"Nem igazán vágom a témát, konkrétan hogy tudom kiszűrni, hogy mi a baj? IRQ mit is jelent?" Így reménytelennek látom, hogy elmagyarázzam. A lényeg, hogy a firewire kártyát másik PCI slotokban is ki kellene próbálni.
" Meg ha elvileg tudna a gép gyorsabb átviteli sebességet produkálni, akkor szeretném kihasználni. " A vinyód UDMA4(66)-os, vagyis az UDMA6(133)-at nem tudod vele használni. Sőt, ha ez eredeti Quantum vinyó, akkor nagy valószínűleg gyárilag vissza van korlátozva UDMA2(33)-ra. Az alaplap -helyesen- a vinyóhoz igazodik. Az UDMA4-et a Maxtortól letölthető progival lehet engedélyezni.
(Egyébként attól is lehet az aktív átviteli mód UDMA2(33), hogy nem 80 eres IDEkábelen van a vinyó, hanem régi fajta 40 eresen.)
Nem igazán vágom a témát, konkrétan hogy tudom kiszűrni, hogy mi a baj? IRQ mit is jelent? Meg ha elvileg tudna a gép gyorsabb átviteli sebességet produkálni, akkor szeretném kihasználni. Bios-ban keresgéltem, de nem találtam semmit, meg nem is nagyon mernék belemászni.... Ugyanezzel a konfig-gal usb-n keresztül már másoltam át ugyanerről a kameráról, minden gond nélkül...
Hol tudom megcsekkolni?SiSoft Sandra-val néztem, de nem mond erről semmit. Két vinyóm van, egy régi 20 gigás Quantum Fireball - ezen van a windows, és egy 160as maxtor.
Nem kapcsolódik szervesen a topikhoz, de hátha tud segíteni valaki.... DV-kameráról szeretnék felvételeket áttenni a gépre, firewire kapcsolaton keresztül. Movie makerrel és DVD-factoryval próbálkoztam, nem megy egyikkel sem, a PC látja és vezérli a kamerát, de amikor a letöltésre kerülne sor, valamilyen indokkal mindig mexakad a kapcsolat. Az IDE-csatorna átviteli módja UDMA-2, ezt szeretném átállítani UDMA-6-ra, mert elvileg az alaplap tudja, és egy ismerősöm szerint ez megoldaná a problémát. Hol tudom ezt átállítani? Vagy esetleg valami más a probléma?
Nekem is van 1 ilyen kártyám. A segítségedet kérném, mivel a gépemet újbol telepítettem, és sajnos valahova elhánytam a kártya telepítő cd-jének a borítóját, amin rajta volt a capture progi regisztrációs kodja. AZ East computernek, ahonnan vettem már 2* írtam hogy segítsenek, de eddig válaszra sem méltattak. Kérlek ha módod van segíts, hogy elindíthassam a progit , és lécci küld el nekem a kódot. Előre is köszi emil: api@vnet.hu
Köszönöm az infókat, igencsak hasznosnak találom őket. Most úgy tervezem, hogy a következőképpen járok el:
Felveszem az anyagot DV kamerával, aztán a felvett anyagot átmentem a gépre DV AVI fájlként. (Ha minden igaz, a Cyberlink Power Director tud ilyet.) Aztán megvágom Windows Movie Makerrel, és a vágott anyagot ismét kimentem DV AVI-ként, amit aztán máris írok DVD-re. Remélhetőleg sikerülni fog.
Veszteséges az, csak nem annyira. Jpeg-szerű képként tárolja a képkockákat, az önmagában veszteséges. Igaz, a kockák egymástól függetlenek, ezért könnyű vágni, és ezért olyan nagyon nagy egy fájl.
Én úgy olvastam, hogy 25MB/másodperc a méret. Ez tényleg így van?
Apropó, azt is olvastam (Próbálok művelődni a témában, pedig hülye vagyok hozzá.), hogy a képarány a DV AVInál 720x576. Vagyis ha ezt így kiírjuk DVD-re, akkor két fekete csík lesz látható a jobb illetve a bal oldalon, mivel a tévé képernyője 4:3-as.
DV kamerával felvenni... ---> firewire porton capture DV aviban 13GB/ora (3.6MB/sec) --->vágni pl adobe premiere pro 1.5 pro 2.0 vagy Sony Vegas video vagy ulead videostudio vagy pinnacl studio 10 vagy pinnacle liquid....mindegy ami neked tetszik...---> kodolni mpegbe....pl vágo progik is tudják...vagy vágás után render DV aviba és cinemacraftal mpeg2 DVD szabvány--->aztán kiírni DVDre
Jó ideje próbálkozom a rövid filmek készítésével, azok digitalizásával, és DVD-re való kiírásával, de még mindig nem sikerült valóban jó minőséget elérnem. Amikor nagyon meguntam a dolgot, bementem a helyi tévéadóhoz, és ott megcsináltuk jó minőségűre (Némi anyagi ellenszolgáltatás fejében.), de amióta megint egyedül próbálkozom/próbálkozik a stáb vele, a végeredmény: Katasztrófa.
