Keresés

Részletes keresés

Mad árka Creative Commons License 2004.08.20 0 0 163
A másik, hogy én igazán nem akarok belepofázni, de a farkasok engem is érdekelnek, így nehéz megállni. A tudásodat nem vonom kétségbe, látszik, hogy olvastál róluk, hallottál róluk sokat, de a képek nem igazán „valósághűek”. Már abban a kontextusban, amibe Te helyezted őket. Célzok itt többek között egy L. David Mech képre (könyvének címe: A sarki farkas - Tíz éven át a falkával, 12. oldal), feltöltve lásd a szövegem mellett. Ugyanaz, amit Te is belinkeltél.

(Másrészt nem vagyok egy hivatásos farkaskutató, hogy bármit ránézésre eldöntsek, de itt szürke farkas és sarki farkas egyaránt említésre kerül mint egy falkabeli. Ez nem kizárt – kiváltképp nem mesterséges körülmények között... – de ismerve a képek eredetét, szó sincs arról, hogy a valóságban ez így lenne. A kulcstartón láthatónak a kölyökkori változata nem a sarki farkas.)

Ui. Farley Mowat Ne féljünk a farkastól c. könyvéről pedig annyit, hogy már régen kiderült, „hamisítvány”. Nagyon jó könyv, én speciel könnyesre röhögtem magam rajta, de a pacák mindezt úgy írta, hogy egy szem farkast sem látott élőben (például miért nem közölt soha egyetlen fotót sem róluk?). Szerintem, ha rákeresel a neten a nevére, biztos kiadja a részletes beszámolót a könyv „etológiai” bukásáról.

nettomazsola Creative Commons License 2004.08.20 0 0 162
lehet veletlen is .... de ez a kep nekem is megvan kepeslapon.
Előzmény: Mad árka (161)
Mad árka Creative Commons License 2004.08.20 0 0 161
Szerintem vizsgáld picit felül a forrásaidat, mert lehet, hogy az a mailben képet küldő ember nem teljesen korrekt.

Ez a kulcstartóm kb. 7-8 éves, ha nem (jóval) több.

naillight Creative Commons License 2004.08.20 0 0 160

greylupus: hát ez személységfüggő, ált. nem zavarják el a falkától. ha egy alfanőstény a párja halála, veresége után távozik, azt önszántából teszi. egy sűrűbben "lakott" területen nem annyira veszélyes a dolog, hiszen a caribou vadászatnál a kisemlősök elfogdosása sokal többet ér, azt pedig egyedül is lehet gyakorolni:)) a fiataloknál is valahogy így működik; 2 éves koruk körül vagy elmennek és új falkát alapítanak,vagy beállnak egy másikba, vagy csak elcsatangolnak pár hónapra, hétre, vagy csak napra, aztán vissza a szülőfalkához-sőt, vannak akik egész életükben nem hagyják el a szülőfalkát. ezis elég személyiségfüggő.

ha egy alfahím elpusztul, azt ált. a béta hímek hatalmi harca követi. nem véres összecsapások, az nagyon ritka a farkasoknál, kis nyüszítés, harapdálás, pofozkodás. van hogy az alfa halálát követő nap már megvan az úl alfahím, van, hogy egy kóborló, erős, fiatal,"idegen" hím veszi át az irányítást, sőt van, hogy hetekig, akár hónapokig alfahím nélkül csatangol a csapat. nem ritka amúgy, hogy egy omega, vagy még alacsonyabb rangú hím egyszercsak előlép alfává.eeeldöntik ők egymás között:)

elég megható történet, amikor egy öreg alfa elpusztult végelgyengülésben karibukergetés közben. a párja is nagyon öreg volt már, állítólag 2éves koruk óta együtt voltak(13évesen pusztultak el). szóval mikor Ifrit, a öreg hím a rohangászás után egy fenyő tövében eldőlt, s örökre elaludt, a párja-asziszem szofinak hívták, nem vagyok benne biztos-lefeküdt mellé és nem volt hajlandó elmozdulni,csak nyüszített és keservesen vonyított a semmibe. a falka otthagyta őket; másnapra a nőstény is ott feküdt holtan a párja mellett. gyakorlailag hipotermia vitte el. azért ez egy ritka eset, a nyűgösebb nőstények elcstangolnak a falkától és beállnak máshova.

