Keresés

Részletes keresés

T-omti Creative Commons License 2019.12.26 0 0 44610

Hali

 

A Mixo elleni oltás olcsó, de ha már RHD ellen is oltani akarod, az már sokkal több.

A kiállítási nyulakat kötelező oltani RHD 1-2 ellen , tudomásom szerint.

 

Üdv

 

Előzmény: Bálint WildLife (44608)
japipapi Creative Commons License 2019.12.26 0 0 44609

Inkább a prevencióra kell figyelni, de ha mégis inváció van, kell oltani. Hogy éri meg? Az oltás nem ördöngösség, a vakcinát néhol recept nélkül is meg lehet szerezni. Pl.: ,a myxozis elleni vakcina 3 - 4 ezer Ft, 20 db nyúlhoz. Matek. A 20 nyulad kitermel minimum 40 kg tiszta húst. Számolj! 1 kg nyúl húsra hány Ft vakcina költség jut? 😀 

Persze, ha oltatod jóval többe kerül, a lódokik nem szívbajosok. 

A másik oldala az, hogy friss, egészséges az élelmiszerem, tudom mit eszek, szemben a kereskedelmi élelmiszerekkel. 

Harmad részt hobbi, állatszeretet. 

Nem minden a pénzről szól, ebben topikban különösen.

Előzmény: Bálint WildLife (44608)
Bálint WildLife Creative Commons License 2019.12.26 0 0 44608

Sziasztok, az lenne a kérdésem hogy aki nyulakat tenyészt és beoltják őket , annak hogy éri meg? Az oltás ára nem viszi el a profitot? Olvastam hogy 4000-7000 Ft -ig van az oltás ára . Ezt hogy csinálják akiknek van is profit belőle? Válaszokat köszönöm.

taked Creative Commons License 2019.12.25 0 0 44607

Erre nem magamtól jöttem rá.Egy nyúltenyésztést tanult végzős főiskolás diplomamunkájából olvastam.Kipróbáltam és bevált.A tyúkok állítólag a szagukkal riasztják a szúnyogot nem a táplálkozásukkal!

Előzmény: japipapi (44585)
japipapi Creative Commons License 2019.11.12 0 0 44606

Én vislit szeretnék gyártani nyúlból. Ma csináltam egy próbâlt, A botmixerem jól bírta a pépesítést, kis kézi occó töltővel könnyedén sikerült. Böllér cégtől vettem visli belet, ehető, alapanyaga feldogozott narhabőr. Viszont hiába tekertem 3 szor is, mindig vissza ugrott. Kénytelen voltam kötni. Próbának 1kg tálcás sertés hús, fűszerek; só, koriander, fehérbors, szerecsendió, gyömbér és füstölt paprika. A füsttel nem akartam is menyiséggel (1kg)most vacakolni.

Előzmény: Ladybee (44605)
Ladybee Creative Commons License 2019.11.11 0 1 44605

Márton napi nyúlkolbász már a füstön !

japipapi Creative Commons License 2019.11.10 0 0 44604

Milyen nyulak? Valamilyen szőrtelen féle? 😂😂

Viccet félre téve: nem fázik sehol, soha. Szabadban de fedett helyen tartom őket, van fiaztató ládályuk. Az anya fészket készít szénából és saját kitépett szőrével. Abba fial têlen is. Én csak têlen szaporítok , mert ilyenkor kicsi a fertőzés, nincs szúnyog. 

Szalmával, falevêllel almozok, nincs elhullás.

Előzmény: Babuci91 (44603)
Babuci91 Creative Commons License 2019.11.10 0 0 44603

Sziasztok!!!

az a helyzet hogy úgy néz ki hogy a következő választásom télre esik. Viszont hely hiánya miatt a kazánházból ki szeretném költöztetni a választási nyuszikat a garázsba, ahol viszont nincs fűtés és a nyílászárók sem az igaziak, tehát lényegesen hidegebb van.

lenne egy olyan kérdésem hogy ha télen választom le a kisnyulakat és költöztetem őket egy jóval hidegebb helységbe akkor nem fognak megfázni?

kramoto99 Creative Commons License 2019.09.26 0 0 44587

Sziasztok,

 

Állományfrissítés miatt keresek Német lepketarka (óriás) növendék nőstényt (feketetarka).

