Hidegek az éjszakák, 17 perc alatt oda is fagyok :-) De alkalmasint kipróbálom majd.
Csak kéne valami rendes statív, mert az enyém ennyi idő alatt biztosan el is mászik a helyéről :-(
Szerintem kellemes, masszív érzést nyújt, és nekem nagyon kényelmes a kézben, nagyon jól kitalálták a fogását (igaz,feltehetően inkább csak jobbkezeseknek...) Na jó, nem egy Zenit, de a Canon 300D-nél azért sokkal strapabíróbbnak tűnik.
Ha haditudósító vagy sportriporter lennék és ütném-vágnám a masinát, ez biztosan fontosabb lenne számomra.
köszi a linket. elkezdtem magam beleásni a s2 témába, főleg a dpreview.com-on, ahol bár elég vegyesek a vélemények, összességében úgy tetszik, hogy a "vas" inkább hódolóktól "szenved" mintesem fordítva.
ez ok.
amit eddig kihámoztam (pontosabban nem sikerült) kihámoznom a következő:
az abszolút funok is kicsit lehúzzák a konstrukciót. több helyen írják, hogy "plastic feel"...de mi az igazság? hogy lehet egy 800 grammos body-t lefílplasztikozni? úgy tudom, hogy nikon f80 vázra épített gépről van szó, ami ugyan nem egy nikon f5, de úgy emlékszem, hogy nem műanyag.
miből van a váz?
vásárlás
most az extrém computernél bruttó 512 e körül hirdetik! szerinted ez mennyire jó ár ma itthon? itt nálunk debrecenben az egyik népszerű fotósboltban 600-at mondtak rá!
Még nem utaztam el, de mindjárt indulok. Így most nincs időm felrakni mintaképeket, de ha hazaértem, szívesen mutatok.
A fotóarénán van fent néhány képem, gondoltam, mutatok onnan valamit. (hkr_hkr) néven vagyok fent, nem minden képem S2, de van egy-kettő már, ami azzal készült. Nem nagy számok, inkább csak a gép és az objektívjeim tesztjeire szolgálnak. Közben az Aréna címlapon feltűnt egy kép egy (két) sirályról, és még kicsi verzióban is kiszúrtam, hogy ez biza csak S2-vel készülhetett...
Nem tudom, miből jöttem rá, minthogy a címlapra ez nem volt kiírva, de valahogy látszott a képen :-)
Amúgy nézz be pl. a photosig.com -ra, ha nem vagy tag, regisztrálj, és a "browse by camera" segítségével jó sok S2-s képet fogsz találni, igen különbözőeket, minőségben is. De a képek technikai minőségét és a felbontást azt hiszem, látni fogod magad is, még a kicsinyített képeken is. 12 megapixeles képeket pedig majd mutatok januárban.
ha már elutaztál bulizni, az új esztendőben majd válaszolsz...
fujis2pro vírusos lett az op rendszerem, amikor megláttam oldalról és hátulról a "csajt" (összevetve a nikon d-100-al) azt hittem seggre ülök, ami csak azért nem történt meg, mert a többi netezőhöz hasonlóan ülve böngészek.
ha tudnál esetleg linkeket (vagy/és saját tesztfotókat) mutatni!
brrr, krrr (mi lesz ebből?)
üdv és B.U.É.K
puffin
p.s. így már kezdem érezni, hogy a bécsibótba mit érezhettél :) (de ez csak külcsíny, érdekel a belbecs)
1.) Elvileg lehet hozzá bármilyen F-bajonettes obit használni, manuálist is. De azért érdemes kipróbálni, hogy egy konkrét objektív hogyan viselkedik a gépen... Én eddig kb. 40 db-ot próbáltam ki, mindegyik működött, egyetlen egy kivételével. Valami olcsóbb fajta zoom volt, és az AF-fel sehogyan sem akart működni, csk manuálban. De a többi kb. 39 mind kiválóan szuperált. Az S2 / D100 maunálban fel van sorolva, hogy mivel nem kompatíbilisek. Egyszer összehasonlítottuk egy D100 tulajjal, a két hivatalos lista azonos. Ha érdekel, előkeresem.
