Keresés

Részletes keresés

ayoubowan Creative Commons License 2019.08.20 0 0 4709

Szia!

-   A srí lankai motorozáshoz szükséges az itthon kiváltott nemzetközi jogosítvány helyi kiterjesztése, ezt sajnos csak Colomboban lehet intézni. Itt megtalálsz minden fontos  információt:

https://tuktukrental.com/how-to-get-an-international-licence-in-sri-lanka/

-   Bár még nem jártam a Club Palm Bay hotelben, de Marawilán sem nagyobbak a hullámok, mint általában az egész nyugati partvidéken. Arra nem igazán alkalmas, hogy kisgyerekek pancsoljanak a vízben, de egy közepes úszótudással rendelkező felnőttnek nem okozhat problémát, simán tud fürdőzni az óceánban. Csak a partközeli 10 - 20 méter megtétele rázós, mert ott felerősödnek az egyébként nem túl magas hullámok, és ha nem figyel az ember, akkor könnyen kiviszi a partra a víz, de ha ezen a részen túljut az ember, akkor simán lehet úszni, és a hullámok tetején ringatózva élvezni az óceán hűs vizét. Az eleje olyan, mint a Palatinus strandon a hullámmedence, csak éppen más környezetben. :) Aki kisgyerekekkel utazik, nem tud úszni, vagy csak csendesebb, sekélyebb vízfelületre vágyik, annak az unawatunai öböl ajánlott.

Előzmény: [fidelio] nivea (4708)
[fidelio] nivea Creative Commons License 2019.08.19 0 0 4708

Bocsánat de az alábbiakból kimaradt ,hogy novemberi az utazás .

Kedves Fórumozók! Motorbérlésről utánaolvasva látom,hogy nemzetközi jogosítvány szükséges. És még plusz ott is érvényesíttetni kell Colombóban?Mi ettől messzebbre és északi irányba feljebb, (60 km kb.) Marawilában foglaltunk szállást ott is intézhető?

A Club Palm Bay hotelben Marawilában járt esetleg valaki? Érdekelnének vélemények,nagyon megtetszett a hotel és főleg a part közelsége,nagyon fontos volt számunkra. Sajnos a kezdeti boldogság után szomorú lettem mert a közvetlen parti elhelyezkedés ellenére nem igen javasolják fürdésre a nagy hullámok miatt.Valaki tud közelben "pancsolható" részt esetleg?  Nagyon bízom abban ,hogy nem a medencében kényszerülök fürdeni. Előre is köszönöm a segítséget,,bocsánat a sok kérdésért!

[fidelio] nivea Creative Commons License 2019.08.19 0 0 4707

Kedves Fórumozók! Motorbérlésről utánaolvasva látom,hogy nemzetközi jogosítvány szükséges. És még plusz ott is érvényesíttetni kell Colombóban?Mi ettől messzebbre és északi irányba feljebb, (60 km kb.) Marawilában foglaltunk szállást ott is intézhető?

A Club Palm Bay hotelben Marawilában járt esetleg valaki? Érdekelnének vélemények,nagyon megtetszett a hotel és főleg a part közelsége,nagyon fontos volt számunkra. Sajnos a kezdeti boldogság után szomorú lettem mert a közvetlen parti elhelyezkedés ellenére nem igen javasolják fürdésre a nagy hullámok miatt.Valaki tud közelben "pancsolható" részt esetleg?  Nagyon bízom abban ,hogy nem a medencében kényszerülök fürdeni. Előre is köszönöm a segítséget,,bocsánat a sok kérdésért!

Koggala Creative Commons License 2019.08.16 0 0 4706

Sziasztok ! 

Barmilyen segitségre van szükségetek ,én itt élek Sri Lankán , ezen a telefon számon elérhető vagyok akár WhatsApp vagy Viberen +94777920179 ! Nyugodtan írjatok vagy hívhattok  ! 

Előzmény: KB Alexandra (4692)
KB Alexandra Creative Commons License 2019.08.08 -1 0 4705
Szia! Tudom, hogy írtál, csak hát amíg nem hivatalos a dolog, addig az nincs... Én sokszor interjúvoltam a bécsi nagykövetséget, az Indiában lévő követséget, de sose tudtak érdemi információval szolgálni. Persze nem gond, hiszen csúnya lenne, ha egy ilyen volumenű utazásnál ez számítana! :-) így jártunk...
Nagy várakozással vagyunk, szeptember 9-én indulunk ebbe a csodálatos országba, a már most megismert csodálatos és kedves emberek közé! 🥰
ayoubowan Creative Commons License 2019.08.08 0 0 4704

Szia Alexandra!

