A savanyú szederfával (török, bécsi, spanyol, bor, úri stb.) egy-két éve foglalkozok. Nagyon sok irodalmat átböngésztem, melyekből kiviláglik e csodálatos gyümölcsfát a mai kor embere teljesen elfeledte. A rómaiak a birodalmunk kiterjesztésvel a szeretett Morus nigrat magukkal vitték, így aztán az általuk alapított településeik ásatásinál lépten-nyomon ráakadnak a termés magvaira. Európában a kései középkorig ezt a fajt ismerték jóformán, az alba, a selyemeper igazán a XV. századtól kezdett népszerűvé válni. Érdekes módon a selyemhernyó táplálását kezdetben a nigra levelével biztosították, ám a szőrös, durva leveleket csak immel-ámmal ették, a selyem minősége az így táplált hernyók bábjaiból silány volt. Az igazi kavarodás a csak édes ízű Morus alba var. nigra (nigrobacca) miatt van. Az alba magoncai mindenhol, a homoktalajtól a folyók árteréig felbukkannak. Ezzel ellentétben, az irodalmi adatok alapján, spontán savanyú eperfa magoncokról nem tudnak, a növényfajt, úgy vélik, olyan régóta és ajnározva kultiválják, hogy emberi segítség nélkül már képtelen megállni a saját lábán. Ez utóbbihoz még az is közrejátszik, hogy a faj egyedszáma nagyon lecsökkent (pl. Törökországban az összes Morusnak csak 2%-a nigra, de nem jobb a helyzet Iránban, a feltételezett őshazában sem). Így a tiszteletre méltó idős példányokat in vitro szaporítják: pl. dr. Kahraman Gürcan Kayseriben http://www.lifosbio.com/ A savanyú szederfa termésében a gyümölcssavak, a cukorféleségek, a flavonoidok/fenoloidok és vitaminok aránya olyan ízvilágot eredményez, melyet az egészséges és beteg gyermek egyaránt kedvel. Ezért korábban a belőle készült Syrupus mororumot (a Magyar Gyógyszerkönyv első kiadásában hivatalos készítmény, aztán később kivették), kellemetlen ízű gyógyszervegyületek "fedőanyagaként" használták. Jeszenszky Árpád a Budapesti Hírlapban (1934. júl. 8., 26.old.) a következőket írja: ..."Gyümölcséért termesztik, mely jam készítésére alkalmas. Különösen az angolok kedvelik és régebben oltványát Magyarországról is vásárolták, ma már azonban faiskoláink is keveset szaporítanak belőle." Mára a helyzet megfordult, itthon nem, Angliából vásárolhatunk Wellington, Black Beauty, Chelsea, Jerusalem, Kaester vagy Noir of Spain nevű oltványokat. Oltványt közelebb is találhatunk pl. a Morusa cierna Trnavska fajtát, Bakabányán (Pukanec), Stanislav Stroskanál: https://morus.webnode.sk/cennik/ Itt fagyasztott savanyú epret is árulnak, aki szeretné az aszalt változatot megkóstolni annak lehetősége van innen vásárolni: http://persiashop.hu/Dried-Mullberry-morus-nigra Az első, "magos" képet azért készítettem, mert a magvak után vadászgatva sokszor nigra helyett albat küldtek (valószínűleg fekete termésűből), így mielőtt rendelnék, elküldöm a képet és a jobboldali magokra mutatok. A második képen egy török alasehiri, a harmadikon egy Vác környéki magonc van, míg az oltványok a tabáni fa oltócsapjaiból indulnak. Jó lenne ismét felkarolni e gyümölcsfaj termesztését, erre azonban a mai modern háztartás miatt nem sok remény van, ugyanis az albaval ellentétben a nigra termése nem dömpingszerűen, hanem, folyamatosan június közepétől augusztus végéig érnek. Szedés után meg gyorsan feldolgozandó...
Morus nigrat lehet oltani Morus alba fehér, rózsaszín és fekete (Morus alba var. nigra) változataira. Ezek az oltványok közeli talajvízszint esetén használatosak, a savanyú szederfa a pangó talajvizet nem viseli el. A nigra termése aromában, savakban, ízben és lészínben teljesen eltér az alba változatoktól, melyek csak édesek. Az elsőnél az érési idő folyamatos, június közepétőlaugusztus végéig tart, tehát két hónapig szemezgethetünk ezen gyümölcsből. A mellékelt képeken látható, hogy a nigra magmérete kb. az alba 3 X-a, továbbá a magocok levélzetében (2. és 3. kép) is jelentős eltérések mutatkoznak. Negyedik képen erőteljesen növekvő potenciális alba alanyú oltványok május hónap derekán
Nálam is ezt a célt szolgálja a füge bokrok között-alatt, és szép is. Bátran telepítsed. Vannak kisebb helyek ahová nem tudom betolni a fűnyírót, és ott sem nő boka magasságnál nagyobbra.
