Keresés

Részletes keresés

levente.batisz Creative Commons License 2011.06.19 0 0 864

nemtom miért lett félkövér...

levente.batisz Creative Commons License 2011.06.19 0 0 863

Vitaflóra Örökzöld és rododendron tápoldat

Ilyen kéne 5 literes kiszerelésben a lehető legolcsóbban. Árgép egy helyet sem dob ki, ahol kapható. Legutóbb Bricoban vettem, de gondolom nem ott adják legjobb áron. Webshop, vagy bármi jó, csak olcsóbb legyen.

FAQtyA Creative Commons License 2011.06.19 0 0 862

Te nyertél, nekem csak 72 darab van ;)

Előzmény: levente.batisz (861)
levente.batisz Creative Commons License 2011.06.18 0 0 861

Ezt nyomtam most én is. Csak nekem 100 tujám van sövényben. Fogtam a flakont, a tartalmát bele a kútba, csepegetető bekapcsol, koppig kiszívattam a vizet a kútból, majd néhány óra múlva megint. 

Előzmény: FAQtyA (860)
FAQtyA Creative Commons License 2011.06.17 0 0 860

Én ezt szoktam locsolókannában keverni, majd 4-5 tuja alá belocsolom:

http://www.vitaflora.hu/index.php?CN=30.100&CIE=0

Időnként tolok a tövük mellé 1 evőkanálnyi keserűsót, amit utána jól be kell öntözni.

http://www.gazdabolt.hu/shop/mutragya/T01389-keseruso--5-kg

Utána csak próbáld szemmel követni a növekedést... :)))))

Előzmény: levente.batisz (856)
csiba00 Creative Commons License 2011.06.16 0 0 859

Sziasztok!

Nem teljesen tujára vonatkozik a kérdésem, hanem fenyőre, de végül is ez is örökzöld. És remélem hátha tud valaki segíteni.

Kb. hét éve vettünk egy Nordmann fenyőt, az első években elég rövideket hajtott, gondolom ekkor még alkalmazkodott, növesztette a gyökerét. Az utóbbi 3-4 évben viszont minden évben szépen hajt. Az oldal hajtásai kb 20cm hosszúak, míg a csúcshajtása 40-50cm. Minden évben teszek a talajára a törzsénél örökzöldeknek való tápot, a gyártó leírása szerint ez 9 hónapig hatásos. Valamint vasgálicot is szoktam a tövéhez locsolni évente egyszer. Permetszerek közül azt adom neki, amit a gyümölcsfák is kapnak:

• Thiovit Jet
  • Kocide 2000
  • Hungavit A
  • Biola
  • csalánlé

Idén vettem észre a fenyőn sárgulásokat, és az ilyen helyeken a tűlevelek is lehullanak. Nem annyira látványos, és mindezek ellenére a fenyő szépen hajt, de mégis zavar. Természetes lenne ez, vagy valami tápanyag hiány okozhatja? Netán valami más? Locsoljam meg többször vasgáliccal? Olyan helyen is jelentkezik ez a ságrulás, ahol azért bőségesen kap még napfényt.

SammyJR Creative Commons License 2011.06.16 0 0 858

Az alapszabály az,  ha szakszerűen van átültetve, akkor mindenféle méret átültethető és meg is maradnak!

Szerintem egy 5m-es tujánál nem csak az a lényeg, hogy mekkora  a gyökere/egyébként szép nagy! :-) /, hanem, hogy kell hozzá egy szintén combos méretű földlabda, melyet egy munkagéppel simán ki lehet szedni, emelni!

Tehát a lényeg az, hogy minél nagyobb földlabdával szedjétek ki!

Előzmény: imcsi54 (857)
imcsi54 Creative Commons License 2011.06.14 0 0 857

Üdv! Kedves fórumozók!

A kérdésem a következö: ha technikailag megtunám oldani ho átültetnék kb. 5m magas tuját,mi a valószínüsége hogy megmarad? A törzs átméröje lent kb.15cm.Milyen lehet a gyöker? A válaszokat elöre is köszönöm. Imre

levente.batisz Creative Commons License 2011.06.06 0 0 856

Mondjatok valami tuti tápot tujákra.

runner 125 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 855

Sziasztok!

Egy kérdésem volna, néztem törzsre oltott tujákat. Ezekről mi a véleményetek? Egy ismerősöm szerint elég kényesek és hamar elhalnak. :-(

Pedig, nagyon tetszenek, s a tavam köré terveztem, h ültetek 3 darabot.

Köszi a véleményeket.

vadasz70 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 854

Sziasztok! van nekem egy tuja sorom a kerítés mellett, és abban kérem a segítségeteket hogy egyenesbe lehet e vágni mert nem egy formán nőttek egyáltalán most lehet vagy ősszel köszönöm a segítséget.

