Keresés

Részletes keresés

Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.21 0 0 147

"Hívők Vitamentes Köre"- remélem, Allah is úgy akarja, hogy jól érezd ott magad, és osztozni tudjunk a hitben.

Előzmény: Törölt nick (146)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.20 0 0 146
in sa'a Allah..
Előzmény: Jávorfácska (145)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 145

Jó, akkor ha én nyitok egy Hívők köre c. topicot, jössz?

Előzmény: Törölt nick (144)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.20 0 0 144
Már késő lenne, nincs annyi erőm, időm, hogy gondozzam. Különben sem nyitottam topikot az elmúlt években, blogom sincs, ezek olyan embereknek valók, akiknek erejük, idejük van erre, vagy úgy gondolják, hogy ezekkel rendelkeznek.
Előzmény: Jávorfácska (143)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 143

Akkor most  megnyithatod  a Trialógus c. topicot, én vevő vagyok rá!

Előzmény: Törölt nick (142)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.20 0 0 142

Engem is szoktak harcias embernek nevezni itt, sőt még méregzsáknak is. Ezért írtam, hogy csak óvatosan közeledem olyan topikokhoz, ahol béke van, nehogy fölkavarjak valamit.

(Prophet1 topiktársunk elkezdett feszegetni egy érdekes dolgot a harcról, voltaképpen azzal is egyetértek, csak ebbe már tényleg nem megyek bele, sokan félreértenék. Pedig valóban ugyanaz az indíttatás a teológiai oldalon.)

Egyszer "fiatal" koromban szerettem volna nyitni egy "Trialógus" c. topikot valahol, de nem volt rá vevő.

Előzmény: Jávorfácska (141)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 141

Oké, várom a részletes leírást! Béke legyen velünk, jó, hogy ezt írod, mert a muszlimok között én úgy tudom, bár lehet, hogy rosszul tudom, hogy sok a harcias kedvű ember. Azon töprengek, hogy nyithatnánk egy "Hívők köre" c. topicot, ahová mindenféle Istenben hívő ember jöhetne, de inkább a hitben osztozni, semmint vitázni. Hogy tetszik az ötlet? Vagy tudtok olyan topicot, ahol közösen beszélgethetnénk hitünk titkairól keresztények és nem keresztények?

Előzmény: Törölt nick (140)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.20 0 0 140

Kedves Jávorfácska,

ismét csak nagy öröm számomra, hogy Te is kinyilvánítod azt, amit sok társunkkal együtt hiszünk, egy Isten van, és veled, veletek ugyanazt az egy Istent imádjuk, és őhozzá fohászkodunk.

Közös pontot számosat találni nemcsak a kereszténység és az iszlám, hanem a judaizmus és az iszlám, valamint természetesen a kereszténység és a judaizmus között is. Viszont koránt sem egyszerű ezeknek a közös dolgoknak összehasonlítása, lépten-nyomon beleakad az erre vetemedő mindenféle nehézségekbe.

Igazad van; ebbe a topikba nem való, hogy én az iszlámról sok szót ejtsek, de a kérdésekre csak a magam hite szerint tudok válaszolni. Csak egy nagyon rövid kitérővel élnék most itt. Ahogy az ima, úgy a böjt is "csak" az egyik az iszlám öt pillére közül, ezek egyenrangúak, együtt alkotják az istenszolgálatot. Ezek a hitvallás, az ima, a böjt, a szolidaritási hozzájárulás és a zarándoklat.

Saját tapasztalatom szerint a muszlimok még sokfélébbek, mint a keresztények :-)

Az tény viszont, hogy egy-két újonnan keletkezett irányzattól eltekintve a hit alapja a Korán és a Hagyományok.

Ami a halál utáni életet illeti, az szintén az iszlám egyik alaptétele, az iszlám eszkhatológiája (mondanom sem kell) szintén meglepő hasonlóságokat tatralmaz a katolikus nézetekkel. Persze lehet, hogy csak én látok ennyi hasonlóságot.

Utána nézek; van valahol a neten egy nagyon jó, és nagyon részletes leírás erről a témáról, ha megtalálom, írok.

Béke legyen velünk :-)

Előzmény: Jávorfácska (134)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 139

Kedves Szíriától keletre!

A muszlim vallásra vonatkozó kérdéseimre a választ írhatod az "Ismerjük meg a muszlim vallást", c. topicba is, ha szerinted inkább odavaló a téma, amiket a közös gondolkodás jegyében felvetettem.

