Keresés

Részletes keresés

Fázisceruza Creative Commons License 2012.04.30 0 0 779

Köszi a bizalmat, de nagyon messze állok a "szakértő"-től. Inkább csak kísérletező-felhasználó vagyok. :)

 

Az én novényeim is megérezték a telet. Igazán nagy kár nem keletkezett, de a friss hajtásokat itt-ott megcsípkedte a fagy. Érdekes módon, csak a világos színű hajtások fagytak el kissé. (tarkalevelű leylandi)

Ezt leszámítva, szépen fejlődik az állományom. Tavaszal kaptak egy kis moszpilan+keserűsó permetett, a talajt meg beöntöztem vasgáliccal.

Továbbiakban úgy tervezem, hogy az ASB-t fogják kapni havonta.

Előzmény: FantasyLandia (773)
roomi Creative Commons License 2012.04.30 0 0 778

Szia. Ősszel ültettem 45 db-ot. 150-170 cm esek voltak. Most a hétvégén tettem rendbe körülöttük a talajt . Kigyomláltam , felkapáltam ill. újra megcsináltam a töveknél, hogy ne folyjon el a víz. 2-3 db barnás lett a többi szép zöld. Igaz 3 napja minden kora reggel locsolom. Kérdésem. 1.,A gomba ölőszer kell vagy ajánlott? 2.,Levélen felszívodó tápanyag mehet nekik? Ha igen mit és mennyit 10 l hez? Milyen időközönként ? Köszönöm üdv.István

Előzmény: FantasyLandia (775)
paca09 Creative Commons License 2012.04.30 0 0 777

Sziasztok!

Meg lehet már ejteni az első mettszést vagy még várjak vele?

szukibazso Creative Commons License 2012.04.27 0 0 776

Köszönöm a gyors választ!!

Előzmény: FantasyLandia (775)
FantasyLandia Creative Commons License 2012.04.27 0 0 775

Szia!

Dithane M45 kontakt gombaölő mehet rá a megfelelő dózisban (20g/10L). 

A permetezést szélcsendes időben, kora reggel, vagy alkonyatkor végezd. Ne permetezz 10 fok alatt, valamint 25 fok felett, tűző napsütésben, mert perzselést okozhat!

Előzmény: szukibazso (774)
szukibazso Creative Commons License 2012.04.27 0 0 774

Sziasztok!

Milyen gombaölővel szabadna lepermeteznem a sövényemet?Gondolom ártani nem ártok vele,viszont sok növényen van elszáradt ág,pedig már egyszer leszedegedtem az idén róluk!

FantasyLandia Creative Commons License 2012.04.21 0 0 773

Szia!


Nekem kb.: 80 leylandi ciprusom van, lassan 3 éve gyönyörködöm bennük, de... Sajnos az idei tél, az a napokig (hetekig) tartó -25°C betette a kaput azoknak, amiket tavaly ősszel ültettünk. 20 db-ról van szó, és hasonlóan néznek ki, mint amit te feltettél képet :(
Ezért is gondolom, hogy a hideg miatt van és talán kicsik voltak, így nem tudtak rendesen begyökeresedni..., mert amelyeket 3 éve ültettünk azoknak semmi bajuk nem lett, talán 1-2 ág megsínylette a hideget, de azokat az ágakat el is távolítottam azonnal, ahogy észleltem a tünetet. Persze csak amelyek erősen elszáradtak, és nem tudtam eldönteni hogy betegség vagy fagyás!

Nálam az a helyzet, hogy az alsó harmada zöld és a felső kétharmad barnás és majdnem száraz. Tehát lehet végső búcsút veszek tőlük..., de előtte érdemes  Fázisceruza, vagy natenedu válaszát megvárni, mert Ők szakértők ebben a témában...



Előzmény: nyrol (772)
nyrol Creative Commons License 2012.04.21 0 0 772

Sziasztok,

 

Véleményt szeretnék kérni a képen látható problémára. Tavalyi ültetés, öntözőrendszer működött végig rendesen, télen is volt rengeteg csapadék. Körülbelül decemberben kezedett el barnulni szinte az összes leylandi hol durvábban, hol enyhén. Most tavasszal kapott már Wuxal lombtrágyát de nem igazán lett tőle jobb a helyzet. Minden más növény rendben van csak ezek ilyen nagyon csúnya barnák. Viszont élnek mert rengeteget nőttek, csak aggasztó ez a szín. Előre is köszi ha valakinek van valami ötlete. Kártevőket nem látni rajta.