2.) Elektromos kioldózsinor tudtommal nincs. Mechanikus kioldózsinór (bowden) való hozzá. Ezen kívül a nem tartozék, de azért beszerezhető Hyper Utility szoftverből is el lehet állítólag sütni (stúdiómunkához). Bevallom, én ezt még nem próbáltam ki.
lenne itt még egy kérdésem (majd biztosan több is)..tudok a s2pro-hoz full manuális objektívet (novoflex tele) használni. ti. ez a 400 mm-es "géppisztoly" nagyon jól használható röpképekhez, a szorzóval növelt kb. 600 mm meg egyenesen állom. a röpképeknél meg van egy fontos szempont ami a digit javára dönt (egyértelműen) félelmetesen "filmpazarló" műfaj.
természetesen manuális beállításokkal.
és akkor még egy: a nikonhoz használható elektromos kioldózsinórnak van e csatlakozó helye a fuji vázon.
üdv.
puffin
canon vs. nikon.
ebben a fejlesztési versenyben van azért egy másik szempont is. nevezetesen az, hogy a nikon (egyébként dícséretes szempontok miatt) a kezdetektől (nikon f) fogva ragaszkodik a bajonettjéhez, ami a fejlesztéseknél nagyon megköti a kezét. a canon (minolta) anno egy laza mozdulattal kihajintotta a régi bajonettjét és egy újat alkotott. ez a "merészség" az innovációkat sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá tette, míg a nikon mérnökeinek folyamatosan küzdeniük kell azzal, hogy a régi foglalatot alkalmassá tegyék a jelenlegi technológiákhoz, így (többek között az említett oknál fogva) eleve a canonnál volt a (usm, is stb.) kezdőrúgás. a nikonosokat viszont továbbra is kárpótolja a lencse csereszabatosság (és azért ez sem semmi)
üdv.
puffin
Szerintem szó sincs kapkodásról. A Canon fél év előnyben volt, ennyi. Nem hiszem, hogy csak "gondolt egyet" és kihozta a 300D-t. Itt nem hirtelen felindulásokról van szó, hanem évek fejlesztéséről. Ezen kívül a Nikon már aug elején bejegyezte a D70 márkanevet, tehát a gép készülőben volt, csak lassabban a Canonnál, akik aug. végén váratlanul bejelentették a 300D-t és néhány hétre rá már kapható is volt. A Nikon mit ért volna el, ha erre azonnali válaszul bejelenti a D70-et ? Gyorsan kihoz egy félig kész gépet és szemetet ad a vevői kezébe, csak azért, hogy napi árversenyben legyen a Canonnal. Ez viszont gyorsan kibukna és visszájára sülne el. Vagy csak bejelntette volna a augusztusban, hogy "Jövő tavaszra D70 !!!". Ez egy kicsit komolytalan lett volna. Látszik az is, hogy hiába a decemberi bejelentés, a gép még mindig nincs kész (hivatalos specifikáció alig van róla), erre is azért volt szükség, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban, vevőket vegyen el a Canontól és a saját szimpatizánsokat megtartsa.
Bár ez is csak egy vélemény...találgatás...
Szerintem a Canon taktikázott. Látta, hogy hiányzik a palettájáról a DSLR-like ketagória, a Nikon 5700, S602, Dimage7 stb jellegű masina. Ezért gondolt egy nagyot, ha a népek tükörreflexes-jellegű gépeket keresnek, miért ne kapjanak valódi tükörreflexest, és szerintem gyors fejlesztéssel, akár ráfizetésesen is piacra dobta a 300D-t a tulajdonképpen mér régen meglevő alkatrészekből és saját DSLR-jeire alapozva. A Nikon és a többi ott taktikázta el magát, hogy azt hitte, más sem fogja vállalni, hogy idő előtt piacra dob egy DSLR gépet, ami más típusok eladásait ássa alá, ráadásul az előállítása is drága. Tévedtek. Most lehet kapkodniuk.
kezdem belellovalni magam egy d-slr vásárlásba. egyenlőre csak a fantázia szintjén, dehát ezekből előbb-utóbb lesz valami. egy kicsit lejjebb veszem az analóg parkot és jöhet a kuporgatás...na de azért kereslek mert ez a fuji s2pro fölötte szimpatikus nékem is (jobban mint a nikon d100)...persze megvárom a d70-et....de ez a fuji a maga kis nyolcszázvalahány grammjával és a többi...
szóval ha nem vagyok indiszkrét. kérlek mond meg nekem (akár mélben), hogy honnan és mennyiért sikerült megszerezned.
