor ezt meghallotta, igen elszomorodott, mert nagyon gazdag volt.

A gazdagság veszedelme.

24 Amikor Jézus ezt látta, így szólt: „Milyen nehéz bejutni a gazdagnak az Isten országába! 25 Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” 26 Erre hallgatói megkérdezték: „Hát akkor ki üdvözülhet?” 27 Ezt felelte: „Ami az embernek lehetetlen, az az Istennek lehetséges.”

A lemondás jutalma.

28 Most megszólalt Péter: „Nézd, mi elhagytuk mindenünket, amink volt, és követtünk téged.” 29 Jézus így válaszolt: „Bizony mondom nektek: Senki sem hagyja el házát, feleségét, testvéreit, szüleit vagy gyermekeit az Isten országáért, 30 hogy ne kapna ezen a világon sokkal többet, az eljövendő másvilágban pedig az örök életet.”

A szenvedés harmadszori megjövendölése.

31 Akkor félrevonta a tizenkettőt, s így szólt hozzájuk: „Most felmegyünk Jeruzsálembe, s beteljesedik minden, amit a próféták az Emberfiáról megjövendöltek. 32 Kiszolgáltatják a pogányoknak, kigúnyolják, meggyalázzák, leköpdösik. 33 Aztán megostorozzák, megölik, de harmadnap feltámad.” 34 Mit sem értettek belőle. Ez a beszéd olyan homályos volt előttük, nem értették meg, hogy mit akart vele mondani.

A jerikói vak.

35 Történt, hogy amikor Jerikóhoz közeledett, egy vak koldus ült az út szélén, és kéregetett…. 37 Megmondták neki, hogy a názáreti Jézus halad arra. 38 Erre elkezdett kiabálni: „Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam!” 39 Akik elöl mentek, csitították, hogy hallgasson. De annál hangosabban kiáltozott: „Dávid fia, könyörülj rajtam!” 40 Jézus megállt, s szólt, hogy vezessék elé. Amikor odaért, megkérdezte:… 42 Jézus így szólt hozzá: „Láss! Hited megmentett.” 43 Azon nyomban visszanyerte szeme világát, és Istent dicsőítve követte. Ezt látta az egész nép, s magasztalta az Istent.

2026 3. 15./Az evangélium Lukács szerint : fej: 18 : 1- 43. v

+ >>> (20, 36, 41,v )

A gazdag ember. 20 Ismered a parancsokat: Ne törj házasságot, ne ölj, ne lopj, ne tégy hamis tanúságot, tiszteld apádat és anyádat.”…

A jerikói vak. 36 Hallotta, hogy nagy tömeg vonul el arra, megkérdezte hát, hogy mi történt….41 „Mit akarsz tőlem, mit tegyek?” Azt válaszolta: „Uram, hogy lássak!”. …

Előzmény: 11_11 (7091)
11_11 Creative Commons License 2026.03.15 -1 0 7091

2026 3. 15 /Az evangélium Lukács szerint : fej: 18 : 1- 43. v

(2-3,6-8, 16-17, v) + >>> (1,4-5, 9-13, 15, v)  

Az igazságtalan bíró.

2 Így szólt: „Az egyik városban élt egy bíró, Istentől nem félt, emberektől nem tartott. 3 Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Elment hozzá, s kérte: Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben…. 6 Az Úr így szólt: „Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró? 7 Hát az Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozzá kiáltanak? Megváratja őket? 8 Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik. Csak az a kérdés, hogy amikor az Emberfia eljön, talál-e hitet a földön?”

A farizeus és a vámos.

9 Az elbizakodottaknak, akik meg voltak róla győződve, hogy igazak, s a többieket megvetették, ezt a példabeszédet mondta: 10 „Két ember fölment a templomba imádkozni, az egyik farizeus volt, a másik vámos. 11 A farizeus odaállt előre, és így imádkozott magában: Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igazságtalan, házasságtörő, mint ez a vámos is. 12 Kétszer böjtölök hetenként, mindenemből tizedet adok. – 13 A vámos megállt hátul, szemét sem merte fölemelni az égre, inkább a mellét verte és könyörgött: Isten, irgalmazz nekem, bűnösnek! –….

Jézus és a gyerekek.

….16 Jézus azonban odahívta őket. „Hagyjátok – mondta –, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa. 17 Bizony mondom nektek, hogy aki Isten országát nem úgy fogadja, mint a gyermek, az nem jut be oda.”

2026 3. 15 /Az evangélium Lukács szerint : fej: 18 : 1- 43. v

+ >>> (1,4-5, 9-13, 15, v)  

Az igazságtalan bíró. 1 Egyszer arról mondott nekik példabeszédet, hogy szüntelen kell imádkozni, és nem szabad belefáradni….4 Egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: Igaz, Istentől nem félek, embertől nem tartok, 5 de annyira terhemre van ez az özvegy, hogy igazságot szolgáltatok neki, nehogy végül nekem jöjjön, és arcul üssön.”….

A farizeus és a vámos. 14 Mondom nektek, hogy ez megigazultan ment haza, az nem. Aki magát felmagasztalja, az megaláztatik, aki megalázza magát, az felmagasztaltatik.”….

Jézus és a gyerekek. 15 Gyerekeket vittek hozzá, hogy tegye rájuk a kezét. Amikor a tanítványok észrevették, elutasították őket….

11_11 Creative Commons License 2026.03.14 -1 0 7090

2026 3 14. /Az evangélium Máté szerint :fej: 26: 1-75 v

(57-62, 64-65, 67-68, 69-74, v) + >>>>(63, 66, 75. v)

Jézus Kaifás előtt.