Ez tényleg kellemetlen, de a beutazásokat segítő intézkedésről már korábban is tudni lehetett. Én először 2019 március 26 - án írtam erről ezen a fórumon. Azért ne rontsa el a kedveteket a vízumra kifizetett összeg, mert a Srí Lankán szerzett élmények formájában bőségesen megtérül az a 35 USD/fő. :)

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=150912535&t=9080954

A jelenlegi állás az, hogy augusztus 1 - től 6 hónapig 48 ország állampolgárai vízummentességet élveznek, ami azért nyilvánvalóan regisztrációs kötelezettséget jelent. Erről a legautentikusabb információ a srí lankai Külügyminisztérium Bevándorlási Hivatalának a honlapján olvasható.

http://www.immigration.gov.lk/web/index.php?option=com_content&view=article&id=332&Itemid=218&lang=en

Előzmény: KB Alexandra (4703)
KB Alexandra Creative Commons License 2019.08.08 0 0 4703

A Külügyminisztérium honlapján megjelent:

"A Srí Lanka-i kormány – az ország turisztikai promóciójának erősítése érdekében – 2019. augusztus 1-től 46 ország, köztük Magyarország esetében vízumdíj-mentességet vezetett be az országba turizmus céljából beutazni szándékozók számára. 

Felhívjuk a figyelmet ugyanakkor arra, hogy ez az intézkedés nem azonos a vízummentességgel, azaz magyar állampolgárok továbbra is csak vízummal tartózkodhatnak Srí Lanka területén turizmus céljából 30 napig, azonban a vízumért, illetve a vízum megszerzésével kapcsolatos egyéb eljárásokért - hatósági tájékoztatás szerint -semmilyen díjat nem kell fizetniük."

Mi pedig júniusban már megkértük és kifizettük a vízumot.... :-(

szilviadt Creative Commons License 2019.08.07 0 0 4702

Nagyon köszönöm a kimerítő választ. Buddhistaként azt tudtam, hogy a cipőt le kell venni,de a zokni nagyon jó ötlet. A kinti ruha vásárlásra pedig én is gondoltam de akkor most már azt is tudom milyen boltot keressek :)

Szilvi

Előzmény: ayoubowan (4701)
ayoubowan Creative Commons License 2019.08.07 0 0 4701

Szia!

Srí Lankán a laza, könnyű, szellős ruházat viselése ajánlott, de a templomok, vagy szent helyek látogatásakor a férfiaknak hosszú nadrágot kell viselni, a nők pedig csak fedett vállal léphetnek be ezekre a helyekre. Mi ha ilyen helyekre megyünk, akkor nagyobb méretű kendőket használunk, mert az összehajtogatva kis helyet foglal el a csomagban, és ezt a férfiak is, ahogy a helyiek a sarongot viselik, maguk köré tekerhetik. Ezekre a helyekre csak cipő nélkül lehet belépni, viszont nem árt zoknit húznotok a séta megkezdése előtt, mert az valamennyire megvéd az egy idő után szinte lemoshatatlan kosztól, és a talaj forróságát is enyhíti egy kicsit. A divatos, vagy drága ruha akár itthon is maradhat, mert Srí Lankán elég hamar leamortizálódnak a ruhadarabok, különösen akkor, ha a tömegközlekedést is igénybe veszitek. A helyiek egyébként sem foglalkoznak azzal, ha valaki nem a legújabb divat szerinti outfitben járja az országot. Egyes helyeken elég nagy a por, kosz az utcákon, és ne feledjétek el, hogy alig néhány 100 kilométerre lesztek az Egyenlítőtől, ezért az erős sugárzás néhány nap alatt képes a legjobb színes ruhákat is kifakítani. Persze ha rendes szállodában fogtok lakni, vagy városi programokat terveztek, akkor azért legyen nálatok egy - két “európaibb” darab. A nők egyébként bőven találnak maguknak relatíve olcsón, nagyon szép, itthon is hordható ruhadarabokat a nagyobb városokban található ODEL, Fashion Bug, vagy más helyi divatüzletekben. A lábbelitek legyen szellős, de tartsa jól a lábat, mert szinte mindenhol lépcsőket kell megmásznotok majd, és az utak is eléggé hepehupásak. Az óceánpartra vigyetek papucsot, mert a homok nagyon forró tud lenni még akkor is, ha csak néhány métert kell megtennetek a hűsítő vízig.

