15 éves koromban már nagymenő voltam (lehet röhögni, de így igaz = egy fél ország ismerte a nevem), saját pénzböl vettem meg a nálunk kapható legjobb fgépet: Exakta RTL 1000, pentaprizmás fénymérős keresővel (ez 1972-ben volt, késöbb ennek a gépnek a "tudásából" élt a Praktika gyár vagy 20 évig). Az ára? tán négy-öt havi tiszta átlagkereset...
Gagyival többet veszt az ember, mint gondolná. Vmikor régen volt 2 szalagavató, egyszerre 3 osztály. kb 100 "gyerek"
- a) mindegyiknek volt saját fotósa, nekem is egy osztály. A tüzés egyszerre ment, nagy iramban. Kb. az 5 személy után látom, hogy mindenki a másik kettőt bámulja, azok meg a vakujukon a kis lámpát, hogy mikkor gyullad ki. (egy perc után mindkettő elkullogott). Fél perc tanácstalanság mindenütt, majd 10 sec. alatt megbeszéltem a másik két osztályfőnőkkel is és átvettem szimultán mindhárom osztályt.
- b) ugyanaz a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a másik kettő "fotós" el sem jött.
A legviccesebb amikor valaki buher cucokkal megy a pénzes melót megcsinálni.
Kezdő koromban én is megvettem egy esernyőt vettem hozzá ezüst festéket aztán befujtam és nem érettem miért nem stimmel aztán fogtam kidobtam és megvettem a boltba a gyári ezüst esenyőt.Magyarúl jól ráfizttem mert nekem a buher dologra költött pénz is hozzá adódott a kiadáshoz.Azóta eltelt 7 év és csak a jót veszem meg hogy ne kétszer kelljen vásárolni.
Kérdés, hogy van-e kedved x kilót cipelni, vagy megteszi egy erős nyeles Metz 45-ős is (nálam mindig kapható vmilyen használt kategórában 30e. Ft-tól - ad annyi fényt, mint a 300 Ws stúdióvaku, és csak 70 deka) és ugyanazt az eredményt éred el vele?
Kint nem sok értelmét látom a beállítófény szükségességének, így a stúdióvakuk kinti használata is megkérdőjelezhető. (lehet vele vitatkozni - privát vélemény. Kivételek persze vannak)
A régebbi Hensel Integra 500-ban nem kínai cucok voltak. Szétszedtem, megnéztem. De egy elektronikus alkatrészről, amin többnyire csak a paraméterek szerepelnek elég nehéz megmondani...minden esetre semmin nem láttam made in China feliratot:-). Lehet vitatkozni a profi, és gagyibb eszközök létjogosultságán napestig. Mindent a maga helyén kell használni. Nekem itthoni hobbifotózgatásra mérete, és teljesítménye miatt sem jött be egy 500ws-os szett. A gagyi kínai 160-as stúdiószett viszont tökéletes, amire kell.
Viszont szedtem szét a legegyszerűbb eszközt, a villanj körtét is. Meglepően precízen, korrekten összerakott szerkezet. 1 dolgot nem bírt: a folyamatos igénybevételt.... Mert hűtése az nincs.
A Mikrosat éppúgy kínai/dél-koreai koppintásokat forgalmaz mint a többi, de sejtésem szerint a Henselekben is kínai kondik és cső van ... szóval ha nem teszel milliós nagysegrendű pénzt mondjuk 2 Profotó vakuba, akkor ne legyél biztos benne hogy nem kínait kapsz, legfeljebb szebb ruhában ...
... de akkor már szerintem gáz a 64-es, ha kb. + 100e. Ft ot dobtál ki többletben csak azért, mert azt hitted: 90
(én nem voltam hajlandó + 2millát (HUF-ban) adni az új autómnál, hogy 110 helyett 140 LE legyen a motor teljesítménye. Ehhelyett vettem egy ketyerét 125 €-ért - tuningbox - és megvan a 140 LE. A maradék meg majdnem elég egy kis városi szaladgálósra - ha kéne, szóval a páromnak kéne! :)
A wattokkal való dobálozást már értem kb olyan mint a hifiknél ott is valami hasonlóval kábítják az embereket :)))
Igazából nem gáz hogy csak 64 a kulcsszám,mert ha olyan helyzetben vagyok akkor 100-as isorol 200-ra rakom a gépet és ez meg sem látszik a fotón és máris nyertem egy fényértéket illetve a 64-ből 90 lesz,de azt hittem hogy olyan nagy a teljesytménye ennek a vakunak mint a mesteremnek a Visatec Solo 3200B-asa.
Ami neked van? Van olyan gyártó, amely maga sem tudja, hogy mit (milyen teljesítményüt) gyárt. Feliratozni a vaku oldalát meg lehet bármivel - a festék sokmindent elbír. (A Ws csodát, meg -gondolom - már érted).
röviden: 2004-ben valakinek Walimex fénykád kellett a Henselhez (milyen okos, mennyit megspórol !) Imádkoztam, hogy épségben, horpadás nélkül célba érjen (miután a belső pálcikákat küldés előtt visszaegyengettem). Soha többet másodszor - inkább elkergetem az ilyen vevőt !
(láttam élőben tüzijátékot is, ahogy egymás után robbantak szét a kondik a vaku belsejében...)
95-ben Continental nyári gumival száguldottam a tükörjég autópályán, éjszaka, biztonságosan. Most Barum cseh téligumival nagyon meggondolom, hogy 80 kn.nél nedves úton mit is csinálok !?
Az új autóm (a régi eladó) a garázsban várja, hogy legalább Bridgestone hócipőt kapjon. Semmi Hangkok meg jajkopp!
Nem a szoftboxokra gondolok.Hanem arra hogy láttam már egymás mellett Hensel,és kínai alapreflektor fénymagját és fényudvarát összehasonlítva.Hááát elég látványos a különbség.Még a refik sem az igaziak nem hogy a vakuk fényteljesítménye.Így aztán picit nehezebb homogén szép világítást összerakni a kínai csodákkal.