Hátul, kerítésen kívül egy gazos államkincstári terület van, oda is kiültettem a kerekrepkényt egy sávban amit én takarítok. Gyorsan benőtte a területet. Évente csak néhány szál odatévedt gyomot kell kihúznom, míg a szomszéd az enyémmel egy vonalban évente 3x fűkaszázza a nyakig érő gazt.
Talán lassabban, de azért terjed. Az évelők tövében viszont eleve árnyék van, úgyhogy ha benő a növények közé, akkor terjed is. A veteményesben nincs vele probléma, ott kapálunk vagy takarunk, meg eleve minden évben cserélődik a növényzet. Magról kelve kezelhető, eleinte lassabban nő, de ha egy szomszédos területről beszabadul, és nem vesszük időben észre, nehéz tőle megszabadulni.
Hozzám a szomszédból terjedt át, azon a helyen örülök is neki. A kert hátsó felében, ahol amúgy is nehéz fűnyírózni. A kerekrepkényt ha nem nyírom, úgy is jó. Persze igyekszem mindenhol rendszeresen nyírni, mert özön a kullancs, már másodszor vagyok lyme kóros, és majd csak februárban tudom meg kigyógyultam-e. Sajnos csak hátul volt hely a szamócának, tavasszal áldozok egy kis kerítésre. :)
Ugye, ugye, mégse olyan könnyen kezelhető az a kerek repkény... Sűrűn növő évelő növények között egy kiirthatatlan átok. Nő, mint a bolond, minden levélnél legyökerezik, bokrosodik.
Köszi. Ha lesz gyökeres dugványom, konténerezek én is. Még annyit légyszi, hogy milyen tápoldatot használsz.
Bekonténereztem a fekete és a fehér termésű eper dugványokat. Ma birsalmát dugványozok. Hogy hova fogok fát ültetni ha meggyökeresednek, az még rejtély.
Az én szamócám is rokona a futótüznek. Kikapálni egyszerű ha rossz helyre terjed, viszont a kerekrepkényt lehetetlen kiszedni belőle. Mivel mindkettő a talaj felszínen terjed, így jó megoldásnak tűnik hakörbe kerítem. Gyümölcsturmixba nagyon szeretem, és a tortát is fel lehet vele dobni.
Köszönöm Sándor. Láttam az eprerfa csemete nevelésedet, csak az időpontokra nem emlékeztem mit mikor. És hogy milyen ügyesen kiépítetted szobában a memgvilágítást. Nagyon másak a körülményeink szerintem sok szempontból is, ráadásul a szemzés is csak kis %-ban szokott sikerülni.
Tegnap a finom feketéből dugványoztam cserépbe, ma az Eldorádót csinálom. Itt nem megoldható hogy +fényt bziztosítsak, és a 19-20 fok is csak nappal igaz mert éjszaka nem nagyon fűtök.
Így az lesz hogy amíg nem fagy erősebben a kinti tárolóban tartom a dugványokat, nagyobb hidegben majd behozom a kamrába ahol kb 7-8 fok lesz. Az ősszel felszedett tavaszi gyökérnélküli dugványokat cseréppel együtt kint ástam el.
Szia Judit, próbáld ki, én még nem próbáltam. Van ui. a tuti módszerem, amiről már írtam párszor:
ősszel (jobb minél korábban), cserépbe (én benne szoktam nevelni) az alanyt (min. 10mm átmérőjű törzzsel), febr. végén március elején szobába, növénylámpa alá. Mikor már 2-3cm zöld levelei vannak, levágni a törzset úgy, hogy csak egy kb. 15cm-es rész marad. Erre T-szemzéssel rá a nemes szemet, min. 2-3db-ot. A nemes keringése még nem indult be, azaz nem fakadnak a rügyei. Ha nagyon értékes a nemes, 2-3 alannyal. Eddig mindig 100%-ban működött.
A lényeg: ne túl korán kezdjük az egészet, mert ha eléri a mennyezetet, leáll a növekedés (onnantól felülről nem tudsz fényt adni neki). Egyébként is veszettül nyurgul radiátor felett. Kiültetés után 1,5 hónap teszthalál mindig, de mindig újraindul.