 

Ha tenyésztőben tudnátok segíteni azt is megköszönöm.

 

Dél Pest-megye , esetleg Zalaszentgrót, Szeged, Győr, Szolnok vonzáskörzete is szóba jöhet, de itt szűken a városokhoz közel.

 

Hallottam, hogy Újszászon van tisztavonalú lepketarka tenyésztő, de nincs hozzá kontaktom.

 

Útba tudnám Újszászt is ejteni, ha kapnék a tenyésztőhöz elérhetőséget.

 

Jelenleg  4 hónapos nyulaim vannak, az anyákat (2 db) szeretném frissíteni. 

jelenlegi 4 hónapos nyuszik anyai vonal: Lepketarka, Újzélandi keverék,

Apa: Német nagyezüst

 

 

Szép hűsformát hozott a fenti keresztezés, ezért maradnék a lepketarkánál (bak marad egyenlőre)

 

Köszönöm

Sógun J. Creative Commons License 2019.09.26 0 0 44586

Üdv. Minden nyúltartónak!

A segítségeteket szeretném kérni. Hallottam, hogy Szlovákiában Kassa mellett Csécs nevű faluban tart valaki Kaliforniai nyulat! Ha valaki tudja a tenyésztő nevét, vagy telefonszámát, vagy 100%-ban biztos benne, hogy "igen találok ott tenyésztőt", akkor tisztelettel megkérem, írja meg.

Sátoraljaújhelyben lakom, Borsod megyében. Ha biztosan van ott tenyésztő, akkor is elmennék már!

Köszönöm előre is!

 

 

japipapi Creative Commons License 2019.09.12 0 0 44600

Akkor tényleg nagyon vigyázz a műtét után (is). Biztosan lesz segítséged. 

Javasolnám, csinálj kívülre a nyúl ketrecekre jókora széna zsebeket, akkor nem tapossák be a szénát, hanem felfalják. Csakúgy az önetető, - szemes takarmány-, kívül legyen, mert akkor nem piszkolják össze.

Én sem szeretek telefonon pötyögni. Van egy pár asztali számító gépem, laptopjaim, de mostanában inkább táblagépet használok 7"-tól 10,1 "-ig. Most éppen a 8"-os Lenovo-m használom. Ez okos kis gép, jó nagy a karakter, látom jól. Na, ez a második szórakozásom. 😂

Minden jót!

Előzmény: öregbetyár. (44599)
öregbetyár. Creative Commons License 2019.09.12 0 0 44599

Bocs hogy eddig nem válaszoltam,de nem jutottam gép közelébe,telefonról meg nem szeretek írogatni.Munkahelyi balesetem volt,egy szállító szalagról estem le és megsérült a porc a térdemben.Teljesen elkopott és generál javításra szorul.Decemberbe(2-án) kell menjek műtétre,egy hónapig semmi mozgás.Az állatok gondozását remélem meg tudom oldani önetetőkkel itatókkal  a feleségem illetve a sógorom támogatásával aki a szomszédban lakik.Az etetők akár egy heti táplálékot is biztosítanak,az itatók pedig 3-4 napig tiszta vizet.A tyúkok kacsák libák etetése szintén hasonló,csak a tojásokat kell időben összeszedni mert a tyúkjaim ha már egy diót találnak ami gömbölyű egyből leülnek kotlani.Sajnos én is túl szoktam vállalni magam ,de most muszáj lesz ritkítani az állományt.De így se álltam meg hogy ne menjek el az Ónodi vásárra és vegyek még egy anyának való három hónapos süldőt.Decemberre ő is felnő.

