Kérem segítsetek, picikét gondban vagyok. Íme a helyzet:
1. tartózkodási engedélyem (munkavállalási célú EGT-s) egy hét múlva lejár, már egy hónappal ezelőtt meg kellett volna hosszabbítanom. Ezzel nem is lenne gond azonban: 2. lassan fél éve nem dolgozok, tehát társadalombiztosításom sincs, 3. időközben elköltöztem, (Bp-en belül) megvan az új lakcímkártyám, azonban a lakcímváltozást nem jelentettem még be.
Pár nappal a munkaviszony (közös megegyezéssel) történő megszüntetése előtt leadtam a honosítási kérelmet, a magyar állampolgárságot várom. Most teljesen tanácstalan vagyok, hogyan fogják a honosítási kérelmemet befolyásolni a fentebb felsorolt dolgok.
Egyrészt mennyire rágnak majd be azon, hogy "elfelejtettem" szólni a munkaviszony megszűnéséről, másrészt milyen címen kérhetek tartózkodási engedélyt, hogy az állampolgársági ügyem zavartalanul folyjon tovább?
Amit tudni vélek: a) kérhetek tartózkodási engedélyt munkakeresési céllal amit 6 hónapra adnak ki, ha tudom igazolni, hogy valóban munkát keresek (gőzöm sincs, hogyan igazolhatnám, mit fogadnak el) b) mivel a tartózkodási engedély letelepedési jogot is jelent EGT-s (ez esetben román) állampolgár számára, bizonyítanom kell, hogy rendelkezek a letelepedéshez, megélhetéshez szükséges anyagiakkal. Nem derült ki viszont számomra, hogy mennyi pénzt kell ez alatt érteni, és hogyan lehet igazolni? Olvastam valahol, hogy legalább két évvel ezelőtt nyitott pénzintézeti számlakivonatával igazolható, de folyó vagy takarékszámlára gondoltak? Vagy mindegy?
A tartózkodási engedély csak annyiban foglalkoztat, amennyiben szükségem van a magyarországi státuszom igazolására az állampolgársági kérelemhez. Munkakereséssel nem öltem meg magam, de a következő 3 hónapba valószínüleg arra is sor kerül. Viszont a honosítási kérelembe belefeccolt pénzt és időt sajnálnám veszni hagyni... :(
Kiegészítő infó: majd két évet dolgoztam M.o-n, sajnos volt 5 nap megszakítás a mukaviszonyban, tudom ez a munkavállalási engedély kérésénél számít, de egyébként...? Adószám, tajszám, minden van aminek lenni kell, az utóbbi időben viszonyultam csak kicsikét lazán a kérdéshez. Mellesleg három hónappal ezelőtt, valami kiegészítést kértek, akkor szóban jeleztem hogy már nem dolgozom, amire a hölgy válasza az volt hogy majd bejelentem az új munkahelyemet... (nekem tájékozatlannak tűnt).
Nos? Szerintetek menthető a helyzet? Előre is nagyon szépen köszönöm!!!!
Azért írok ide a fórumra mert már sokfele probálkoztam és mindenhol falakba ütköztem. Harmadéves hallgató vagyok az Elte tanítóképző karán és állást keresek minden megoldás érdekel! olyan is ahol gyerekekkel lehet foglalkozni. Ha valaki tud segíteni ,írjon birocecilia83@gmail.com vagy olyan cégeket ahol kűlföldieket foglalkoztatnak megkérem szépen segítsen! nagyon fontos lenne! Előrre is köszönöm!!! üdv Cili
Ezt már nekem is mondták viccből pedig én nem is vagyok magyar állampolgár.Ma voltunk anykönyvezetőnél pár forditás hiányzik még és be tudjuk adni a honositási kérelmet.Azt mondta az anykönyvezető,hogy nem kell már a büntetlen előéletet igazolni legalábbis nála nem ezt majd a BAH intézi.(hogyan?)A másik dolog az hogy feleségemnek a dédnagymamálya után kérjük a honositását,és azt az információt kaptam hogy elég ha a dédnagymama születési bizonyitványát forditjuk le és levezetjük a családfát.Ez igy elég lenne?Remélem igy is lessz.
Na velük nem kell foglalkozni. Halvány fogalmuk sincs a határon túliakról. Erdélyben meg megkaptam párszor, hogy tápos magyarországi. Na velük sem foglalkozom :) Mindenhol vannak ilyen emberek...
