olyan kérdésem lenne, Komar 2-es motor kidobja az 1. fokozatot ciklikusan. Több fórumon olvasgattam, de elég érthetetlen volt amit írtak. Bowden jó, nem lóg, a váltó továbbító kar, ami a képen is látható az is jó. Sasszeg, alátét is oké. Valaki azt írta, itt egy rugónak vagy retesznek kell itt lennie. Néztem robbantott ábrákat, én nem láttam semmi ilyen szerkezetet rajta. Én arra tippelek lekopott a fogaskerék foga, de áll. ez típushiba. Ti szakik, láttatok már ilyet? Ha kézzel erősen fogom a váltómarkolatot nem dobja ki, csak ciklikusan ugrik egyet. 0 és 2. fokozatnál nincs ilyen hibám.
Szép napot! Megtörtént a blokk felújítása. Azt szeretném kérdezni, aki már rakott rá 60-as (55-ös) hengert, ahhoz milyen karburátort érdemes használni? Tudtommal a riga k60b karburátor jó hozzá. Elvileg ennek 16mm beömlője. Valakinek bevált?
Hozzá jutottam egy 60/4-es romet hengerszetthez aminek a szívónyílása 16mm, és nem szeretném egy gyári (értesüléseim szerint 12mm torokátmérőjű) karbival visszafolytani, ezért segítségre lenne szükségem ,hogy egy 16mm-es Amal karburátor mennyire rakható fel, mennyire kellene hozzá farigycsolni, és menniyre rakhatnám össze a gyári romet gázbowdennel?
Egyébként a hengerszett nincs komolyabban módosítva( a szívónyílás helyzete és külső méretei gyáriak), és egy komár 3-asra fog felkerülni.
Ezt a Rometet 10 eve szedtem szet, hogy majd rendbe hozom, de nem jutottam el odaig... Minden alaktresze megvan, csak sokat allt egy kertben, elvileg uzemkepes volt, mikor nagyapa lerakta. Gyari fenyezes...
Futármotorosnál 11900 Ft. A tűgörgős kosarat akkor tudod megvenni ha kézben a dugattyú. 1800 Ft plusz. A legjobb a főtengelynél a személyes átvétel. Vinni kell a kuplung kosarat a támalátétet a menesztőt és próba.
Tény, hogy egy teljes körű felújítás drága. Legjobb nem matekozni.
A másik tény, hogy az ilyen mértékű pontatlanságok amiket tapasztalni, megkeserítik a felújítást. Egy Simson fele annyi energiával idegbaj nélkül restaurálható.
Üdv mindenkinek! Van egy 1978as 3as Szúnyogom. Olyan problémám lenne vele, hogy nem szeret kipörögni, ha rajta van a karbin a szívócső gumi. Ha lent van nincs ilyen probléma. Akármit csinálok vele sehogy sem jó. A szívójárat ami bemegy az ülés alá teljesen tiszta, nincs eldugulva. A motor egyébként egész jó formában van. Alapméretes dugattyú, a főtengely is gyári, kompresszió kiváló, új főtengely szimeringek. Mit nézzek meg? Köszöntem szépen!
Most az a helyzet, hogy várok! :D Veszek újat úgy döntöttem, de amit találtam az is 17.000 Ft, úgyhogy most egy kicsit lassítok mert a kis romet lassan elviszi egy 92-es F astra árát! :D :D
Mit lehet kezdeni a rossz tűgörgővel ? Hogy orvosolható?
Esetleg tudsz oldalt linkelni ahonnan te vettél és nem voltál megelégedve vele? Hogy ne essek abba a hibába én is?
Valóban előfordul mérethibás. Azt vissza kell küldeni. Kicserélik, küldtem már vissza. A centrirt ajánlatos megnézni az új tengelynél is. Ami még sosem volt jó. A tűgörgős kosár keskeny amit adtak hozzá. Az emailem nem tudom miért nem jött elő. De már kiderült mint olvastam :)
Persze meg lehet csinálni a gyári tengelyt is ha egy-két feltétel teljesül.
Rábeszélnélek inkább egy utángyártott újra. Azt beszerelni is könnyebb. A gyári egy kicsit befeszül az összerakásnál és már oda is a centrir. Az utángyártott sokkal ellenállóbb. Egyébként tudsz privátban is írni az emailem publikus.
A főtengely tengelyvonala és a dugattyú középvonala nem esik egybe hanem eltolják a forgásiránynak megfelelően általában 1-2 mm t. Simsonnál ki is vágtak a henger aljából mert nem férne el a hajtókar. Rometnél a hengerben látható pontatlanság gyártási hiba és nem az eltolás kivitelezése. Meg kéne mérni a főtengelycsapágyakon áttolt egyenes tengely segítségével a hengerfurat helyzetét ahhoz, hogy lássuk mennyi valójában. A gépműhelyes a hengertalphoz és a gyári furathoz igazodik, plusz munka a hengerpersely falvastagságát figyelni.