Előzmény: japipapi (44596)
Kis Barnus Creative Commons License 2019.09.09 0 0 44598
Sziasztok! Régen tartottam nyulakat és megint elszeretném kezdeni egy kicsit komolyabban és az lenne kérdésem, hogy mire kéne jobban oda figyelni gondolok itt betegségek, tartásmód, takarmányozás ilyennek a válaszokat előre is köszi.
japipapi Creative Commons License 2019.09.05 0 0 44597

Sok a bosszantó értelem zavaró, elírás miatt elnézést kérek. Figyelmetlen voltam, nem olvastam elküldése előtt. Ugye ez a tablet modernebb változata "segítség" képpen az első pár beírt karaktert "okoskodik", kitalálja, persze többnyire rosszul, szavaim és hülyén változtat. Sajnos nem lehet kikapcsolni "okoskodását". Ugyan van megoldás. Folyamatosan figyelni kell és általa nem ismert szavakat betanítani, hisz memóriája viszont jó, vagy egyszerüen tableten nem írni.😂😂😂

Remélem azért kitalálod, nem szeretném most javítgatni. Hidd el, tudok számolni is, az az 5 év, 15 év.😂

Klasz lehet a méhészkedés is, gyerekkoromban köztük êltem, nagyapám egész életêben méhész volt, így ragadt valami râm. Nagyapám 100 évet élt, gondolom a méhek is jelentósen besegíthettek. Pár éve pár éve befogtam egy rajt, tovább tudtam szaporítani, 3 éve már 5 családom lett, boconádi típusu kaptárt csináltam. Akkor már el kartam venni tőlük mézet is, de sajnos a rákom közbe szóltt, nem tudtam velük foglalkozni, egy fertőzés, vagy egy esztelen méreg permetezés (szomszédok) elvitte. Nagyon sajnáltam. Most veszem  a mézet.

Előzmény: japipapi (44596)
japipapi Creative Commons License 2019.09.04 0 1 44596

Szia!

Megnéztem lapod, (enyém is  vagyok, olvasható)iríigy 5 év különbséggel, Te javadra😁 Viszont térded  nem irígylem. Mi történt? Sport baleset, meló, vagy rosszul sikeredett menekülés, amikor hirtelen megjelent a férj? 😂😂😂😂

Viccet félre téve, nagyon vigyâzz magadra, kondolom családot az egy hónapig megoldják az etetést, itatást. Nekem us mindenféle szárnyasom van, minden van ami Neked, azon túl tartok libát, gyöngyöst, néhány galambot és most már csak egy fürj kakast. Minden saját keltetés, sajátjészítésü keltetőbe. Hobbi, meg egêszséges kaja igénye. 

Nem tudok leállni, több jószágom van, mint amennyire szükségem van. El nem adom, de el szoktam ajándékozni. 

Sok sikert és egészséget.

Kedv ébresztésért, ilyen tömeg van a süldőknél, várják a kolbász gyártásra.😂

Előzmény: öregbetyár. (44595)
öregbetyár. Creative Commons License 2019.09.04 0 0 44595

Szia! Köszönöm a tanácsot.Akkor nyugodtan hagyom őket hagy fejlődjenek.A szaporítással a sógorom is így van.Októbertől tavaszig fialtat aztán hagyja pihenni az anyákat.Addig beszerzem a téli takarmányt és ha tudok önetetőket ,önitatókat rakok be nekik.A műtét egy nap alatt megvan ,majd egy hónapig nem lehet lábra állni.Térdprotézist raknak be.Aztán kezdődhet a gazdálkodás.

Előzmény: japipapi (44594)
japipapi Creative Commons License 2019.09.04 0 0 44594

Szia! Üdvözöllek a nyulas őrültek táborába!

Nyugodj meg, soha nincs kêső, sőt a december pároztatás megfelelő. Ên pl. évek óta késő ősszel kezdek szaporítani, amikor már nincs szúnyog, légy. Sokkal kevesebb a fertőzés veszély, az álom pedig jól el van a nyúl szőr paplan alatt, akár -20 C fokban is nyugodtan felnevelhetők. 

