Keresés

Részletes keresés

igehirdeto Creative Commons License 2001.06.26 0 0 111
Kezd izgalmas lenni a beszélgetés a topicban! Ez jó!
Engem is érdekel mit tudtál meg a zsidóktól?
Előzmény: Thor (109)
eNeN Creative Commons License 2001.06.25 0 0 110
amikor egy véletlenül meghallott rövid párbeszédből két itteni zsidó között leesett nekem a tantusz, hogy mi lehetett otthon annyira irritáló
reszletezned? Kivancsi vagyok.
Előzmény: Thor (109)
Thor Creative Commons License 2001.06.25 0 0 109
Igen, teljesen így van ... érdekes, hogy már vagy 9 éve itt éltem, amikor egy véletlenül meghallott rövid párbeszédből két itteni zsidó között leesett nekem a tantusz, hogy mi lehetett otthon annyira irritáló a románok szemében a mi viselkedésünkben. (Nem, NEM vagyok zsidóellenes.)

És sajna az is igaz, hogy enélkül a túlhergelt elkülönülő viselkedés nélkül, valóban felgyorsul a beolvadás

Előzmény: eNeN (107)
malcolmxzy Creative Commons License 2001.06.25 0 0 108
ismerem Zsoltot, elmesélte nekem a sztorit elég részletesen.
nem volt násznép. nem volt menyasszonyi ruha.

arra az okosságodra pedig, hogy 'Pontosan tudhatta előre, hogy ebből így nem lesz házasságkötés', csak annyi, hogy a törvény közvetlenül a házasság időpontja előtt lépett hatályba, tehát sem ő, sem más nem tudhatta, hogy a törvényt nem fogják alkalmazni.

gratula:(

Előzmény: Thor (102)
eNeN Creative Commons License 2001.06.25 0 0 107
Ha politikai szemszogbol nezzuk, akkor nem itelhetjuk el oket: ha igy akar harcolni a jogaiert, tegye, vegulis az o hazassaga. Amugyis ellegge jellemzo az ott elo magyarsagra az allammal szembeni obstrukcio... Talan ezert is olyan gyanakvo a roman tobbseg a magyar kisebbseggel szembe. Kb. ugy kell elkepzelni, mintha az ott elok hosszu kivarasra rendezkedtek volna be... ami feltetlenul szukseges, azt elfogadjak (ha nem is ugrandozva, de immel-ammal), a tobbit meg csak olyan sohanemteljesitendo persze, persze alapon.
Az ott elok szamara ez valamennyire termeszetes, nekem is idaig kellett jonnom, hogy raerezzek: ez nem egeszen 'normalis' hozzalallas egy allampolgartol. De ugy nez ki ez volt az egyetlen valamirevalo alternativa a beolvadas ellen. Mintha mostanaban ez valtozna, aminek beolvadas lesz a vege, sajnos, ha ilyen iranybe haladnak.
Előzmény: Törölt nick (106)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.22 0 0 106
Szerintem ők tudták, hogy botrány lesz, de felvállalták. Én biztos nem tettem volna, mert az esküvő mégiscsak esküvő. Elvileg egyszer van az életben. Szóval nekem tetszik ez a keménység, de én nem lettem volna ilyen.

Köszi az infokat a mozikról!!!

