A papírokon, terveken, szakhatósági engedélyeken, előírások betartásának bizonygatásakor persze minden szép és jó. Aztán, amikor jön a baj, kiderül, hogy mégsem.
És persze mindig csak másokról derül ki, hogy nem tartották be az előírásokat.
És mi a biztosíték arra, hogy 10 év múlva is ilyen komolyan veszi majd az akkori üzemeltető a biztonságot? Részemről abban nem kételkedtem különösebben, hogy MOST a jelenleg elérhető legbiztonságosabb módon lenne megépítve a raktár. De arra viszont nem látok garanciát, hogy pár év múlva, amikor már "rutinból" dolgoznak ott az emberek, nem lesz sokkal lazább a technológiai fegyelem, nem fognak-e egyre többször "egyszerűsíteni". Az ember hajlamos egy idő után elbagatellizálni a veszélyt, főleg, hogy általában egy-egy szabálysértés a legritkább esetben jár problémával (pont a többszörös biztonság miatt). Aztán egyre lazábban veszik ezeket a dolgokat, és utána jön, hogy a "technológiai fegyelem sorozatos és többszöri megsértése vezetett a katasztrófához"...
A befektető is a költségek csökkentésében érdekelt, márpedig a biztonsági rendszerek karbantartása, folyamatos üzemeltetése, a személyzet folyamatos képzése, ellenőrzése, egyáltalán a kellő képzettségű személyzet alkalmazása, mind-mind jelentős költség, látványosan lehet lefaragni... "Jó lesz az még két évig, most nincs pénz a cserére..."
Tisztelt Levelezők!
Most először írunk oly módon, hogy nem a nekünk feltett kérdésre válaszolunk. Azonban fontosnak tartjuk, hogy a mai, rákospalotai raktártűzzel kapcsolatos hiteles, - a tűzoltóság honlapján is elérhető - információkat közzé tegyük:
1. A tulajdonos a Palota Környezetvédelmi Kft., akinek fő tevékenysége:
- veszélyeshulladékok, szennyvizek átvétele komplex szolgáltatás keretében,
- veszélyeshulladékok ártalmatlanítása: égetéssel, biológiai lebontással, végleges lerakással
- stb.
(forrás: a Palota Környezetvédelmi Kft. honlapja)
2. A szabad ég alatt tároltak 2000 m2-en, éghető veszélyes hulladékokat
3. Nem volt megfelelő mennyiségű a tűzivíztároló, és egyébként sem volt elegendő az oltóvíz intenzitás.
4. Nincs semmilyen információ arról, hogy az épület és a telephely bármilyen védelmi, vagy riasztó rendszerrel el lenne látva.
5. A tűz keletkezésének okát és a telephely szabályos működését még vizsgálják.
6. A raktárban és az ott tárolt anyagokon kívüli kár nem keletkezett, annak ellenére, hogy a telephely lakott területen belül helyezkedik el.
7. A felgyulladt raktár nem vegyianyag-raktár! Ez egy könnyűszerkezetes épület, (fészer?) ahol veszélyes hulladékokat tároltak!
A Pátyon tervezett raktárról:
8. Ellenzőink kigúnyoltak minket, amikor azt állítottuk, hogy ez környezetvédelmi beruházás! Sajnos, az élet minket igazol: lakott területen belül, lakóházak közvetlen szomszédságában, védelmi berendezések nélkül(!!) alkalmatlan tervezésű/építésű raktárban valóban a környezetre veszélyes bármilyen kicsit is veszélyes anyagot tárolni!
9. Többször bemutattuk kész terveinket. Az általunk építeni kívánt raktárban megfelelő ellenállású falak, tűzzáró szakaszok, automatikusan záródó ajtók, automatikus oltó, és automatikus riasztó rendszer épül. (A 24 órás személyi felügyeletről nem is beszélve!)
10. Változatlanul állítjuk, - tudjuk - hogy a megfelelően tervezett-épített és technikailag felkészített raktár biztonságos. Ha Rákospalotán is ilyen építésű-felszereltségű lett volna a raktár, ebben az extrém esetben is lokalizálta volna a tüzet, alkalmasnak bizonyult volna a kár csökkentésére, a környezet megóvására.