nettomazsola: 3társasház van egy nagy telken, hatalmas udvar, a földszinti lakásoknál külön kert(mi fölcintiek vunk). mondjuk ez nem elég ennek a kis vakarcsnak, olyna mint a duracellnyuszi...a tesóm futó, szóval a reggelt  blöki 6km-el kezdi, utána egésznap döglik:DD +járunk agilityzni, az aztán tényleg kimeríti az elemet:) mellesleg rossz a fényképezőnk, nemtom mikor tudok képet csinálni, d eigyexem..

Greylupus Creative Commons License 2004.08.19 0 0 159

az azért durva egy ilyen kutyát 10 emeletesben tartani:(

nettomazsola: ez sem off téma - én a cseh farkasról is hallgatok szívesen - bár tudom, hogy van saját topicja:)

Előzmény: nettomazsola (158)
nettomazsola Creative Commons License 2004.08.19 0 0 158
4 honapos .... vard meg mig 3 eves lesz!!!
kan v szuka? es hol laksz vele, varosban - kertben? mert nekem 10 emeletesben volt a szomszedom ... hat mit ne mondjak nem odavalo!

lattal mar cseh farkaskutyat uszni? lenyugozo! a vizilabim elbujhat mellette ... hihetetlen, repul a vizben!

(bocs az off, de nem is annyira off)
Előzmény: naillight (150)
Greylupus Creative Commons License 2004.08.19 0 0 157

szépek:)

tényleg, ha az alfahím elpusztul valamilyen módon, akkor az alfanőstény összeállhat egy bétával? vagy a többiek elzavarják? vagy ilyenkor ő maga távozik a falkájától?

ez érdekelne, mert ha magányos, akkor a saját létét veszélyezteti, nem? hisz egyedül "rosszabbak" a túlélési feltételei..

(bár lehet, hogy hülyeséget mondtam:) - de érdekelne..

a mostani alfa is szép - még így omegásan is:) bár azrael szépségétől messze van:)

Előzmény: naillight (151)
Greylupus Creative Commons License 2004.08.19 0 0 156

szinte csodálkoztam volna, ha nem cseh ordasa lenne egy farkasimádónak:)

van képed róla, meg lehet tekinteni őkelmét?:)

Előzmény: naillight (150)
naillight Creative Commons License 2004.08.19 0 0 155
3 körül. sőt, májusi születésű, ugyhogy be is toltotte a 3.at.
Előzmény: Mad árka (154)
Mad árka Creative Commons License 2004.08.19 0 0 154
Mennyi idős kb. Hunter?

naillight Creative Commons License 2004.08.19 0 0 153

ez meg akkor keszult, mikor elhagyta a szülőfalkát és útnak indult. 2 hét után talált magának nőstényt, 2 hónap múlva már 5en voltak. nemsemmi a gyerek:)   szóval ezentúl hunter lesz a topik kabalaállata?:)))))))

itt a kép egészen nagyban, ha beszurom a 'zindex nagyon lekicsinyiti.

Hunters journey
naillight Creative Commons License 2004.08.19 0 0 152

kértem képet Hunterről mailben. eredmeny:

ezt kaptam, seth aszonta a többi rendes fenykep, mar elkuldte.
naillight Creative Commons License 2004.08.19 0 0 151

na ő meg Hunter édes anyukája, asszem összesen 16 kölyök anyukája. Azrael halálával őis elhagyta  falkát...:( kb 80 km el arrébb 20fős banda bétája jelenleg, ezt az infot most kaptam mailben. folyamatosan jönnek az infók..:)