Bocsi nem is ez volt a célom,neked van igazad!Mindenütt vannak korekt emberek,sőtt a töbség az vagy azt mutatja ezt tisztázzuk le.Sok sikert nektek,feleségednek már könnyü kell hogy legyen.Az a 20% a nagyon iritáló aki szerint mi "románok" kizsákmányoljuk szegény Magyaroroszágot.Hát!!!!
Szia! Feleségem erdélyi, 3 éve vagyunk házasok. Azóta itt él velem, itt dolgozik. Most tudtuk beadni a kérelmet állampolgárságára. Ha ez megnyugtat nem csak veletek bánnak így az itteniek. Én is itteni vagyok, velem is ugyanúgy bánnak. Azért, ha megkérhetlet ne általánosíts. A kedved ne menjen el, a vége úgy is jó lesz. Kitartást ! Üdv: Csaba
Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólását a kérdéseimhez,amikkel próbáltatok segiteni.Tegnap elött voltunk a BAH-nal sikerült mindent egyből elintézni,megkapta a feleségem és gyerek a regisztrációs kártyát,persze próbáltak ebbe-abba belekötni de nem sikerült . Nagyon ragaszkodtam az igazamhoz,igy hogy hogy nem előkerült még valamiféle papir amit kitöltöttem helybe és minden ok volt.Mondták fél óra és kész.Útána nemsoká kijön egy hölgy és sajnálkozva mondja nincs tel.vonal meg internet kell várni.Szóval van még mit fejlődni!
A következő kalandtúra a honositási kérelem lessz,már előre élvezem.Nyomozás kutatás 100 évre visszamenőleg,Culombót felfogadom és a végén majd meglepődünk a feleségemmel hogy hát "magyarok" vagyúnk mi is vagy mifene.Lessz itt ne mulass!(egyébként ezt szja kitöltésnél szoktam érezni,azt mikor elküldöm modjuk 3-ára szivesem venném ha örökbe is fogadna ez az orszég engem mint erdélyi magyart)
Egy kicsit összeszedem az infókat aztán lehet lenne egy-két kérdésem.Máris felmerült bennem valami:Vajon az 1éves kislányomnak is kell igazolni a büntetlen előéletét?
Amúgy nagyon tetszik ez a fórúm,most olvastam itt hogy valami törvénytelen kiskapuról kér valaki felvilágositást,persze ez az ő magánügye.Én személyszerint semmi törvénytelenséget nem vállalnék be hogy itt dolgozhassak(ebben az orszában)de bisztos van aki rákényszerül,sajna hogy igy bánnak velünk.Komolyan nem értem ezt az országot ugy bánnak itt velünk az itteniek mint valami mostohagyerekekkel,a többit meg amit gondolok le se irom mert kiégne a képernyő.
a regisztrációs kártya nem függ össze a munkavállalói engedéllyel...
(legalábbis ilyenformán nem)
tehát kell még munkavállalói engedély (meghosszabbítáni vagy ujat kérni kell, hogy melyiket nem tudom), kivéve ha 1 évet (?) már ott dolgozott, vagy esetleg olyan munkakörben dolgozik, amire nem kell munkavállalási engedély.
Biztosan esett már szó arról amit kérdezni szeretnék, csak sajnos a kisbabám nem hagy annyi "szabadidőt" nekem , hogy visszaolvassak, ezért kérlek benneteket, hogy segítsetek ha tudtok.
Férjemnek novemberben jár le a munkavállalói engedélye, múlt héten viszont megkapta a bm-től a regisztrációs kártyát. Kérdésem az lenne, hogy ennek ellenére kell most igényelnünk neki új munkavállalói engedélyt vagy mentességi igazolást ?
A regisztrációs kártya nem jogosít arra, hogy dolgozhass?
Ha pedig kell kérni engedélyt vagy mentességet melyiket érdemesebb? Időben, pénzben mi a különbség a kettő között ?
Nekem olyan kerdesem lenne, hogy nem tudtok valami kibúvót, hogy hogy lehetne megúszni a munkavállalási procedúrát, ha már egyszer megvan az engedély( kb 8 hónapja) , de egy masik ceghez akarok menni dolgozni. Tudom, hogy vissza kellene vonni, meg utana masikot csinalni? De muszaj ezt? Nem sok kedvem van hozza. Nem tudtok valami kiskaput, hogy ezt hogylehetne megúszni. A letelepedesit sajna eltörölték. Az engedelymentesseg csak egy evtol ervenyes , igaz? En mar egyszer dolgoztam egy evet Magyarorszagon, de az 2002- 2003 ban volt. Arra nem adnak mentesseget, mi?