Az erdei szamóca nálam irgalmatlan invazív gyom, ami ráadásul odavonzza éréskor a környék összes vaddisznóját. Tűzzel-vassal irtom.
Sándor én most olvastam arról, hogy eperfát ősszel érdemes dugványozni. Sikeres lehetne ha most próbálkoznék? Az Eldorádó levelei mostanában fagytak le, de nagy része még le sem hullott, feketén lógnak. csak az a kérdés, hol teleltessem azt amit nem a kertben dugok le. A kamra 8 fok körüli, máshol 19-20 fok van. Kinti tároló januárig biztos nem fagy le, lehet hogy oda tenném.
Szerintem termeni fog,mert egy kinött a pince és a nyári közt,konkrétan a btonból...és ki se tudom irtani sehogy se,az hozott pár szemet.Ki kene szedni valahogy mert szet fogja nyomni a falat.Oks ha lesz autóm,megejtjük) van a szomszedban is szederfa,ugyhogy szerintem tuti teremni fog ez
Tippelni sem tudok mikor terem egy gyökérsarj vagy egy magról kelt fa. Ha 180 magas, lehet hogy jövőre terem, de ha 2m-nél nagyobb lesz és még mindig semmi, nyugodtan kivághatod mert nem fog teremni. Sajnos ilyen is van.
Valószínű elég ha a száraz részeket levágod, és ami rossz irányba nő befelé vagy lefelé. Egyébként ő kialakítja a rá jellemző formát. Felfelé fog törni az biztos, és általában terebélyesedik is az eperfa. ha viszont túl vékonynak ítéled meg az ágait, 1/3 részüket visszavágva több elágazást kapsz és takarosabb lesz a korona.
Ha jársz Balatonvilágos felé, szívesen adok eredei szamóca töveket. Akár most is. Márciusban át kell telepítenem, ezt követően pár hónapig nem lesz feleslegem mert itt kell szaporodjon, de ősztől megint. Én amikor kaptam 3 picike tövet, 1 nyár alatt befutott 1nm-rt. A tavaszi újratelepítésnél le fogom keríteni, máshogy nem lehet kordában tartani.
Na a szamócát kipróbálnám én is)Szerinted a kis fám mikortól várható hogy terem?Most legalább 2 de lehet h 3 éves ás kb 180 magas...Valamint,hogyan csináljam meg az elsö metszést?Nem értek hozzá,de alapvetoen azt szeretném,ha szép magas lenne.Meg a hajtásvágek tavaly elfagytak,a vezérág vége is,fel kell kötözzem,hogy felfelé nöjön?
Ó, biztos nem. Ha ráraknék valamit a fára, biztos leszednék. Egyébként az én házam előtt lévő Eldorádóra raktam légbujtást, de nem hozott gyökeret egészen őszig.
A fketével mikor készítettem a szemzést, ugyanakkor Eldorádót is raktam a Szicíliába, és 1 jelzés leesett. Jövőre tudom meg, nem-e mégis sikerült 1 fekete szemzés, mert teremni fog. Nagyon drukkolok neki. Igazán jó ízű, és nem potyog csak ha túlérett.
Az eper nagy kedvencem, akár fán, akár földön terem. Tavalyelőtt kaptam erdei szamócát is fórumtárstól, hát az valami csodálatos aromával rendelkezik. Csak annyira szaporodik, hogy tavasszal le kell kerítenem.
Én olyan epret szeretnék, aminek hatalmas fehér termése van. Teljes érettségben halvány róztsaszínné változik és mézédes.
Nagyapám szőlejében volt ilyen fa. 55-60 évvel ez előtt a háza udvarán álló magonncba is beleoltotta. Sok eperpálinkát főzött. Ezek a fák már nincsenek meg, de ha tud valaki ilyenről, kérem hogy jelezze.
A településemen van egy közepes-nagy szemű nagyon finom fekete eper. Sokkal finomabb mint a Szicília. Erről a szemzés idén nem sikerült. Öreg fa, nagyon vékony és rövid hajtásokat fejleszt, de mivel tavasszal erősen visszadarabolták, most látok rajta 3 vastagabb hajtást. Olyan ceruza vastagságút. Nem tudom hogy dugványozzam, vagy a szemeit használjam fel tavasszal. Valahogy szereznék belőle a Szicília helyett. Annak csak a mérete különleges nagy, nem az íze nem nagy szám. Ráadásul nagy része teljes érés előtt lehull. Pedig idén nagyon locsoltam.