szegény ember vízzel főz és munkahelyen netez! :o) reménykedem, hogy a héten azért ide is eljut az a futár, volt már, hogy tényleg itt volt a cucc 2 nap múlva. (most az van, hogy ha kiveszem a rávalót a bankból és nem jön akkor elköltöm, és akkor majd mit mondok a futárnak ha mégis be-futár egyszer?)
áh, szóval egyesek munkaidőben neteznek :) Ismerős volt még a régi könyvraktárukban, ahol akkor összesen 2, azaz kettő ember pakolt, plusz pár fő postázó részleg. Szóval az a 2 nap szállításra az csak propaganda. Persze lehet, hogy azóta változott a helyzet, de szerintem annyian rendelhetnek tőlük, hogy arra tíz ember sem lenne elég.
már letöltöttem, de bizonyos helyi korlátok miatt fülön kell még csípnem a rendszergizdát! élvezkedni csak holnap tudok! amúgy szülinapi könyvemet 2 héttel korábban rendeltük, és ugye a 2 napos szállítási kategóriában volt..... amúgy én is azt a technikát alkalmazom, hogy jól megnézem a könyvesboltban, azután megrendelem a neten. ma is láttam egy szép könyvet, Öt világrész vegetáriánus konyhája címmel.
mi a tanulság? 1. ajándékkönyvet jó előre megrendelni (már ha kiadják, különben alternatív ajándék után nézni) 2. elmenni a boltba, és drágábban megvenni Én amúgy mindig összehozom a 10e-t, hogy végső soron tényleg olcsóbban jöjjek ki. Sokszor kinézem a boltban, aztán várok, míg összejön annyi könyv. A szakkönyveim úgysem kaphatók mao-n, ami meg nem az, az várhat.
Amíg várod a futárt, addig töltsd le a frank júliát :) link a szakácskönyves topikban.
az a helyzet, hogy tavasszal a szülinapi könyvem csúszott cirka 1 hónapot :o(, igaz ugyan, hogy fájdalomdíjként elengedték a szállítási költséget, de szegény párom (az ő ajándéka volt) ott feszengett a torta felett, hogy nincs ajándék....
Nyugodjatok meg, nem a gyorsaságukról (és a csomagolás dizájnjáról) híresek - főleg így karácsony táján (a november már oda számít). Mondjuk avtomatikus email nekem mindig jön a rendelés után, aztán amikor csomagolták, akkor is szokott (volt már eltérés a kettő között, de tisztáztuk a félreértést...)
Bebebű, én tudom a pécsi futárjuk telefonszámát! de csak mert a külföldi könyveimet is sokszor a gls-es gyerek hozza ki. Jó, mert lehet vele egyezkedni, hova és mikor hozza.
Hívtam a kiadót mert már tiszta ideg vagyok hogy hol a könyvem, és HOLNAP legkésőbb megkapom, mert ez most a LEGNÉPSZERŰBB könyvük!!! Gyere már futárfiúka!!!!!! :D
Jamie legújabb (Cook with Jamie) című könyvéből egy kis ízelítő :)) (csak kunyiztam a receptet, a könyv nekem nincs meg, mielőtt bombázni kezdenétek a receptekért :))
285g puha vaj 285g világos barna cukor 5 tojás 1 narancs leve és reszelt héja 170g liszt 4g sütőporral elkeverve 1 enyhén púpozott tk sütőpor 115g darált mandula 115g durvára vágott dió (+ díszítés) 1 púpozott tk őrölt fahéj egy csipet őrölt szegfűszeg egy csipet őrölt szerecsendió 1/2 tk őrölt gyömbér 285g répa, tisztítva és durvára reszelve só
a krémhez 115g mascarpone 225g krémsajt (Philadelphia típusú) 85g porcukor 2 zöldcitrom leve és héja
A sütőt melegítsük elő 180C-ra. Vajazzunk ki egy 22cm-es szögletes, vagy 24cm kerek sütőformát és béleljük ki sütőpapírral. A vajat és cukrot robotgéppel habosítsuk. Keverjük hozzá egyenként a tojások sárgáját, majd a narancslevet- és héjat.
