Keresés

Részletes keresés

Rapid-V8 Creative Commons License 2020.03.21 0 0 74383

Nalam is van befogadott. :)

 

Osztom, ha hinni lehet a tortenelemnek, az egykori emberhordak, es a kutya egyutt eltek. A szolgalati vagy akar a kutyaszállítóbol eloszedett szinte robotkent mukodo versenykutyak tavol allnak ettol. 

Bar azt nem tudom ezek a kutyak mennyit vesznek eszre, fognak fol felole, ugy tunik nekik annyi a vilag. Azt viszont tudom ha mar latta a masik oldalt, utana nem akar visszakerulni. 

 

A szolgalatiak kozt is vannak masok. Balatonon futottam ossze egy kutyas emberrel.  Kiderult tuzszeresz, csaladjaval nyaralt, es a kutyat sem hagyta otthon. :))

Előzmény: gomba2008 (74382)
gomba2008 Creative Commons License 2020.03.20 0 0 74382

Mindig sajnáltam ezeket a szolgálati kutyákat. A rendőrség udvarán bezárva a kenelekbe, gazda nélkül....rossz nézni. 

A kutyának fontos, hogy legyen egy szerető gazdája, aki megvakargatja a füle tövét, megsimizi a pocakját, és lezavarja a teraszról, ha nincs ott helye. 

Csodásak ezek a fehérek, de én már csak a nyálam csorgatom. Ide csak lelencek jöhetnek, és azok is csak akkor, ha a jelenlegi falkám már nem lesz velem. Remélem ez még jó sokára következik be. Az öreg a 14. évében jár, és apró zavaroktól eltekintve egészséges. 

Előzmény: Rapid-V8 (74381)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.03.19 0 0 74381

Hát a fehér nem túl gyakori jelenség. :)

Anno amikor kinéztem, az elsőt a lányom találta a neten, lebeszéltük elautóztunk, csak az árról felejtettünk el egyeztetni. Volt egy kölyök amely rám kattant, de amikor kiderült az ára, na mondom én ennyi pénzt nem adok kutyáért. Még sosem vettem törzskönyves kutyát csak olyat ami a faluban az utcán szaladgált, pár ezer forintért. Hazamentünk, de bennem maradt ahogy nézett, hát másnap fogtam magam és visszamentem érte,  nesze neked ár,  meg még egyszer 600 km. :DD

 

Nekem sem megy az erőltetés, a minden áron,  a kutya számomra annál fontosabb.  A beleverésre nem vagyok büszke, de hozzátartozik a valóhoz. Felnéztem a katonai elöljáróimra, úgy hittem ők mindent tudnak a kutyáról, ők profik, no meg más lehetőségem ott nem volt mint megfelelni. Hazudnék ha azt mondanám kényszerből csináltam, úgy tűnt az a helyes út.  Otthon viszont már nem vittem végig azt a vonalat a tanultak szerint, nem vette be a gyomrom. Szolgálati kutyát már modernebb elvek  alapján képzik, de náluk nem feltétlen előny a szoros gazda-kutya kapcsolat, mert akkor a kutya csak azzal az egy emberrel hajlandó ténykedni. 

 

Egy barátom(vadász)  kezdő kutyásként a vadásztársak rávették, küldje el a kutyát egy jó nevű profi kiképzőhöz.  Csakhogy nála már kialakult a kapocs,  amiben én is ""hibás"" voltam. A lényeg a kiképző pár nap után jelezte menjen érte, mert a kutya alkalmatlan nem érdekli semmi. Most jelenleg tán a legjobb vizsgázott kutya a társaságnál. :D

Előzmény: gomba2008 (74380)
gomba2008 Creative Commons License 2020.03.19 0 0 74380

Ami a kutyának természetes, arra könnyű rávenni... 

Nem is ebben van a nagy meló, bár azért ezzel is meg kell dolgozni. Az öreg kutyám apportra/keresésre született, egy kavicsbányából is kikukázná 3 perc alatt a saját kavicskáját, és az sem volt gond, hogy visszahozza, kezembe adja a labdát. Szinte magától tudta mit akarok tőle. No, próbálnánk ezt a huskyval! Már a tekintete elég beszédes ez ügyben...:) Miután nálam nem kell a kutyának dolgoznia, nem erőltetek semmit senkire. Tanulunk hogy ne unatkozzunk, jól nevelt ebzetek legyünk, és főleg, hogy ne űzgéljünk vadat odakint. Ez pl. fontos, de kevés ilyen van. 