57 Akik elfogták Jézust, Kaifás főpap elé hurcolták. Ott már együtt voltak az írástudók és a nép vénei. 58 Péter messziről követte, egészen a főpap palotájáig. Bement, és leült a szolgák közé, hogy lássa, mi lesz a dolog vége. 59 A főpapok és az egész főtanács hamis bizonyítékokat kerestek Jézus ellen, hogy halálra ítélhessék, 60 de mivel nem találtak, sok hamis tanú jelentkezett. Végre jött kettő, 61 s így vádaskodott: „Azt állította: Le tudom bontani az Isten templomát, és három nap alatt újra fel tudom építeni.” 62 A főpap erre felállt és megkérdezte: „Nem felelsz

semmit arra, amivel ezek vádolnak?”…. 64 „Magad mondtad – felelte Jézus. – De mondom nektek, mostantól látni fogjátok az Emberfiát, amint a Hatalom jobbján ül, és amint majd eljön az ég felhőin.” 65  A főpap erre megszaggatta ruháját s felkiáltott: „Káromkodott! Mi szükségünk van még tanúkra? Magatok is hallottátok a káromkodást....67 Aztán szembeköpdösték, és ököllel verték, mások arcul ütötték, 68 és közben kérdezgették: „Találd ki, Messiás, ki ütött meg!”

Péter megtagadja Jézust.

69 Péter kint ült az udvaron. Odament hozzá egy szolgáló, és megszólította: „Te is a galileai Jézussal voltál.” 70 De ő mindnyájuk hallatára tagadta: „Nem értem, mit beszélsz.” 71 Amikor kifelé tartott a kapun, egy másik szolgáló is észrevette: „Ez is a názáreti Jézussal volt” – mondta a többieknek. 72 Megint tagadta, most már esküvel: „Nem ismerem azt az embert.” 73 Röviddel ezután az ott állók körülfogták Pétert és bizonygatták: „De bizony, közéjük tartozol te is, hiszen beszéded is elárul.” 74 Erre már esküdözni és átkozódni kezdett: „Nem ismerem azt az embert!” Azon nyomban megszólalt a kakas…..

2026 3. 14./Az evangélium Máté szerint :fej: 26: 1-75 v

+ >>> (63, 66, 75. v) 

Jézus Kaifás előtt. 63Jézus hallgatott. A főpap folytatta: „Esküvel kényszerítlek az élő Istenre, mondd meg, te vagy-e a Messiás, az Isten Fia?” 66 Mi a véleményetek?” „Méltó a halálra!” – kiabálták.

Péter megtagadja Jézust. 75Péternek akkor eszébe jutott Jézus szava: „Mielőtt a kakas szól, háromszor megtagadsz.” Kiment, és keserves sírásra fakadt.

11_11 Creative Commons License 2026.03.13 -1 0 7089

2026 3 13. /Az evangélium Máté szerint :fej: 26: 1-75 v

(30-34  36, 38, 40, 43, 45-46, 47-52, 54-56,v) + >>> (35, 37, 39, 41-42, 44,53,v)

Péter tagadásának megjövendölése.

30 Ezután elénekelték a zsoltárt, és kimentek az Olajfák hegyére. 31 Akkor Jézus mondta: „Ma éjszaka mindnyájan megbotránkoztok bennem. Írva van: Megverem a pásztort, és szétszélednek a nyáj juhai. 32 De feltámadásom után majd előttetek megyek Galileába.” 33 Péter fogadkozott: „Ha mindnyájan megbotránkoznak is, én nem botránkozom meg soha.” 34 Jézus csak ennyit mondott: „Bizony mondom neked, még az éjjel, mielőtt a kakas szól, háromszor megtagadsz.”….

Jézus halálküzdelme.

36 Közben odaért velük a Getszemáni nevű majorba. „Üljetek le – mondta tanítványainak –, én arrébb megyek és imádkozom.”…

38 „Halálosan szomorú a lelkem – mondta nekik. – Maradjatok itt és virrasszatok velem!”…. 40 Aztán visszament tanítványaihoz, de alva találta őket. Szemére vetette Péternek: „Még egy órát sem tudtok velem virrasztani?.... 43 Amikor visszatért, megint alva találta őket. …45 Aztán visszament tanítványaihoz, s így szólt: „Aludjatok csak és pihenjetek! Elérkezett az óra. Az Emberfiát a bűnösök kezére adják. 46 Keljetek föl, menjünk! Nézzétek, itt jön, aki elárul.”

Jézus elfogatása.

47 Még beszélt, amikor odaért Júdás, a tizenkettő közül az egyik, s vele a főpapoknak és a nép véneinek megbízásából egy kardokkal és dorongokkal fölszerelt csapat. 48 Az áruló jelben egyezett meg velük. „Akit megcsókolok – mondta –, ő az, fogjátok el!” 49 Azzal mindjárt Jézushoz lépett. „Üdvözöllek, Mester!” – mondta, és megcsókolta. 50 Jézus megkérdezte: „Barátom, miért jöttél?” Erre körülfogták Jézust, kezet emeltek rá, és foglyul ejtették. 51 Jézus kísérői közül az egyik kardjához kapott, kirántotta, a főpap szolgájára sújtott, és levágta a fülét. 52 Jézus rászólt: „Tedd vissza hüvelyébe kardodat! Aki kardot ragad, az kard által vész el…. 54 De akkor hogy teljesedne be az Írás, amely szerint ennek így kell történnie?” 55 Abban az órában Jézus azt mondta a tömegnek: „Mint valami rabló ellen, úgy vonultatok ki kardokkal és dorongokkal, hogy elfogjatok. Naponta ott voltam a templomban, és tanítottam, mégsem fogtatok el. 56 Ez mind azért történt, hogy beteljesedjenek a próféták írásai.” Erre a tanítványok mind elhagyták és elmenekültek.

2026  3. 13./Az evangélium Máté szerint :fej: 26: 1-75 v

+ >>> (35, 37, 39, 41-42, 44,53,v)

Péter tagadásának megjövendölése. 35 Péter erősködött: „Még ha meg kell is veled halnom, akkor sem tagadlak meg.” Ugyanígy beszélt a többi tanítványa is.