Pályázatra szántunk egy nyáron készített filmet, de oly szar minősége lett, hogy nem volt merszünk elküldeni. A digitalizálás/szerkesztés valahogy a következőképp folyt:
Felvettük az anyagot egy igencsak modern videókamerával (16:9-es képaránnyal), amit digitalizáltunk a Cyberlink Power Direcktorral (Rátette a 4:3-as képarányt), így létrehozott egy kb. 40 perces 8 Gigabájt nagyságú avi filet. Ezt az avit nem szerette a filmvágó program, ezért virtualdubbal létrehoztunk egy kisebb méretű avi fájlt (ismét 4:3-as képarány), amit a Windows Movie Makerrel összevágtunk, kimentettünk wmv-be. Ezt a wmv fájlt kellett ismét avivá konvertálni WMV to AVI to MPG... programmal. (Ekkor visszakerült rá a 16:9-es képarány.) Majd neróval kiírni az AVI fájlt DVD-re. A film kész: Kockás, pocsék minőségű, 4:3-as képarányú az eredeti 16:9-es helyett, és nem utolsó sorban szaggat. És most hogy végignézem, mennyi konvertáláson ment keresztül szerencsétlen film, nem is csodálkozom.
Szívesen várok ötleteket, hogyan lehetett volna még csinálni a dolgot, de azt előre leszögezem, hogy a Windows Movie Maker-t nem szívesen cserélnénk le, mert próbáltunk más filmvágó programot, de vagy nem értettünk hozzá, vagy nagyon lassú volt, vagy egyből fagyott.
Megjegyzem, technikai szempontból teljesen hülye vagyok, de muszáj leszek beletanulni, ha akarok kezdeni valamit ezzel a filmezéssel. Ha valakit érdekel az egyik kisfilmem az alábbi linken megnézheti. Ezen látszik, hogy milyesfajta szar minőségről beszélek, de egy előnye mindenképp van: A fájl kisméretű.
A Divx-et nem ismerem, de az XviD tud interlace-es kódolást, a Divx nem? Nem értem, hogy milyen hiányzó fekete sávok vannak a videóban (hacsak nem a mozgások élére gondolsz). A felvételt nem lehetne esetleg DV AVI-ba? Szerintem jobb lenne a minősége. Úgy emlékszem, a PCTV Visionban (már ha azt használod) lehet deinterlace-elni, de a minőségéről nincs tapasztalatom.
Azonnal előáll a "mérj mikrométerrel, jelöld krétával, vágd baltával"-eset, amikor a profi digizőcuccal előállított videót divx-be kódolja a user, kiírja Princo DVD-re, majd elkezdi nézni a 8500Ft-os asztali lejátszójával. Ugyanis ez szokott lenni a "home video" végeredménye.
Vagyis házi használatban általában nem a jobb minőséget, hanem a profi cuccok szoftverkörítését lehet kihasználni. Nincs velük annyi szívás, ez tény.
Ma már az olcsó TV-kártyákon is sűrűn előfordulnak 12bites digizőchipek, házi használatra több mint elég. Az már más kérdés, hogy egy TVműsor felvételére készített kütyüvel ne akarjunk szalagos analóg forrásból felvételt készíteni, mert valószínűleg nem fog jól működni.
"homevideo = gagyi"
Ilyen hozzáállással az asztali DVD felvevők gagyik, a TV-k nagy része gagyi, a hifik nagy része szintén gagyi.
A felhasználók túlnyomó többsége nem veszi észre, hogy az 5.1-es asztali DVDfelvevőjének mono tunerje van. Igazából ha minden hangszóróból ugyanaz szólna, azt sem venné észre.
Nos, ilyen igényekhez kell nézni, hogy mi szükséges a "home" használatra, és mi számít gagyinak.
lehet de az csak homevideo = gagyi...meg se közelíti egy digitalizáló minőségét..főleg hogy hangot nem digiz csak hangkártyán át a legtöbb tv tuner..nincs normális szinkron csak lehet nem tnik fel elsőre...sőt másodikra se......videodigitalizálásra digitalizáló céleszkösz való....probálj ki egy canopus vagy matrox terméket és meglátod....elég nagy rálátásom van a témában hiszen 99óta foglalkozom videos utomunkával....ahol korábban Beta Sp anyagokat vágtunk Imix Videocube majd DPS Velocity rendszereken....
Ti mibe, hogyan tömörítenétek egy 1280x960 as felbontású (kivetítőre) kb 30 sec es videót úgy, hogy azt a lehető legtöbb gép akadásmentesen lejátsza? köszi
No-no. Nekem sikerült a legszimplább tunerral 720*576-ban rendesen digizni, ha jó a nyersanyag. Persze kell hozzá erős proci, vagy utólag tömörítesz, de azért lehet, még ha nem is erre valók főleg. Itt más lesz a baj, de sajna nem tudom, mi.
Pinnacle PCTV Rave, saját szoftverével, Vidcon32-vel
Hogyan lehet a felbontást növelni? 384*288-at rögzít, de nagyobb felbontás esetén sehogy nem lehet rávenni a digitalizálásra - legtöbbször a Videoeszközt nem lehet megnyitni hibaüzenettel el sem indul. Sok kodek van telepítve, DivX is többek között, Indeo stb, de egyikkel sem megy.
A másik probléma ezzel kapcsolatban, hogy a felvett hang erőssége hullámzó.