Előzmény: szilviadt (4698)
szilviadt Creative Commons License 2019.08.06 0 0 4700

Köszönöm :)

Előzmény: Tojglius (4699)
Tojglius Creative Commons License 2019.08.06 0 0 4699

sztem nagyon könnyű, laza de testet lehetőleg jobban elfedő ruházat (klasszik fehér lenvászon pl vagy technikai/sport ruházat ami uv szűrős is), mivel ha általánosságban nézzük a sziget időjárását, akkor leginkább párás, fülledt meleg van és hozzá brutál erős a nap, úgyhogy kalap-sapka-esernyő is jól jön a nap ellen...

Előzmény: szilviadt (4698)
szilviadt Creative Commons License 2019.08.06 0 0 4698

Sziasztok!

Még egy kérdés eszembe jutott, szeptember 26-tól leszünk kint. Akik sokat jártak vagy akár kint élnek azoktól szeretném kérdezni, hogy milyen ruházat praktikus? Sokat leszünk úton, Kendy, Sigiriya, Polonnaruwa, Nuwara Eliya, ezeket járjuk be és pár nap sütkérezés lesz csak a programban.

Nagyon köszönöm. Még sosem  jártam Európán kívül :)

KB Alexandra Creative Commons License 2019.08.05 0 0 4697
Nagyon szépen köszönöm az információt!
Előzmény: Amerigos (4696)
Amerigos Creative Commons License 2019.08.01 0 0 4696

Szia Alexandra ! Szívből ajánlom neked a mi idegen vezetőnket , aki három napon keresztül fuvarozott minket és maximálisan meg voltunk vele elégedve ! A mai napig tartjuk a kapcsolatot a FB-on. Itt érheted el :https://www.facebook.com/chinthana.sandakelum, nyugodtan hivatkozz rám : Ötvös Imre vagyok ő pedig Chinthana Sandalekum . 

Előzmény: KB Alexandra (4695)
KB Alexandra Creative Commons License 2019.07.12 0 0 4695

Köszönöm szépen a válaszokat, gondolkodunk még a lehetőségeken :-)

R.Zs. Creative Commons License 2019.07.10 0 0 4694
ayoubowan Creative Commons License 2019.07.10 0 0 4693

Szia Alexandra!

Minden túraszervező, vagy sofőr elérhető itthonról. A túraszervezők, így az ismert magyar érdekeltségűek is programcsomagokat értékesítenek, ezeknek a kiindulópontjai többnyire a saját szálláshelyeik, és az útvonaluk is részben kötött. Az egyéni elképzelések szerint lebonyolítandó túrákhoz jobb egy sofőr szolgáltatásait igénybe venni, aki akkor, és oda visz, ahova ti szeretnétek. Sofőrt egészen biztosan fogtok találni Beruwalán is, a szállásotok is tud ajánlani, de ha biztosra akartok menni, és előre szeretnétek lefixálni az útvonalat, a szállásokat, és a költségeket, akkor egy helyi sofőrrel felvéve a kapcsolatot itthonról is elkezdhetitek a szervezést.

Ha ez utóbbi verzió mellett döntenétek, akkor tudok nektek megbízható sofőröket ajánlani.

Üdv. Ayoubowan!

KB Alexandra Creative Commons License 2019.07.09 0 0 4692

Sziasztok!

A Férjemmel szeptember elején utazom Srí Lankára, Beruwalára.

Szeretnénk megnézni Kandyt (templom, botanikus kert, Lipton tea, stb.) és a Sinharaja rain forestet.

Tudnátok ajánlani valakit, vagy esetleg egy itthonról is elérhető túraszervező céget, aki a szállodához eljönne értünk, végigvezetne ezeken a helyeken és visszavinne minket a program végén a szállodába?

Előre is köszönöm a segítséget!

ayoubowan Creative Commons License 2019.07.07 0 0 4691

Szóra sem érdemes, kérdezz nyugodtan. :))

Előzmény: szilviadt (4690)
szilviadt Creative Commons License 2019.07.01 0 0 4690

Köszönöm szépen :))

Előzmény: ayoubowan (4689)
ayoubowan Creative Commons License 2019.07.01 0 0 4689

Szia Szilvia!