 

odvas keltike Creative Commons License 2012.04.21 0 0 771

A geotextilt szét fogja szedni az UV a nyári kánikulában, szerintem tegyél rá mulcsot vagy kavicsréteget. A nedvességet is jobban megtartja így, nem párolog el azonnal a hőségben. A méregzöld leylandival kapcsolatban meg az a véleményem, hogy a nagyon jó tápanyag-ellátottság megmutatkozhat gyönyörű sötétzöld külsőben, ugyanakkor a fiatal hajtások világosak. Kb. 10-12 fajta leylandit lehet kapni Mo.-n a kertészetekben, a zöld minden árnyalatában. 

Előzmény: Khaosz5 (767)
odvas keltike Creative Commons License 2012.04.21 0 0 770

Szia! Nagyon száraz telünk, tavaszunk volt, kaptak elég vizet a növényeid? Én szilsövénynél tapasztaltam hasonlót két éve.

Előzmény: laci19791202 (769)
laci19791202 Creative Commons License 2012.04.19 0 0 769

Sziasztok,lenne egy kérdésem,(hátha tapasztalt már valaki ilyet),az igaz hogy nem Leylandi hanem Fagyal sövényről van szó,szóval saját magam gyökereztettem kb 3 éve,tehát még elég kicsiny,a gondom az lenne hogy még mindig nem indult be,tele van száraz levállel és zöld hajtás pedig nuku rajta,vagyis egyetlen egy bokron van ami a legszélen van!Nem tudom mi baja lett de ha jól emlékszek tavaly nem igy csinált,már minden zöld a kertben csak ez nem!!Valaki tud mondani erre valamit?Ha kell teszek fel képeket.

 

               Köszönöm válaszaitokat:Laci.

Gy.Ibi Creative Commons License 2012.04.17 0 0 768

A mienk 8 éves,már 4 évesen nem lehetett átlátni rajta.Október végén koszorúnak elviszik a levágott ágakat.Azt ajánlották azért vágjuk ősszel,mert a hó nem tesz jót a fiatal hajtásoknak.Sajnos most télen 3 elsárgult,ebből kettő egymás mellett.Remélem nem betegség.

Khaosz5 Creative Commons License 2012.04.17 0 0 767

Általában mait látok leylandi sövényt az zöld néhol világoszöld hajtásokkal.

 

Pár utcával lejebb viszont van egy leylandi sövény ami méreg zöld. Sötétzöld, nagyon szép. Az másik fajta lehet, vagy kapot valamit ? Ilyen színűt még nem nagyon láttam. Ez nem a blue jeans fajta tuti mert azt megismerem.

 

Még egy kérdés.

 

Mivel nem akrok gazolni és kerülgetni fűnyíróval a csemetéket ezért vettem geotextilt. 1 méter széles ráfektettem a leylandira, szépem kivágtam neki a helyet és kibújtattam. Nem jön fel a gaz nem szárad ki a talaj és levegőzik is. Az a kérdésem, hogy ha jön nyáron a 40 fok és süti a nap a geotextilt amit meleg lesz mint a bűn akkor az nem lesz probléma a leylandinak ? Gondoltam, hogy szórok rá vágott követ hogy, a fekete felületet ne süsse a nap.

beetee Creative Commons License 2012.04.03 0 0 766
Eutim Creative Commons License 2012.04.02 0 0 765

Legalább 4 méter magas, zárt, sűrű, átláthatatlan falat szeretnék minél előbb. (Az okot - gondolom - nem kell ecsetelnem.)
A problémám az, hogy bár a növénysor egyelőre sövénynek még távolról sem nevezhető (alaposan vissza vannak metszve), viszont - leginkább az alsóbb részen (számomra kicsit érthetetlen módon) hagytak megnőni néhány hosszan kinyúló ágat, amit már most is a fás részénél kellene levágni, hogy a majdani elképzelt sövényhatárban maradjon, márpedig úgy tudom, a fás résznél az ágakat már nem szabad metszeni. (De hogy miért, azt nem tudom. Elszárad? Vagy ott már nem fog elágazni többé?)