Egyébként minden mondatoddal egyetértek. Kivéve, hogy sosem volt gondolatomban sem, hogy bármit belverjek a kutyákba. Alkalmatlan vagyok rá alapból. Soha nem is próbálkoztam ilyennel, de tudom, hogy régen a kutyaiskolák ezt preferálták. Hülyeség.

Nagyon szépek ezek a fehérek. Még soha nem is láttam ilyet. 

Előzmény: Rapid-V8 (74379)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.03.19 0 0 74379

Meg tan  idetartozik. :)

 

Ami a kutyanak termeszetes arra nagyon konnyu ravenni, megertetni vele, Ilyen pl. a nyom. Ha megvan a jog gazda-kutyakapcsolat nincs fel perc az egesz, hogy elinduljon es vegig menjen egy nyomon. Nem kell semmifele trukk, kaja, jatek semmi.  Aztan, hogy milyen modon, sebesseggel, ha elejtett targyat talal, mit tegyen, mar csak finomitgatas kerdes.

 

Előzmény: gomba2008 (74376)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.03.19 0 0 74378

Igazából nem sok munka.  Pl. "Kormi tanul"  2007-08 szilveszter napján került hozzám.  Gyenge két hónap alatt tartott ott ahol.  Mindig volt kutyám, aztán sorkatonaság alatt a kiképzés során "megtanultam"  a kutyával bánni. Megpróbáltam beleverni a tudást. Aztán rájöttem, nekem az nekem nem tetszik, mert vége vele a barátságnak.  Vissza jutottam a jó viszonyhoz, a saját világomhoz,   nem kell erőltetni a kutyát, hogy emberül beszéljen, hiszen az ember az okosabb(elvileg), egyszerűbb az élet ha az ember ért kutyául. Eljárunk szórakozni, bár bizonyos okok miatt mostanában hanyagoltam, de majd friss erővel. :))

 

1:30 után Molly és én.

 

https://www.youtube.com/watch?v=bX-NmWHmhM8&feature=youtu.be

Előzmény: gomba2008 (74376)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.03.19 0 0 74377

De igen, rúgták meg őket, és engem is párszor.  Több mint 20 évig tenyésztettem szarvasmarhát de komolyabb sérülést nem szedtünk össze. Kivétel a gyerekek kutyái,  valamiért a divatos német juhászt választották.  A csapott hát viszont borzasztó esetlen mozgást eredményez,  a terelés bennük volt, de több súlyos sérüléssel járó rúgás után, megelőzendő a halálosat kivettem őket véglegesen a terelésből.  Különben azért esett a választásom a fehérre,  mert az ő testalkatuk még őrzi a régi vágású német juhász formáját. Nagyon jó futók-vadászok, rugalmasak. Harminc néhány kg-os kutya egyedül képes lefektetni egy 600-700 kg-os tehenet.  Mára mindenkinek fehér van a családból. A fehérek inkább juhászok, őrző-védőre a többségük nem kapható. 

 

A terelés jelenleg kimerül a töméntelen vadlúd hajkurászásából télen, a vetésekből. :)

 

Az első dombóvári, egy német tenyésztőtől, a második hatvani származású.

 

 

 

Előzmény: gomba2008 (74375)
gomba2008 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74376

Óóóó....ezek a pesti kékharisnyák...roppant szokták tudni, mi kell a kutyának. A tieid úgy élnek, ahogy az jár nekik. Boldogok, és látszik mennyi munka van a nevelésükben. Gratula! 

Előzmény: Rapid-V8 (74374)
gomba2008 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74375

Azt a kutyafáját! Hogy stíílusos legyek... Köszönöm, hogy megosztottad. Komolyan. Élmény munka közben nézni végre a kutyát, és nem szobacicaként egy fotelban unatkozva. Sosem rúgták meg őket? Nekem ez lenne az állandó parám. 

Kormi....hmm.....:) Hol szerezted a fehéreket?  

Előzmény: Rapid-V8 (74373)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74374

:))))

 

Vannak akik meg egész furán gondolkodnak a kutyáról.  Egyik fura esetem.   A kutyám gyakorlatilag mindig velem van.