Tisztelettel:
Immodol Kft.
" A dolgozók felkészültsége és odafigyelése meg elsősorban attól függ, hogy a cég mennyit szán bérköltségre, oktatásra és ellenőrzésre...."
Igen, ezt leírtuk többen is már. Meg azt is, hogy habár ez a raktár remélhetőleg a most létező legmodernebb technológiával, biztonsági berendezésekkel fog felépülni, de valószínűleg az utóbbi idők katasztrófáiban érintett raktárak, üzemek is a létesítés idején az akkor elérhető legmodernebb biztonsági berendezésekkel lettek felszerelve...
Nagyon nem lenne jó, ha 20 év múlva egy másik újonnan építendő raktárral kapcsolatban mondanák, hogy hát igen, de a pátyi az milyen elavult, régen épült raktár volt, bezzeg ez az új majd tökéletesen biztonságos lesz...
Már miért torpedózná meg? Hiszen pont amiatt, hogy ez csak egy családi ház méretű raktár volt, nem lehet összemérni az itt dolgozók felkészültségét, tudását, a biztonsági intézkedéseket a leendő pátyi raktáréval...
Meg egyébként is a pátyi 4x olyan távolságra lesz a lakott területektől.
Felelegesen aggodalmaskodunk, gáncsoskodunk.
Mindent lehet másképp is értelmezni... :-((
Ha meg végképp nincs értelmes érv az aggódók megnyugtatására, akkor meg ugye mi félre lettünk vezetve és nem vesszük észre, hogy csak egy mocskos játszma részei vagyunk, ahol az igazi cél a jelenlegi vezetés megbuktatása, és egyesek zsebeinek a megtömése... rosszabb esetben minden ellenzőről helyből ezt feltételezik...
Ugyan már... ez is csak a pátyi polgármestert lejárató kampány része, meg különben is a miraktárunkalehetőlegmodernebbtechnológiávalépül-aholazilyenbalesetteljességgelelképzelhetetlen...
Bárki, aki összefüggésbe hozza a ma éjszakai esetet a leendő szupermodern, szuperbiztonságos szuperzöld pátyi raktárral, az elferdíti a tényeket, gátolja a fejlődést, a falut romlásba dönti, és mindezt aljas, ártó szándékkal teszi...
>:(
egyébként ez csak egy 300m2-es raktár volt, ahhoz képest elég szépen égett:
300 m2 x 43,3 = 13.000 m2
Súlyos raktártűz a fővárosban /Index 2004. november 1., hétfő 22:07/
Kigyulladt egy vegyi raktár a fővárosban, a tűzoltók a legmagasabb készültségben vonulnak a helyszínre. Személyi sérülésről egyelőre nincs információ, de a tűzoltók fokozott veszélyben vannak.
Kigyulladt egy vegyi raktár a főváros XV. kerületében hétfő este tíz előtt néhány perccel. A tűzoltók a legmagasabb, 5-ös fokozatban vonultak a helyszínre - tájékoztatta az MTI-t a fővárosi tűzoltóság szóvivője hétfőn este.
Molnár Péter elmondta, a XV. kerületben, a Szántóföld utcában háromszáz négyzetméternyi területen egy könnyűszerkezetes raktárban vegyi anyagok égnek, sorozatos robbanások hallatszanak, ezért a tűzoltók egyelőre nem tudnak bejutni az épületbe. Összesen 140 tűzoltó vonult a helyszínre.
"Egyelőre vízhiánnyal küszködünk" - mondta Molnár Péter. A környező tűzcsapokban gyenge a víznyomás, ezért a tűzoltók a közterület-fenntartó vállalattól négy vízszállító járművet is a helyszínre kértek segítségül - értesült az X-Press. A tűzoltóság jelenleg azon dolgozik, hogy a lángok ne terjedjenek át a két közelben lévő raktárépületre.
A szóvivő az Objektív Hírügynökségnek elmondta, a lángok mintegy húsz méter magasra csapnak fel, személyi sérülésről egyelőre nincs információ. A helyszínen több mentő is készenlétben van. Fokozott veszélynek van kitéve a tűzoltó állomány, a robbanások igen erősek, és helyenként 100-150 méteres lángokat lövellnek az ég felé - mondta a szóvivő.
