Keresés

Részletes keresés

Vajk Creative Commons License 2003.03.14 0 0 456
Ez gázos ránk nézve. Viszont a háborús "érvek" elég szemléletesen utatják, mit gondolnak a saját vezetőik a jenkik értelmi képességeiről.

És ennél több nem is nagyon kell

Előzmény: ensor (455)
ensor Creative Commons License 2002.09.10 0 0 455
Hatha olvassa meg valaki ezt a topicot...
Volt egy felmeres M.o. es USA oktatasa kozott. (kozepiskola)
Az erettsegi utan felmertek a diakok tudasat,a magyarok 3szor annyit tudtak. Aztan 10 evvel kesobb is felmertek a tudasukat, es itt pontos adatot nem tudok mondani, de a magyarok tudas kevesebb volt, mint az amerikaiake. Mert nekunk csak tomik az agyunkat, es aztan mindent elfelejtunk.
Ensor
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.11 0 0 454
Nemtom, de az majdnem biztos, hogy angolszasz - vagy angol, vagy amerikai sirok vannak ott, talan haditudositottak, talan kemkedtek, talan csak leestek a repulojukkel. Talan lesz itt valaki, aki jobban tudja nalam.
Előzmény: MrPete (453)
MrPete Creative Commons License 2002.05.10 0 0 453
Visegrádon már voltak (nem velem), meg most már lassan hazamennek asszem kb 2 héten belül. Hogy kerültek amcsik Mo-ra a II. világháborúban?
Előzmény: Törölt nick (451)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.10 0 0 452
Nem t'om, de én így vagyok a magyarokkal is.
De csak az utóbbi idöben.
Előzmény: MrPete (450)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.10 0 0 451
Ja! Egyetertek.
Eszembe juttattad, amikor annyi idos voltam, mint az amerikai lanyok, en is addig nyuztam egy ismerost, amig be nem es vegig nem vitt a moszkvai hires temeton.
Mas. En itt bealltam a sorba a gyerekkel pokembert nezni, sikerult igencsak elszorakoztatni a korosztalyt, viszont a vilag, ami a filmben megmutatkozik, egyszeruen borzalmas... :)Pokok csipkedik az embereket a muzeumokban.
Es tudod, hogy vannak amerikai II. vilaghaborus sirok is Magyarorszagon? Asszem Visegradon, vidd el oket.
Előzmény: MrPete (450)
MrPete Creative Commons License 2002.05.10 0 0 450
Asszem eddigi amerikás tapasztalataimat összegezve kinyilatkoztathatom, hogy az értelmes amerikaiaiaiaiak (csak elég lesz :) alapvetően értelmesek, viszont a buták alapvetően buták. ...Jó ha az ember letisztázza a dolgokat. :)

PS:ja, és mind a két fajtából vannak

Előzmény: MrPete (449)
MrPete Creative Commons License 2002.05.09 0 0 449
Életet lehelek a topikbab

Az egyik nap felhívott az egyik amcsi lány, hogy menjek már el vele a mi híres temetőnkbe, ami a Keleti mellett van, és mondjam már el neki hogy kik fexenek ott és miket csináltak. Hö :)

shit4sale Creative Commons License 2002.03.27 0 0 448
aloha!
unite people of the states!
touch the screen!
tracy Creative Commons License 2002.03.21 0 0 447
Félreértés van. Szerintem az amerikai filmek célja elsősorban a pénzcsinálás. Ehhez az kell, hogy jól elszórakoztassák a nézőket, ami vagy sikerül, vagy nem. Ehhez képest egy akaratlan mellékhatás, hogy közben hordoznak és bemutatnak egyfajta képet Amerikáról.

E filmek a valósággal alapvetően kétféle viszonyban állhatnak: vagy teljesen elrugaszkodnak tőle (pl. sok sci-fi), vagy valamilyen módon ábrázolják.

Hagyjuk a valóságtól elrugaszkodott filmeket (majd jön egyszer egy okos esztéta erre, aki elmondja, hogy azok is a valóságot ábrázolják, csak másképp:)), maradjunk azoknál, amelyek valamilyen formában az Egyesült Államokban játszódnak mostanában.