-     A lakott területeken ritkán lehet találkozni kígyókkal, és hasonló csúszómászókkal. Ha nem hagyjátok el a járt utakat, és kerülitek az árnyékos, bozótos aljnövényzettel benőtt helyeket, akkor a leginkább csak a turistalátványosságoknál tanyázó kígyóbűvölők kosaraiban láthattok kobrákat. Az óceánban igen ritkán lehet kígyókkal találkozni, a fürdésre alkalmas helyeken már csak azért sem, mert ezek az élőlények is a növényzettel benőtt helyeket kedvelik, a beach - ek pedig jellemzően nem ilyenek. Szúnyogok vannak, de azok csak alkonyt tájékán jelennek meg, napközben a tengerparton nem kell tartani tőlük. A fullánkosokat távol lehet tartani az itthon vásárolt szerekkel, de a helyi drogériákban is kaphatóak a különféle folyadékok. Ha mégsem ússzátok meg csípés nélkül, a Fenistil gél csodákat tesz. :) A szálláson érdemes a dugaljba dugható elektromos szúnyogriasztót használnotok, ha nem adnak a szálláson, akkor  lehet kérni, de egyébként nem drága dolog, a lapkás, és a folyadékos változatból Srí Lankán a szupermarketekben nagy a választék.

-      Kis méretű gekkókkal fogtok találkozni, ők a szobában a falon, és a mennyezeten közlekednek. Kifejezetten hasznosak, mert a szobában rekedt szúnyogokkal, rovarokkal táplálkoznak, az embertől távol tartják magukat. :)

-      Srí Lankán nem kell tartanotok különösebb veszélytől, nincs szükség nagyobb óvintézkedésekre, de természetesen a kötelező óvatosságról, akárcsak egy itthoni erdei kiránduláson, nem szabad megfeledkezni. Az első egy - két nap ismerkedéssel telik, elmúlnak a félelmeitek, ezután egészen biztosan nagyon jól fogjátok érezni magatokat.

Üdv. Ayoubowan

Előzmény: szilviadt (4688)
szilviadt Creative Commons License 2019.07.01 0 0 4688

Kedves Ayoubowan!

Nagyon köszönöm a sok infót.

Ha esetleg lehet még egy butának tűnő kérdésem?

A csúszó mászó és sok lábú élőlényektől mennyire kell tartani? :))

Nagyon vágyom Srí Lankára mert gyönyörű ország, de kicsit tartok tőlük. :)

Üdv: Szilvia

Előzmény: ayoubowan (4687)
ayoubowan Creative Commons License 2019.06.29 0 1 4687

Szia Szilvia!

-      Ha úton lesztek, akkor jobb, ha vásárolsz egy ottani SIM kártyát, mert bár a szállodákban, és vendégházakban szinte mindenhol van wifi, de az esti órákban zsibbasztóan lassú a rendszer. Természetesen az is előfordulhat, hogy útközben szeretnél többet megtudni arról a nevezetességről, amerre éppen jártok, erre a legjobb lehetőség a mobilinternet. Ne felejtsetek el a kártyafüggetlen mobiltelefont magatokkal vinni! :)

Srí Lankán 3 nagy mobilszolgáltató van, a MOBITEL, a DIALOG, és az ETISALAT. Nem veritek magatokat nagy kiadásba, mert a SIM kártya 100 - 150 rúpiába kerül, akár a repülőtéren a csomagok felvétele után az előtérben is megvásárolható a szolgáltatók pultjainál a TOURIST PACK - al feltöltve. Ez a legegyszerűbb megoldás, bár előfordul, hogy ingyen az ember kezébe nyomnak egyet, de ez azzal a megkötéssel jár, hogy az "ajándékozó" szolgáltató csomagjai közül kell választani. Ha elfogyott az eredetileg feltöltött adatmennyiség, akkor a kártyára bárhol az út során megvásárolható feltöltőkártyával tetszőleges adatmennyiséget lehet feltölteni. 

A csomagokról, és az árakról itt tájékozódhatsz részletesen:

http://www.etisalat.lk/internet/prepaid-data-packs/standard-data-plans/
http://mobitel.lk/broadband/plans-and-rates-prepaid#Best
https://www.dialog.lk/mobile-broadband-prepaid-packages

A hanghívások 20 - 50 - 100 rupiás feltöltőkártyáit az ország legeldugottabb zugában is árusítják. A SIM kártya vásárlásához, és aktiválásához útlevélre van szükség.