Jézus halálküzdelme. 37 Csak Pétert és Zebedeus két fiát vitte magával. Egyszerre szomorúság fogta el, és gyötrődni kezdett…..39 Valamivel odébb ment, és arcra borulva így imádkozott: „Atyám, ha lehetséges, kerüljön el ez a kehely, de ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te!”…. 41 Virrasszatok és imádkozzatok, nehogy kísértésbe essetek. A lélek ugyan készséges, a test azonban erőtlen.” 42 Másodszor is elment, és így imádkozott: „Atyám, ha nem kerülhet el ez a kehely anélkül, hogy ki ne igyam, legyen akaratod szerint!”…… 44 Erre otthagyta őket, újra elment, és harmadszor is ugyanazokkal a szavakkal imádkozott

Jézus elfogatása. 53 Vagy azt hiszed, hogy nem kérhetem Atyámat, s nem küldene tizenkét légió angyalnál is többet?....

11_11 Creative Commons License 2026.03.12 -1 0 7088

2026 3. 12. /Az evangélium Máté szerint :fej: 26: 1-75 v

(1, 3-5, 6-8, 10-13, 14-16, 17-28, v) + >>>( 2, 9, 29, v)

Elhatározzák Jézus halálát. Jézus megjövendöli szenvedését.

1 Amikor Jézus ezeket a beszédeket befejezte, így szólt tanítványaihoz:…..

3 Akkor összegyűltek a főpapok és a nép vénei Kaifás főpap palotájában, 4 és tanácsot tartottak, hogyan tudnák Jézust csellel elfogni és megölni. 5 Mindamellett megállapodtak: „Ne az ünnepen, nehogy zavargás támadjon a nép közt.”

A betániai vacsora.

6 Amikor Jézus Betániában a leprás Simon házában tartózkodott, 7 odament hozzá egy asszony. Alabástrom edényben drága illatos olajat hozott, s ahogy ott ült az asztalnál, a fejére öntötte. 8 Ennek láttára a tanítványok bosszankodtak: „Mire való ez a pazarlás?..... 10 Jézus észrevette, s így szólt hozzájuk: „Miért bántjátok ezt az asszonyt? Hisz jót tett velem. 11 Szegények mindig lesznek veletek, de én nem maradok mindig veletek. 12 Amikor az illatos olajat testemre öntötte, a temetésemre tette. 13 Bizony mondom nektek, ahol a világon csak hirdetni fogják az evangéliumot, mindenütt megemlékeznek majd arról is, amit ez az asszony tett.”

Júdás árulása.

14 Ekkor a tizenkettő közül az egyik, a karióti Júdás, elment a főpapokhoz, 15 és ezt kérdezte tőlük: „Mit adtok nekem, ha kezetekre adom?” Azok harminc ezüstöt fizettek neki. 16 Attól kezdve már csak a kedvező alkalmat kereste, hogy kiszolgáltassa nekik.

Az utolsó vacsora.

17 A kovásztalan kenyér ünnepének első napján a tanítványok ezzel a kérdéssel fordultak Jézushoz: „Hogy akarod, hol készítsük el neked a húsvéti vacsorát?” 18 Így felelt: „Menjetek be a városba ehhez meg ehhez, és mondjátok meg neki, hogy a Mester üzeni: Közel az időm, nálad költöm el tanítványaimmal a húsvéti vacsorát.” 19 A tanítványok úgy tettek, ahogy Jézus meghagyta nekik, elkészítették számára a húsvéti bárányt. 20 Amikor beesteledett, asztalhoz ült a tizenkét tanítvánnyal. 21 Vacsora közben megszólalt: „Bizony mondom nektek, egyiketek elárul.” 22 Erre igen elszomorodtak és sorra megkérdezték: „Csak nem én vagyok az, Uram?” 23 „Aki velem egyszerre nyúl a tálba, az árul el” – felelte. 24 „Az Emberfia ugyan elmegy, amint megírták róla, de jaj annak az embernek, aki az Emberfiát elárulja. Jobb lett volna neki, ha meg sem születik.” 25 Erre Júdás, az árulója is megkérdezte: „Csak nem én vagyok az, mester?” „Magad mondtad” – válaszolta. 26 Vacsora közben Jézus kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte s odanyújtotta tanítványainak, ezekkel a szavakkal: „Vegyétek és egyétek, ez az én testem!” 27 Aztán fogta a kelyhet, hálát adott, és ezekkel a szavakkal nyújtotta

nekik: „Igyatok ebből mindnyájan, 28 mert ez az én vérem, a szövetségé, amelyet sokakért kiontanak a bűnök bocsánatára....

2026 3. 12. /Az evangélium Máté szerint :fej: 26: 1-75 v

+ >>>( 2, 9, 29, v)

Elhatározzák Jézus halálát. Jézus megjövendöli szenvedését. 2 „Tudjátok, hogy két nap múlva itt a húsvét. Az Emberfiát kereszthalálra adják.”

A betániai vacsora. 9 Hisz jó pénzért el lehetett volna adni, s az árát a szegények közt szétosztani.”…

Az utolsó vacsora. 29 Mondom nektek, mostantól nem iszom a szőlő terméséből addig, amíg majd az újat nem iszom veletek Atyám országában.”

11_11 Creative Commons License 2026.03.11 -1 0 7087

2026 3. 11, / Jelenések könyve :fej : 3: 1-22 v

(1-6, 7-10, 12-13, 14-17, 19-22. v) + >>> (11, 18,v)

Levél a szárdeszi egyháznak.

1 „A szárdeszi egyház angyalának ezt írd: Ezt mondja az, akié az Isten hét lelke és a hét csillag: Tudok tetteidről. Tudom, hogy élőnek neveznek, de halott vagy. 2 Ébredj fel, és erősítsd meg a többieket, akik halálukon vannak. Tetteidet nem találom Istenem előtt teljeseknek. 3 Emlékezzél, hogyan kaptad és hallottad; tarts ki mellette, és térj meg! Ha nem vigyázol, úgy érkezem, mint a tolvaj, és nem tudod, melyik órában leplek meg! 4 De vannak néhányan Szárdeszben, akik nem szennyezték be ruhájukat: ezek fehér ruhában fognak járni velem, mert méltók rá. 5 A győztest fehér ruhába öltöztetik. Nevét nem törlöm ki az élet könyvéből, hanem megvallom majd Atyám és angyalai előtt. 6 Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak.”

