Hát ja, a fiaimnak is azt mondom mindig, hogy ok, nem kell feltétlenül szeretni az én zenémet, sőt, de ismerni azért illik. (Mondjuk legutóbb is Tankcsapdát kellett tegyek a kicsinek, Lupii lui Calancea helyett, ez milyen dolog már?)
(Most néztem egy reakció videót, ami miatt... Meg aztán tavaly újra a hírekben volt a gyereke miatt. Mondjuk a videóban a reakciója a jutubos gyereknek az volt, hogy nem elég dögös, Eva Cassidy jobb.)
A youtube-os rekció-videók érdekesek, ahol is mai - főleg amerikai - fiatalok olyan zenékre csodálkoznak rá... Pink FLoyd-tól, Deep Purple-től, Dire Straits-től, Queen-től... Hogy jé, ilyen van? :)
Ez a Nicolae Botgros (szószerint: vastag pofájú) által vezetett kisinyovi Lăutarii zenekar tavaly bukaresti koncertje, sok-sok meghívottal. A zenészek állóképességét mindenképpen csodálni kell és lehet, az egész koncert ugyanis 4 és fél órán át tart. A közönség meg hol szolidan üldögél és imádkozik, hol meg táncra perdül és körbe hórázza a még ülőket ;-)
(A román népzenéről: első hallásra kicsit egyhangúnak tűnhet, de van benne potenciál, főleg, hogy a magyar népzenétől eltérően a rézfúvósok és az ütősök sokkal hangsúlyosabban vannak jelen, főként Moldovában-Moldáviában. Én speciel a tisztán instrumentális részeket jobban kedvelem, mint az énekes kíséreteket, bár nyilván ez utóbbi az autentikusabb. Na de mikor elkezdenek alkotni pl. a Zdob si Zdub társaságában, az határozottan nem rossz: https://www.youtube.com/watch?v=M8wGZ2J-2aM)
Ha úgy vesszük, rettentő hatásvadász és kommersz, de azért működik. Szépfiú világgá üvölti szerelmi bánatát, hát nincs az a női hallgatóság, akinek ne lenne ettől rögtön nedves a bugyija...)
Sepsiszentgyörgy, a kétezres évek elején még csak elég merész álmok voltak ezek a gyerekek. Ok, a világfájdalmuk és nagyon őszinteségük picit vicces így 5x-esen, de hát ez van, csak legyenek kellően lesajnálóak és kegyetlenek velünk, vén sz@rokkal :)
Phúúú, fogalmam nincs, nem vagyok túl jó a műfajokban. A goa szerintem ennél nyugisabb és füstösen gomolygós, de javítsanak ki a nálam nagyobb expertek!
Amúgy nem tudom, mennyire ismeritek a Trace (és Rick van der Linden) munkásságát, de ha a '74-es, '75-ös albumaikat meghallgatja az ember (Trace + Birds), akkor azért egy Solaris vagy Omega felvétel sem tud igazán sok újdonsággal szolgálni...
Hát ja, ennyit az Erdős- (és úgy általában Hungaroton, Pepita stb.) féle popmenedzselésről. Fingjuk nem volt semmiről, csak meghallgatták, hogy mi a divatos "nyugaton" és akkor azt több-kevesebb sikerrel elmajmolták, elmajmoltatták. Egyébként ez az egész honi könnyűzenére is elmondható, azért elég kevés az olyan öntörvényű és eredeti énekes vagy formáció, aminek ne lenne közvetlen elődje és megfelelője az angolszász zenei világban... És ebbe a körbe még a Solaris meg a Mini is sajnos beleértődik, mert gyanítom, hogy Ian Anderson példája nélkül őket is simán kifütyülte volna a mélyművelt közönség, abban a pillanatban, amikor a fuvolát Kollár Attila vagy Török Ádám a szájához emeli...
Amúgy most meghallgattam a NP "Ugye, eljönnek a repülők" c. örökbecsűjét, és hát végül is ha Lillácska rém modoros és idegesítő, a hangszerek ívétől távolodni nem tudó-nem akaró hangját gondolatban lecseréljük egy kicsit fantáziadúsabb fuvola szólamára, akkor máris megvan egy újabb zseniális Solaris számunk ;-)))