üdv.
puffin
p.s. nálatok vagyok netelőfizető
motis@freemail.hu, becko@kemecsei.hu
Mindenben egyetértek, de egyvalamiben nem: Szerintem már tavalyelőtt tervezték meg a 300D piacpolitikáját, a Nokin 5700/Minolta D7x-A1/Fuji S602 Canonos megfelelője max. a tervezőasztalig jutott el.
Szerintem senki nem taktikázta el magát, egyszerűen a Canon jól titokban tudta tartani nyár végéig a 300D-t és onnantól kezdve már egyszerűen nem volt idejük reagálni a konkurenciáknak. Így is elég rövid idő alatt megjelent a láthatáron a Nikon D70 (mindössze 4 hónapra a 300D bejelentését követően). Eltaktikázás nem volt, csak a Canon jól taktikázott: tudta hogy a konkurensek karácsonyig nem tudnak illemben reagálni a 300D-re, kapkodni meg nem fognak, hogy hibásan dobjanak piacra valamit. Sony viszont próbálkozott ezzel: szerencsétlenkedik a 828-cal, egyszer kiadja a kezei közül aztán visszahívja, itt látszik a kapkodás. A Canon meg közben ott kuncog a dollárhegyek tetején, gondolom már tavaly ilyenkor eltervezték hogy jövőre kijönnek egy olcsóbb DSLR-rel... így volt idejük aránylag jó gépet összehozniuk, az is lehet hogy a 10D-vel egyidőben tervezték meg.
Szerintem a Nikon (is) eléggé eltaktikázta magát. Régóta meglett volna a lehetőség, hogy megjelenjenek a piacon emberi árú, amatőröknek szánt DSLR-ek. Ennek ellenére mindenki kivárt vele, és inkább kompaktokat hozott ki ennek az "igyénes hobbifotós" rétegnek, mondván, megveszik azt is, és majd ha lesz 1-2 év múlva olcsó DSLR, megveszik azt is. Viszont azokat, akiknek futja DSLR-re, vagy akiknek munkájához szükséges, ártól szinte függetlenül úgyis megveszi a DSLR-t. Így maximalizálható volt a haszon. A Canon volt talán az egyetlen kivétel, nem volt DSLR-like "nagykompakt" gépük, így ahelyett, hogy előálltak volna egy saját S602, Dimage 7i, Nikon 5700 jellegű géppel, piacra dobták a 300D-t. A konkurencia nem sokat tudott tenni, legfeljebb a meglevő DSLR modellek (Fuji S2, Nikon D100) árát engedték valamicskét lejjebb.
Amúgy én nagyon szeretem az S2-t, főleg az ergonómiája és a képminősége miatt, és kiváncsian várom, hogy Fuji lép-e előre DSLR fronton, és ha igen, merre. Szerintem jó irány, hogy Nikon-obikkal kompatíbilis, így azért elég nagy lencseválasztékot tudnak biztosítani, ami fontos szempont a gépvásárlásnál. A Nikonnak is jó üzlet, mert objektívekből, vakukból jó eséllyel tőlük vásárolnak a Fuji DSLR használók is, és ezek birtokában később, amikor aktuálissá válik a csere, akár egy Nikon gépre is átváltanak...
Ennyi 0-t egyszerre! :-)
Nem is a Canonnal van bajom, hanem a jelenlegi piaci helyzettel. Én úgy látom, hogy a Canon piacvezető a digicam piacon és ez belátható időn belül így is marad, ami inkább a konkurrencia hibája, mint a Canoné. Ezért tartom örvendetesnek, hogy a 10D-nek van egy Nikonos alternatívája.
Ja és a legfontosabb:
Boldog Katácsonyt a betérőknek!
Nekem szimpi a Canon is. Majdnem olyanom lett. Csak hat epp elfogyott a 10D, az S2 meg epp annyiba kerult es volt is. Review alapjan az S2 kepei tetszettek a legjobban, de tul draganak talaltam. Amikor kiderult, hogy egy arba kerult a 10D-vel, kb. 1 perc alatt dontottem. Igy legalabb kompatibilis vagyok a nejem filmes Nikonjaval. :-)
Úgy látom, kedvenc gépemnek még nincs saját topikja, így nyitottam egyet. Remélem nem maradok egyedül; jó lenne megbeszélni az S2-vel kapcsolatos tapasztalatokat, infókat.