-      Az étkezés nem lesz annyira macerás, a pékségekben kapható egyébként vonzó pékáruk többsége nem gluténmentes, legfeljebb az utcai árusoknál készített roti, kottu, vagy ezekhez hasonló tésztaféleségek készülnek rizslisztből. Tőlük bátran megkérdezheted, hogy miből készítik a tésztát, ha akarod megmutatják az alapanyagot is. :) Minden ellenkező híresztelés ellenére nem fognak szándékosan becsapni, de ennek ellenére a saját érdekedben az óvatosságot javaslom. A nagyobb, jobb szállodákban a reggeli büfénél van gluténmentes pékáru, de ha időben szóltok, kérésre a kisebb helyeken is beszerzik.

-     A terrorveszéllyel kapcsolatos felvetésekre annyit tudok mondani, hogy már nem kell semmilyen veszélytől tartanotok. Én napi kapcsolatban vagyok a Srí Lankán élő barátaimmal, ismerőseimmel, ezek között vannak helyiek, és európaiak is, ők biztonságosnak mondják az országot. A jelenlegi állás szerint, ez persze menet közben változhat, július végéig szigorúbbak az ellenőrzések a reptéren, és jól láthatóan őrzik a hatóságok a turisták által gyakran látogatott népszerű helyeket.

Üdvözlettel: Ayoubowan

Előzmény: szilviadt (4678)
Szilvia61 Creative Commons License 2019.06.26 0 0 4686

szilviadt

köszi elore is, vàrjuk nagyon

jó utat !

szilviadt Creative Commons License 2019.06.26 0 0 4685

Szia, persze megírom, de szeptember 26-tól leszünk kint.

Körútra megyünk, úgyhogy elvileg sok dolgot tudok majd mondani a jelen körülményekről.

Már nagyon várom!

Előzmény: Sziiszi61 (4683)
szilviadt Creative Commons License 2019.06.26 0 0 4684

Nagyon köszönöm!

Akkor nem rizikózom a kenyérféleségekkel.

Rizst eszem rizzsel :) na meg husit :)

Előzmény: Tojglius (4682)
Sziiszi61 Creative Commons License 2019.06.25 0 0 4683

szilviadt

ha hazajöttėl Sri L rol megirnâd milyenek a körûlmėnyek ?

Volt terror tamadàsokra értem

mi is tervezzük kimenni, de aggodunk

jó utat !

Tojglius Creative Commons License 2019.06.25 0 0 4682

Szia!

sztem alap kommunikációra (pár sms, néhány "hogyvagy" viber üzenet ) elég lehet a saját internetforgalmad is... főleg ha este van wifi a szállodában amikor át lehet lőni a képeket ha kell/fontos... de valóban ,a reptéren is lehet venni egy x GB adatforgalmas  telefonkártyát, igaz én se használtam soha, de gondolom ha dualsimes a telefon akkor simán megy egyszerre....

allergia: ha komoly gluténérzékenységed van (és nem csak egy kis büfipuki a rossz hatás) van akkor sztem ne egyél kenyér/tésztaféléket, ne kockáztass, mert nem biztos, hogy meg tudod értetni magad és fogalmad se lesz, hogy miből van... az eladó majd kedvesen bólogat Neked, hogy jaja ez rizsliszt...  "normális" szállodában étteremben tudhatják a pincérek, de ott meg könnyen ki tudod kerülni ha úgy választasz...

(nálunk Zasszony allergiás, mindig olyat választ amivel "elvileg nem tud hibázni" mert túl sokszor volt ebből félreértés (magyar pincérrel is, nemhogy külföldön... nem, nincs benne tejtermék... csak vajon forgattuk... igen, ez natúrsaláta, nincs dresszing... csak meglocsoltuk szójaszósszal... rakd össze ugyanezt SriLankán :) :) :) egy nagyon kedves és jószándékú kiszolgálóval/pincérrel aki nem is érti ezt az egész allergia című európai népbetegséget... :D )

Előzmény: szilviadt (4678)
Zs... Creative Commons License 2019.06.25 0 0 4681

Van, de a részleteket majd megírja más, nekem elég volt esténként a wifi.

Előzmény: szilviadt (4680)
szilviadt Creative Commons License 2019.06.24 0 0 4680

ha nem elég? akkor van kinti kártya amit mi is tudunk használni?

Előzmény: Zs... (4679)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!