most ő azrael falkájának az alfája. ez a kép már elég rég készült, itt még csak valami omega szerű volt, eléggé a létra alján. azóta állítólag mexépült és fölkűzdötte magát.:) állítólag nagyon gyorslábú, és transzvesztitának csúfolják a fiúk(márhogy a megfigyelőcsoport), mert ölég nőies :DD

naillight Creative Commons License 2004.08.19 0 0 150
na hát nekem van egy 4 hónapos cseh ordasom:) azert messze van öis a farkastol  viselkedese sokkal kutyásabb, mint farkasos...de amugy jofej. :)))
Greylupus Creative Commons License 2004.08.19 0 0 149

ezzel egyetértek:) én is nagyon akartam egy ilyen kuttyot:) aztán beszélgettem tenyésztővel és amiket elmondott, az alapján úgy döntöttem, hogy imádni fogom őket, de a tartásukhoz kevés vagyok:)

de azért ugye, mennyire hasonlítanak a farkasra?

befejeztem a topic offolását:)

Előzmény: nettomazsola (148)
nettomazsola Creative Commons License 2004.08.19 0 0 148
vilageletemben allatkertben, allatokkal akartam dolgozni es a krokodilon kivul minden allat "kell", de .... igazabol nem tartanek semmi mast csak haziallatot, es a vadakat meg neznem a vadonban. (persze ilyenkor almodik az ember lanya .... h a vad farkas aki aze hozzam (termeszetesen csak hozzam!) odajon, meg az oroszlan ... hehe)

cseh farkaskutya egy lenyugozo joszag (szomszedomban lakott egy), evekig "egyutt laktunk", de nem engednem tenyeszteni es boldog-boldogtalannak megvenni.
nem a kutya miatt, hanem a sok hulye ember miatt!
ezek a kutyak tenyleg joreszt farkasok, es lehetetlen oket emberek (sok ember) kozt tartani.
Előzmény: Greylupus (147)
Greylupus Creative Commons License 2004.08.19 0 0 147

hát igen, husky:)

én is pont azért imádtam őket, mert én is nagyon közelinek tartottam őket a farkashoz.

Aztán megláttam a cseh farkaskutyát és azóta a huskykat és malamutokat már csak messziről nézem:)

Ha a husky és a malamut hasonlít a farkasra, akkor a cseh farkaskutya "maga a farkas":) Nagyon szépek és még viselkedésben is inkább a farkashoz hasonlítanak, mint a kutyához.

Előzmény: Gabzi (143)
Greylupus Creative Commons License 2004.08.19 0 0 146

engem pl még mindig érdekelnek a fajok, az alfajok, a szinek, hogy lehet őket megkülönböztetni, melyik merre fordul elő gyakrabban, stbstb:)

szóval úgy minden:)

Itthon sajnos szerintem elég kevés infó van róluk (a néhány megjelent regényen és fotóalbumon kívül:)

A www.wolforg.com-t pedig már mazsolázom, de ott mintha megint nem találtam volna erről sok mindent:)

Előzmény: naillight (145)
naillight Creative Commons License 2004.08.19 0 0 145

hát annyit elöljáróban elmondok, hogy még gimis vagyok, nagyon megszokják az embert egy idő után, és va időm mert törött csukloval smemi mast nemtok csinalni lakaosn kivul:)) szal majd meselek, csak most nincs idom, takaritok, iejön fél németország:))

mire gondolsz oktatás alat? ahhoz kéene egy külön topik sztem:DDD

Gabzi Creative Commons License 2004.08.19 0 0 144

Húú, ez príma. A legelső fotó. Olyan. Ő az. Hát nem gyönyörű?

Nincs kedved amolyan oktatás szerűen beszélni róluk? Rengeteg történet lehet a tarsolyodban, képek tömkelege van nálad, mi meg szeretjük hallgatni a történeteket. Tanulni is szívesen tanulunk róla. Vagy ennyi időd nincs?

A diplomádat szeretnéd róluk írni? Hány éve foglalkozol farkasokkal? Amikor külföldi utakon vagy, kísérő is megy, vagy teljesen önmagad szervezed az utat, és a megfigyeléseket? Amikor kint voltál mennyire fogadtak be maguk közé a falka tagok? mindig megmarad az ember számukra külsősnek, vagy szeritned van esély arra, hogy teljesen elfogadjanak?