Azon kívül nyulas most szaporítás szempontjából még korai ivarérettség szempontjából. Egyêbkênt maga a vemhesség alatt nincs külônösebb feladat, fialás után szintên nincs plusz munka hisz az anya gondoskodik családjáról. Tehát a 28 - 30 -os vemhesség, majd a kb, 6 hetes elválasztásig nincs sok gondod az etetési, takarítási napi feladatok kívül. 

Én átlagosan naponta 30 - 40 perc alatt elvêgzem a feladatokat. Ez 6 db anya, 6 db anya növendêk, 1 db bak, 1 db bak növendêk és 30 - 40 vágó nyulat jelent. Nekem ez 72 évemre is szívesen végzett hobbi, azon túl egészséges ételt jelent, sőt, nem érint a folyamatos hús áremelkedés sem.

Remélem 1 - 2 héten belül ismét kezdődik az őszi széna gyűjtés. Na az kissé már macerásabb a várható eső miatt. Szerencsére levágják, csak nekem kell összegyűjteni, behordani és tárolni. Na, de nem panaszkodik, sőt örülôk, hisz csak saját munkám az ára, viszont még lesz bőven a têli szálas takarmány.

Talán tudtam valamit segíteni.

 

Remélem, a műtét nem túl nagy, ha lehet, kôzôld majd hogyléted.

Minden jót, ês sok örömet a nyúl gazdàlkidáshoz.

Előzmény: öregbetyár. (44593)
öregbetyár. Creative Commons License 2019.09.03 0 0 44593

Üdvözlök mindenkit!Mint friss nyúltulajdonos szívesen olvasgattam a beírók tapasztalatait,tanácsait és tanultam belőle.2 hónapja vettem két két és fél hónapos körüli anyának való kaliforniai növendéket,és egy március végén született bakot.Két napra rá a sógorom letolt,hogy miért vettem hiszen neki is van ilyen nyula és adott még két anyának valót,kb ugyanolyan időseket.Most itt vagyok 4 anya növendékkel és egy származási lapos bakkal.Tudom hogy a túl korai fialtatás károsan befolyásolja a nyulak állapotát de nálam épp ellenkező a gond.Decemberig nem szeretném szaporítani őket,mivel egy műtét vár rám és nem akarom hogy másnak a nyakába plusz terhet nyomjak a szaporulat gondozásával.A fülesek akkor lesznek 8-9 hónaposak.Ez a kor nem késő e a szaporítás elkezdéséhez,tudva hogy ezek középtestű húsnyulak?Elhízás nem hinném hogy fennállna,egy kennelbe vannak zárt helyen az anya növendékek,futkározni bőven van helyük és meg is teszik.A bak pedig külön egy tágas ketrecben van.

Csubicsekker Creative Commons License 2019.08.31 0 0 44592

köszi

Előzmény: Ladybee (44591)
Ladybee Creative Commons License 2019.08.30 0 0 44591

A fertőzött májat természetesen ki kell dobni, a többi rész fogyasztható. Nyilván nem nyersen. :-)

Előzmény: Csubicsekker (44590)
Csubicsekker Creative Commons License 2019.08.30 0 0 44590

Köszi ! Azt olvasom vmi agro fórumban, hogy a májat ki kell dobni a többit főzéssel meg lehet enni. Ez így bevett gyakorlat ?

Előzmény: Ladybee (44589)
Ladybee Creative Commons License 2019.08.30 0 0 44589

Epeér-kokcidiózis (májkokcidiózis,májkövesedés) 

Előzmény: Csubicsekker (44587)
Csubicsekker Creative Commons License 2019.08.30 0 0 44588

Szia Deryan, a korábbi hozzászólásaidat olvasva látom, hogy nálatok is ilyen volt a mája a nyulaknak. Ettől még meg lehet enni a húsukat illetve a májat ?

Előzmény: Deryan (21717)
Csubicsekker Creative Commons License 2019.08.30 0 0 44587

Ja a kép: 

Csubicsekker Creative Commons License 2019.08.30 0 0 44586

Sziasztok,

Vágtam pár nyulat és egyiknek a máján fehér kis foltok, göböcskék vannak, mellékelek képet. Mi lehet ez ? A tyúkjaimnál már láttam ilyet egyszer a májuknál, akkor nem foglalkoztunk vele, megettük.