Nekem vonzo, mintahogy a felesegem szive is osszeszorul amint aterunk a Kiralyhagon.
Az eletszinvonal is eleri (nalam elerte) a Ny-Europait.
Az eletminoseggel van gond szerintem. Azzal, hogy mennyire biztos a munkahelyed, mennyire kiszamithatoak az egzisztenciadat meghatarozo szabalyok (pl. adotorvenyek valtozasa evente). Vagy az, hogy a korulotted elo emberek mennyire gorcsosen probalnak megelni, es ettol mennyire lesznek ingerultek es elkeseredettek.
En ebben erzek nagyon nagy lemaradast Mo. es mas orszagok kozott. Ettol erzem azt, hogy a csaladomnak jobb eletkorulmenyeket tudok biztositani kulfoldon. Enni, inni, ruhara mozira stb. ugyanugy jut otthon is, lakasunk sincs 3-szor akkora mashol. Csak valahogy nyugodtabb az elet, amellett hogy mindezt biztositjuk magunknak.
Persze cserebe neha faj az ember szive. De ezt ugyis ismeri itt szerintem mindenki, max. en neha oda vagyom ahonnan ti neha elvagyodtok.
Én a kérelem beadásától számítva 15 és fél hónap után tetten le az esküt és kaptam meg az állampolgárságot, de én kellett hiánytpótoljak. Szerintem énnél csak jobb lehet.
Beadtuk a feleségemnek az állampolgársági kérelmet. Mennyi idő lehet min-max, amég megkapja ? Tudja valaki ? Lassan 4 éve vagyunk házasok, én magyar állampolgár vagyok, 2 éve van munkahelye, 3 éve van az országban.
Már otthon is vannak olyan fizetések mint itt. Nyílik az Auchan Marosvásárhelyen, Kolozsváron megnyílt a Pólus Center, épülnek-szépülnek a házak, növekednek a fizetések. ... Itt meg megszorítások vannak.
Nagy esélye van annak, hogy Romániában jobb lesz az életszínvonal.
Köszönöm az információt,utána fogok nézni!Azt nem tudom hogy itt kapna e annyi gyest mint Romániából.Most kb 60ezer forintot kap szerintem ez elég jó RO-hoz képest.Tatabányán voltúnk intézni nekik a regisztrációs kártyát.Minden megvan az EU egészségbizt.kártya hiányzik ezt is csak bemutatásra kérik.1000ft illetékbélyeg és fél óra alatt kiálitják az okmányt.Feltünt az hogy mostmár nem nagyon tapossák az emberek egymást a BÁH-nál,én interneten foglaltam időpontot,de össz vissz 2-3 ügyfél ha volt HÉTFŐN!
En megegy dolognak utanajarnek a helyedben. Sajnos a pontos ugyintezesi menetet Mo-on nem ismerem de:
Mi Magyarorszagrol Ausztriaba koltoztunk ki, es a Felesegem, aki Mo-on kapott GYES-t a kislanyunk utan itt is otthon maradt a picivel, tehat kb. ugyanaz a helyzet mint nalatok. Namost miutan Mo-on jogosult volt GYES-re igy Ausztriaban is az, csak at kellett hozni az ellatast. Ehhez egy E411 szamu nyomtatvanyt kellett kitolteni Mo-on, ok ezt elkuldik Romaniaba, es a helyi folyosito visszaigazolja hogy mikortol szunt meg a tamogatas folyositasa. Ha hamarabb attelepulnek Mo-ra mint amikortol megszunik az ellatas Romaniaban, akkor a kulonbozetet folyositja arra az idoszakra az allamkincstar, ha pedig elobb lemondjak otthon a folyositast, akkor az attelepules napjatol jar a magyar GYES. Ha jol tudom akkor a GYES-sel egyutt TB-biztositas is automatikusan jar, de megegyszer; nem ismerem a pontos Mo-i szabalyokat az ugyben, csak azt tudom, hogy minden EU-tagorszag kozott igy mukodik a rendszer, tehat Mo-Ro kozott is igy kell hogy legyen.
