Keresés

Részletes keresés

AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.04.25 0 0 13
Szia!

Persze, hogy felgyógyultam, már el is felejtettem, kösz az érdeklődést! :-)

Nem, nem egymástól kaptuk el, évek teltek el a 4 övsömör között. Az övsömört csak akkor lehet elkapni (bár gyakorlatilag még senki nem emlékezett ilyenre), ha a hólyagok nedvét közvetlenül átfertőzik, pl. közös törülköző vagy ilyesmi. Az övsömör nem fertőz, bár mondjuk olyan gyereket, akinek még nem volt bárányhimlője nem ajánlatos övsömörössel összehozni.

Igen, csak az kaphatja el, aki már volt bárányhimlős. A bárányhimő után a herpes zooster vírusok megtelepednek a gerincvelőben és ha már elmúlt a bárányhimő okozta védettség, övsömör formájában törhetnek elő. Hogy mikor miért, annak oka ismeretlen, sokan mondják, hogy legyengült szervezet stb... de igazi magyarázat nincsen. Sajnos főleg az idősebbeket sujtja, fiataloknál ritkább. Egyik orvos azt mondta, hogy az övsömört is csak egyszer lehet elkapni, a másik meg azt, hogy lehet többször is, de én még ez utóbbiról nem hallottam.

A kiütéseket éppen úgy kell kezelni mint a bárányhimlőt. Nekem először cinkes kenőcsöt írtak fel, de attól az egész arcom beödémásodott (nekem a homlokomon tört ki), utána kaptam helyette valami más nyugtató kenőcsöt. Kipróbáltam a patikában kapható fehér rázókeveréket is, de attól nagyon égett az egész bőrfelület. Dörzsölni nem szabad, törülközésnél inkább csak puha törülközővel lapogatni (törülköző külön kezelendő). Fürödni lehet, de lehetőleg inkább langyos vízben, és nem feláztatni.

Nem lehet megelőzni. Jön mint a nyári vihar, váratlanul. Van lappangási idő, és van akinél ez alatt különféle megmagyarázhatatlan fájdalmak vannak, csak később jönnek a kiütések.
A kezdeti tünetek olyanok, hogy megjelennek egy csokorban, vagy egy idegpálya mentén a kiütések (bár nálam egybefüggő vörös folt és egy hosszúkás vonal volt, amely éppen olyan érzetet keltett, mintha vasalót nyomtak volna a fejemhez, égetett, csípett, viszketett). A hegeket nem szabad megvakarni (nem is lehet, mert iszonyúan fáj), meg kell várni míg maguktól leesnek, de ha már csak a hegek (var) vannak, akkor már az ember el is felejtette az egészet általában.

Ha arcon jön ki, akkor különösen fontos, hogy azonnal szedni kezdje az ember a Telvirant, mert ha nagyon peches az illető, akkor az övsömör megtámadhatja a szem-fül vagy arc idegpályákat, és féloldali süketség, vakság ill arcbénulás is lehet a vége.

Hirtelen ennyi jutott az eszembe.
Nénikédnek jobbulást kivánok!

(Egyébként az övsömör annyi féle ahány ember van, van akinél nagyon súlyos tüneteket okoz, van aki alig veszi észre. Anyámnak a combján tört ki és még az alhasba is kisugárzó fájdalmakat érzett, kisebbik lányomnak a homlokán, úgy mint nekem, neki előtte nagyon fájt a füle meg a feje, a mirigyei is hatalmasra dagadtak, másik lányom a melle alatt kapta el, alig vette észre, egy hét után visszament dolgozni, nálam pedig csak a bőrfájdalom volt meg az ölni vágyás, életemben annyit nem üvöltöztem mint akkor...:-))) )

Üdv: Aliz

Előzmény: zuglo_14 (12)
zuglo_14 Creative Commons License 2004.04.25 0 0 12
Szia Alice!

1, Amivel kezdenem kellet volna, bocs:
Remélem már felgyógyultál, és egészséges vagy, ha nem akkor jobbulást!

2,Ezek szerint a családban egymástól kaptátok el?
Csak az kaphatja el aki volt bárányhimlős?
Vagy ez független? (Általában minden gyerek átesik egy bárányhimlön, vagy valamilyen gyengébb változatán, ha jól tudom?)

3, A kiütésekkel mit szabad és mit nem szabad csinálni? (fürdés, dörzsölés, kenegetés, stb.)

4, Meg lehet elözni? Lappangási idő? Miböl lehet gyanakodni, kezdeti tünetek?