Nem, ígérem, hogy annak a topicnak mindig buzgó látogatója leszek, de nincs kizárva, ha Te is szorgalmasan látogatod a katolikus topicot:)

Jávorfácska

Előzmény: Jávorfácska (134)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 138

Hát így már teljesen világos, ezért mondtam az elején, hogy fejtsd ki bővebben, és köszi, hogy kifejtetted:)

Előzmény: prophet1 (137)
prophet1 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 137
"amikor eljön az ideje" - ezen a kijelentéseden akadtam egy kicsit el magamban. Ez a harc, amiről beszélünk, szerintem folyamatos, mindig időszerű."

Azt akartam ott tulajdonképpen kihangsúlyozni, amit a Bibliában több helyen is olvasunk, hogy a harc ugyan bár folyamatos a bűn és a kísértés ellen, de sokszor az Isten megváratja az embert, azaz hosszabb ideig készíti fel a "nagyobb" harcra. Gondolok pl. Mózesre, akinek 40 évet kellett eltöltenie a juhok mellett, és csak azután folytathatta azt a küldetését, amelyre Isten eleve elválasztotta, hogy kivezesse Izraelt Egyiptomból.
De így van ez a "kisemberekkel" is, amilyenek mi vagyunk... Ahogy növekszünk a kegyelemben, az Úr annál több feladatot bíz ránk, ennélfogva annál komolyabb harcosok leszünk az Isten egyházában....
Előzmény: Jávorfácska (125)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 136

Ez egy gyakran mondott katolikus ima, XIII. Leó pápa imája.

Előzmény: Jávorfácska (135)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 135

Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben; a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk! Esedezve kérjük: „Parancsoljon neki az Isten!” Te pedig, mennyei seregek vezére, a sátánt és a többi gonosz szellemet, akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére! Amen.

Előzmény: prophet1 (129)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 134

Van közös imatopic is itt a fórumon, Nyilvános imádkozós topic, épp egy muszlim hitű valakivel imádkozunk ott mostanában felváltva:)

Ugyanazt az Istent szeretjük és követjük.

Ezenkívül közös még, hogy Ti is komolyan veszitek a böjtöt, komolyabban, mint mi római katolikusok, de talán tudod, hogy az orthodox katolikusok is nagyon komolyan veszik.

Szívesen fogadom, ha felsorolsz még más általad ismert közös pontot a kereszténység és az iszlám között.

Érdekelne, hogy a muszlimok is olyan "sokfélék"- e, mint a keresztények, vagy köztetek kisebb a megosztottság? Vannak olyan különbségek, mint nálunk keresztényeknél, hogy mi katolikusok a Szentírásra és a Szenthagyományra egyaránt alapozzuk hitünket, míg a protestáns keresztények kizárólagos alapnak Bibiliát tekintik?

Engem az is érdekelne de lehet, hogy ahhoz végképp másik topicot  kéne keresnem, hogy a halál utáni életről mit tanít a Korán. Mi a közös  a kereszténységgel, és mi nem, ebben a kérdésben?

Előzmény: Törölt nick (133)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.20 0 0 133

Az ima szövege kötött, az imádkozás maga is egy nagyon pontosan, szigorúan rendezett sorrend, szövege a Korán egyes szúrái.

Az iszlámban imának csak a liturgikus imát nevezik, a katolikus terminológiával magánimának nevezett imádságokat fohásznak hívjuk. Egyébként meglepően hasonló a besorolása az ima-féléknek, a katolikus teológia szerinti dicsőítő, hálaadó és kérőimák mindegyike előfordul a Koránban is.

Előzmény: Jávorfácska (132)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 132

Szia itt is!

Mondtad, hogy nem vagy keresztény. A te imáid milyenek?

Előzmény: Törölt nick (131)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.20 0 0 131

Lám, ez is egy nagyon fontos közös pont. Az ima ereje, kegyelmi hatása, feladata a hívő életének alakításában.

Üdvözöllek :-)

Előzmény: Jávorfácska (130)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 130

Igen, az ima nagyon fontos, rengeteg kegyelmi hatása van, aki imádkozik, az érzi is.

Akkor, ha úgy gondolod, a 125-ösre is írd meg a válaszodat!