Előzmény: naillight (122)
Gabzi Creative Commons License 2004.08.19 0 0 143

nem is értem honnan van a neved is. :)))

Szóval husky? Én teljesen abban voltam, hogy farkas. A huskyk sincsenek távol tőlem, de a Malamutokat jobban szeretem. nekem már az is kiábrándulás volt, mikor olvastam, hogy bár kinézetre farkas jellegűek, de közük hozzá eredetükben semmi. Ettől még szeretem őket. Szóval a Frézör bácsinak kutyája van, nem farkasa. :)

Előzmény: Greylupus (120)
naillight Creative Commons License 2004.08.18 0 0 142

akad egy pár, de kb olyan ritka, mint a grafitszürke. sőt állítólag idén született egy albínó kölök.:))

mellesleg én mint nagymagyar érzésű embör Danube-nak, azaz dunának neveztem el az egyik kölyköt. így is van nyilvántartva.. H Danube North Memoria :)

Előzmény: Greylupus (139)
valamilanykabatban Creative Commons License 2004.08.18 0 0 141
ok köszi
Előzmény: naillight (140)
naillight Creative Commons License 2004.08.18 0 0 140

hat nagyonnagyon sok....azis fennvan az oldalon, neddmeg, nememlexem pontosan. ott minden fennvan.

Előzmény: valamilanykabatban (138)
Greylupus Creative Commons License 2004.08.18 0 0 139

nagyon helyes kölyök - és ha megnézed, szerintem a szemük, az, ami nagyon hasonló..

és Flo gesztenyeszíne megszokott köztük? de tényleg szép:)

Előzmény: naillight (133)
valamilanykabatban Creative Commons License 2004.08.18 0 0 138
ez milyen ktsg nagyjából meg tudnád mondani?
Előzmény: naillight (137)
naillight Creative Commons License 2004.08.18 0 0 137

hát, igazából az IWC egész évben folyamatosan szervez túrákat. nem kell megjedni, nem kifejezetten turistacsalogato trefli, nagyon-nagyonnagy élmény. a www.wolf.org címen mindent megtalálsz. az egyetlen baj vele az ára. nomeg a repcsijegy :/

ha már egysze reljutz odáig, akkor sztem az egyhetes túrára érdemes menni. van kinti foglalkozás, asszem minden nap, gykaorlatilag ugyanaz amit mi csináltun. szabad farkaosk kergetése és megfigyelése. ezenkívül lehet ügyetlenkedni a center befogott farkaaival, és van nagyon-nagyon színvonalas elméleti oktatás is.

amúgy ez nem canada, hanem minnesota, azonbelül is Ely.

Előzmény: valamilanykabatban (136)
valamilanykabatban Creative Commons License 2004.08.18 0 0 136
és szerinted én hogy juthatnék oda és résztvehetnék mint önkéntes vagy ilyesmi?
Előzmény: naillight (135)
naillight Creative Commons License 2004.08.18 0 0 135

kinnt tanultam egy évet canadaban, ott laknak keresztanyamek. keresztanyamek egyik baratja, neszerint Seth az IWC és a Wolf Park közös Ontarioi kirendeltségéhez tartozott, falkákat figyeltek meg, rádiósnykaörveztek, számontartották a születéseket/elhullásokat, a karibuvadászat sikerességének arányát, az állatok egészségi állapotát,mindent ami farkassla volt kapcsolatos. szóval akkor én ilyen kis koloncként rohangáltam velük ontario civilizációmentes vidékein. elkisértem őket dógozni:)

aztán remélem idén télen már hivatalosan is tudok menni az iwc-be,csak ugye máni máni máni :/

Előzmény: valamilanykabatban (134)
valamilanykabatban Creative Commons License 2004.08.18 0 0 134
te hogy jutottál ki ebbe a farkasos programba?
Előzmény: naillight (133)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!