Kösz

zuglo_14 Creative Commons License 2004.04.24 0 0 11
Kösz Alice!
Előzmény: AliceCsodaországban (10)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.04.24 0 0 10
MIndenképpen szednie kellene a telviran vagy valami más hasonlo herpes zooster gyengítő gyógyszert!!!! Kb. a negyedére csökkenti az időtartamot, ha még nem szedi azonnal irassa fel és kezdje szedni! Nagyon jó. Szegény anyám is 70 éves volt mikor a combján kitört az övsömör, és legalább 3-4 hétig tartott, akkor még nem léteztek ezek a gyógyszerek, utána még hetekig voltak visszatérő megmagyarázhatatlan fájdalmai. Mi már kaptunk ilyet és a kemény időszak kb. 1 hétre rövidült, és visszatérő fájdalmak nem voltak. (Ja... Ha mostanság a nagynéni megmagyarázhatatlanul ideges és gyilkos hangulatban van, ne csodálkozzatok, ez vele jár, én legszivesebben megöltem volna valakit...)

Jobbulást kivánok! :-)

Előzmény: zuglo_14 (9)
zuglo_14 Creative Commons License 2004.04.24 0 0 9
Szia Alice!

Nálunk a családban (76 éves nagynéni) most fordult elö, kap rá valami kenöcsöt és valami fájdalom csillapitót.
Konkrétumot még nem tudok.
Minden info érdekel!
Elöre is kösz!

Előzmény: AliceCsodaországban (-)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.04.18 0 0 8
Nem is rád gondoltam, hanem ex Alicéra..
Mindenesetre fogadd utólagos őszinte részvétem a felnőttkori bárányhimlő miatt.
Előzmény: Gabus (7)
Gabus Creative Commons License 2004.04.18 0 0 7
Bizony, bizony.
De mire kiderült, azaz a lányomon a pöttyök megjelentek (megjegyzem, 2 nap és 3 orvos kellett, mire diagnosztizálták, hát olyan bonyolult felismerni a bárányhimlőt???), addigra én is valószínűleg megfertőződtem csak éppen lappangott. Tehát védőoltás ott már nem játszott.
Előzmény: AliceCsodaországban (6)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.04.18 0 0 6
Elég szar lehetett, felnőttkorban nem olyan hejehuja ezt átvészelni...:-(((

De ha valaki ettől fél, akkor adassa be magának a védőoltást - már van bárányhimő ellen is...

Előzmény: Gabus (5)
Gabus Creative Commons License 2004.04.17 0 0 5
Lehetsz még bárányhimlős! Én 30 évesen a lányomtól kaptam el.
Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.17 0 0 4
ezekszerint, ha nem voltam baranyhimlos, akkor ovsomoros se leszek? az jo...
Előzmény: AliceCsodaországban (3)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.04.14 0 0 3
Hát én azt nem tudom milyen a normál herpesz, arra gondolsz, mikor a szájon jön ki?

A bárányhimlő is és az övsömör is herpeszvírus, herpes zoster a neve. Akinek volt gyerekkorában bárányhimlője, annak a gerincvelőjében megtelepedtek a herpes zoster vírusok, és később - állitólag 50 éven felül, de ez nem faktum, ugyanis mind a két lányomnak huszonvalahány éves korában volt - övsömör formájában jönnek elő. (Jellemzően a mell alatt, de kijöhet a combon, fejen is, és mindig féloldali.)

Az övsömör tulajdonképpen idegfájdalom, mert a gerincből kijövő egy-egy idegpálya fertőződik, és az idegvégződések végén jönnek elő a hólyagok, amik pontosan úgy néznek ki mint a bárányhimlő hólyagjai, és úgy is viselkednek. Különbség, hogy míg a bárányhimlő csak viszket, az övsömör fájdalmas, mert az idegpályákat támadta.

Hálistennek ma már létezik erre tabletta, amit folyamatosan 4 óránként kell szedni, ez mérsékeli a fájdalmakat, lerövidíti az időtartamát és segít megelőzni a szövődményeket, ugyanis pl. ha a fejen jön ki az övsömör, a helyétől függően megtámadhatja a szem, fül ill. az arcidegeket, és rossz esetben féloldali süketség, vakság ill arcbénulás lehet a következménye.

Előzmény: Punknown Terrorist (2)
Punknown Terrorist Creative Commons License 2004.04.14 0 0 2
Miben más mint a normál herpesz?
villaroza Creative Commons License 2004.04.13 0 0 1
nekem is volt herpes zoosterem
éngem is lehet kérdezni
Igat 17 ées volam akkor
Előzmény: Punknown Terrorist (0)
Punknown Terrorist Creative Commons License 2004.04.01 0 0 0
Jó volt?
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.03.31 0 0 topiknyitó
Ha valaki valamit kérdezni akar az övsömörről, szivesen válaszolok, éppen most zajlott le nálam (a családtagok közül a negyediknél) ez a betegség, tökre kiképeztem már magam...:-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!