Keresés

Részletes keresés

Hattori Hanzo69 Creative Commons License 2023.12.18 0 0 39218

saját anyukámnak ingyenes, de az anyósomnak már fizetős az ittlét.

Na mondjuk, ez korrekt! ;)))))

Előzmény: szervezkedő (39212)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.18 -1 0 39217

Ezt nem belépéskor kérik, hanem ha az országban bármikor megállítanak közúti ellenőrzés céljából, illetve amikor kilépsz. Ha tranzitálsz, akkor egyértelmű hogy belefersz a 12/24 órába. Ha többet tartózkodsz, akkor egyértelmű hogy valahol megszálltál.

Engem egyszer télen vonaton "fogtak meg". Bartól Podgoricáig vallattak a rendőrök. Minden csomagomat kipakoltatták hiába magyaráztam csak 3napot voltam és autó híján 2x voltam Barban, de egyszer be voltak zárva, egyszereg nem működött a számítógépes hálózatuk.

Hangsúlyozom, nekem ez mindig ingyenes volt, de mivel egyszerre csak 30napot lehetett kiállítani, ezért volt amikor kicsúsztam az időből.

Nem szeretnék senkit sem meggyőzni, sem arról hogy ez az egész fontos e vagy nem, szimplán a saját tapasztalatomat osztomeg veletek és a szabályokról tájékoztattam azokat akik nem ismerték.

Előzmény: The_Rible (39216)
The_Rible Creative Commons License 2023.12.18 0 0 39216

belépéskor, amikor kérnie kellene a szállásigazolást, nem nagyon tudja lekérdezni, hogy mikor fogok kilépni az országból, és kell-e nekem szállás Montenegróban (hacsak nincs időgépük, de szerintem nincs)

Előzmény: szervezkedő (39213)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.18 -1 0 39215

https://www.gov.me/mup/policija/stranci

Nem töltöttem le és nem olvatam végig, de ez szerintem a leghitelesebb forrás!

Béci 72 Creative Commons License 2023.12.18 0 0 39214

Na,mindegy is...

Előzmény: szervezkedő (39213)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.18 0 0 39213

A kilépés és a belépés barmilyen okmánnyal történik dokumentálva van az esetek 99%ban. A nyári nagy tumultusban előfordulhat hogy nem olvassa be az okmányodat, de elvileg ezt meg kellene tennie és legfeljebb kiléptetéskor nem teszi be az olvasóba.

A határokon helyi és nemzetközi adatbazisokkal összekötött rendszer (rendszerek) üzemelnek amiből gyorsan kibukik ha valami vaj van a fülem mögött. (Egy időben a bosnyák és a szerb adatbazis szerint egy hasonló nevű srácot köröztek. Mivel a magyar okmányok nem tartalmazzák az apa nevét, ezért mindig eltartott egy ideig, amíg bemondásra elfogadták az faterom nevét és elengedtek, mert akit köröztek annak máshogy hívták a faterját.)

Előzmény: The_Rible (39211)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.18 -1 0 39212

Persze hogy lazák. Pl egy evekkel ezelőtti, ronygosra gyűrt villanyszámla alapján beregisztrálnak a sarki haverdohoz. Tehát nem kell friss tulajdoni lap a földhivatalból,.de a szabály az szabály. Az ingyenes regisztráció csak a család részére szól. Tehát nálunk ha lejön a tágabb családból valaki vendégségbe, akkor a saját anyukámnak ingyenes, de az anyósomnak már fizetős az ittlét.

Ha kérik akkor kérik.

Ez a szabály. Tudtommal hasonló a szabályozás Szerbiában is.

Előzmény: Béci 72 (39210)
The_Rible Creative Commons License 2023.12.18 0 0 39211

Tőlem se kértek soha szállásigazolást, de vicces is lenne, mert ez egy picike ország, és egyáltalán nem irreális, ha azt mondod, hogy csak átutazol.

Előzmény: szervezkedő (39207)
Béci 72 Creative Commons License 2023.12.18 0 0 39210

Nem is a sumákolás a cél,kifizetem én amit kell,nincs azzal semmi gondom.Csak fura,a montenegroiakat eddig olyan "lazának",segítőkésznek ismertem meg,senki nem kérdezett eddig a szállasról semmit.Különben is azt mondtam volna,hogy barátoknál alszom a sarkon🙂

Előzmény: szervezkedő (39209)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.18 -1 0 39209

A te speciális helyzetedet valamelyik genfi egyezmény szabályozza, amelyik a hajótöröttekről szól!