YttiR Creative Commons License 2011.03.24 0 0 853

Sziasztok!

Egy kis segítség kellene. Smaragd tujáink vannak és észrevettük, hogy a belsejében ott van a sok elszáradt levélke. Ezeket kikell szedni vagy majd lehullnak és nem tesz semmi kárt a tujában és ugyanúgy hozza majd az új hajtásokat?

Köszönöm a válaszotokat!

ibax Creative Commons License 2011.03.24 0 0 852

szia,

nekem is a lejlandit javasolták, persze ha már összenől és megfelelő formájúra vágod, akkor közel nem úgy néz ki mint egy tuja. Inkább úgy, mint egy sövény. más is ajánlotta már ezt, mert lehet  szépen formázni...

köszi a tippet...

Előzmény: SammyJR (851)
SammyJR Creative Commons License 2011.03.19 0 0 851

Üdv!

Szerintem az álló fajták közül mindegyik magasabbra nő, mint 2m! De ez egyéni vélemény, mert csak hobbi kertész vagyok! :-)

Egyébként a tuják is visszavághatóak, de kérdés megéri-e, mert utána elég rondán néznek ki!

Ha mindenképpen sajátbeállításút akarsz, akkor inkább a leylandit javasolom, mert azt formálhatod bármely irányba!

Ráadásul rendkívűl gyorsan nő és ha eléri a kívánt magasságot, akkor ott szinten tarthatod egy évenkénti metszéssel!

Előzmény: ibax (850)
ibax Creative Commons License 2011.03.17 0 0 850

Sziasztok,

Olyan tuja fajtát keresek, ami kicsi növésű, nem nő magasra, körülbelül 2m-re nő, vagy ha magasabb, akkor visszavágható. Létezik ilyen? A kertem utcafronti részére tervezem, ott sajnos nem mutatna jól egy 5m magas tuja.

Előre is köszi a válaszokat...

Samubá Creative Commons License 2010.11.13 0 0 849

A folyosó is jó lehet, ha kap elég fényt és vizet akkor valsz kibírja. Számíts rá hogy ha nagyon meleg van akkor továb növekszik a tél folyamán is.

Előzmény: Törölt nick (848)
Samubá Creative Commons License 2010.10.31 0 0 847

a Tuja gyerekek teleltetésénél arra figyelj hogy ne fagyjon át a gyökere és ne érje direkt napfény. A fagy miatt nem tud vizet felvenni és a zöld levéllel meg párologtatna, ha lenne mit, ezért kiszárad levörösödik, elpusztul. Legjobb ha kirakod edényestől a földbe  egy árnyékosabb, nem napsütötte kertrészbe, ritkán de egymáshoz közel. A közeit feltöltöd homokkal vagy a helyi földdel és letakarod vagy 5cm vastagon valami mulccsal pl falevéllel, de ne hordja el a szél, és ne temesd el a levelét. Ettől nem fagy át a talaj annyira és még gyengébb teleken meg is öntözheted ha úgy gondolod hogy száraz a talaja, de ne legyen fagyott a földje az öntözéskor és húzd le a mulcsot aztán takard vissza. A nap nem süti tehát nem is égeti meg. A mulcsot fenyő lombbal is takarhatod hogy helyben maradjon.

Ez  a téli mulcsolás akkor is jó amikor a végleges helyére ülteted őket, csak én ezt már fű nyiradékkal csinálom és tavasszal összeszedem amíg kicsi és későb amikor nagyobbak már hagyom ott korhadni ha nem látszik és nem csúfitja a kertet, de a téli hidegtől nem fagy át a talaja annyira hogy kiszárítsa a napsütés mint ahogy sok helyen látod manapság tavasszal.

Előzmény: Törölt nick (842)
SammyJR Creative Commons License 2010.10.31 0 0 845
Kertészetekben a konténerben tárolt növények sem fagynak meg!
Szép is lenne!
Arra figyelj, hogy télen is adj nekik vizet! Nem kell túlöntözni, de azért erre figyelj oda!
Sőt kiültetés után is, ha télen szárazság van és éppen fagymentes az idő, akkor érdemes őket kicsinyt meglöttyinteni!
Előzmény: Törölt nick (844)
MalterKoma Creative Commons License 2010.10.31 0 0 843
Miután kiültetted, utána sem fogod minden tél előtt kiásni, és meleg helyre vinni őket...
Előzmény: Törölt nick (842)
Vida Vida Creative Commons License 2010.09.30 0 0 841

Sziasztok,

Tanácsot kérnék tőletek.