Levél a filadelfiai egyháznak.

7 „A filadelfiai egyház angyalának ezt írd: Ezt mondja a Szent, az Igaz, akinél Dávid kulcsa van, aki ha valamit kinyit, senki be nem zárja, s ha valamit bezár, senki ki nem nyitja: 8 Ismerem tetteidet. Nézd, ajtót nyitottam előtted, senki nem tudja bezárni. Bár nincs sok erőd, mégis megtartottad tanításomat, és nem tagadtad meg nevemet. 9 Nézd, hozok néhányat a sátán zsinagógájából, olyanokat, akik zsidónak mondják magukat, noha nem azok, hanem hazugok. Kényszerítem őket, hogy jöjjenek, boruljanak lábad elé, és tudják meg, hogy téged szerettelek. 10 Mivel megtartottad a kitartásra vonatkozó tanításomat, én is megszabadítlak a megpróbáltatás órájától, amely az egész világot éri, hogy próbára tegye a föld lakóit…. 12 A győztest oszloppá teszem Istenem templomában, és többé nem kerül ki onnan. Ráírom Istenem nevét és Istenem városának nevét, az új Jeruzsálemét, amely Istenemtől száll alá az égből, és az én új nevemet. 13 Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak.”

Levél a laodiceai egyháznak.

14 „A laodiceai egyház angyalának ezt írd: Ezt mondja az Ámen, a hű és igaz tanú, Isten teremtésének kezdete. 15 Ismerem tetteidet, hogy se hideg, se meleg nem vagy. Bárcsak hideg volnál, vagy meleg! 16 De mivel langyos vagy, se hideg, se meleg, kivetlek a számból. 17 Azt mondod: Gazdag vagyok, dúsgazdag, nincs szükségem semmire. – Nem látod, hogy nyomorult vagy, szánalomra méltó, szegény, vak és mezítelen?.... 19 Akiket szeretek, azokat korholom és fenyítem. Buzdulj fel, és térj meg! 20 Nézd, az ajtóban állok és kopogok. Aki meghallja szavam, és ajtót nyit, bemegyek hozzá, vele eszem, ő meg velem. 21 A győztest magam mellé ültetem a trónra, ahogy én is győztem, és együtt ülök Atyámmal a trónon. 22 Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak.”

2026 3. 11, /Jelenések könyve :fej : 3: 1-22 v

+ >>> (11, 18,v)

Levél a filadelfiai egyháznak….11 Hamarosan eljövök. Ragaszkodjál ahhoz, amid van, hogy senki el ne vegye koszorúdat….

Levél a laodiceai egyháznak….18 Azt tanácsolom neked: Végy tőlem tűzben kipróbált aranyat, hogy meggazdagodj; fehér ruhát, hogy felöltözz, s ne lássák  szégyenletes meztelenséged; kenetet, hogy megkend szemedet és láss…..

11_11 Creative Commons License 2026.03.10 -1 0 7086

2026 3. 10 / A Galatáknak írt levél : fej: 5: 1-26 v

(1-6, 10-13, 15. 17-24,v ) + >>> (7-9,14,16. 25-26. v)

III. ERKÖLCSI KÖTELESSÉGEK

Isten gyermekeinek szabadsága.

1 A szabadságot Krisztus szerezte meg nekünk. Álljatok tehát szilárdan, és ne hagyjátok, hogy újra a szolgaság igájába hajtsanak benneteket. 2 Én, Pál mondom nektek: Ha körülmetélkedtek, Krisztus semmit sem használ nektek. 3 Azt is kijelentem a körülmetélkedőnek, hogy köteles az egész törvényt megtartani. 4 Ha a törvényben keresitek az igazzá válást, elszakadtatok Krisztustól, és elvesztettétek kegyelmét. 5 Mi a hit által a Lélek közreműködésével várjuk a megigazulásból fakadó reményt. 6 Krisztus Jézusban ugyanis nem az számít, hogy valaki körülmetélt vagy körülmetéletlen, hanem csak a hit, amely a szeretetben teljesedik ki. ….10 Bízom bennetek az Úrban, hogy ti sem vélekedtek másként. Aki pedig zavart kelt köztetek, viseli majd büntetését, bárki legyen is. 11Testvérek, ami engem illet, ha csak a körülmetélkedést hirdetném, talán továbbra is üldöznének? De akkor megszűnne a kereszt botránya. 12 Bárcsak egészen megcsonkítanák magukat azok, akik zavart támasztanak köztetek! 13 Testvérek, a meghívásotok szabadságra szól, csak ne éljetek vissza a szabadsággal a test javára, hanem szeretettel szolgáljatok egymásnak…. 15 De ha marjátok és rágjátok, vigyázzatok, nehogy felfaljátok egymást!

17 A test ugyanis a Lélek ellen tusakodik, a Lélek meg a test ellen. Ellentétben állnak egymással, s így nem azt teszitek, amit szeretnétek. 18 Vezessen benneteket a Lélek, akkor nem vagytok alávetve a törvénynek. 19 A test cselekedetei nyilvánvalók: kicsapongás, tisztátalanság, fajtalanság, 20 bálványimádás, babonaság, ellenségeskedés, viszálykodás, vetélkedés, harag, veszekedés, szakadás, pártoskodás, irigykedés, 21 gyilkosság, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. Mint már előbb mondtam, most ismét kijelentem: Akik ilyeneket művelnek, nem öröklik Isten országát. 22 A Lélek gyümölcse viszont: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, 23 jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Ezek ellen nincs törvény. 24 Akik Krisztus Jézushoz tartoznak, keresztre feszítették testüket szenvedélyeikkel és kívánságaikkal együtt…..