:-))))))

Az teljesen mindegy hogy keresel szállás, a neten foglalva vagy az utcán sétálva, 24óran belül regisztrálnod kell. Barban a kikötői kapitányság és a turista iroda kb 50meterre van egymástól.

A helyi statisztikák évről évre több turistát sajtóznak. Ez nem feltétlenül igaz azok szerint akik saját szemükkel látják mekkira a tömeg. A statisztikák a regisztráció számát dolgozzak fel. Ez növekedhet valojaban évről évre. Mivel jelképes az összeg ezért nem érdemes a sumákolásra utazni, mert nem fognak szarozni a határon ha tényleg be szeretnék hajtani rajtad.

Előzmény: Béci 72 (39208)
Béci 72 Creative Commons License 2023.12.18 0 0 39208

Én eddig csak háromszor voltam,egyszer sem kértek ilyesmit,viszont nem is tudtam róla,hogy kellene...

Mondjuk nekem egyszer sem volt szállásom.

Mi van pl.ha spontán keresek szállást,ott helyben?

Előzmény: szervezkedő (39207)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.18 -1 0 39207

A legenda szerint a téged bárhol megállító rendőr vagy az országból kiléptető személy mindent lát és látja a "kompjúterben" hogy rendezték az adót utánad.

Szerintem ez csak kamu hogy mindenki mindent lát, mert saját magam tudtam dupla regisztrációt csinálni ugyanannak az embernek, az előző tartózkodási engedély lejárta előtt. Tehát maguk az engedélyt kiadók sem érzékelik, csak beszedik a pénzt egy sima gyűjtőszámlára- szerintem.

Vannak "tapasztalt" montenegrói utazók, akik állítják sosem kérték még tőlük. Saját statisztikám alapján kb 10-15utazasból egyszer kérik. Tőlem pl reptéren eddig egyszer sem kérték, de vonaton vagy közúton igen. 

Ha tőled a bookingos papírt elfogadják e, nem tudom. Tőlem a saját ingatlanom tulajdonlapját nem fogadták el csak hosszas győzködés után. (Ingatlantulajdonosok számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött az országban tartózkodás.)

Én mindenképpen jelezném már előre a szállásadónál hogy papírt kérsz, így a későbbi kalandokat megúszod.

Előzmény: Bombyna (39206)
Bombyna Creative Commons License 2023.12.17 0 0 39206

És ha nem ad papírt a szállásadó? Bookingos foglalást bemutatva elfogadják? Utána tudsz ennek kérdezni valahol?

Előzmény: szervezkedő (39205)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.17 -1 0 39205

Kérik vagy kérhetik. Minimális az összeg, a mi megyénkben azt hiszem 70cent éjszakánként. A bünti sok-sok euro.  Ezért kell legális szálláson megszállni!!!!!!

(Én legtöbbször Podgoricánál lépek ki az országból. 

Mivel montenegrói lakos vagyok, csak Magyarországon dolgozok, nekem nem kell ilyen igazolás.)

Előzmény: Bombyna (39204)
Bombyna Creative Commons License 2023.12.17 0 0 39204

Ismerős.A kaktusznak csak a levét iszom czben fillérekért veszem.Trebinje felé mentél már az azon a hegyi határon? Van még ez a hülyeség hogy igazolni kell a szállás befizetett adóját?

Előzmény: szervezkedő (39203)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.17 -1 0 39203

Én simán leszedtem, meghámoztam és megettem a fotózás után. A magokkal óvatosan, senki se harapjon rá, mert a doki fizetős lesz. :-)

Kajmak vagy a mladi sir gondolom mindenkinek ismerős.

Zlatibori kolbásszal friss kenyéren koronája lehet egy reggelinek.

Előzmény: Bombyna (39202)
Bombyna Creative Commons License 2023.12.17 0 0 39202

Amatőrök voltak de én se állnék neki a hámozásnak. Van fogalmad milyen mocsok dolog ha 1 tüske is belédmegy? Tudod mikor?Kihagyom!!!! Lol

Előzmény: szervezkedő (39200)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.17 0 0 39201

Nem tudom, nem próbáltam.

Előzmény: Törölt nick (39199)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.17 0 1 39200

Azért azt feltételezem, hogy ha valaki egy balkáni kirándulásra szánja magát, az átlaghoz képest életrevalóbb!

A kaktusz bizony szúr!

