Amikor a sorozat készült, éppen felfedezték a keleti harcművészeteket, többek között a kendót is. De pl. még Bud Specer is a Piedone Honkongban című klasszikusban sumó-bajnokkal verekszik, ha nem tévedek. Bruce Lee, Chuck Norris és talán már akkor Jackie Chan, talán egy kicsivel ő később (bár a korai próbálkozásai szerintem inkább a hetvenes évek). És így tovább. A korszellem megkívánta azt a kendós figurát! :) És hát ne feledjük a hungarikumot a jakab kung fut, ami az egyik leghatékonyabb harci módozat és persze azt is magyar találta ki, akáércsak az izraeli hrav magát :)))
Áááhhhhh. Mystery solved. Rosszat sejtve belehallgattam a második részbe. Ahol is a ...... 2515. napnál tartunk! :) Eszerint a fordító pusztán jót akart: megpróbálta összehegeszteni az alkotók szarvashibáját. De azért jószándékúan meghagyta a 12-t, így lett 2512 (holott a két rész között nyilvánvalóan maximum néhány óra telik el).
Eh..... sajnos nem ilyen szép a helyzet. Most a 2796. napnál tartunk (a honlap tetején folyamatosan nyomon követhető! :) ) A szinkronban 2512-t mondanak, ami önmagában is majd' egy évvel korábbi időpont. De ami különösen fájdalmas és érthetetlen, hogy az eredeti szövegben 1912 szerepel. Legalább ötször hallgattam meg, hogy biztos legyek. Szóval a fordító csúnyán mellényúlt.
Egyébként viszont örülök, hogy végre eljutottunk a szezon szerintem legjobb (dupla)részéhez, amely gyermekkorunkból is erősen visszaköszön. Nagyon szeretem ezt az epizódot, hangulatos és a sztori is egészen jó (a cheesy megvalósítás ellenére). Az is igaz, hogy ebben található Maya kétségtelenül legostobább transzformációja - kendo harcossá. Eszerint az átalakulás a formához tartozó harci tudás minden finomságát is automatikusan magával hozza! :)
75 októberi vagyok, ezért pl a 77 és 79-es vetítésekre nem hiszem, hogy tudnék emlékezni. Bár az pl rémlik, hogy azidőtájt láttam a "One Moment Of Humanity"-t, de ebben is megcáfolt a honlapod, miszerint azt nem is adta a magyar tévé akkor sem! :) Viszont ha nem ezt, akkor fogalmam sincs, milyen egyéb ilyen "robotos" filmet láthattam akkortájt?!
Az viszont tuti, hogy 84-85-ben néztem minden epizódot, haloványan rémlenek is dolgok, kivéve a "Dragon's Domain" ami ugyebár minden korombélimben mély nyomokat hagyott! :) De valahova oda pozícionálnám emlékeimben az "All That Glisters"-t is, dehát ez is hülyeség. Pedig esküszöm úgy emléxem! :)
Kábeltévét viszont akkoriban hírből sem ismertem. Aztán lehet, hogy a 90-es években a Szateggyen láttam ezeket és az téveszt meg...
Most viszont nincs tévém és csak szemezgetek az alfa torrentekből, így jutottam el az "All That Glisters"-ig és a "One Moment Of Humanity"-ig és miközben néztem őket, keletkeztek bennem ezek a fenti, ismerős (mintha már láttam volna...) érzetek!!! Kész rejtély! :)
"harc-jatek" epizod volt, es igen, utanaolvastam, es ugy van ahogy irtad! :) csak en meg filmnezes kozben nem annyira figyeltem es tessek, nem is ertettem! :)
A mostani részben is újra előjött egy baki amit már kétszer észleltem, hogy a holdfelszinen való verekedés közben a sisak megnyílik. Nem rögríthették valami jól.
Tudtommal nem volt semmilyen ismétlés, soha, legalábbis az MTV-n. Olyanról kaptam homályos információt, hogy vidéki kábeltévén nyomták a nyolcvanas években, legalábbis az illető rajongótárs megesküdött, hogy akkor látta. Esetleg láthattad a kilencvenes években a SAT 1-en. De nem lehet, hogy egyszerűen kisgyerekként láttad, és ez maradt meg? Vagy akkor még nem léteztél?
Ha az "Ősellenségek" c. epizódra gondolsz, nem emlékszem, hogy tönkrebombázták volna a bázist, bár nem tudom most minden egyes pillanatát felidézni a filmnek. A két ellenség főleg egymást lőtte. Szerintem te a 18. "Harc-játék" részre gondolsz, ahol valóban szarrá lőttek mindent, de ott a végén kiderül, hogy csak az idegenek által generált tanító jellegű látomásról volt szó. (Mellesleg gyűlölöm az ilyen megoldásokat, ettől függetlenül nagyon jó kis rész).
olvasgattam a honlapodat, és megnéztem a korabeli vetítési dátumokat is. meg most újra néhány epizódot a második évadból, amiket mostanság le tudtam tölteni. a kérdésem, hogy ezeket nem ismételte anno a magyar televízió? én pl 84-85-ben néztem az epizódokat a tévében, de megesküdnék, hogy az "all that glisters" c. epizódot is láttam akkoriban, pedig elméletileg az csak 79-ben került itthon vetítésre, akkoriban meg még csak 3 és fél éves :) voltam, ergo nem hiszem, hogy láttam... szóval esetleges ismétlésekről van infód?