  Megállt az út mellett lévő föld végén egy hölgy, épp szántottam a kutya meg egerészett.  Bemutatkozott, és hogy ő állatvédő, és tisztában vagyok-e vele, hogy az állatkínzást a törvény bünteti?  Elsőre nem esett le mi a problémája. Aztán kiderült, jó meleg nyári nap volt és szerinte én a traktor után futtattam a kutyát a nagy melegben.  Némi vita után távozott, de nem vagyok benne biztos, hogy felfogta a kutya magától futott, hiszen szabadon volt,  akkor száll be amikor akar, ráadásul egy állatvédőnek azért illene látnia, jól érzi magát egy kutya vagy szenved. :))))

 

https://www.youtube.com/watch?v=Bh02wcsC5D8

Előzmény: gomba2008 (74372)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74373

Hát ez az.  :)   Egyébként nincs azzal semmi gond ha valakinél szabad bejárásuk van, vagy a lakásban élnek, és azzal sincs ha házőrző. Mindenki maga tudja miért, milyen célra tart kutyát.  Pont ezért tenyésztett ki az ember sokféle fajtát, hogy megtalálja a számára megfelelőt. Nyilván a Kínai meztelen kutya nem alkalmas telephely őrzésére az udvarra, mert megfagy. 

 

Nálunk bent laktak, de a körülményekből adódóan már az, hogy szalonképesek legyenek nedves időben naponta fürdés stb...   De volt egy nagyobb gond, mivel nagyrészt melegben voltak, nem nőtt rendes téli bundájuk. Ha úgy adódott a gazda húzott kabátot a kutya meg fázott.  Ezt elkerülendő,  most éjjel kint alszik, nappal meg velem van. 

 

Ökölszabályként tán annyi, hogy kezdettől fogva úgy szoktatom a kutyát ahogy később élni fog.  Ugyanis sokkal jobb ha azt nem is tapasztalta amit később megvonnék tőle.  Egy beszoktatott kutyát kirakni az udvarra nem szerencsés, mert nem érti, és úgy érzi, hogy megvonták tőle, míg amelyik eleve úgy indul annak az a természetes.  Persze ez csak az én meglátásom. :))

 

 

A régi csapat ők még bent aludtak. 

https://www.youtube.com/watch?v=ueXxMmovdw8

 

Az első fehér.

 

https://www.youtube.com/watch?v=wo17YZvIsWA

 

Előzmény: gomba2008 (74371)
gomba2008 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74372

EZ ITT egy megalájk! :)

Előzmény: Rapid-V8 (74363)
gomba2008 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74371

Bizony hogy nem. A kutya teljes jogú családtag. Sőőőt!! De nem laknak velünk a lakásban, mert ők akkor is kutyák, mi meg emberek. Két faj. Bejöhetnek természetesen indokkal, de nem a lakás az élőhelyük, nincs szabad bejárásuk, cserébe én pedig nem foglalom be a kutyaólat. Úgy érzem, ettől még nem "kivert kutyák", nincsenek elhanyagolva. Az öreg most is bent alszik pl. Neki már sokminden kedvezmény jár agg korára tekintettel. 

A macskák évekig ki-be járkáltak. Ezt is megszüntettem. Valahogy macskaszőr, és behordott sár nélkül kényelmesebb az életem. 

Előzmény: vau1111 (74361)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74370

Rosszul fogalmaztam lentebb.

 

"Ha az anyagiakat nezem kb. fele kell mint a legjobb tapbol."     A nyers húsfélékből kb.  fele tömeg szükséges mint a legjobb tápból.  Egy 30-40 kg közti juhászkutya(svájci)  aktív életmód mellett heti 6 napon (egy nap kajaszünet) 400-700 g körül fogyaszt nyerset,  míg  tápból (konzerv) 1,2 kg fogyott.

Előzmény: szotyika77 (74369)
szotyika77 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74369

+ Rapid-V8

 

Köszönöm a hasznos tanácsokat, megfogadom őket :) 

Előzmény: vau1111 (74362)
szotyika77 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74368

Igazad van, van akinél bent, van akinél kint van a kutya, úgy gondolom, hogy mind a két tábornak el kell fogadnia a másik csoport álláspontját. 