Egy-két példánynál észrevettem néhány elbarnult, száraz ágvéget, amiről - ha végighúzom rajta a kezemet - leperegnek a levelek és letörik a gally is. Nem tudom, mennyire elfogadható ez a jelenség, ill. mi lehet az oka. Vizet kap rendesen (kétnaponta kb. 15-20 l/fa).
Nem hiszem hogy túlöntözném, és azt sem hiszem, hogy kevés vizet kapna (a fenyőkéreg-takaró alatt a föld mindig nedves).
Esetleg a szállítás (vagy az ültetés) sokkolta őket, és néhány gally nem bírta a "kiképzést"?

Előzmény: porondmester (764)
porondmester Creative Commons License 2012.04.01 0 0 764

Szia!

 

Teljesen fakultatív, hogy visszametszed vagy sem! Mindkettő opció vagyis egyikkel sem okozol kárt!

 

A kérdés most is az, hogy Te mit szeretnél?

1. Sűrű, falszerű teljesen zárt sövényfalat

vagy

2. Egymás mellett lazábban álló solitereket

 

Csalóka dolog ez így ültetés után, mivel ekkor még /meg az első évben/ főleg a megkapaszkodással vannak elfoglalva!

Én még várnék a metszéssel! Jelenleg kell nekik sok víz, napfény, táp, jó föld és nő majd, mint a gomba!

Oldalirányban is! Ez a 100cm-es ülttáv nagyon jó sövénynek! Nagyon gyorsan össze fognak zárni!

Egyébként ha visszametszed, még erősebben fog hajtani!

 

 

Előzmény: Eutim (763)
Eutim Creative Commons License 2012.04.01 -1 0 763

Sziasztok!

Nemrég ültettünk egy sor 3-3.5m magas, 50l-es konténeres leylandit 1m távolságra. Az ágak még elég ritkásak, föleg középmagasságban elég karcsúak (nekem úgy tűnik, középen sok a termelői visszavágás, talán azért, hogy később ott is is sűrű legyen.) Sövényről egyelőre tehát még szó sincs, viszont metszés ügyben teljesen tanácstalan vagyok. Most ültetés után (mondjuk árpilisban) lehet már visszavágni, formálni, vagy ne nyúljak hozzá még egy évig?
Eőző esetben hosszú, ritkás, keskeny oszlopok nőnek fel, egy-két hosszú kilógó ággal, második eseten viszont van rá esély, hogy a felsőbb részeken is besűrűsödik, bár a végleges magasságát így később éri el (vezérág visszavágása).

 

A nagy kérdés tehát, metszeni, vagy hagyni?
Ha hagyom, hogy nőjön még egy évig, akkor az ágak hosszú fás részeit kell később metszeni, amit nem tudom hogy visel ez a növényfajta, ellenkező esetben még a zöldebb részeken lehet metszeni, és hamarabb növeszt oldalágakat.

A teteje (a vezérág) is kérdéses. Vannak, akik azt mondják, hagyjuk, hogy elérje a kívánt magasságot, és csak utána mettszük le a tetejét, mások azt mondják, hogy már korábban el kell kezdeni a csúcshajtás metszését, hogy kellően összezárjon a növény a felső (~4m körüli) részen is.

Van valakinek tapasztalata a fentiekkel kapcsolatban?
Megkérdeztem a kertészetben több szakembert is, de mindenki mást mondott :/

porondmester Creative Commons License 2012.03.30 0 0 762

Szia!

 

Ha az összes így néz ki, mint a képen lévő, akkor nagy valószínűséggel elköszöntek!

Ebben a nagy téli szárazságban locsolni kellett volna többször őket!

Az örökzöldek télen is igénylik fagypont fölött a löttyintést, ezek a kicsik meg pláne, mivel gyökerük még szinte semmi!

Előzmény: pocak_977 (761)
pocak_977 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 761

Nos, talán most sikerül a képeket is feltölteni... Tehát így néznek ki a tél által igencsak megviselt leylandi ciprusaink. Reménytelen?

 

 

 

pocak_977 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 760

nem sikerül a képek csatolása....hogyan kell képet feltölteni a hozzászóláshoz?

pocak_977 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 759

 

Segítséget szeretnék kérni. Tavaly ősszel ültettünk el 25 db kb 30-35 cm magas leylandi ciprust. Úgy tűnik a hideg, száraz tél nagyon megviselte a fiatal állományt. Ahogy látható leveleik elsárgultak, elszáradtak. Mennyire képesek a leylandi ciprusok tavasszal regenerálódni? Érdemes még várnon, vagy szinte teljesen reménytelen, hogy a képeken látható növények életre kapnak és hajtani kezdenek? Segítségeteket, tanácsaitokat előre is köszönöm!

juliokin Creative Commons License 2012.03.23 0 0 758

Sziasztok!

