Ebben az M13-as motor van. Érdekes, mert 2004-es, még a régi lökös, a műszerfal és meg karos a 4X4 kapcsolója, de a motor már a DOHC. Lehet, ezek többet esznek :-((
Most tankoltam, majdnem 10L. Mondjuk volt benne most sok autópálya 120-130 körül, az mindig rátesz egy 1L-el.
A gumi azt hiszem H/T. Simán fut vele aszfalton de a sárban szinte rögtön elakad. Ha majd cserélek gumit, én is szeretnék valami vékonyabb felületűt a jobb tapadásért, csak úgy látom elég kicsi a választék 195/80-ban. A 205/70-est gyártja szinte mindenki.
Én gyakran cseréltem gyertyát, ráadásul a gyárit képes voltam megvenni (NGK talán, vagy Denso, valahol megvan, ha kell megnézem, de az üllői úton tudják). 60 ezret nem bír ki, illetve kibírja de illik cserélni azért. A légszűrőt meg 15 ezrenként kukáztam (és közben gyakran tisztítottam, a poros utak után főleg!).
1.6-1.8 gumiban jó, már csak a méret/mintázat a kérdés. Egy A/T simábban fut, pláne a gyári 195/80 méretben, mint egy túlméretezett M/T. Az M/T a fogyasztásra is rátesz. A kis benzinmotor pörgös, de a nyomatékot hamar leadja, max 3, 3.5 ezerig érdemes forgatni, onnantól már csak a hangja nagyobb, nem gyorsít nagyot (a sima 1.3 16V, nem a DOHC, azt nem vezettem). Szóval én 3 ezernél már elváltottam mindig (mégis elsőnek jöttem el a lámpától, nagyon nem ezen múlik :)) ).
A hajtásláncnál a difi olajakat, osztómű/sebváltó olajat is cseréltem időnként. Atomot megkérjük, megmutatja a képet, milyen folyadékot lehet leengedni ezekből, ami akár nyomokban olajat is tartalmazhat :)
De hangsúlyozom, az 1.6-os hosszú Vitara ugyanannyit fogyasztott nálam, mint a Jimny. Sokan mondják, hogy sokat fogyaszt, nem tudják 8-9 liter alá vinni, elképzelhető simán, hogy olyan. Alapvetően más mint a személyautók, négy kereke van ennek is de a hajtáslánca sokkal masszívabb, már csak azért is sokkal többet fogyaszt a G13B motor, mint egy személyautó Suzukiban.
Guminyomás 1,8 most, korábban inkább több volt (bár téli gumi). Gyertya még eredeti, de 60ezren innen van még (nem tekergetett) és az "iridium" fajta van benne, megnéztem. Levegőszűrőt is néztem: bírja még 60ezer-ig, nem vészes.
Sokallom én is. Olyan 8 körül számítottam (kevesebbre azért nem). Előző tulajnak 10-et evett, ahhoz korrekt.
"Jobb láb"-on ilyen sok múlik? Korábbi autóimon próbáltam finoman meg hajtva többször is, de mindig közel ugyanannyit ettek: azaz voltak különbségek de fél literen belül.
Jimny sokkal "érzékeny"-ebb lenne mint a normál személyautók általában? (terepjáróm még nem volt korábban)
Nekem az maradt meg emléknek a 120e km után, hogy kilenc körül eszik mindenhol, kivéve autópályán, ott 120 felett erőst nő a fogyasztás. Mondjuk az enyém ( http://keptar.terep.hu/album196 ) még az első motorral volt, nem tudom, az újnak jobb-e a fogyasztása. Matiz kartács véleményét annyival egészíteném ki, hogy ahol a Niva féltengelyt tör, ott a Jimny simán elmegy, ha nem sajnálod. Ránézésre sajnálós autó a sok műa. miatt, de nekem mindig csak a kerékdob éás a lökös közti patentek szálltak el, ha túl meredek volt az árok s leért a lökös. :-) Ami kényes, az a függőcsapszeg-csapágy (50e(!) km körül: http://keptar.terep.hu/album196/2069787_G_001?full=1 ) és az első agy vákuumrendszere, de ez utóbbi változtattak már, azt hiszem. Azért az nem véletlen, hogy kategória-bajnok lett tavaly a triál EB-n... :-) Ami igaz, az igaz: kicsi.
~345 km, amiből 25 km volt terep, a többi országút, és 6,5 alatti fogyasztás. Hozzá kell tenni, hogy nyári gumik, és jórészt egyedül ültem az autóban, ellenben többször ment a klíma
(mondjuk én nívával is 8,0 alatt voltqm mindig, szóval tudok takarékosan bánni a kocsival)
1,6 - 1,8 körül jártam vele, 2 körül már pattogós-csúszós feeling lenne. A könyvében benne van a pontos nyomás de szerintem itt a topicban is érdemes visszakeresni mert volt róla szó.
Ha végre megnőnének a gyerekek vehetnék megint Jimnyt :D
No, feléledt ez a topik? Azt hittem már csak a Jimny.hu -n van élet.