2026 3. 10 /A Galatáknak írt levél : fej: 5: 1-26 v

+ >>> (7-9,14,16. 25-26. v)

III. ERKÖLCSI KÖTELESSÉGEK

Isten gyermekeinek szabadsága. 7 Eddig jól futottatok, ki akadályozott meg benneteket az igazság követésében? 8 Ez a hitegetés nem attól való, aki meghívott titeket. 9 Egy kevés kovász az egész tésztát megerjeszti….14 Mert az egész törvény ebben a mondatban teljesedik be: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat….16 Kérlek tehát benneteket, hogy Lélek szerint éljetek, s akkor majd nem teljesítitek a test kívánságait…..25 Ha a Lélek szerint élünk, viselkedjünk is a Léleknek megfelelően. 26 Ne törtessünk kihívóan s egymásra irigykedve hiú dicsőség után.

11_11 Creative Commons License 2026.03.09 -1 0 7085

>>> húst is úgy lehet tekinteni, mint bármilyen más ételt. De senki nem élhet úgy ezzel a tudásával, hogy megbotránkoztassa gyengébb lelkiismeretű testvérét.

Előzmény: 11_11 (7084)
11_11 Creative Commons License 2026.03.09 -1 0 7084

2026 3. 9. / A Korintusiaknak írt első levél : fej : 8 :1-13. v
   (1-10, 11-13. v) + >>> (10, v)

Az áldozati hús fogyasztása.

1 A bálványoknak feláldozott húsra vonatkozólag tudjuk, hogy mindnyájan megfelelő ismerettel rendelkezünk. A tudás azonban felfuvalkodottá tesz, a szeretet ellenben épít. 2 Aki tetszeleg tudásában, még nem értette meg, mi a helyes ismeret. 3 Aki azonban szereti az Istent, azt az Isten is a magáénak tudja. 4 Ami tehát a bálványáldozatok fogyasztását illeti, tudjuk, hogy bálvány nincs a világon, Isten meg csak egy van. 5 Igaz, beszélnek istenekről, az égen és földön, mivel sok istenük és uruk van, 6 nekünk mégis egy az Istenünk: az Atya, akitől minden származik, s akiért mi is vagyunk, egy az Urunk, Jézus Krisztus, aki által minden van, s mi magunk is általa vagyunk. 7 De nincs mindenkiben tudás. Némelyek ugyanis a bálványokhoz vannak szokva, s még most is úgy fogyasztják a húst, mint áldozati eledelt, és mivel lelkiismeretük téves, beszennyeződik. 8 Az étel ugyanis nem tesz kedvesebbé Isten előtt. Ha nem eszünk, azzal nem veszítünk, de ha eszünk, azzal sem nyerünk. 9 Arra azonban ügyeljetek, hogy szabadságotokkal az aggályosokat meg ne botránkoztassátok…. 11 Így tudásoddal tönkreteszed aggályos testvéredet, akiért Krisztus meghalt. 12 Ezért ha testvéred ellen vétkezel, mert megsérted aggályos lelkiismeretét, Krisztus ellen vétkezel. 13 Tehát ha az étel megbotránkoztatja testvéremet, inkább soha nem eszem húst, csak hogy testvéremet meg ne botránkoztassam.

A Korintusiaknak írt első levél : fej : 8: 1 -13. v

+ >>> (10, v)

Az áldozati hús fogyasztása. 10 Ha tehát valaki a bálványtemplom asztalánál látja azt, akiben megvan a tudás, mivel lelkiismerete téves, nemde felbátorodik arra, hogy bálványhúst egyék?.

..

Lábjegyzetek

1Kor:8:1-13 A pogány áldozatokon leölt állat húsát közfogyasztásra is eladták. A zsidók nem ettek ilyen húst. A keresztények között azonban fölmerült a kérdés, hogy fogyaszthatóe. Az apostol azzal felel, hogy nincsenek bálvány istenek, tehát az áldozatból származó

11_11 Creative Commons License 2026.03.08 -1 0 7083

2026 3. 8. /  Az evangélium János szerint: fej : 17 : 1-26 v

( 3, 6-11, 13-14, 17-18, 20, 22-26.v) + >>> ( 1-2, 4-5, 12, 15-16, 19, 21, v)

A főpapi ima. ….3 Az az örök élet, hogy ismerjenek téged, az egyedüli igaz Istent, és akit küldtél, Jézus Krisztust….

Ima az apostolokért. 6 Kinyilatkoztattam nevedet az embereknek, akiket a világból nekem adtál. A tieid voltak, s nekem adtad őket, és megtartották tanításodat. 7 Most már tudják, hogy minden, amit nekem adtál, tőled van. 8 A tanítást, amit kaptam tőled, továbbadtam nekik. El is fogadták, s ezzel valóban elismerték, hogy tőled jöttem, és elhitték, hogy te küldtél engem. 9 Értük könyörgök. Nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, 10 mert a tieid – hiszen ami az enyém, az a tied, s ami a tied, az az enyém –, és én megdicsőültem bennük. 11 Én nem maradok tovább a világban, de ők a világban maradnak, én meg visszatérek hozzád. Szent Atyám, tartsd meg őket a nevedben, akiket nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi….. 13 Most visszatérek hozzád, ezeket pedig elmondom a világban, hogy örömöm teljesen az övék legyen. 14 Átadtam nekik tanításodat, de a világ gyűlölte őket, mert nem a világból valók, amint én sem vagyok a világból való…. 17 Szenteld meg őket az igazságban, mert hiszen a tanításod igazság. 18 Amint te a világba küldtél, úgy küldöm én is őket a világba…..