Tehát amikor valaki leszedi a termését, ha kesztyűt nem is, de a nyakán lévő "gömböt" használja feltétlenül!!!!

Fogyasztás előtt meg kell hámozni. Nagyon vékony a héja, késseb le kell szedni róla! ----->>> Így senkinek sem megy bele a tüske a szájába!

:-)))))

A kivi éretlen még és a tegnapi szinte az egész tengerparti részt érintő hatalmas szélvihar nem is tett jót neki, de hozzatok haza belőle nyugodtan. Hűvös kamrában, almával vegyesen tárolva szépen be fog érni.

Törölt nick Creative Commons License 2023.12.17 0 0 39199

Ha itthoni ecetes csípős almapaprikát keverek tejföllel, az is ilyen lesz kb?

Előzmény: szervezkedő (39192)
The_Rible Creative Commons License 2023.12.17 0 0 39198

Igen a tüskéivel nagyon kell vigyázni. Ezek olyan apró szőr szerű finom tüskék, amelyek a bőr pórusaiba is belemennek, Észrevehetetlen és utána egy gyötrelem megszabadulni tőlük. Szigorúan csak munkavédelmi vastag kesztyűben szabad szedni és tisztítani.

Viszont nagyon finom, semmihez nem hasonlító íze van.

Előzmény: szervezkedő (39196)
Bombyna Creative Commons License 2023.12.17 0 0 39197

Pedig ők nagy halasok. Na majd kiderül.Kaktuszt ismerem kösz kihagyom nem éri meg havernak tele ment a keze a kis lát6atlan tüskékkel gondol6od hány hétig szúrta még. Egy másik isminek meg a szája. Felejtős...

Előzmény: szervezkedő (39196)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.17 0 0 39196

Halas kaja? Így télen nem biztos hogy minden reggel van friss hal. Egy szomszédom szerint csak az a jó hal, amivel ő még életében tud beszélgetni. Tehát egyik gátja az egesznek hogy ki tudnak e menni az idő miatt a tengerre a halászok, másik tartanak e az étteremben szezonon kívül.

Nálam ha hal, akkor oráda.

Tombol a mandarin szezon! Gránátalmát tobb helyen árulnak még de ahol láttam, az 99% hogy import volt, hiába esküdöznek rá hogy "domaći". Reggel a zöldség nagybanin láttam hogy a kintit árulták raklapnyi mennyiségben.

Amit még kóstoljatok meg, az a kaktusz! 

Piacon nem árulják, de ha figyelmesen járatok keltek,. találtok magyaroknak. Nem extra, de meg kell kóstolni!

Előzmény: Bombyna (39194)
Béci 72 Creative Commons License 2023.12.16 0 0 39195

Helyes!Több marad nekünk!🙂

Előzmény: Bombyna (39194)
Bombyna Creative Commons License 2023.12.16 0 0 39194

Inkább valami halas kaját. Ezt meghagyom nektek))))

Béci 72 Creative Commons License 2023.12.16 0 0 39193

Ez csak jó lehet,ez a paprika a kedvenc savanyúságom,és a tejfölt is szeretem.Tényleg,ez ugyanolyan,mint nálunk,sok nyugati országban pl.nem ismerik,csak az aludttejet,meg hasonló löttyöket.

szervezkedő Creative Commons License 2023.12.16 0 0 39192

Saját gondolataid szabta határokon túl van. Elfogadom, de nem kóstoltad.

Úgy jó, ha van hozzá tejföl is bőven. Azzal megkenem a kenyeret, majd ráteszem a sonkát, tetejére egy darab paprika. Nemcsak a paprika, hanem a tejföl is csípős. Nagyon szeretem!

:-D)

Előzmény: Bombyna (39191)
Bombyna Creative Commons License 2023.12.15 0 0 39191

Na azt pl meg nem enném.

Előzmény: szervezkedő (39189)
Béci 72 Creative Commons License 2023.12.15 0 0 39190

Tejföllel még nem ettem,amúgy nagyon szeretem...

Előzmény: szervezkedő (39189)
szervezkedő Creative Commons License 2023.12.15 -1 0 39189

Igaz nem túl komplikált szerintem a montenegrói konyha, de a csevapon túl is van élet.

Pl. én nagyon szeretem a csípős almaparikát, amit tejfölben árulnak. Reggelihez kolbásszal, sonkával mennyei! Vödörből árulják ömlesztett módon.

Vacsora nálam ez lesz!!!!

Előzmény: Bombyna (39188)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!