Semmi bajom nincs Szeles Mónikával. Csak arra kartam rávilágítani, hogy nem mindig ragaszkodnak a törvény betűjéhez.
"A törvény szerint Magyarországon lakik az, akinek lakcímkártyája van." Ehhez tedd hozzá, hogy lakcímkártyája csak annak lehet akinek a valóságban Magyarországon van a lakcíme.
"Érdemes lenne megnézni Szeles Mónikának a lakcímkártyáját. Amerikában lakik, tehát ha van magyar lakcímkártyája, az csakis fiktív lehet, mert köztudomásúan nem lakik Magyarországon!!!
A nyáron kapta meg a magyar állampolgárságot.
Nem sajnálom tőle, csak jó lett volna ha vállalja a magyarságát akkor is amikor Magyarország még nem volt EU tag. Most jól fog egy EU-s útlevél ugyebár..."
Szeles Mónika amerikai állampolgár. Nem hiszem, hogy egy olyan háttár mellett, amivel ő rendelkezik, egy EU-s állampolgárság nagy haszonnal járna számára. Szerintem inkább azért kérte a magyar állampolgárságot, mert a Világban szeretné méginkább vállalni magyarságát, mint ahogy mindig is tette, hogy ne szerb vagy amerikai legyen, hanem magyar. Magyarországnak is csak haszna származhat ebből.
Különben amióta a magyar felmenőkkel renfelkezőknek nincs megszabott kötelezöen Magyarországon eltöltött idő, csak azt vizsgálják, hogy a magyarországi lakhatás biztosított-e, nem pedig azt, hogy hol lakik. A törvény szerint Magyarországon lakik az, akinek lakcímkártyája van.
"A letelepedésim 2010-ig érvényes,és van magyar személyim (az a plasztik,amit román állampolgároknak adnak ki,és az is 2010-ig érvényes).Ezzel a személyivel esetleg haza tudok menni,vagy csak kizárolag román személyivel,vagy útlevéllel.Azt tudom,hogy mikor Németországba mentem mostanság,akkor nem volt elég a magyar személyi,kellett az útlevél is." Elméletileg nem tudsz a letelepedettek számára kiadott magyar személyivel hazamenni Romániába. Román útlevél vagy román újafajta személyi (carte de identitate) kell.
A letelepedésim 2010-ig érvényes,és van magyar személyim (az a plasztik,amit román állampolgároknak adnak ki,és az is 2010-ig érvényes).Ezzel a személyivel esetleg haza tudok menni,vagy csak kizárolag román személyivel,vagy útlevéllel.Azt tudom,hogy mikor Németországba mentem mostanság,akkor nem volt elég a magyar személyi,kellett az útlevél is.
Köszönöm a tanácsot,meg érdeklődném a BÁH-tól,hogy hol tart az ügyem,de az az igazság,hogy én most jelenleg nem dolgozom,és félek,hogy ha "megbojgatom" az ügyemet akkor ez hátrány lenne.
Miért nem kérdezed meg a BÁH állampolgársági osztályától, akár a fórumon, hogy mikorra várható döntés az ügyedben? Email-ben válaszolnak. A letelepedési engedély meddig érvényes az útleveledben? Ha van román személyid akkor nincs szükség útlevélre, mert román személyivel is hazamehetsz. Van magyar személyid? Novemberig én nem hinném hogy meglesz a magyar állampolgárságod.
Tavaly szeptember 28.-án vették nyilvántartásba a honosítási kérelmemet,de egyelőre még semmi hír. ........ Útlevelem 2007.nov.20.-án jár le,de nem tudom mitévő legyek.Szerintetek szükséges haza mennem és újat csináltatni?Arra gondolok,hogyha megkapnám az állampolgárságot akkor nincs szükségem román útlevélre?
Tudja valaki,hogy mostanság mennyi idő alatt döntenek a magyar állampolgárságról?
Más: Érdemes lenne megnézni Szeles Mónikának a lakcímkártyáját. Amerikában lakik, tehát ha van magyar lakcímkártyája, az csakis fiktív lehet, mert köztudomásúan nem lakik Magyarországon!!!
A nyáron kapta meg a magyar állampolgárságot.
Nem sajnálom tőle, csak jó lett volna ha vállalja a magyarságát akkor is amikor Magyarország még nem volt EU tag. Most jól fog egy EU-s útlevél ugyebár...