Előzmény: prophet1 (129)
prophet1 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 129
Hú, közben írtam a 125-ös hozzászólásodra, és elment az internet egy pillanatra - talán megismétlem majd. De előbb akkor még a befejezés:

Imádkozó harcosok Ef. 6, 18-20.

A Sátán ellen való harcban - mind a védekezésben, mind a támadásban - legfőképpen az imádság hozza meg a győzelmet. Intéseit ezért végzi az apostol a "minden időben" való "imádság és könyörgés" nyomatékos ajánlásával. A "fegyverzetet" is, amellyel ezt a harcot meg kell vívni, azoknak adja Isten, akik kérik tőle. S azok mellé áll minden segítségével, akik hívták Őt. (18.)

De ez a harc nemcsak egyes emberek dolga, hanem közös ügye Krisztus "minden szentjének". Imádságra serkentő felszólítását ezért egészíti ki az apostol azzal, hogy legyen az imádság mindig másokért való könyörgés is. Ki-ki ne csak magára gondoljon, hanem a vele egy küzdelemben viaskodó bajtársaira is, és mindig éber "vigyázással" álljon melléjük imádságaival. (18.)

Sok fordul meg ebben a közös harcban egyes embereken, akiket Isten a többiek élére állított. Ezért az apostol is, amikor imádságra buzdít, abból különös részt kér a maga számára. Akik mások fölé kiemelkedő "követséget" viselnek a Krisztus ügyéért, azok mögött álljon ott az ő szolgálatukra ráutaltaknak hűséges "imádsága", hogy munkájukat "bátran" és jól végezzék el. (19-20.)
Előzmény: Jávorfácska (128)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 128

Jó olvasni, hogy ennyire komolyan veszed, ami a Bibliában áll.

Előzmény: prophet1 (127)
prophet1 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 127
És még folytatva (ez a magyarázat a Károli fordítás alapján idéz - az előbb nem mondtam):

Teljes fegyverzet Ef. 6, 14-17.

Tetőtől talpig jól felfegyverzi Isten azokat, akik az Ő pártján harcba akarnak szállni a Sátán ellen.

Van ebben a fegyverzetben "öv", "mellvas", "pajzs" és "sisak", ami mind arra való, hogy egyenes és biztos hatást adjon, és védelmet nyújtson az ellenség támadásaival szemben. Az így felvértezett lélek nyugodtan várhatja a közelgő harcot, s annak csapásait sértetlenül szenvedheti el. Még az ellenség "tüzes nyilai" sem tehetnek kárt benne. De ehhez nem elég a fegyverzetnek csak egyik vagy másik része. Az egész szükséges!

De van ebben a fegyverzetben "saru" és "kard" is, mert az Isten harcosainak nemcsak az a dolguk, hogy helyben állva a maguk épségéért folytassanak védekező harcot. Támadásra is fel kell vonulniuk az ellenség ellen. Ehhez kell a "békesség evangéliumának" terjesztésére való "készség", és "a Lélek kardjának" a forgatása: "az Isten beszédének" a hirdetése. Ezzel lehet réseket ütni a Sátán birodalmán.

Keserves sors rossz felszereléssel háborúskodásba kényszerülni. De az Istenért vívandó lelki harcra örömest "állhatok elő" önként. Teljes felszerelést kapok.
Előzmény: prophet1 (124)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 126

Gondolom Te sem vadászpuskával való harcra gondolsz?

Előzmény: oncogito (123)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 125

Hogy elmondhassuk Szent Pállal:

"A jó harcot megharcoltam, a pályát végig futottam, hitemet megtartottam. Készen vár rám az igazság győzelmi koszorúja" (2Tim 4,7-8a).

"amikor eljön az ideje" - ezen a kijelentéseden akadtam egy kicsit el magamban. Ez a harc, amiről beszélünk, szerintem  folyamatos, mindig időszerű. Nem vitatkozni akarok, ebben a topicban nem is lehet, hanem együtt gondolkodni.

Előzmény: prophet1 (122)
prophet1 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 124
És egy gyönyörű magyarázat a hivatkozott részhez:

Mindig harcra készen (Ef. 6, 11-13.)