Enyém 9-et eszik: sztem nem küldöm (2-3ezres fordulat országút, 80-100-as tempó). Kicsit sokallom. Gumit akkor eresszem le? 2.0 van benne, de többfelé is hallom az 1.6-ot. Nem fog még többet enni vagy "kóvályog"-ni?
Amit a Niva tud azt tudja a Jimny is. Csak nem merik vágni (nem is kell) :)
Fogyasztás az eléggé változó. Normál (nem küldöd szét) üzemmódban lehet 7L, ha küldik nagyon akkor akár 10 is.
Guminyomást megtalálod lejjebb, 1,6 körül volt a gyári érték ha jól emlékszem, azt ne lépd át. Ha túlfújod hamarabb lejárod a gumidat, kagylós kopások és egyéb gondok jönnek.
Saját szubjektív vélemény kb három év és majd 100 ezer km után: a Niva tágasabb, azzal nem tud versenyezni, de minden másban jobb.
Mondjuk ha Defiről tettek volna Jimnyre akkor morcos lennék én is, más esetben nem panaszkodnék :)
Nyilván többen is tudjátok az MgSzH mindenféle-fajta kocsiját (Nivák, Land-Roverek, pár pick-up, stb.) jórészt Jimnykre cserélte.
Sokan nyöszörögnek rajta, hogy bezzeg a jó kis régi Niva, meg miegymás.
A magam részéről úgy vagyok vele, hogy biztos elboldogul ez is terepen, csak nyilván másképp kell a kocsi képességeit kihasználni, mint egy Niván, ugyanakkor mégis nagyon izgat ez a kérdés, de mérhetetlen módon.
Egy biztos: a zajterhelés csökkenés, a szervo komrány-, a klíma léte és a benzinszag hiánya eleddig pozitívum számomra.
Milyen a fogyasztása és milyen körülmények között (út, gumi, stb)?
Erről kérnék tőletek tapasztalatokat, remélem sokat segítetek benne.
A gyáritól eltérően mekkora keréknyomást célszerű használni és miért?
Továbbá: A Niváról maradt 4 db. KN-90-es hóláncom. Jó ez, vagy már csak a KN 100-as jó hozzá? 205/70R15-ös kerékméret mellett...
Egy kollégám már újraszületett benne, lefagyott úton ~60-nal lezuhant az útról, a kocsi TK lett, ő megúszta egy-két kék folttal, nomeg némi sokkal.
1. Nekem eladásig (~120Mm) nem kellett futót állítani. Többször próbáltam, feltették a kütyüt a kerekekre, aztán leszedték.
Ellenben az első agyban valamit hazavágott a sok pesti kátyú, ha visszakeresed, emlegettem eleget. Nem volt komoly gond, néha zörgött, ilyenkor ráhúztam kicsit a kis karra és abbahagyta.
2. Erre már nem tudok mit mondani, nekem még mindent rendelni kellett, de hogy azóta milyen az alaktrészpiac...
Üdv Suzukisok! Lenne egy pár kezdő kérdésem a Jimny-ről, előre is elnézést kérek.
1. A futómű mennyire strapabíró. Tudom, hogy ez egy igazi terepjáró, de mennyire bírja a Budapesti útviszonyokat városi tempóban? Gömbfejek, szilentek mennyire strapabírók roszminőségű aszfaltutakon használva?
2. Pótalkatrészek, kopó alkatrészek. Ugyebár ez egy elég ritka autó kishazánkban. A Swift alkatrészek viszont kifejezetten olcsók, viszont az meg pont a legelterjettebbek egyike. A Jimny alkatrészei milyen árszinten vannak? És mennyire elérhetőek? A Jimnyhez már rendelni kell az alkatrészeket, vagy azért van mindíg minden raktáron?
Szeretnék venni egy legalább 2005-ös, 1.3-as, használt, lehetőleg sérülésmentes Suzuki Jimny-t. Az irányár kb. 2-2.5milla. Ha vkinek lenne kérem hívjon a 0620-250-51-28-as számon!
Ami mechanikus az mindig megbízhatóbb, mint az elektromos.Igaz ez a terepváltóra is.Ilyenek csak az újabb autókban vannak, így tuti, hogy drágábbak is. Szerintem ezekről még senkinek nincs tapasztalata (működés,meghibásodás,stb.), de egy igazi terepjárósnak biztosan feláll a szőr a hátán az ilyen szerkezetektől. Nézz szét a " Jimny.hu " -n ide már nem nagyon írogatunk.
Akkor ez hasonló mint a pl. 300GD 35"-al! Mellesleg,nekem is ez a következő lépés :) A Jimnynél is van lehetőség más diffi áttételt használni? Ez a megoldás az izlandi óriásoknál is.
Nem értetlenkedek többet a gumival. Tökmindegy mivan bennt... Egy sztori: Voltunk fent a hegyen, egy Uralok által összevágott erdészeti úton és ott találkoztunk egy Audi 100-assal, amely csont nélkül vitt le 4 embert a dagonyán át. Kicsit úgy éreztem mit villogok itt a Jimnyvel amikor akárki feljön?