Ez utóbbi filmek vagy hűen mutatják be, hogy milyen Amerika, vagy pedig eltérnek a valóságtól, akár felfelé, akár lefelé. Mindenesetre az a világ, ami e filmekben megmutatkozik, egyszerűen borzalmas, ezt leszögezhetjük, ezzel talán mindenki egyetért.

Azt, hogy e filmek hű ábrázolások lennének, nem hiszem, és te magad is azt mondod, hogy nem azok. Ez mindenesetre azt jelentené, hogy az a szörnyűség, amit a filmekben látunk, az lenne a valóság.

Ha pozitív irányban torzítanak, az azt jelenti, hogy a valóság a filmekben láthatónál is sokkal szörnyűbb, ami egészen borzalmas lenne. Reméljük nincs így.

Marad tehát az az eshetőség, hogy a valóság sokkal jobb, mint a filmekben, ami meglepő, hiszen eddig azt hihettük, hogy az amerikai filmek idealizálják az országot, nem pedig rosszabb színben tüntetik fel… A rossz tehát még a látottaknál jobban is megbukik mindig, a faji béke még nagyobb, mint a látottak, ez emberek még rendesebbek, mint ahogy azt képzelnénk. Mivel nem élek ott, ezért most megkérdezem, hogy ez-e a helyzet.

Előzmény: Törölt nick (444)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.20 0 0 446
Ok, ha neked nem jó. Ilyennek is kell lenni. Period.
Előzmény: Boarhunter (445)
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.20 0 0 445
Bocsi, de a National Geographic nem a legjobb példa. Ők bemutatják, hogyan lehet igazán szép felvételeket nagyon gagyi dumával tönkretenni. És nem tudom nálatok hogy van, de itt marha sűrűn van benne reklám, amit már csak azért sem értek, mert csak magukat reklámozzák (a műsoraikat).
Így aztán, mire adásba kerül egy műsor, már úgy utálom, hogy meg sem nézem. Ja, és utálom a Croc Doc-ot!
Előzmény: Törölt nick (444)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.20 0 0 444
Ha a lenini tanításból (A film tanít, nevel, szörakoztat.) kihagyod az elsö meg a második lépést, akkor pontos képet fogsz kapni az amerikai szórakoztató ipar tényleges céljáról.
Megismerésért ne a Dallast nézzed, hanem a National Geographic valamelyik szerzeményét.

Egyébként a tömegek támogatása nélkül az amerikai áruk, imagek elmehetnének legelni. De h5t a tömegnek ez kel, a tómeg ezt akarja. Az intelligencia dolga lenne, hogy kivegye a használhatót és esetleg - uram bocsá' - magasabb szintre emeleje. Mert nekem ne mesélje senki, hogy nem klassz dolog a tiszta budi, vagy hogy Bécsben ugyan azt kapod az ugyan olyan nevü étteremben mint Moszkvában, vagy Alaszkában. Föleg addig amíg az ilyen étterem egyike a választási lehetöségeknek. Aki meg krumplistésztát akar enni, annak ott a Bicskei Etelka Konyhája és ezzel a dolog el is van intézve.
Ugyan akkor amikor egy olyan Nemzetiben egy olyan elöadással jönnek elö.
De nem mondtam semmit.