Olyan típusú tuját keresek ami keskeny (ceruzaszerű mint a toszkán tájakon :), és nem hajlamos a barnásodásra.

Tök kezdőként kérném a segítséget.

Köszi,

Zsolti

jó hír Creative Commons License 2010.09.19 0 0 840
mennyi az a túl magas?
Előzmény: Törölt nick (839)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.22 0 0 839
Sziasztok!
Tujanyíráshoz kellene egy kis segítség. Kerítés mellett van egy sor de egy kicsit túl magasra nőttek. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire lehet vissznyírni őket. (Nyugati tuja). Nemszeretném sokáig nézni a száraz belsejüket amikor a tetejét lenyírom.
Vagy csak apránként lehet visszavágni??
A segítséget előre is köszönöm.
Esetleg valami jó honlapcím a tuják gondozásáról.
Mike_Wazowski Creative Commons License 2010.05.28 0 0 838
És akkor mit lehet csinálni?

Az utóbbi időben locsolásból nem volt hiány, hála az időjárásnak.

A száradás nem szűnik meg, viszont elkezdtek friss rügyet hozni.

Az elszáradt részeket levághatom?

Trágya nem kellene neki? Vagy valamilyen speciális tápanyag?

Köszi előre is.

Előzmény: biohaza (831)
_FAQtyA_ Creative Commons License 2010.05.24 0 0 837
Szia!

Nekem is volt ilyenem tavaly. Sokan sokfélét mondtak rá, több helyen is. Mivel nem tudom mi igaz, mi nem inkább nem részletezem...

Én adtam neki 2-3 hetente örökzöld tápoldatot (Vitaflóra félét) locsolókannával, és öntözőrendszerrel toltam neki a vizet rendszeresen. Azóta nő ahogy kell, csak most valami huncutság támadta meg, ahogy lentebb írtam:(((

Üdv!
Előzmény: bigiboy30 (828)
_FAQtyA_ Creative Commons License 2010.05.24 0 0 836
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni Tőletek.

Van 72 db smaragd tujám. Sajnos szombaton vettem észre, hogy némelyiknek a csúcsán valami betegségnek tűnő dolog jelent meg. Van Valakinek ötlete, hogy mi ez, és mivel tudnám megmenteni őket?

Az első képen az egészséges végek vannak, a másik kettőn a beteg (már ha be tudom szúrni a képeket).

Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!

Üdv!

Egészséges

Beteg1

Beteg2
SammyJR Creative Commons License 2010.05.15 0 0 835
Most egy ideig biztos nem kell csöpögtetni! :-)
Annyi csapadék esett le eddig, beleértve a téli hómennyiséget is, hogy sokáig nem kell csöpizni!
Ha majd elindul a csöpiüzem, akkor sem kell 25-30percnél többet csöpögtetni illetve lehet, ha kibírod fizetni a víz és csatornadíjat /ezt visszavonom, ha esetleg kútból locsolsz vagy van locsoló mellékmérőd!/
Szóval napi 25-30perc 1x vagy nagyobb szárazság esetén 2x, időpontilag az elsőt 23óra körül, a másodikat hajnali 4óra körül! De ha van vezérlésed, akkor ezek programozhatóak!
Előzmény: durvabab (834)
durvabab Creative Commons License 2010.05.15 0 0 834
Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra.
Pár éve nevelgetek smaragd tujákat, de most jött el az idő hogy rájöttem , a megfelelő vízmennyiség kijuttatásához öntöző rendszer kell.
Ezt telepítettem is, már csak az a kérdés hogyan állítsam be?

Egy csöpögtető rendszert milyen gyakori öntözésre kell állítani?
Akkor mennyit menjen? 15 perc? 30 perc?
Egyáltalán már most üzemeltetnem kéne???

A hozzáértők válaszát előre is nagyon KÖSZÖNÖM!!!!
idanka Creative Commons License 2010.05.14 0 0 833
Ha jók a következtetéseim, illetve azt olvastam hogy nagyon nem bírják a meszes talajt. Azaz locsolni kell citromlés vízzel. 1 literhez pár cseppet javasolnak. Gondolom 10 liter vízhez elég egy kis kupakkal.
akérsoká Creative Commons License 2010.05.10 0 0 832

Szia!

Belocsoltam vasgáliccal a hamisciprusomat. Gyönyörű haragos zöld lett. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy a sárgulása ettől elmúlik?

Előzmény: fejenagykoma (772)
biohaza Creative Commons License 2010.05.03 0 0 831
A képeid alapján a leylandik nem kapnak elég vizet a belülről történő száradás általában ez miatt alakul ki. A másik eshetőség mivel még kicsik gondolom tavalyi telepítés fejletlen volt a gyökérzetük és ezért haldokolnak

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!