Ima a hívőkért. 20 De nem csak értük könyörgök, hanem azokért is, akik a szavukra hinni fognak bennem…. 22 Megosztottam velük a dicsőséget, amelyben részesítettél, hogy eggyé legyenek, amint mi egy vagyunk: 23 én bennük, te bennem, hogy így ők is teljesen eggyé legyenek, s megtudja a világ, hogy te küldtél engem, és szereted őket, amint engem szerettél. 24 Atyám, azt akarom, hogy akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol vagyok, s lássák dicsőségemet, amelyben részesítettél, mivel már a világ teremtése előtt szerettél. 25 Én igazságos Atyám! A világ nem ismert meg, de én ismerlek, s ők is felismerték, hogy te küldtél. 26 Megismertettem velük nevedet, és ezután is megismertetem, hogy a szeretet, amellyel szeretsz, bennük legyen, s én is bennük legyek.”

2026 3. 8. / Az evangélium János szerint: fej : 17 : 1-26 v

+ >>> ( 1-2, 4-5, 12, 15-16, 19, 21, v)

A főpapi ima. 1 E szavak után Jézus az égre emelte tekintetét, és így imádkozott: „Atyám, elérkezett az óra. Dicsőítsd meg Fiadat, hogy Fiad is megdicsőítsen téged.2 Hatalmat adtál neki minden ember fölött, hogy akiket neki adtál, azoknak örök életet adjon…… 4 Én megdicsőítettelek a földön: a feladatot, amelynek az elvégzését rám bíztad, elvégeztem. 5 Most te is dicsőíts meg, Atyám, magadnál: részesíts abban a dicsőségben, amelyben részem volt nálad, mielőtt a világ lett….

Ima az apostolokért. 12 Amíg velük voltam, megőriztem őket a nevedben, akiket nekem adtál. Megőriztem őket, senki más nem veszett el közülük, csak a kárhozat fia; így beteljesedett az Írás….. 15 Nem azt kérem tőled, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy óvd meg őket a gonosztól. 16 Hiszen nem a világból valók, amint én sem vagyok a világból való….. 19 Értük szentelem magamat, hogy ők is szentek legyenek az igazságban

Ima a hívőkért. 21Legyenek mindnyájan egyek. Amint te, Atyám bennem vagy, s én benned, úgy legyenek ők is eggyé bennünk, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem

….

11_11 Creative Commons License 2026.03.07 -1 0 7082

2026 3. 7./ Az evangélium Máté szerint:fej: 15 : 1-39 v

( 1-2, 4, 7, 10, 12-16, 18-20, 21-27, 30-31, 32-33, 36-38, v)

A farizeusok hagyománya. 1 Ekkor farizeusok és írástudók keresték fel Jézust Jeruzsálemből, és megkérdezték: 2 „Miért térnek el tanítványaid az ősök hagyományaitól? Evés előtt ugyanis nem mossák meg a kezüket.”…. 4 Azt mondta az Isten: Tiszteld apádat és anyádat, és: Aki apját vagy anyját gyalázza, halállal lakoljon!.... 7 Képmutatók! Találóan jövendölt rólatok Izajás:…. 10 Akkor odahívta magához a népet, és így szólt hozzájuk: „Figyeljetek ide, és értsétek meg!... 12 Erre odamentek hozzá tanítványai, és megkérdezték: „Tudsz róla, hogy a farizeusok e szavak hallatára megbotránkoztak?” 13 Így válaszolt nekik: „Tövestül kitépnek minden növényt, amelyet nem mennyei Atyám ültetett. 14 Hagyjátok őket! Vakoknak vak vezetői! De ha vak vezet világtalant, mind a kettő gödörbe esik.” 15 Péter megkérte: „Magyarázd meg nekünk ezt a példabeszédet!” 16 „Még mindig nem értitek ti sem? – kérdezte….. 18 Az ellenben, ami elhagyja a szájat, a szívből származik, s ez az, ami beszennyezi az embert. 19 A szívből törnek elő a gonosz gondolatok, a gyilkosság, a házasságtörés, a kicsapongás, a lopás, a hamis tanúság, a káromlás. 20 Ezek szennyezik be az embert. Az, hogy mosatlan kézzel eszik, nem szennyezi be az embert.”

A kánaáni asszony. 21 Onnét továbbmenve, Jézus Tírusz és Szidón vidékére vonult vissza. 22 Ott a környékről közeledett egy kánaáni asszony, és hangosan kérte: „Könyörülj rajtam, Uram, Dávidnak fia! A lányomat kegyetlenül gyötri az ördög.” 23 De ő szóra sem méltatta. Erre odamentek hozzá tanítványai, és kérték: „Teljesítsd kérését, hisz kiabál utánunk.” 24 Ezt felelte: „Küldetésem csak Izrael házának elveszett juhaihoz szól.” 25 Ám az asszony odajött, és e szavakkal borult le előtte: „Uram, segíts rajtam!” 26 De visszautasította: „Nem helyes elvenni a gyerekektől a kenyeret, s odadobni a kiskutyáknak.” 27 Az asszony ellentmondott: „Igen, Uram, de a kiskutyák is esznek a maradékból, amely lekerül uruk asztaláról.”….

Betegek gyógyítása. …….30 Nagy tömeg járult hozzá, magukkal vitték a sántákat, bénákat, vakokat, némákat és a más betegeket, s letették őket a lába elé. Mind meggyógyította őket. 31 Amikor a nép látta, hogy a némák beszélnek, a bénák meggyógyulnak, a sánták járnak és a vakok látnak; elámult, és dicsőítette Izrael Istenét.

A második kenyérszaporítás. 32 Jézus ekkor összehívta tanítványait, s így szólt hozzájuk: „Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Nem akarom étlen elküldeni őket, nehogy kidőljenek az úton.” 33 A tanítványok megjegyezték: „Honnan szerezzünk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy ekkora tömeget jóllakassunk?”…. 36 Aztán fogta a hét kenyeret és a halakat, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, tanítványai pedig a népnek. 37 Mindnyájan ettek, és jól is laktak, s a kenyérből még hét kosár maradékot összeszedtek. 38 Akik ettek, voltak vagy négyezren férfiak, az asszonyokat és a gyerekeket nem számítva.