Pl.: hugomnál pesten a VII kerület közepén a társasház 20m2 teraszán, és 50 m2 lakásában laknak a kutyával, egy Golden Retriverrel, és amikor lehozzák hozzánk a kutyát, és kiszabadul a kertbe, öröm nézni azt a futkározást amit leművel. :) 

Előzmény: vau1111 (74361)
szotyika77 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74367

Azért van kennel, mert mivel most építkeztünk, és még tavasszal folytatódni fognak a munkálatok, nem szeretném ha a mesterek melózása közben kint mászkálna közöttük, vagy ha nyitvahagyják a kaput szaladjon.. Jobbnak láttam csinálni egy kennelt, és abban van, de csak akkor ha nem vagyunk otthon! A kerítésen is van 1-2 rés, amit ha megcsináltam, akkor nem fogok félni attól hogy kiszökjön rajta. 

Igen, arról is lehet szó hogy a frissen felépített, kifestett berendezett házunkat féltjük, de én úgy gondolom, hogy az én kutyámnak kint a helye. Azt az időt kell kibírnia nélkülünk, amíg dolgozni vagyunk és alszunk. Néha mondjuk ha éjszaka nemtudok aludni, kimegyek hozzá a garázsba játszani vele. Egyáltalán nem tartjuk rosszul, és nem is kínozzuk, jó helye van :) 

Előzmény: oncogito (74360)
szotyika77 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74366

Zöldséget és gyümölcsöt kb 2 naponta kap, alma és répa ami nagyon menő nála. :) Csontosat még nem szeretnék neki adni, azzal várok még. Köszönöm a hasznos információkat! :) 

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (74359)
szotyika77 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74365

Köszönöm a linket, elmentettem, használni fogom :) 

Előzmény: lavanda (74358)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74364

Teljes mertekben egyetertek.  Videken(foleg) rengeteg kutya el kozonseges hazorzokent, mint az egyik eredeti feladata.

Előzmény: vau1111 (74361)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74363

Nem vagyok szakerto, csak egy mezei ember.  Szoval az anyakutya mar 5 hetes kora korul eteti a kolykoket hussal. A kutyanak mint ragadozo, valoszinuleg  a legjobb a nyers hus, mint termeszetes eledel. Ha az anyagiakat nezem kb. fele kell mint a legjobb tapbol. A kolykok ha belakmaroznak pl. egy borjubol 2-3 napra szol, nem, hogy napi otszor kaja. :))

 

A nyers serteshustol aujeszky kort kaphat a kutya amely halalos. Viszont az eu-s sertesallomany 4-es mentes, vagyis  aujeszky mentes is. Falun mindig  megettek a disznoolesi maradekot(nalam is) de nem tudok rola, hogy betegseget okozott volna, es a keteskedelemben kaphato disznohus sem. 

Előzmény: szotyika77 (74355)
vau1111 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74362

Az etetés hitkérdés, sokféle módi működik. Nyers, főtt, táp, egyéb.

 

Nyugodtan adhatsz neki nyersen is, alapszabályok betartásával (az előttem szólók már egyébként leírták):

- sertés kizárólag hőkezelve!

- olyat adj neki, amit el bír rágni

- csöves csontokkal óvatosan

- belsőség általában kifejezetten hasznos

 

Én főzök, ráadásul van olyan ismerős, aki szerint borzalmasan, de ez az én bajom. Táp igény szerint mehet, de egyáltalán nem kötelező, sőt.

 

 

Előzmény: szotyika77 (74355)
vau1111 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74361

Van igazságod is, meg nincs is. Igen, a kutya szociális lény, a legjobb neki, ha együtt van a családdal (szándékosan nem használom a falkaállat szót!).

Ugyanakkor relatív kis százalék az, aki a kutyáját teljes jogú családtagként kezeli. Ráadásul mivel az emberek nagy része eleve képtelen bármiféle nevelő munkára (értsd a gyereke, kutyája azért lesz normális, mert genetikai okokból nevelés nélkül is normális irényba fejlődik a viselkedés általában).

Az állattartás nagyrészt továbbra is két külön faj egymás mellett éléséről szól, és ebbe simán belefér, hogy a kutya kertben, kennelben, stb. van, és nem csattog be állandóan a házba. 

Félreértés ne essék, nálam becsattog. A macska is. De teljesen fölösleges megszólni azokat, akiknél más az értékrend. A kutya a kertben nem egyenlő az agyonveréssel, vagy kínzással!

Előzmény: oncogito (74360)
oncogito Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74360

Nem értem, miért kell neki kennel, miért nem élhet veletek lakásban? A kutya falkaállat, legalább legyen mellette egy másik eb, ha ti a lakást jobban féltitek.

