Sajnos nem ott van a gond.Próbáltam a csavart jobban fixálni, de igazából nem egy tengelyen van az expó és az alsó fogaskerék tengelye.Áttétel van kettő közt.Jobban nem szedem szét, mert gyanusan eséltelen lenne, hogy kinyírom
Akor gyanús hogy fent is meg kell bontani - elég addig ahogy az első képen is látszik - a pöttyel jelölt helyen kapcsolódik a lefelé tartó tengely, ha jól emlékszem egy csavarral. Lehet hogy csak annyi a baja, hogy a csavar van lelazulva.
Sajnos a mechanika adta meg magát, ami hajtaná a potit, mert egyáltalán nem volt semmi erő a fogaskerékben, csak üresjáratban forgott, amikor leszedtem a potit.Valahol a közepe tájékán van elkopva vagy kimozdulva egy fogaskerék.Sajnos már csak kíváncsiságból bontom tovább, hogy meg tudjam mi a baja, összerakni már nagyon macerás lesz, ha egyáltalán összebírom.
Sajnos csak a blendére reagál.Az expóidőkre nem, se az érzékenységre.Az expóidők rendesen futnak le pedig.
Azt hiszem megbontom.Hál' Istennek az eddigi gépeimet is sikerült megjavítanom, remélem ezt is és lesz egy patikai állapotban lévő müködőképes gépem.Annyira nem látszik rajta, hogy használták, hogy ha ránézek azt hiszem új, még az objektívje is pazar állapotban van.
Annak sajnos működnie kéne, a fénymérőnek mozognia kellene úgy is, hogy a blendét tekered, és úgy is, hogy a záridőt (no meg a filmérzékenységet).
(Ha maga a zár működik különböző sebességekkel, akkor kisebb nehézség árán úgy exponálhatsz, hogy megnézed egy digitális gép segítségével, hogy melyik záridő jellemzi az elakadást.
No persze ez csak abban a tartományban működik, amelyikben ezen záridő mellett a blende és a fimérzékenység variálásával fénymérési eredményt kapsz.)
Bocsánat. Ide tartozik egy kis magyarázkodás. Csak akkor használd az M módot, ha nem működik a blendebeugrasztás valamiért (objektív vagy váz hiba). Ha működik, és beugrasztja, akkor természetesen az A mód a célszerűbb.
A felfelé mozdulás a túlexpo, szűkítsd a rekeszt vagy vedd kisebbre a zársebességet.
Ha 'kivágódik' a mutató, akkor akár két értékkel is.
A filmérzékenységgel is játszhatsz, bár a gyakorlatban ez nem változó paraméter, mert a berakott filmtől függ, az meg 24 vagy 36 expoig uaz. De film nélküli gépnél próbálhatod.
A fénymérés akkor jó, ha vízszintesen áll be a mutató, azt a záridő/rekesz kombinációt kell megkeresned. Mindez persze benyomott fénymérő kar mellett!
Tedd A-ba, és állítsd f8-ra, nem látsz a keresőben semmi változást, de ha aktiválod a fénymérést, akkor a rekeszt beugrasztja f8-ra (sötétebb lesz a kereső) és tudsz fényt mérni azon a rekeszen, amin a kép készül majd.
Érintkezési probléma lehet az elem körül, vagy elektronikai probléma a mérő részen.
A második képen látható, az A (automata) M (manual) belndebeugrasztó gyűrű az objektíven. Azzal játssz egy kicsit , és úgy próbálgasd. M állásban ahogy tekered a blende gyűrűjét, úgy nyílik vagy záródik, A módban meg majd a gép az exponálás pillanatában ugrasztja be. MTL-5 -nél a legjobb ha M módban használod, ha akarod használni a belső fénymérőt. Mert csak ekkor lesz pontos a fénymérés.
na most ha a soligor objektívet rárakom mintha nem menne teljesen a helyére
aztán ha megnyomom a felvétel készítő gombot akkor az kissé beragad de nem történik semmi
ha kicsit lazítok az obin akkor "elsül" a gép
aztán észrevettem hogy nem lehet állítani a nyílásértéket ha a gépen rajta van az obi
ha leveszem az obit és benyomom a kis pöcköt a végén akkor lehet állítani az obit de 22 és 8 között nem változik semmi csak 8-2.8 közt változik a lamella
.Eladó kifogástalan állapotu,édesapám által nagy becsben tartott,1980-ban az Ofotértnél vásárolt Praktica MTL-3 fényképezőgép,kézikönyvel,akkori számlájával,vakukkal,kiegészitőkkel,fotós táskával...
Na, ez jó hír! Legfeljebb az érzékenységet állítom át, ha kell. Nagyjából összehangolom másik fénymérővel azonos képszög szerint. Köszönöm a segítséget!
Ártani nem fog, nyugodtan probalhatod. Ha a gepvaz alapban jól dolgozik (gondolok a gyári beállítás mai napi helyessegere), akkor tapasztalatom szerint nem mér annyira mellé, hogy a negatívról korrekcióval ne lehessen jó minőségi képet produkálni.
Szíves segítségeteket szeretném kérni Praktica LTL 3 vázzal kapcsolatban. Még nem fényképeztem vele, és kíváncsi vagyok, hogy a fénymérője megbízhatóan működik PX 625A alkáli-mangán gombelemmel? Ha jól tudom, az eredeti energiaforrása 1.35V-os volt, az előbb említett, ma is forgalmazott gombelem pedig 1.5V-os. Sajnos azt sem tudom, szabad-e ilyennel használni, nem árt-e a CdS-fénymérőnek...
Az M42 menetesekre rámennek. Az MTL-5B lesz a Te géped. Pontos fénymérő, és a legfiatalabb M42 menetes gépek közzül való. 35mm diázásra ezt használom. Kiváló objektíveket lehet rátenni, precíz kis gép.
Sziasztok!
Érdekel valakit Praktica BCA gép(szivacsborítás picit levált,javítható),50/1.8 és 135/2.8(bajonettje lötyög,javítható) objektívekkel.
Az obik egyébként nem szorulnak,lencsék tiszták.
A váz működőképes,van hozzá eredeti nyakpánt is.