Előzmény: tracy (442)
tracy Creative Commons License 2002.03.20 0 0 442
Annyit akartam mondani, hogy én is tisztában vagyok vele, hogy ez egy sztereotípia... Egyébként azt hiszem, hogy engem konkrétan leginkább az az imidzs idegesít, amit az amerikai filmek sugároznak az Egyesült Államokról, és nem a tényleges amerikaiak tényleges húzásai (már amennyit látok belőle).
Előzmény: Törölt nick (441)
tracy Creative Commons License 2002.03.20 0 0 440
Azért az a szmájli nem véletlenül volt ott...
Előzmény: Törölt nick (439)
tracy Creative Commons License 2002.03.20 0 0 438
De ha elég hatásosan elsajátította, akkor már nincsenek rózsái:)) Bár cserébe ott a gyep, az viszont kötelező:)
Előzmény: Törölt nick (437)
tracy Creative Commons License 2002.03.20 0 0 436
Természetesen én is így értettem, de nem lévén intelligens amerikai nem tudom ilyen célratörően megfogalmazni, csak ilyen körmönfont european célozgatásokban:))
Előzmény: Törölt nick (435)
tracy Creative Commons License 2002.03.20 0 0 434
Igen, és itt úgy tűnik ez a téma is kimerült:))
Előzmény: Törölt nick (432)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.20 0 0 431
Tisztázzad má' vele, hogy mi az a szabad piac, lécci, mert igy körbe körbe mentek mint a majom micsodáján a stanecli.
Előzmény: Törölt nick (429)
tracy Creative Commons License 2002.03.20 0 0 430
Nos, a tudatosságon már nem fogunk összeveszni. Akarnak vagy nem akarnak, sikerül nekik:))
Előzmény: Törölt nick (429)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.20 0 0 428
Én Amerikáról beszéltemtemtemtemtemtem....
Period.
Előzmény: dongenaro (422)
tracy Creative Commons License 2002.03.20 0 0 427
Tévedés. Az amerikaiak akarnak kultúrát exportálni (a hagyományos értelemben vett kultúrát), mivel az árucikk és jól fizet. Ennek mellékhatása a helyi kultúrák (mint gondolkodásmódok) átalakítása. A kettő dolog összekapcsolódik, és azt az érzést eredményezi, hogy az amerikai cégek (!) azt szeretnék, hogy mindenki úgy gondolkodjon, mint az amerikai fogyasztók (ez nem biztos, hogy tudatos, bár az sem lepne feltétlenül meg, mivel ez biztosítaná hosszú távon a piacokat). Ettől elkülönül az amerikai emberek elképzelése, akiknek egy része úgy gondolja, hogy az ő társadalmi berendezkedésük a lehető legjobb, tehát ezt mindenhol el kellene terjeszteni (igazából nem tudom, hogy mennyire elterjedt ez a nézet, a filmek/média alapján nagyon, de persze ettől még másként is lehet).

A hasonló berendezkedésű országok 1945 óta rengeteget változtak, és ha nem veszik át teljesen az amerikai értékrendet/kultúrát, az egyrész azért van, mert még nem volt erre elég idő, másrészt esetleg tudatosan ellenállnak ennek.

Nem gondolom, hogy Magyarországon ez lenne az egyetlen probléma, sőt még azt sem, hogy ez lenne a legfontosabb...

Előzmény: Törölt nick (426)
tracy Creative Commons License 2002.03.20 0 0 425
A gazdaság szvsz azért nem releváns itt, mert azok között az országok között, ahova az amerikai kultúrát exportálni próbálják, számos olyan van, amelyiknek a gazdasági berendezkedése szintén kapitalista.

Könnyen lehet, hogy e változásnak van pozitív oldala is. Te miben látod ezt konkrétan?

A filmeknél megint nem az a baj, hogy nyereségesek, hanem az, hogy megpróbálnak valamilyen képet adni a világról, ami hamis (mármint a kép:)).

Előzmény: Törölt nick (424)
dongenaro Creative Commons License 2002.03.19 0 0 423
Kedves Rabbika!!!

"Én nem rólad beszélek. Ha nem tudsz a személyes élményeidtöl elkapaszkodni, ne is folytassuk. Nincs mindenkinek 79 éves hugicája"

NEKEM semmilyen hugicám sincs, de tudom mi a helyzet Budapest egyes szegények-lakta kerületeiben; Talán olyan, mint Harlem, habár én nem tudom mi folyik Harlemben...

Ilyen értelemben az égvilágon semmilyen személyeskedés el nem hangzott a részemről...

dongenaro

Előzmény: Rabbika (421)
dongenaro Creative Commons License 2002.03.19 0 0 422
Kedves Rabbika!!!

Én téged SEHOVA sem vittelek be, csak próbálom a mai magyar valóságot vázolni, mert úgy látszik, ezzel még te sem vagy egészen tisztában, annak ellenére, hogy te vagy a vitában az ellenálló fél...
Kb. azt tettem, mint amikor Cyrano de Bergerac a saját orrát szapulta, mert a párbaj okához kevésnek találta azt, hogy valaki azt mondta róla: "önnek az orra NAGY!"
Azt kellene Cyranonak mondani, hogy olyan az orra mint egy "jólfejlett TÖK", vagy valami hasonlót, de ehhez tudni kéne, hogyan lehet Cyrano-t felbosszantani...
Ragika, azt hiszem, ha régen nem voltál itthon, újra körül kellene nézned, hogy
-egyrészt jobban értékeld azt, ami választott hazádban van,
-olyan velőbemarkoló érveid legyenek, amikkel nehezebb vitázni, mint a mostaniakkal...
-Érted-e????