Keverjük hozzá fakanállal a száraz anyagokat és a répát. A tojásfehérjét verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a masszába. Kb. 50-60 percig süssük.
A krémhez keverjünk össze minden hozzávalót és vonjuk be vele a sütemény tetejét.
Nem tudom nekem írták-e el a tortaformát, de én kettéosztottam a tésztát és két 22cm-es kerek lapot sütöttem, és a képen látható módon díszítettem, nem tudom hová tettem volna egyébként azt a rengeteg krémet! A krém egyébként nekem túl töménynek tűnt így tettem hozzá egy doboz activiát, de azt mondom akár a sajtok 1/3-át is lehetne vele helyettesíteni, nem árt meg neki! (Halkan jegyzem meg, ízre nagyon klassz torta, de nekem túl tömör, ettem már "könnyebbet" is)
nem bírtam ki, ebédidőben belopóztam egy könyvesboltba, és egy kicsit megnéztem. nagyon jól nézett ki, nagyon ígéretes, hála istennek a pizza recepteket visszafogta, most már még türelmetlenebbül várom azt a futárt! olyan jó új könyv szaga volt! hol az enyém????????????????
Ha gondolod, hívj fel telefonon, szívesen megadom a számom. Csak hogy le tudd ellenőrizni, csúnyán összekeversz valakivel. Nagyon, de nagyon el vagy tévedve. Sajnos _tényleg_ nem értem, miről beszélsz. (Annyit látok csak, hogy rém kedves vagy.)
Akkor tisztázzuk a dolgokat:
26 éves anyuka vagyok, 15 hós kislányom van. ANGOL (és magyar) bölcsész és tanári diplomám van. Tudom, milyen szakdogát írni gyerek és háztartás mellett, való igaz, fordítani még megélhetésként nem próbáltam, de tervezem. (Legszívesebben műfordítanék). És még mindig állítom, hogy én igényesebben le tudnám fordítani JO-t. Ez talán nem bűn. Viszonylag jól tudok angolul (Cambridge Proficency felsőfok ha csak a papír érdekel). És nagyon szeretem JO konyháját. Bocs, ha nagyképűnek tűntem, inkább csak arról van szó, amit TTAmás írt: én mindig a "csúcsra" törekszem, ha valamit kiadok a kezemből, ezért gondoltam, megalkuvás az, ha "csak" magyarra fordítja valaki JO-t, stílus nélkül, illetve teljesen más stílusban, ami még mindig sokaknak bejön, csak sztem nem az igazi.
Elszívjuk a békepipát vagy kiutáltok? :)
(Megmondom őszintén, kicsit elment már ettől a topiktól a kedvem :( ).
De lehet, hogy csak varadit miatt van, aki összekever egy hasfelmetsző dzsek típusú netelővel. :) Gondolom, azért ő sem olyan rosszindulatú, mint amilyennek tűnik. :)
Ígérem legközelebb csak JO témában írok. Ha valakinek továbbra is személyes problémája van velem, tisztázzuk a safranykukaccitromailponthu-n
Találtam egy régi ÉS-beli kritikát, úgy emlékszem még nem lett betéve ide.
Én még nem olvastam, s gondolom sokan mások sem. Íme:
FÁY MIKLÓS
Jamie világa
Ha össze kellene szedegetni, hogy az utóbbi két évben kik hatottak leginkább szellemi fejlődésemre, az első tízben biztosan benne lenne Jamie Oliver. És ha a név nem mond még mindenkinek el mindent, az azt jelenti, hogy a fene egye meg, még mindig kevesen nézzük a Spektrum tévét. Mert Jamie persze világsztár, közismert arc, de hozzánk a Spektrum hozta őt be. Persze nekik is talált tárgy, de ők jófelé keresgélnek: Jamie Oliverből ugyanaz a tévétársaság csinált világsztárt, amelyik a Két duci hölgyet is fölfedezte. Még emlékszem az első Jamie-élményre: egy kölyök, farmerban, tornacipőben száguldozik Londonban a motorján, vásárol, dumál és főz. És egyszerre csak a főzés megszűnik női marhaságnak vagy világi hívságnak lenni, nem vaskos asszonykák vagy fehér ruhás, magas sapekot viselő bátyók magyaráznak különféle sültekről, hanem egy olyan srác, akivel jó lenne különben is megismerkedni, hiszen nemcsak főz, de dobol is, meg beszél, öltözik, él. A főzés az avítt, kispolgári butaságból egy műsor alatt az élet legszebb, legfontosabb, legérdekesebb elemévé vált, és az ember csak azt sajnálja, hogy ablakában nem terem zsázsa, és nem tud a lépcsokorláton Jamie mintájára leszáguldani az alsóbb szintekre.