Előzmény: Thor (105)
Thor Creative Commons License 2001.06.21 0 0 105
Hogy joga van azt egy pillanatig sem vonom kétségbe. De azt hiszem, hogy ameddig meg nem teremtik a lehetőségét annak, hogy magyar házasulandók magyar nyelven beszélő anyakönyvvezetőt/ceremóniamestert kérhessenek maguknak, addig az ilyen felemás, sánta próbálkozások, hogy a román szertartás román kérdésére válaszoljanak magyarul "igen"-t, mindig botrányba fognak fulladni, és kár az embernek ezzel mérgezni élete egyik legfontosabb eseményét.
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.21 0 0 104
Van iazság a véleményedben. Én amit hallottam a konkét körülményekről, azok azt mutatják, hogy a fiatalember készült erre a dologra. Márpedig, ha készült, akkor nyilván beavatta a kedvesét is. Ha ez az akusztikája a történetnek, akkor én nem ítélném el, mert ő ezt az aktust is fel kívánta használni a jogvédelemre. Szerintem egyébként egy magyarnak Kolozsváron, abszolut joga van magyarul kimondani az igent. Joga van, mert otthon van!
Előzmény: Thor (102)
eNeN Creative Commons License 2001.06.21 0 0 103
Reszben egyetertek, ugyanis par eve (2-3) volt mar egy hasonlo eset egy RMDSZ-es kepviselovel ugyancsak Kolozsvaron. Akkor is az lett a vege, hogy a magyar 'igen' hallatan a hivatalnok megtagadta a ceremonia folytatasat es annak ellenere, hogy akkor kormanyon volt az RMDSZ, nem lett komolyabb kovetkezmenye. IMHO sejteni lehetett az ugy vegkifejletet.
Előzmény: Thor (102)
Thor Creative Commons License 2001.06.21 0 0 102
A magam részéről viszont nagyon csúnya dolognak tartom, hogy valaki úgy "harcol" a kisebbségi jogaiért, hogy ilyen hercehurcának teszi ki szíve választottját. Pontosan tudhatta előre, hogy ebből így nem lesz házasságkötés. Szerintem a jogok megszerzésének NEM az a módja, hogy beizgatunk násznépet, menyasszony felveszi a fehér ruhát, majd mindenki felháborodva elviharzik/megbántva elkullog, merthogy bekövetkezett az, amire lehetett számítani.
Ha velem csinálná ezt valaki, nem gondolnám, hogy fene jogvédő politikai harcos. Inkább azt, hogy egy politikamegszállott önző faszi, akit nem érdekelnek az érzéseim.
Előzmény: igehirdeto (91)
eNeN Creative Commons License 2001.06.21 0 0 101
bocs...
"kol felszerelt"="jol felszerelt"
Előzmény: eNeN (100)
eNeN Creative Commons License 2001.06.21 0 0 100
Mozik: van egy par, de inkabb az uj amerikai filmek vetitesere szakosodtak. A Republica (a Mihai Viteazu szobor mogott) elegge kol felszerelt: dolby hangzas, viszonylag nagy terem, kenyelmes szekek. Arta (muvesz- a fotertol a Farkas utca fele, baloldalt): itt neha vannak regebbi jo filmek is, filmhetet is szoktak rendezni. Talan meg a Victoria (gyozelem- kozel a roman operahoz) emlitesre melto.
Ha inkabb muveszfilmeket neznetek, akkor filmklubok szoktak lenni a Beke teren levo egyetemista kulturhazban, a MasVilag klubban a Torokvagasnal, a foteren levo kulturhazban valamint a mar emlitett Regi Zsinagogaban a Szamos parton. Vszleg meg van mashol is, most csak ezek jutnak eszembe.

Ja erdemes meg megnezni az egyetemi konyvtarat, ami a Beke teren van, valamint a botanikus kertet (a Beke terrol kell felmenni a dombra a baloldali utcan -Republicii(?), aztan a jobboldalon lesz). A Miko kert sem rossz, habar sok erdekes dolog nincs benne: egyetemi kollegiumok es a BBTE foldrajz kara.