Előzmény: szotyika77 (74357)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74359

Helló!

 

Meg kell neki szokni a környezetet/udvart és az új családot.

Amikor elhoztuk 8 hetesen igen elesett volt a miénk is.

Álmában cumizott. Lassan belakta a telket ami nem nagy . Mindennap új dolog és tovább csalinkázott.

A nyers hússal kapcsolatban nekem azt mondta az á.o. hogy kölyök jó ideig csak tápot kapjon juniort úgy 2 éves koráig.

No, és mellette 10kg/ként 1 tabletta naponta zöld kagyló tabletta csonterősítő.

10 hónapos volt amikor az utolsó oltásokat megkapta akkor mondta hogy csirke far-hát lehet neki nyersen. Sertéscsont/hús nyersen nem jó beteg lesz tőle.

Szerintem kacsa/tyúk/pulyka csontok hegyesek/erősek kárt okoznak. Én a bordacsontokat is kiszedem és a far részen is van egy erős/hosszú csont darab azt is.

Mi avval folytattuk az etetést amit megszokott a volt gazdánál és utána keverve adtuk az új táppal.

Néha főzők neki teszek bele zöldséget/hús darabokat és rizzsel sűrítem. A tésztára azt mondta hogy ne adjunk.

Előzmény: szotyika77 (74356)
lavanda Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74358

"3 hónapos kutyának már lehet adni ilyen belsőségeket és csirke/pulyka darabokat? Főzve vagy csak úgy nyersen ahogy megveszem a boltból?"

 

Főzhettek is. Mezőkövesdi állatorvos tett közzé receptet ( Fodor Kinga egy. docens könyvében írtak alapján ), többek között kölyökkutyák etetéséhez is. Azt már csak remélem, hogy a linket meg tudod nyitni.

 

www.mezokovesdiallatorvos.hu/?mod=news&cla=news&fun=shownews&id=62&temp=base

Előzmény: szotyika77 (74355)
szotyika77 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74357

Azért nem olyan kölyök a kutya, 10kg-os labrador, róka nemigen viszi el :D Az utcáról nem látható a kenelje, a ház mögötti részen van, ezért a kinti szemek sem látják. 

Egyáltalán nem arról van szó, hogy nem akarunk rá időt szánni, szerintem félreértettél valamit. Imádjuk, a szemünk fénye, csak miatta kelünk hamarabb és fekszünk le később, mert imádjuk, jó vele lenni, szeretünk vele foglalkozni, és igen tanítani is szoktuk, és mind szellemileg, mind fizikailag lefárasztjuk. És ha ezek a napi rutinok/edzések megvoltak csak utána kap enni. ;) 

Előzmény: oncogito (74352)
szotyika77 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74356

Sajnos nekünk a környéken még kutya sincsen akivel eltudna játszani, plusz amíg a második kombinált oltást nem kapja meg, addig a többi kutyussal sem találkozhat.

Nekünk is szokott bent lenni, a garázsban alszik, ami fűtőtt, ott nagyon imád lenni. A kertbe ha ki van engedve, akkor nem nagyon találja még fel magát. Ha mi ottvagyunk vele akkor szívesen elbóklászik, de ha egyedül van, akkor idő kell amíg egyedül megtesz pár métert a kertben. 

A kenelje akkora mint a garázsunk, 40m2, már ott is kezdi feltalálni magát, most a homokban hempergés tetszik neki :D Amikor tudunk akkor vele vagyunk, és foglalkozunk vele, a reggeli elindulás előtt is 1-1.5 órát, illetve ha hazamegyünk lefekvésig felváltva vagyunk vele. 

 

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (74353)
szotyika77 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 74355

3 hónapos kutyának már lehet adni ilyen belsőségeket és csirke/pulyka darabokat? Főzve vagy csak úgy nyersen ahogy megveszem a boltból?  

Előzmény: Rapid-V8 (74354)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 74354

A saját ürülékevés hiánytünet is lehet,  vagyis nem megfelelő számára az eledel beltartalma.

Bár nem mindenki kedveli, de ha van rá mód, pl.  marha oldalas,  csirke, pulyka, kacsa far-hát nyak,  belsőségek máj, vese, tüdő, szív  nyersen általában megoldja az ürülékevés problémáját. 

Előzmény: szotyika77 (74351)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!