A nagyobb köbcenti erősíti a motort alacsonyabb fordulaton is. Persze a karburátort is hozzá kell alakítani (felfúrni és átfúvókázni) vagy lecserélni. A Riga k60b karbit javasolják a Lengyel oldalak. A szívási ellenállást is csökkenteni kell ami a Riga karbi külön levegőszűrőjével megvalósul. Ezenfelül lehet még a résekkel és a dugattyú hosszával is játszadozni. A Komarnál a 35 fogas hátsó lánckerék megfelelő a Rometnél (Kadet) viszont ugyanez a 35 fogas túl rövid áttétel. A gyárit át lehet fogaztatni 32 re a díszfuratok ennyit tesznek lehetővé. De még ez sem túl hosszú. (33 asat árulnak) Előre 13 fogasat kell tenni mindkét típusnál.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy nem jutottam 5 ről 6 ra főtengely centrírozás ügyében. Illetve bronz persely és tűgörgő cserében.
Nem tudnánk esetleg megoldani azt,hogy elküldeném számodra postán, jól védetten becsomagolva és megcsinálnád nekem? Idő nem számít csak jó legyen. Természetesen előre utalva ki is fizetem. Nagyon jó lenne, tekintettel a precizításodra. Megköszönném.
Régebben jártam egy hengerfúróhoz ő beszélt nekem a dezaxiálásról, hogy a konstruktőrök úgy tervezik a motorokat, hogy a dugattyú felső holtpontjánál a hajtókar nem egyenesen áll, hanem már a forgási irány felé néhány fokos szögbe billen az alja. Ezt úgy érik el, hogy felső holtpontban a hajtókar tetejét eltolják a forgási iránnyal ellentétesen. Vagy a dugattyúba a csapszeg furatot (MZ), vagy az egész hengert (SIMSON), de Rometnél csak a hengerfuratot a hüvely külső átmérőjéhez képest egyszerűen eltolják forgási iránnyal ellentétesen, tehát a kipufogó nyílás felé. Ezért nem szeretett Romet hengert fúrni, mert nem csak egyszerűen felcsavarozta a megfelelő szerszámra és kiállította mint a többit, hanem el kellett tolnia a központos befogást az eredeti furatnak megfelelően.
De mindegy is, mert így fúrva 40 mm-re a kipufogó oldalon alig marad a hüvelyből. Középre fúratom tehát. Ahogy ki veszem a szavaidból Te is így csináltattad.
Egyébként mit vettél észre a teljesítményen ? Régebben csináltam meg így egy Komárt, de továbbra sem szaggatta az aszfaltot :)
Továbbgondolva én eldobnám az annyira félresikerült hengert. Tegyük fel, hogy az öntvény pontatlan nem a persely. Nincs egy alap jó méret amihez szegény gépműhelyes igazodni tudna. A dezaxiálás mértéke így X ? re változhat ha valaha jó is volt.
Biztos vagyok abban, hogy ez a félrefúrás trehány gyártástechnológia, feltételezem, hogy a ferdére fúrást is sikerült elkövetniük néhány esetben. Nagyra fúrás előtt nézegettem ezeket a hengereket és találtam jól sikerülteket is. Olyat ami 1-2 tizeden belül volt. Az ovális hengerek jobbak. Az utángyártott hengerek is elég jók, ilyen van kéznél és pontos. Hőtágulás szempontjából káros dolog az excenter hüvely. Rá kell beszélni a gépműhelyest a korrekcióra. Nehéz jó gépműhelyt találni ahol képesek betartani a valós illesztést és a szabályos (olajtartó) hónolást produkálni.
Nem pontatlanságra gondolok hanem arra, hogy a gyárban szándékosan fúrták félre, tehát a hengerpersely külső átmérőjéhez képest a kipufogórés irányába szándékosan tolták el a henger furatot ezzel hozva létre a motorban a dezaxiálást. Ez így van a pedálos hengereknél is.
Megmértem nem csak szemmel látszik. 6-7 tízed mm-el van eltolva. Ez egy második túl méreten lévő henger. Ezek szerint a gyári furathoz állították ki mikor fúrták.
Arra gondolok, hogy ha a dezaxiálás ezen formáját meghagyva fúratom 40 mm-re, akkor a kipufogó oldalon alig több mint 1 mm marad a perselyből (ami már nagyon kevés) a szívó oldal felől meg 2 mm.
Jobb lenne a persely külső átmérőjéhez viszonyítva középre fúrni és akkor minden oldalról egyforma vastag maradna, de akkor oda a dezaxiálás. Nem tudom mennyire számít ez.
Láttam már egész központosra sikerült hengert meg olyan csálét is amit nem mertem volna 40 mm re fúratni.Innentől kezdve pontos eltolásról nem beszélhetünk. Az acélhüvelyen kívülről van egy váll. Ezért nem lehet simán kivenni a hüvelyt. Kiesztergálni csak. Hengerfúró ha nagyon akarja tudja korrigálni a pontatlanságot ha úgyis sokat vesz ki átmérőben.