 

Frissítsük a topikot, mert az előbbi havas kép már a múlté. :-)

 

Ki mikor kezdi az idei első sövénynyírást és a "tápozást" ?

 

Üdv.

 

 

 

Fázisceruza Creative Commons License 2012.02.06 0 0 757

Íme néhány kép a behavazott leylandikról.

Kissé talán már sok is volt rajtuk a hó, ezért ma egy seprűvel leporoltam őket.

 

                               

Előzmény: Fázisceruza (743)
juliokin Creative Commons License 2012.02.03 0 0 756

Sziasztok!

 

Kíváncsi vagyok, kibírják-e elfagyás nélkül a sövények...így -15,-20, -25???? fokban.

Van egy pár darab, állítólag olaszi származású leylandim. Azokra azt mondják, nem annyira fagytűrőek.

 

 

Fázisceruza Creative Commons License 2012.01.06 0 0 755

VAn náluk leylandi, többféle méretben is.

Előzmény: Törölt nick (753)
Hooliboy Creative Commons License 2012.01.05 0 0 754

Én http://www.kiskert.com/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1:nev&catid=12;contacts&Itemid=57 itt rendeltem vaterán néztem meg a terméket. Nagyon segítőkész volt és még 2 ráadást is adott. A 60-80 cm vettem de mind 80 vagy annál nagyobb volt.

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.04 0 0 753

Köszi a választ. A weblapján nem láttam Leylandit, de azért írtam neki. Egy Szentedrei termelővel már próbálkoztam, de nem tetszett a hozzáállása.

Azt kérdeztem tőle, hogy milyen mennyiségtől vásárolhatok nagyker áron. Erre a válasz, ő azon csak önkormányzatokat és kereskedőket szolgál ki. Ez idáig oké, de írhatta volna, hogy xx db fölött ad kedvezményt... Hát így járt, tőle nem vásárolok.

V.

 

Előzmény: Fázisceruza (752)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.01.01 0 0 752

Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem vásárlásnál szempont, hogy lehetőleg a termelőtől vásároljak, attól aki megdolgozott a pénzéért, és ne egy kereskedőtől, aki csak lenyúlja a lóvét.

 

Most ősszel, tőlük vásároltam örökzöldeket. Nagyon sok növény van náluk, és jó minőségűek.

Tudom ajánlani.

 

http://www.bluearrow.hu/

Előzmény: Törölt nick (751)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.01 0 0 751

Sziasztok!

 

Leylandi ciprust szeretnék venni, minimum 50 db-ot, és még sokféle örökzöldet egy elhanyagolt 1300 nm-es kert újra alakításához.

Tudnátok olyan faiskolát ajánlani, ahol jó áron vásárolhatok?

Ekkora tételném már ideálisabb lenne közvetlenül faiskola mintsem kereskedés. (bár az Oázisba van 20% kedvezményem)

 

Mikor érdemes ültetni?

 

Köszönettel

 

Kezdő

FantasyLandia Creative Commons License 2011.12.10 0 0 750

Szia!

Bocsi a késői válaszért, de jobb későn mint soha :)

 


Szóval ha a ASB fenyőtápoldat-ra gondolsz, akkor igen... Én csak permetezővel nyomom rá, de írják is a csomagoláson, hogy  1m magasságig 2 kanna vízzel öntözzük.
Én kikeverem a 10L-es permetezőmbe, és elkezdem őket szépen permetezni. Most van kb.: 100 db leylandi a telek körül, és nem számít hogy mekkorák, az aljától a tetejéig adok nekik a tápldatból! Utoljára 5 hete kaptak, és most hagyom őket pihenni :)

 

3 éve ezt a tápoldatot használom: leylandi, ezüstfenyő, feketefenyő, tiszafa és a lucfenyők erősítésére. Márciustól - Novemberig kapják!

 

 

 

További szép napot!

 

 

 

Ui.: minden örökzöldre mehet!!!

Előzmény: paca09 (748)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!