(elkezdtél egy témát az idősek otthonairól, de nem tudod, milyen állapotok uralkodnak itthon ebben a viszonylatban, s csak a levegőben vagdalkozol, nem tudsz igazán visszavágni mert nem tudod, mi a helyzet ezügyben nálunk)

dongenaro

Előzmény: Rabbika (421)
Rabbika Creative Commons License 2002.03.19 0 0 421
Bevittél az erdöbe.

Én nem rólad beszélek. Ha nem tudsz a személyes élményeidtöl elkapaszkodni, ne is folytassuk. Nincs mindenkinek 79 éves hugicája.

Olyan rossz szájízem lett a topiktól, hogy leveszem a listámról.
Gondoltam érdekli az otthoniakat, hogy itt mi a helyzet. Mekkora a kultúrális differencia. De nem...az otthoniakat csökönyösen csak az érdekli, hogy nekik legyen igazuk. A téma itt senkit nem érdekel. Megy a "bróken" lemez

Nem értjük egymást és kész.

Előzmény: dongenaro (417)
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.19 0 0 420
???
Előzmény: Törölt nick (418)
tracy Creative Commons License 2002.03.19 0 0 419
Nos, a népek gondolkodásmódja változik, és ezt a változást mindenféle külső tényező is befolyásolhatja. Mivel most a változás gyors, ezért terhesebb. A gazdaságot szerintem hagyjuk, nekem nincs bajom a kapitalizmussal:)

Formailag. De azért a társadalom és a környezete a nyomását sem szabad elfelejteni...

Természetesen a McDonalds csak egy példa. Még jobb példák az amerikai filmek...

Előzmény: Törölt nick (416)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.19 0 0 418
"Tévedtem, Ragika. Te mégis csak bunkóbb vagy nálam."

Lomonoszov?

Előzmény: Boarhunter (415)
dongenaro Creative Commons License 2002.03.19 0 0 417
Kedves Rabbika!!

Hadd írjam le, amit a budapesti tapasztalataim alapján láttam:
"Ki rakja tisztába a Mámit?" Őt még nem kell tisztába rakni, mert ő még csak 79 éves, viszont ő tesz tisztába a 98 éves nővérét, már évek óta, aki viszont már magatehetetlen... S teszi ezt a "Mámi" nagy-nagy lelkesedéssel, a ROSSZABB időket emlegetve, amikor MÉG SOKKAL rosszabb volt...

"Ki eteti meg?"
"Ki mosdatja meg?"
"Ki viszi sétálni?"
"Ki kapcsolja be neki a TV-t?"
"Ki hozza oda az újsgot?"
"Ki adja be a gyógyszert?"
"Ki tornáztatja?"
"Ki fésüli meg?"

Ezekre a kérdésekre a válasz mind-mind az, hogy a "fiatalabb" 79 éves húga, aki őt minden rossztól megvédi...

-míg csak meg nem kell a nővérét és a lakást is védeni egy maffiával szemben,

-míg le nem ütik az utcasarkon a "hugicát", csak azért, hogy mind a 200 forintját elrabolják tőle...

-míg csak be nem költözik egy "kisebbségi" család a lakásukba, míg ő vásárolni van, s ez a család attól fogva sem perrel, bíróság útján, sem szép szóval, sem fenyegetéssel onnan el nem távolítható, hacsak a HATÓSÁG nem akar "precedens-pert" kreálni...

-míg a fiatalabb testvér egyszercsak el nem dobja a "kanalat", mert azért "ő sem 20 éves már"

-míg a saját, "hirtelen" őrá szorult rokonai el nem rabolják minden egyéb teendőtől, mert a "kicsi Pityuka beteg", és minden "felmenője" lusta ahhoz, hogy "Pityukát" egyedül otthon ápolja 3 napig...

-míg a minimális nyugdíj miatt éhen nem hal, vagy meg nem fagy télen... stb, stb

dongenaro

Előzmény: Rabbika (404)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!