Előzmény: Törölt nick (99)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.20 0 0 99
Üdvözöllek itt a topicon, köszi az értékes infokat.
Tud valaki valamit a mozikról? Melyik milyen?
Előzmény: eNeN (96)
Hkoala Creative Commons License 2001.06.19 0 0 98
Ha van időtök, ezt is keressétek fel: em tudom az utca nevét, de könnyű megtalálni.
A Főteret a Béke térrel a Jókai utca köti össze, ennek a közepén indul délre egy kisutca. Az utcácska másik végén jobbra egy ici-pici házon egy aggmenház emléktáblája, amit ... Boldizsár (nem jut eszembe a neve) emeltetett "hat el aggot férfiaknak".
A szöveg meghatóan régimódi, maga az aggmenház alapítása saját vagyonból pedig már abban a században is ritka esemény lehetett...
eNeN Creative Commons License 2001.06.19 0 0 97
bocs nem Frakas, hanem Farkas
Előzmény: eNeN (96)
eNeN Creative Commons License 2001.06.19 0 0 96
Latom nagy a csend errefele...
Amit meg erdemes megnezni Kolozsvaron (es meg nem irta senki): a Kolozsmonostori Apatsagot (vagy mi a neve) a Monostor negyed elejen van, a hid mellett egy kis domb tetejen/mogott. Az utrol nemigazan latszik (csak egy keskenyebb foldut vezet arra). Ott irtak ala a Tripartitumot. A kommunizmus alatt az ortodox egyhaz lenyulta, csak a '90-es evekben kaptuk vissza.
Banffy-palota: a foteren (Matyas ter :)) a templom 'mogott'(a fobejarattal ellentetes oldalon, ugyanott, ahol az ikerepuletek vannak: egy keskeny utca -most Maniu- ket oldalan), most muzeum van benne.
Frakas utcai Reformatus Templom: a foterhez kozel a nehai Frakas, most Kogalniceanu, utca vegen. Szent Gyorgy szobor van elotte.
Babes-Bolyai (a nehai Bolyai) egytetem foepulete. Ugyanabban az utcaban, mint a fenti, a masik vegen, vegulis ez van kozelebb a foterhez.
Sot, ha tovabbmentek a Frakas utcan, akkor egy kis jobbkanyar utan a regi varfal egy darabjat is megcsodalhatjatok.
:))) Avram Iancu szobor, ha kivancsiak vagytok a Funar izlestelen szoborallito maniajanak jellemzo peldajara.
A nehai magyar opera epulete is megnezesre erdemes, most roman opera neven fut, aszem a mialnoi Scala kisebb aranyu masolata. Ez ugyanazon a teren van, ahol a Iancu szobor, a foterrol a Matyas szobornak hattal allva balra kell elindulni egy szeles uton, melynek a kozepen (valami hulye otlete nyoman) padok, fak es setany van. Kivancsi vagyok ki az az agyament, aki szerint az emberek (foleg csucsforgalom idejen) azokon a padokon ucsorognek.
Ha mar azon a teren vagytok, nezzetek meg az ortodox katedralist is, amit meg a gorog-katolikusok epitettek, es -mint sok mast- lenyultak az ortodoxok.
Meg erdemes megnezni a Horea (a regi nevet nem tudom) uti zsinagogat, meg a hozza tartozo epuletet es a Szamos (a szelesebb patak :)) parton levo regi zsinagogat. Utobbihoz kisse nehzkes eljutni, ugyanis az utcarol nem latszik, inkabb egy helybelitol kerjetek utmutatot a helyszinen, nehez elmagyarazni, hogy hol van. Mostanaban kezdik felujitani es kulturalis megnyilvanulasokra hasznaljak, elegge lerobbant allapotban leledzett egy par eve.
most tobb nem jut eszembe, ha erdekel valakit irok a szorakozohelyekrol is egy par sort.

eNeN

eNeN Creative Commons License 2001.06.18 0 0 95
Sziasztok!

nagyon megorultem, mikor felfedeztem ezt a topikot. Ugyebar en is erdelyi lennek, csak par eve elek Bp-en, az egyetemet pedig a nehai Kincses Varosban (Kolozsvar) vegeztem. Neha vissza-visszajaraok, a folyamatos lepusztulasa sem riaszt el, szep emlekek fuznek hozza, valamikor ott akartam elni az egyetem elvegzese utan. Mostmar csak azt mondom, szerencsre nem ott kotottem ki: diakkent valahogy nem tunik fel az a (mar felemlegetett) ordinare balkanisag, az utak/kozlekedesi eszkozok koszossaga, lerobbantsaga, a varos egyre inkabb lepusztulo latvanya. A Funar baromsagai meg most is kiakasztanak, de sajnos semmit nem tehetek ellenuk. Pl. elsoeveskent meg nem volt a foter felturva, azutan nemsokkal talalta ki, es mindig azzal a naiv kivancsisaggal megyek vissza, hogy hatha, hatha..., de nem. A polgarmester meg mindig ugyanaz es a godrok sem tuntek el. Habar mar lassan kezdi benoni a fu :))
A valaki altal emlegetett hosszu es fustos dikakocsma a Music Pub, magyar tulaja van es sokaig a magyar diaksag dominalt benne. Aztan megjelentek a roman diakok is, ami (szerintem) csak dobott egyet rajta. Sajnos mostanaban kezdeenek megjelenni a szakiskolasok es az aljanep a Monostor es Marasti negyedekbol, ami egy cseppet sem tesz jot a helynek. Valahogy egy ido utan divat lett oda jarni es azok sem akartak kimaradni belole. Sajnos :((
Politikarol most nincs kedvem, talan holnap. Csak annyit, hogy OV tenyleg nagyon nepszeru arrafele. Legalabbis 2-3 eve meg az volt. Az ottaniak tudjak is, hogy miert.
Hosszu eletet a topiknak!!!
eNeN

gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.18 0 0 94
... elölről.
Előzmény: gaboraede2 (93)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.18 0 0 93
A feketetói sütőhelynek annyi. Hétvégén kerestük a zöld vendéglőt, de már sárga. Pedig már nagyon be voltak idomítva: hoztak poharat és kést is. Most kezdhetjük előről. Ja, és zene is van már.
Ede
Előzmény: gaboraede2 (48)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.11 0 0 92
Miért hoznak törvényt, ha nem tartják be?
Előzmény: igehirdeto (91)
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.08 0 0 91
Tegnap hallottam egy érdekes, felemelő, szívbemarkoló kolozsvári történetet.
Herédi Zsolt kiváló kolozsvári fiatalember - az édesapja ismert, megbecsült, nagyműveltségű kolozsvári polgár volt, sajnos már nincs közöttünk - a minap házasodni készült. A szokás, és a román törvények szerint az anyakönyvezető elé járult. Ott azonban nem volt hajlandó kimondani románul az igent, ezért természetesen nem lett államilag érvényes a házasságkötése. Hősünk a közigazgatási törvényre hivatkozva, élni kívánván a kisebbségi nyelvhasználati jogával, beperelte az anyakönyvezetőt.
Szurkoljunk együtt Herédi Zsoltnak!!!
Veled vagyunk Zsolt!!!!
Előzmény: Törölt nick (90)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.07 0 0 90
Azt hallottam, hogy a meccs után román tüntetés volt a magyar konzulátus előtt. Kevés gólt rúgtak, vagy mi volt a baj? Nem értem.
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.07 0 0 89
Hallotátok, a barom Funar ellen ügyészségi vizsgálat folyik. A kigyó már egyszer a saját farkába haraphatna. Román nyelvtanfolyamot hirdetett a városházán és mivel senki nem jelentkezett igazolva látta, hogy nincs szükség a magyar a kisebbségi nyelvhasználatra.
Naná, majd éppen hozzá járnak a kolozsvári testvéreink románul tanulni...
Egyébként is inkább a Funár tanulja meg ősi, gyönyörű nyelvünket!!
Előzmény: Törölt nick (88)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.04 0 0 88
Azt hittem, a meccs miatt megélénkülünk. De sehol semmi.
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.02 0 0 87
Trolira nem mertem szállni. Villamoson utazva minden második percben az volt az érzésem, hogy szétesik. Szerintem nem ártana a kolozsvári vezetésnek körülnézni Európában és kérni valami használt de még jó állapotban lévő villamosgarnitúrát. Bár nem ez a legnagyobb baj.
Előzmény: FiFi (86)
FiFi Creative Commons License 2001.06.01 0 0 86
A villamos a nyolcvanas évek végén került Kolozsvárra. Addig nem volt. Állítólag azért, mert annak idején, amikor még Kolozsvárt gazdag, müvelt, stb. polgárok lakták többségben, nem akartak "zajos" jármüvet. A villamosok eleinte hazai gyártmányúak voltak (nem mondom tervezésüek, mert arról nem volt szó), most már mintha egy-két kiselejtezett külföldi gyártmányú is elöfordulna. A rossz nyelvek állítása szerint az elsö villamosok vezetöit nem tanították meg fékezni, mert rettenetesen sok baleset történt: a villmos egyszerüen nem állt meg...

Troli az már a hatvanas évektöl van. Nem tudom mostanság hogy van, de régen szinte naponta volt áramszünet és akkor álltak, sokszor órákig is.

Előzmény: Törölt nick (82)
igehirdeto Creative Commons License 2001.05.30 0 0 85
Tuti albán import!
Előzmény: Törölt nick (84)
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.30 0 0 84
Ahhoz túl lepukkantak, nem?
Előzmény: sas (83)
sas Creative Commons License 2001.05.30 0 0 83
Biztos francia kapcsolat-))
Előzmény: Törölt nick (82)
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.30 0 0 82
Ez jó, Eörsi újabb okos gondolata. Tele van vele a kamra. De nem is ez a fontos. Írásod lényegével egyetértek, s annak külön örülök, hogy Orbánt végre elismerik Erdélyben. Van is miért.
De térjünk vissza Kolozsvárra. Mit tudtuk a villamosokról? mikor jöttek és honnét?
Előzmény: igehirdeto (81)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!