 

japipapi Creative Commons License 2019.07.31 0 0 44585

Ez nem igaz! Két alapvető okkal bizonyítom:

 

1. Több, mint 40 éve a gazdasági udvaron mindenféle szárnyas, vagy 50 - 80 db, 27 db nyitott, fedett nyúl ketrec, benne nyulaim. Lehetséges fertőzés!

2. A szárnyasok, benne tyúkok, csirkék és a szúnyogok életmódja teljesen más. A szúnyogok akkor támadnak, amikor a tyúk elvonul!   Tömegesen szürkületkor kb. éjfél fertőzéstájékán között zabál, majd hajnal 4 óra körül egészen napfelkeltéig ismét! Éjszakai horgász tapasztalatom szetint ez az invációs időszak. Tehát lehetséges fertőzés!

 

Azóta nincs myxos fertőzés, amióta csak a hideg beállása után, október vége, novembertől, majd idő melegedésekor, április vége időszakban, szunyog mentes hónapokban szaporítok. A törzs állományt  oltom, a szaporulat a fagyiban és kolbász bélben van. Ez a közel 100 %-os myxo védelem, legalábbis nekem ez vált be.

 

Azt elfogadom, hogy a szárnyasok gyéríti a szúnyogot, de nem szünteti meg, legalább is a budapesti szúnyogok tyúk mellett is potenciális veszély forrás, a a környéken van fertőzött nyúl állomány.

 

A fecske sokat segítene, - szürkületkor vadászik, amikor rajzik a szúnyog, de sajnos évek óta nem látok a környéken.

 

Előzmény: taked (44584)
taked Creative Commons License 2019.07.30 0 0 44584

Úgy kell elhelyezni a nyúlketrecet hogy körülötte legyenek tyúkok és akkor a mixo nem jelennkezik-.Saját tapasztalat 100 százalékra bevált

Előzmény: japipapi (44582)
EZoli752 Creative Commons License 2019.07.11 0 0 44583

Kaliforniai nyulakat vásárolnák otthonra van itt valakinek?

japipapi Creative Commons License 2019.07.11 0 0 44582

Természetes elhiszem, lehet erős szervezetüek, amelyik kigyógyultak. Az említett szomszédomnál is előfordult. Ő kenegette minden sz@rral, erjesztett csalánlé, disznózsír  sőt még szerencsétlen nyulat gázolajban megfürdette. Aztán végül is többsége elpusztult. 

Ő felhagyott a nyulászattal, a környéken senki sem tart nyulat, így kisebb a fertőzés, 2 éve nem fordult elő a myxó. 

Persze szúnyog van dögivel, de ne hordozzák a vírust. 

 

Előzmény: papuka (44581)
papuka Creative Commons License 2019.07.11 0 0 44581

Akár hiszed, akár nem, nekem is túlélte egy fészekalja nyúl a myxomatosist. Kb 12 nyúl legeltető ketrecben volt, úgy 3 hónapos korúak amikor az állomány lefertőződött. A többi nyulam - szintén vagy 12 db - ketrecben volt. Az összes ketreces nyúl elpusztult, a legelőkön is rondán kijöttek a fekélyes sebek (pofán, szájon, füleken és egyéb helyeken), és alig mozogtak, enni is csak a zöldet rágcsálták. Míg a ketrecből napi rendszerességgel szedtem ki a dögöket, a legeltetőben nem hullottak. Az udvaron, ahol a legeltető karám volt, minden fajta növény nőtt a füvön kívül. Pl: lándzsás útifű, cickafark, katáng stb. Szóval egy idő után észrevettem, hogy a sebek bepörkösödnek, behámosodnak, majd a nyulak egyre élénkebbek. A varrak leestek, és a nyulak megmaradtak. Csak ez a 12. Egyébként én is minden év tavaszán beoltom az állományt mixi ellen, és a szaporulatot is leválasztás után.

Előzmény: japipapi (44579)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!