"...Nem zavar, hogy az egyházak hitéletre eddig sem kaptak állami támogatást. ...
Nos kedves rocker 2 eset lehetséges...
vagy tenmagad is rendkívül tájékozatlan vagy, vagy pedig szándékosan és tudatosan akarsz más, tájékozatlan fórumtársakat félrevezetni.
Ugyanis az egyházak az 1%-on felül is sok-sok milliárd (cca. 15-20 milliárd)Ft-ot kapnak kifejezetten a hitéleti tevékenységük támogatásaként. (Lásd a a tárgybani szerződést valamint az éves költségvetési törvényeket.)
Egy kicsit értelmezhetnéd is azt, amit bizonyítéknak vélsz.
Attól, hogy a vatikáni szerződés szerint lehetőségük volna a hitéleti tevékenységet is megfinanszíroztatni, nem következik az, hogy ezt meg is teszik, sőt kijelentésük szerint nem finanszíroztatják. Tehát ezt az állításukat kellene bizonyítékkal cáfolni.
Nem zavar, hogy az egyházak hitéletre eddig sem kaptak állami támogatást. Nyitott kapukat döngetsz.
Jó volna, ha a Hit gyülis gyűlölködők a saját portájuk előtt sepregetnének, vagy segítenének az angyaloknak az atombomba szerelésben, ha már annyira unatkoznak, és az imakomandóban sincs kedvük résztvenni.
"A felbontással évi 55.000.000.000 Ft-ot tudna megtakarítani a költségvetés."
Akkor meg mit bohóckodnak a politikusaink, hogy a házépítéstől, az oktatástól, a kórházaktól vonnak el pénzeket, amikor itt a nyilvánvaló, hogy ezt kell elvonni. Nem csak az RKAT-tól, de a mAzsihisztől és a Reformátusoktól is. Semmi állami támogatás egyes favorizált egyházak hitéletére.
"Örülök, hogy megtaláltam a lapot, és elolvastam sok érdekes
írásotokat. Magamat szkeptikusnak tartom a vallásokkal,
áltudományokkal és általában a logikával meg nem okolt
dolgokkal szemben. Ennek ellenére nem értem azt a
buzgalmat, ami itt a vendégkönyvben megnyilvánul, hisz
mindenki azt hisz vagy nem hisz, amit akar.
Számomra a hit és a vallás olyan, mint a homoszexualitás.
Elfogadom, hogy létezik és elviselem, ha valaki ártalmatlan
módon gyakorolja, de azért ne legyen kötelező, ne
hirdessék, ahogy én sem próbálok rávenni senkit a saját
világnézetem átvételére. Az egyetlen komoly problémám a
térítés, amit az egyházak kötelességüknek tartanak és az én
személyes szabadságomat próbálják vele aláásni.
Olyannal még nem találkoztam, hogy ateista kiadványt kérés
nélkül dobtak volna postaládába, vagy a buszon
leszólítottak volna, hogy nehogy már higgyek Istenben. A
térítés viszont felekezetektől függetlenül a csapból
folyik. Kérem a hívőket, próbálják magukban tartani
meggyőződésüket, senki sem kényszeríti őket, hogy
természettudományos vitairatokat vagy cikkeket olvassanak,
tartsák ők is saját berkeiken belül a nézeteiket.
Mindkét oldal számára legyen vezérlő elv:
Senkit sem lehet/szabad meggátolni abban, hogy hülye legyen.
- KS -"
Meggátolni persze, hogy nem szabad senkit sem, hogy hülye legyeen, de hogy ezt az állam még közpénzekből támogassa is, az azért felháborító.
Vagy akár kórházakat lehetne ennyi zséb?l támogatni, vagy az iskolákat, vagy lehetne új önkormányzati lakásokat építtetni - kismillió hasznosabb célra el tudnám költeni az állam helyében...
Évi 80-120 milliárd Ft megtakarítást okozna, ha az állam nem támogatná semelyik egyház hitéletét sem. Amely eleve az állam vallási ügyekben való semlegességét, így az Alkotmányt sérti. Tehát bontsuk fel a vatikáni és más egyéb szerződéseket is, mivel Alkotmányba ütközőek. Az egyház legyen végre tényleg a Szegényekért. A szegény államért. Mekkora paradoxon az, hogy egyes egyházak csak azért dúsgazdagok, hogy a szegényeknek segíthessenek.
A vatikáni szerződés felbontásával évelte több tizmilliárdot lehetne megspórolni. A jelenlegi min 55 milliárd forintból, nem kellett volna a lakűástámogatásokat sem kurtitani és hamarabb megépülhetne a metró is.