2026 3. 7./ Az evangélium Máté szerint:fej: 15 : 1-39 v

+ >>> ( 3,5-6, 8-9, 11, 17, 28, 29, 34-35, 39 v) 

A farizeusok hagyománya. 3 Így felelt nekik: „Hát ti miért szegitek meg Isten parancsát hagyományotok kedvéért?.... 5 Ti viszont ezt tanítjátok: Annak, aki azt mondja apjának vagy anyjának, hogy amivel segíthetnék rajtad, az áldozati ajándék, 6 nem kell segítenie többé apját és anyját. Ezzel hagyományotok kedvéért kijátsszátok az Isten parancsát…..8 Ez a nép ajkával tisztel engem, de a szíve távol van tőlem….. 9 Hamisan tisztelnek, tanításuk csak emberi parancs.”…. 11 Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert.”… 17 Nem értitek, hogy ami a szájba kerül, a gyomorba jut, onnan meg a félreeső helyre?....

A kánaáni asszony. 28 Erre így szólt Jézus: „Asszony, nagy a hited. Legyen hát akaratod szerint.” Még abban az órában meggyógyult a leánya…..

Betegek gyógyítása. 29 Jézus ezután eltávozott innét, és a Galileai-tóhoz ment. Fölment a hegyre és leült……

A második kenyérszaporítás. 34 Jézus megkérdezte tőlük: „Hány kenyeretek van?” „Hét – felelték –, és néhány apró halunk.”… 35 Erre meghagyta a népnek, hogy telepedjék le a földre. ….39 Amikor a tömeget elbocsátotta, bárkába szállt, és Magadán környékére ment. 

11_11 Creative Commons License 2026.03.06 -1 0 7081

2026 3. 6. / János első levele :fej: 4 : 1-21 v

( 1-6, 7-11, 13-14, 17-21 v) + >>> ( 12, 15-16, v)

A lelkek megkülönböztetése.

1 Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket, hogy Istentől származnak-e, mert sok hamis próféta ment ki a világba. 2 Az Istentől származó lelket erről ismeritek fel: minden lélek, amely vallja, hogy Jézus Krisztus testben jött el, Istentől van. 3 S minden lélek, amely nem vallja meg Jézust, nem Istentől való, hanem az anti krisztusé, akiről hallottátok, hogy eljön, és már most a világban is van. 4 Gyermekeim, ti az Istentől vagytok, és legyőztétek őket, mert nagyobb az, aki bennetek van, mint aki a világban van. 5 Ők a világból valók, ezért a világról beszélnek, és a világ hallgat rájuk. 6 Mi az Istentől vagyunk. Aki ismeri Istent, hallgat ránk. Aki nem ismeri Istent, nem hallgat ránk. Így különböztetjük meg az igazság lelkét és a tévedés lelkét.

III. A SZERETET ÉS A HIT FORRÁSA

Isten a szeretet.

7 Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van, és mindenki, aki szeret, Istentől való, és ismeri Istent. 8 Aki nem szeret, nem ismeri az Istent, mert az Isten szeretet. 9 Isten szeretete abban nyilvánul meg bennünk, hogy Isten elküldte a világba egyszülött Fiát, hogy általa éljünk. 10 A szeretet nem abban áll, hogy mi szeretjük Istent, hanem hogy ő szeret minket, és elküldte a Fiát bűneinkért engesztelésül. 11 Szeretteim, ha Isten így szeretett minket, nekünk is szeretnünk kell egymást….. 13 Abból tudjuk, hogy benne élünk, ő meg bennünk, hogy a Lelkéből adott nekünk. 14 Láttuk, és tanúságot teszünk róla, hogy az Atya elküldte a Fiút a világ Üdvözítőjéül….. 17 Abban teljesedett ki bennünk a szeretet, hogy bizalommal várjuk az ítélet napját, mert ahogyan ő, úgy vagyunk mi is ezen a világon. 18 A szeretetben nincs félelem. A tökéletes szeretet kizárja a félelmet, mert a félelemnek köze van a büntetéshez. Aki tehát fél, abban nem tökéletes a szeretet. 19 Azért szeretjük (az Istent), mert ő előbb szeretett minket. 20 Ha valaki azt állítja, hogy: „Szeretem az Istent”, de testvérét gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát. 21 Ezt a parancsot kaptuk tőle: Aki Istent szereti, szeresse testvérét is.

2026 3. 6. /  János első levele :fej:4 : 1-21 v

+ >>> ( 12, 15-16, v)

III. A SZERETET ÉS A HIT FORRÁSA

Isten a szeretet.

12 Istent soha senki nem látta. Ha szeretjük egymást, bennünk marad az Isten, és a szeretete tökéletes lesz bennünk…15 Aki vallja, hogy Jézus az Isten Fia, abban benne marad az Isten, és ő is az Istenben.16 Megismertük és hittünk a szeretetben, amellyel Isten van irántunk. Az Isten szeretet, és aki kitart a szeretetben, az az Istenben marad, s az Isten is benne marad…..

11_11 Creative Commons License 2026.03.05 -1 0 7080

2026 3. 5. / A Zsidóknak írt levél: fej : 13 : 1-25 v

(1, 3-5, 7-8, 9-10, 13-17, 18-19, 22, 25.v) + >>>( 2, 6, 11-12 ,20-21, 23-24,v)

Erkölcsi intelmek.

1 Ápoljátok a testvéri szeretetet…. 3 Gondoljatok a foglyokra, mintegy osztozva sorsukban, és az üldözöttekre, hiszen magatok is testben éltek. 4 A házasságot mindenki tartsa tiszteletben, házaséletetek legyen tiszta, mert a tisztátalanokat és a házasságtörőket elítéli Isten. 5 Ne legyetek kapzsik, elégedjetek meg azzal, amitek van. Hiszen ő maga ígérte: „Nem távozom el tőled, s nem hagylak magadra.”…. 7 Emlékezzetek meg elöljáróitokról, akik Isten szavát hirdették nektek. Gondoljatok életútjuk végére, és kövessétek őket a hitben. 8 Jézus Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké.