Azóta kiadták Jamie Oliver szakácskönyvét is, alapvető fontosságú munka, hiszen végképp meggyőzi az embert arról, hogy a szakácskönyv lényege a könyv, nem a recept, vagyis nem az a legfontosabb, hogyan lehet főzni belőle - bár Jamie-éből azért lehet -, hanem hogy ki az, aki írta. De Jamie a filmben is valami hasonló alapon gondolkodik, a meggyőzéshez egész életét használja föl, vagyis a főzés ürügyén végigkísérhettük élete fontosabb pillanatait, születésnapot, bulit, ünnepet, koncertet, házasságot. Erre utalt az első sorozat címe is, The Naked Chef, vagyis a meztelen szakács - ezt persze a fordító elrontotta, és a semmitmondó Egyszerűen: főzni címet adta a sorozatnak, aztán persze ez lett a könyv címe is, mert a jó dolgokat nem lehet büntetlenül elrontani.
Azért mesélek ilyen hosszan a sorozat első részéről, mert egyrészt két hónapja mást sem várok a tévében, mint hogy mikor kezdődik a második rész (pedig közben lement szerencsére az ismétlés is), másrészt jobban érti az ember, hogy a második kör miért nem annyira jó már. Egyszerűen arról van szó, hogy Jamie közben sztár lett, a legnagyobb lapok gasztronómiai szakembere. 2001-ben indított egy sorozatot, ahol már a színpadon főzött, csillogó szemű rajongók elott Londonban, az Apollo színházban, aztán még egy ausztrál és új-zélandi turnét is elvállalt. Még mindig nagyon jó, de azért ez már más. Az élet helyett a showmant adja a nézőknek. Az első rész azért így is csupa jó ötlet volt, telefonon rendelt egy pizzát, és közben megsütött egy másikat. Csak az emberben már ott a kétely, hogy mennyire megbeszélt dolgokról van szó, valódi pizzafutárt küldtek be a színpadra, vagy csak egy szemét meresztgető színészt. A pizza egyébként jónak látszott, de nem volt annyira kívánatos, mintha egy rendes, fatüzelésű kemencében sütötték volna ki, és Jamie..., hát igen, amikor az ember barátjából sztár lesz, akkor kicsit borulnak a dolgok. Ügyes, közvetlen, de azért kénytelen fölvenni ezt az ordibálós műsorvezetői tempót, ami azelőtt természetes hülyéskedés volt, most már a műsor része.
Ami a magyar változatot illeti, most nincs miért hőbörögni a címen, a Jamie Oliver visszatér persze elég szabad fordítása a Happy Daysnek, de kifejezi a rajongók számára, hogy miről van szó, akik meg kimaradtak az első részből, azok esetleg érdeklődni kezdenek, hogy ha egyszer viszszatér, akkor biztos jó volt előszörre is. A magyar hang sajnos pocsék, Jamie pösze, hadarós figurájához egy magasan beszélő, nazális, kellemkedő orgánumot találtak Gáspár András személyében, így pont a másik irányba viszik a figurát, mint ahová ő magától menne, de ez az első részt sem tudta úgy igazán elrontani, így ha van némi csalódás, azt nem lehet Gáspár Andrásra fogni. Csupán arról van szó, hogy nem lehet kétszer fölfedezni valakit. Ha valaki elégedetlen, csak gondoljon a hazai kísérletekre, és észhez tér.
5500 Ft helyett 4675 Ft az új könyve. csak egyet rendeltem. Általában olcsóbb ha netről rendelsz, meg nekem időm sincs a könyvek után járni. Így helyben, kényelmesen megkapom!