Az azért nagyon durva, hogy egyáltalán nem titkolják, még magában a törvényben se, hogy egyértelmű hitéleti finanszirozásról van szó:
"1999. ÉVI LXX. TÖRVÉNY
a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között a Katolikus Egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról, valamint néhány vagyoni természetû kérdésrõl 1997. június 20-án, Vatikánvárosban aláírt Megállapodás kihirdetésérõl
1. § Az Országgyûlés a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között a Katolikus Egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról, valamint néhány vagyoni természetû kérdésrõl 1997. június 20-án, Vatikánvárosban aláírt Megállapodást e törvénnyel kihirdeti. (A megerõsítõ okiratok cseréje 1998. április 3-án megtörtént és a Megállapodás ezen a napon, azaz 1998. április 3-án hatályba lépett.) "
tudom hogy miert irtad a lelegeztetogepet. szerintem ha 10 millio 1 db akkor 5500 darabot. minden faluba keet lelegeztetogep jutna. es a masodik evben mar 4, a harmadik evben meg hat.
Az egeszsegugyi intezmenyek kapnak tamogatast kozvetlenul az allamtol a koltsegvetesen keresztul es kozvetve a "feneketlen zsak" TB-n keresztul, szoval az osszehasonlitas nehezkes.
Persze nem azt mondom, hogy az egeszsegugy tul van finanszirozva, foleg a mentosoket tekintve, de a jelenlegi eu rendszer nem tamogatast, hanem teljes merteku reformot igenyel, ami kevesbe igaz az egyhaz tamogatasara, ahol szvsz a modell jo, csak nehany reszletkerdesen kellene csiszolni.
De legkozelebb legyszives tedd mar hozza a listadhoz,hogy hany lelegeztetogepet lehetne az 55 milliardbol venni ;-)))
Szoval osszessegenben erre azt tudom mondani, hogy a koltsegvetesnek rengeteg sokkal lazabb eleme van, mint az egyhazak koltsegvetese. A koltsegvetest nem ideologiai, hanem fiskalis alapon kellene rendbe tenni.
Ugyan, a kórházak csak az emberi testtel foglalkoznak, míg az egyházak a lélek megmentését tűzték ki célul... mi lehetne ennél fontosabb? Hja, hogy Te esetleg ebben nem hiszel? Kit érdekel?
Mult héten reggel hangzott el valamelyik tv adón, hogy a kórházak jelenleg átlagosan kb 1,2 milliárd forint éves átlagos támogatást kapnak. nem tudom ez mennyire pontos adat, de ez alapján 46 kórház éves költségvetését kapnák meg az egyházak jövőre?
Mentőszolgálatok: Kb 27 milliárd/év
Egyházak Kb 55 milliárd/2004 a tervezett
Ez azért nagyon durva. Kétszer annyit terveznek adni az egyházak kétes müködésére, mint a tényleg fontos és válságban lévő mentőszolgálatnak. Aztán nehogy nekem már a mentőszolgálat müködtetését is át akarják venni az egyházak, mert ők azt jobbam tudják:-)
Állami támogatást kapott egy norvég boszorka http://index.hu/bulvar/bulvarhirek/?main:2003.11.07&154059
november 7. 15:19
[MTI]
Parlamenti vitát keltett Norvégiában, hogy az állam 53 ezer koronával támogatja egy boszorkány vállalkozását, amely tévelygő lelkek számára főz kotyvalékot. A bő másfél millió forintnyi összeget a magát "kedves boszorkánynak" valló 33 éves hölgy egy regionális vállalkozásösztönző pénzalaptól kapja, hogy el tudja indítani kotyvasztó cégét.
A tévelygő lelkek számára dolgozó kotyvasztó állami támogatása annyira felháborította a norvég ellenzéket, hogy parlamenti felszólalásban követelte a kormánytól, vonja vissza döntését. A kabinet viszont kitart a boszorkányság támogatása mellett.
- Ne csináljunk boszorkánypert az ügyből! A kérelem megjárta a normális ügymenet útját méghozzá megfelelően dokumentálva. Nem akarom visszavonatni a támogatást.
A "kedves boszorkány" amúgy - ígéretes termékleírása alapján - "álomtisztító" krémeket is készít, meg olyan löttyöt, amely "képessé tesz új ösvényekre térni". Mindemellett mágikus receptekkel is szolgál - és jó példával arra, miként lehet állami pénzt kapni."