Egyelőre még nem tudják, milyen vegyi anyagok égnek a raktárban.
A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Egyesület szerint a Palota Környezetvédelmi Kft. háromszáz négyzetméteres raktárában keletkezett a tűz, és úgy tudják, hogy ritkán lakott területen helyezkedik el a raktárépület, így lakóházakat nem veszélyeztet.
Ugyan honnan vette, hogy bármiben(!) hiányt szenvedek??? Nem küldök képet, ne reménykedjen! Mert az csak egy dolog, hogy én megfelelnék-e az ízlésének, az meg a másik (a legfontosabb!), hogy nekem milyen típusú férfi tetszik. Látatlanban írhatom, ön nem azok közé tartozik! A képek között van nagyon szép is, van mulattató is, elismerem. Viszont el kellene gondolkodnia azon, hogy nem az első célzást kapja arra vonatkozóan, miszerint nem tud megmaradni a tárgynál, eltereli a beszélgetést a politika felé (is)... Miért akarja elhitetni velünk, hogy gyengeelméjű??? Megéri? Küldjön képeket, ha akar, csak kicsit fogja vissza magát. Nem kellene megvárnia, hogy a moderátor intse rendre itt is.
Addig is, küldök egy receptet, hogy elfoglalja magát valamivel. :-) A képek nézegetése közben aztán eszegethet...
A hozzávalókat összedolgozzuk, a mazsolát és a durvára vágott csokit a végén adjuk hozzá. A kapott masszából mélyebb teáskanállal a sütőpapírral kibélelt tepsibe halmokat rakunk és közepes tűznél kb. 10-15 perc alatt megsütjük.
Nagyon finom, meleg szívvel ajánlom! :-) Volna még egy pár receptem, de félek, a többiek (teljesen jogosan!) felháborodnának, hogy ennyire off topic módon viselkedek.
Tud valaki valamit arról a kisgyerekről, akinek az egész falu gyűjt a gyógyítására? Hogy van? Mennyi pénz gyűlt már össze? Hallottam egy olyan kósza hírt is, miszerint a MATÁV adományvonalát ha hívjuk, ott is neki gyűjtenek. Ez igaz? A tévében mást reklámoznak.
Ez hihetetlen pentele! Szerintem magának nem csak a nevének kezdőbetűje kicsi, hanem más is, és az ebből adódó frusztrációkat nem tudja máshol kiélni! ING a maga oldalán áll(t), és most hangot adott annak, miszerint nem éppen normális a viselkedése... Miért támadja? Ez már beteges, komolyan mondom! Most ő az első számú közellenség?
Javaslom, állítsa le magát és váltson hangnemet. Nem másért, csupán magáért... És azért, hogy emberi hangnemben tudjunk a továbbiakban is "beszélgetni"!
Mi lenne ha nem offolnád szét politikai sz@rdobálásoddal a topicot.
A politikai nézeteid megivtatásának semmi helye Házépítés, lakásügyek alatt.
Egyébként szerintem az a politikai alapú mocskolódás fordította el az emberek egy jelentős többségét attól hogy a raktár ügyében véleményt nyilvánítson.
Nagyon sajnálom hogy egyesek semmi sem drága ahhoz hogy politikai nézeteik népszerűsítsék. Jómagam mindig is megpróbáltam távol maradni a politikától, számomra ahol a politika kezdődik a tisztesség ott végződik.
A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő internetcímen: http://ots.mti.hu/kepek/2004/10/OTS_20041020_001.jpg A 2004. október 17-i pátyi helyi népszavazást megelőzően, október 15-én dr. Illés Zoltán úr az MTI-OS-en keresztül közzétette, hogy az IMMODOL pátyi beruházásával kapcsolatban a cég részéről semmilyen megkeresést ez idáig nem kaptam, és élek a gyanúperrel, hogy állításuk, mely szerint megkeresték az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának tagjait, nem állja ki az igazság próbáját. Mellékelek egy fotót a több oldalas átvételi igazolás megfelelő oldaláról, melyen az Országházi Levélátvevő 2004 május 18-án az említett megkeresést - többek között - dr. Illés Zoltán képviselő úr részére átvette. Természetesen el tudjuk képzelni, hogy küldeményünk ennek ellenére sem jutott Képviselő úr kezeihez, és ebben az esetben egy elnézést is el fogunk fogadni.