Krisztus híveinek sok nehézséggel kell megküzdeniük, magukban és másokban egyaránt, hogy Uruknak jótetszésére élhessenek. Valójában azonban nem is emberi akadályok állnak az útjukban, hanem láthatatlan ellenséges hatalmak. "Nem vér és test ellen", hanem a Sátánnak titokzatos hadai ellen folyik a tusakodásuk. Azok törnek megrontásukra, és azok felett kell győzelmüket kivívniuk. (12)

Eleve vesztett ügyük van, ha ennek az igazi ellenségnek nem néznek a szemébe, és nincsenek állandóan felkészülve támadásaira. Tudniuk kell, hogy "gonosz nap" ez a földi élet. A nyugodalmat Isten későbbre tartogatja számukra. Most még nem élvezhetik ennek gyönyörűségét. Kísértések szüntelen támadásainak kell "ellenállniuk", míg "mindeneket elvégeznek" ebben a harcban. (13.)

A győzelmet az biztosítja számukra, hogy Isten maga kínálja fel nekik "az Ő minden fegyvereit", nekik csak el kell fogadniuk, és magukra kell "öltözniük" azt. Így felkészülve várhatják "az ördögnek minden ravaszságát", amellyel támadásait intézi ellenük.

"Megállhatnak" ebben az ostromban anélkül, hogy kárt tehetne bennük. Istennel együtt ők az erősebbek. (11.)
Előzmény: Jávorfácska (121)
oncogito Creative Commons License 2008.06.20 0 0 123
Ha ideje van, akkor szükséges.
Mert a világi mindig ellentében van a szellemivel. És olykor, ha nem akarja valaki megtagadni a hitét, akkor vállalni kell akár a harcot is.
Csak persze ez nem tévesztendő össze az örökös háboruskodással...
prophet1 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 122
Feltétlenül. Csak kinek kisebb, kinek nagyobb mértékben. Mert hát az igazi Jézus-követés - elég egyértelmű a Szentírás alapján - bizony harc is. Pál apostol "vitézkedésnek" hívja - legalábbis a Károli fordítás szerint. Vagy ott van pl. "a Lélek kardja" kifejezés, itt is van rögtön az idézet a Békés-Dallos katolikus fordítású Újszövetségből:
Efézusi levél 6. rész

# A lelki fegyverek. Egyébként, (testvérek): Erősödjetek meg az Úrban, hathatós erejéből.
# Öltsétek föl Isten fegyverzetét, hogy helyt tudjatok állni az ördög cselvetéseivel szemben.
# Nem a vér s a test ellen kell viaskodnunk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, e sötét világ kormányzói és az égi magasságok gonosz szellemei ellen.
# Öltsétek föl tehát Isten teljes fegyverzetét. Csak így tudtok ellenállni a gonosz napon és így tudtok mindent leküzdve helytállni.
# Álljatok ki tehát: derekatokra csatoljátok a tisztesség övét, öltsétek magatokra az igazság páncélját,
# lábatokra húzzátok a békesség evangéliumának hirdetésére a kézség saruját.
# Mindehhez fogjátok a hit pajzsát, amellyel elháríthatjátok a gonosz minden tüzes nyilát.
# Vegyétek föl az üdvösség sisakját és markoljátok meg a lélek kardját, ami Isten igéje.
# Esedezzetek szüntelen bensőséges könyörgéssel és imával a Lélekben. Legyetek éberek és állhatatosak az összes szentekért mondott imádságban.
# Értem is imádkozzatok, hogy megkapjam a beszéd ajándékát, és amikor megnyitom ajkamat, bátran hirdessem az evangélium titkát,
# amelynek a bilincsekben is hírnöke vagyok. Hadd hirdessem bátran, amint kötelességem.
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 121

Mindenkinek muszáj harcolnia? Ez a keresztény élet része?

Előzmény: prophet1 (120)
prophet1 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 120
Kedves Jávorfácska! Ne vedd zokon, de pont arra gondoltam, amit írtam...:))
De ha akarsz, kérdezzél konkrétan....
Előzmény: Jávorfácska (119)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.06.20 0 0 119

azontúl meg a harcot is vállalni kell, amikor itt van az ideje... - érdekelne bővebben is, hogy mire gondoltál, amikor ezt írtad.

Előzmény: prophet1 (117)
oncogito Creative Commons License 2008.06.20 0 0 118
De miért kell ezt kiabálva írni? A csupa nagybetű a fórumon kiabálást jelent.
A vers egyébként ismeretlen költőtől van, amit Túrmezei Erzsébet fordított.
Ezt is illik ideírni, különben azt sugallod, hogy saját vers.
Előzmény: nemthomi (116)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!