Igaz - az zavart meg, hogy tegnap a Filmmúzeumban a II. évad 17. része ment éppen, ami a negyedik. Az első évad 17-ese a War Games. Amennyire visszaemlékszem, ott az a vége, hogy "nem lövünk" - tehát mintha meg sem történt volna, ami történt. Kaptak még egy esélyt.
írtam, h én az első évad 17. évadról írtam, te meg a második évad 4-ről
természetesen azzal is tisztában vagyok, h nem lényeges (kivéve néhány "kulcs" epizód) a sorrendiség
de az első évad 17 úgy ér véget, h a bázis tönkre van bombázva, néhány hétre elég csak a kaja meg a levegő meg minden, a helyreállítás hónapokig tarthat és a következő érinthető bolygó 6 hónap távolságra! pont ezért akarnak (mert mindennek vége, nincs tovább!!!) "kiszállni" mindenáron az aktuális, épp mellettük lévő bolygóra, ahol nem látják őket szívesen, ezért inkább tovább sodródnak... és erről a "nincs tovább" dologról szépen megfeledkeznek ráadásul a köv epizódban (most akkor tökmindegy melyik az), nyoma sincs az éhinségnek, bombázásnak stb...
Erre a kisbolygóra teljesen önszántukból szálltak le valami ásványt vagy kristályt keresni. Az epizódok egyébként nem időrendben követik egymást. Az elején a doktornő azt mondta, ötszáz-akárhány napja szakadtak el a Földtől, ennél mondott már nagyobb számokat is.
épp most néztem meg az első évad 17es részt, és valamit nem értek:
nem az van, h az alfa szanaszéjjel bombázódik, és ezért nincs esély a túlélésre és ezért kell leszállni a közeli bolygóra??? aztán le se szállnak, a 18. epizódra meg mégsem halnak éhen stb... a roncs alfán. vagy a 17-es epizód csak egy fiktív álomszerű dolog, amit az alfaiak félelme generált?
a) akkoriban nagyon is tudatosan választották ki a (legkevésbé rossz ;) ) 6 részt a kultúra őrei
Ez tunik a legvaloszinubb magyarazatnak.
Sok egyeb pelda szol a-mellett, hogy az un. "vasfuggony" egyben jotekony szurokent is mukodott - pl. Ray Bradburynek Magyarorszagon [a Galaktikaban vagy kulon kotetekben] megjelent irasai szinte egytol egyik rememuvek. Ezen fellelkesulve, itt as elso dolgom az volt, hogy remego orcimpaval felvasaroltam az osszes konyvesboltokban kaphato [angol nyelvu] Bradbury konyvet - es oriasit csalodtam. (Szo szerint, mindossze egyetlen egy uj novellat talaltam, ami jo volt - vagyis ami megutotte azt a mercet, amit anno Kuczka Peter allitott fel.)
a) valóban úgy tűnik, én ezt az első évadnál is éreztem b) ez is igaz nagyrészben, igyekszem most is gyermeki szemmel is nézni annyi bénaság is van benne mindazonáltal a sasok meg többi űreszköz, hajók, épületek még mindig király :)
Ahogy most újranézegetem ezt az évadot, újra megerősödik a kép bennem, hogy azok a részek, amik annak idején mentek nálunk, egészen tűrhetőek, míg a többi 90%-ban nézhetetlen, egy-két kivétel. Mostmár csak azon kell gondolkodni, hogy: a) akkoriban nagyon is tudatosan választották ki a (legkevésbé rossz ;) ) 6 részt a kultúra őrei b) csak a gyermekkori emlékek szépítik meg a dolgot. Mi a véleményetek? Vagy esetleg ti egész másképp látjátok a sorozatot?
Megjegyzem még, hogy a következő "The Lambda Factor" c. epizód a kivételek közé tartozik: nem láttuk anno, mégis egész jófajta.
Ugye minden bizonnyal készített valaki "biztonsági" másolatot DVD-re a teljes második sorozatból? Tudna valaki segíteni ez ügyben? Ugyanis egy sincs meg, az első részeknél későn kaptam észbe, arra vártam, hogy vége legyen és valakitől be tudjam szerezni.
A teljes első sorozat megvan 4 részenként DVD-re írva, ha esetleg egy sorozatcserébe benne lenne valaki...
Szóval bármilyen megoldás érdekelne, az a cél, hogy birtokomban legyen a 25-48. rész is!