Nem csalódtam... Inkább támad, mint valóban meggyőződne arról, hogy amit mond, az fedi-e a valóságot. Én it lezártam a "beszélgetést", kérem, Ön se személyeskedjen tovább. Ezt a színvonalat nem vagyok hajlandó követni. A további támadásokkal saját magát járatja le... Tudni kell elhallgatni is, hiszen nem hiába mondják: Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.
Ki kell ábrándítanom: a raktár ügye már valamelyest eldőlt. A falu lakosainak nagy részét majdhogynem hidegen hagyja, annak a kevésnek, akit érdekel, csak alig több, mint a fele ellenzi! Nem akarok és soha nem akartam senkit meggyőzni, csupán leírtam a véleményem, ami állítólag senkit nem érdekelt. Lám, most mégis, 1 napig nem vagyok, máris hiányzom. Azért naív nem vagyok, tudom, minek tudjam be a dolgot! Szeretnének azzal érvelni, hogy lefizettek. Hiába írtam mindig, ez nem így van, csak az idő fogja bebizonyítani az igazamat. Amikor már esetleg sem Ön, sem Bebi nem lesz már sehol, hiszen ha határozat születik a raktárról, már nem lesz érdekes szimplán beszélgetni a falu eseményeiről...
Ki kell, hogy ábrándítsam nem ezen a fórumon fog eldőlni a raktár sorsa.
Ez így van, én is számtalanszor leírtam már! :o))
Szóval, nyugodtan lehet szórakozni velem, engem nem zavar. Addig sem unatkozunk... Bár, ha megkérném a moderátort, hogy tekintse meg az alkotásokat, ő talán szigorúbb lenne.
Ui.: Ez a stílus ismerős, mintha The Ravent vélném felfedezni benne. Vagy csak nekem tűnik úgy?
Ui.2: Kérem, ha az én figyelmemet is felhívná a heléyesírásom hiányosságaira, megköszönném! Ha egyáltalán felismeri azokat! Ha az Önét akarnám felsorolni és kijavítani, a jövő héten is itt ülnénk...
Figyelmébe ajánlanám ING 492-es hozzászólását! Vegyük tudomásul az eredményt(elenséget)! Nem hiszem, hogy ezzel a viselkedéssel bárkit sikerül magam mellé állítania!
Egyébként belegondoltam abba, hogy nem hiszem, bárki győzött volna az "első körben". Ugyanis aki valóban támadja a raktárat, az elment szavazni, neki fontos volt. Ha ismer eredményeket (amit én sajnos nem), akkor ossza meg velünk, legyen szíves. Érdekes lenne. Ha a támogatók olyan 5-10% körül mozognak, akkor talán sikerrel járhat a demonstráció ötletével. Ha nem, én a helyében nem feszegetném tovább ezt az ügyet, mert félő, hogy az ellenzők belebuknak... Aki nem ment el, valószínűleg azt gondolta, úgyis leszavazásra kerül ez a kezdeményezés is, akkor minek menjen... Nem mondom, hogy támogatták volna a beruházást, de nem tartom kizártnak! Próbáljon beletörődni, hogy nem mozgatta meg a falut ez a népszavazás, amolyan kidobott pénz az ablakon... Innentől zárjuk le a témát, és várjuk az újat!
Népszavazást tartottak október 17-én Pátyon. A választópolgároknak arról kellett volna dönteniük, kívánják-e, hogy településük határában egy óriási vegyianyag-raktár épüljön, vagy sem. A referendum végül is eredménytelen volt, miután a választásra jogosult polgároknak kevesebb mint fele (36%) jelent csak meg az urnák előtt.
A községben az elmúlt hónapok felfokozott hangulata és a kiélezett választási hadjárat után a népszavazás kezdeményezői némi keserűséggel, a megfigyelők pedig értetlenséggel tekintenek a választói közöny megnyilvánulása előtt.