9 Ne hagyjátok, hogy különféle megtévesztő tanítások félrevezessenek benneteket. Mert jó, ha az ember kegyelemmel erősíti a szívét, ahelyett, hogy (áldozati) ételekkel erősítené, amelyek azoknak sem használtak, akik éltek velük. 10 Olyan oltárunk van, amelyről nem ehet az, aki a sátornak szolgál….

13 Menjünk ki tehát hozzá a táboron kívülre, és vállaljuk gyalázatát, 14 hiszen nincsen itt maradandó hazánk, hanem jövendő hazánkat keressük. 15 Általa mutassuk be Istennek szüntelenül a dicséret áldozatát: az őt megvalló ajkak gyümölcsét. 16 A jótékonyságról és az adakozásról ne feledkezzetek meg, mert az ilyen áldozat kedves Istennek. 17 Engedelmeskedjetek elöljáróitoknak, kövessétek őket, mert ők vigyáznak rátok, abban a tudatban, hogy számot adnak lelketekről. Bárcsak örömmel tehetnék, nem sóhajtozva, mert hisz az nem válnék javatokra. 

Befejezés.

18 Imádkozzatok értünk! Meg vagyunk győződve, hogy lelkiismeretünk tiszta, hiszen minden tekintetben törekszünk a helyes életre. 19 Főleg azért kérlek erre benneteket, hogy mielőbb visszakerüljek hozzátok….. 22 Kérlek, testvérek, fogadjátok szívesen az intő szót, hiszen csak röviden írtam nektek…. 25 Kegyelem mindnyájatokkal! Ámen.

2026 3. 5. /  A Zsidóknak írt levél: fej : 13 : 1-25 v

+ >>>( 2, 6, 11-12 ,20-21, 23-24,v)

Erkölcsi intelmek.

2 Ne feledkezzetek meg a vendégszeretetről, hisz ilyen módon némelyek tudtuk nélkül angyalokat láttak vendégül….6 Ezért bizalommal mondhatjuk: Az Úr oltalmaz engem, nem félek. Ember mit árthat énnekem?....

11 Mivel az állatok testét, amelyeknek a vérét a főpap a bűn engesztelésére a szentélybe viszi, a táboron kívül égetik el, 12 Jézus is a kapun kívül szenvedett, hogy vérével megszentelje a népet….

11_11 Creative Commons License 2026.03.04 -1 0 7079

2026 3. 4. /A Timóteusnak írt első levél.fej: 4: 1-16 v

( 1, 3, 6-8, 12-13 , v) + >>> (2, 4-5, 9-11, 14-16.v )

A keresztény élet szabályai.

1 A Lélek világosan állítja, hogy a végső időkben némelyek elpártolnak a hittől, megtévesztő szellemekre és ördögi tanításra hallgatnak…. 3 Tiltják a házasságkötést és bizonyos ételek fogyasztását, jóllehet ezeket azért teremtette az Isten, hogy a hívő és igazságot ismerő ember hálaadással fogyassza….. 6 Ha ezt tanítod a testvéreknek, jó szolgája leszel Krisztus Jézusnak, hiszen annak a hitnek és igaz tanításnak szavaival táplálkozol, amelynek követője lettél. 7 Utasítsd el a képtelen, ostoba meséket, inkább gyakorold magad az istenfélelemben. 8 A test gyötrésének ugyanis kevés a haszna, de az istenfélő élet mindenre jó, mert a jelen és a jövendő élet ígérete kapcsolódik hozzá. … 12 Senki ne becsüljön le ifjú korod miatt, de légy is a hívek példaképe beszédben, viselkedésben, szeretetben, hitben és tisztaságban. 13 Amíg odajutok, legyen gondod a felolvasásra, a buzdításra és a tanításra….

2026 3. 4. /A Timóteusnak írt első levél.fej: 4: 1-16 v

+ >>> (2, 4-5, 9-11, 14-16.v )

A keresztény élet szabályai. 2 Ezek képmutató hazudozók, akiknek meg van a lelkiismeretük bélyegezve….4 Hiszen Istennek minden teremtménye jó, és semmi sem megvetendő, amit hálaadással veszünk magunkhoz, 5 mert az Isten tanítása és az imádság megszenteli….9 Ez igaz beszéd, teljesen rá lehet hagyatkozni. 10 Hiszen azért fáradunk és küzdünk, mert bízunk az élő Istenben, aki minden embernek üdvözítője, kivált a hívőnek. 11 Ezt tanítsd és hirdesd…..14 Ne hanyagold el magadban a kegyelmet, amelyet a prófétai szó alapján a presbitérium kézföltételével nyertél. 15 Ezeket gyakorold, ezekben tarts ki, hogy előrehaladásodat mindenki lássa. 16 Ügyelj magadra és a tanításra. Légy állhatatos benne. Ha megteszed, magadat is, hallgatóidat is üdvösségre segíted.

Zellem Estelen Creative Commons License 2026.03.03 0 0 7078

Szerinted nem biztos, hogy láthatatlan macska nincs a szobában?

Mennyire sanszos az ismereteid szerint egy láthatatlan macska jelenléte?

Honnan is veszed a láthatatlan macskát? 

Az ilyen láthatatlan lényeken való filózás kimeríti az infantilizmus fogalmát.

Előzmény: Sebestyén Botond (7073)
11_11 Creative Commons License 2026.03.03 -1 0 7077

Tanú? nincsen. Viszont értékelem a számmisztikai megoldásokat.

Biblia./ Van !

Tanú? nincsen./ De van! Látható és a Láthatatlan szellem!

Tudomány/ Van !

Viszont értékelem a számmisztikai megoldásokat./ Sajnos ez kevés, ha nincs előkép!

Előképek. Nekem...........

Dániel:k 11. Bírák k:11. Nehémiás:k 11.  Máté:7- is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!