A dolog gyakorlati részét tekintve a makród jó, Jimmy makrója is. Engem most nem a konkrét feladat megoldása érdekelt, hanem általában a Word programozás az adott példán keresztül.
És ezen belül is sokáig tartott, amíg egyáltalán találtam olyan szakirodalmat, ami a szöveg keresésével, módosítgatásával is foglalkozik, és a formázási kérdések csak ez után érdekelnének. Amit találtam, az ez volt: http://www.susandoreydesigns.com/software/WordVBATechniques.pdf
Amit nem találtam meg, csak megrendelhetően, az a következő volt: https://www.amazon.com/Microsoft-Word-Guidebook-Allen-Wyatt/dp/1613591977. Ez ugyan megvehető kb. 7-8000 Ft-ért, de addig nem költenék rá, amíg legalább a tartalomjegyzékét nem látom, hogy tényleg olyan-e, ami valóban megtanítja a használatát. De sajnos ilyet nem sikerült találnom.
(Ezek persze csak a file szerkezetére vonatkoznak, aztán, hogy a memóriában mi van arról lövésem sincs. De ha nem találod megfelelőnek a keresés - csere buta makrómat, akkor Jimmy the Hand 741-es szavankénti darabolás lesz a járható.)
Az alábbi két hsz. természetesen nem oldja meg a kérdésedet
"Az első email cím a 16.pozíción kezdődik, de a következő karaktere a 62-re esik, tehát 46-ot ugrik. A második email cím a 111. pozíción kezdődik, majd a második karaktere a 150-re ugrik. Itt már csak 39 a növekedés."
A "document.xml"-t kimásolhatod, szerkesztheted, majd mented, és visszamásolod. A fájlt eredeti kiterjesztésre visszaállítva megnyithatod a worddel, és a változás szépen megjelenik. (Amennyiben nem az xml részt változtatod. Tehát a formázások is megmaradnak. Nekem eddig bevált, bár szövegszerkesztésre nem szoktam használni, a "settings.xml"-t szerkesztve levehető a lapvédelem...)
Az ügye megvan, hogy a word tömörített xml-t használ?
Elmented a dokudat, commanderrel lemásolod, a .docm helyett mondjuk .docm- kiterjesztéssel. Így, ha ráklikkelsz/entert ütsz nem a wordöt indítja el. Tehát a commanderben ráállsz, enter. A commander felismeri, hogy ez egy valami, amit ki kell bontania (hasonlóan egy .zip-hez), és megteszi. Ez a kép következik:
A "word" könyvtárba lépve pedig ez:
Lemész a "document.xml"-re, ott [F3]-ra ez a kép tárul eléd (aláhúzás nélkül):
A korábbi emailcím átíró program kapcsán arra gondoltam, hogy elmélyedek egy kicsit a Word programozásában (akkor is, ha a kérdezőt a következő években várhatóan nem fogjuk itt látni).
Azt megtaláltam, hogy a szövegek manipulálásának elsődleges eszköze - az Excellel ellentétben - a kijelölést kezelő Selection parancs.
Aztán beleütköztem egy furcsaságba: Egy egyszerű szöveget készítettem, benne 2 fiktív email címmel. A szöveg a következő (az idézőjel nincs benne az eredetiben):
Az első cím a 17. (nullával indítva a 16.) karakteren kezdődik, a második a 66. helyen.
De a számláló nem így működik. Ezért készítettem hozzá egy nyúlfarknyi programot, ami számolja a karakterpozíciókat 0-tól kezdve, mindig 1-et léptetve, és mellé kiírja a hozzátartozó karaktert.
Option Explicit
Sub karakterhely_szamolas()
Dim i As Long
ThisDocument.Activate ' Ha véletlenül nem ezen állnánk
Selection.HomeKey unit:=wdStory ' Küldés a szöveg elejére
0 E, 1 l, 2 s, 3 ő, 4 , 5 e, 6 m, 7 a, 8 i, 9 l, 10 , 11 c, 12 í, 13 m, 14 :, 15 , 16 p, 62 r, 63 o, 64 b, 65 a, 66 b, 67 a, 68 b, 69 a, 70 @, 71 c, 72 i, 73 t, 74 r, 75 o, 76 m, 77 a, 78 i, 79 l, 80 ., 81 h, 82 u, 84 ,, 85 , 86 A, 87 z, 88 t, 89 á, 90 n, 91 , 92 j, 93 ö, 94 n, 95 , 96 e, 97 g, 98 y, 99 , 100 m, 101 á, 102 s, 103 i, 104 k, 105 , 106 c, 107 í, 108 m, 109 :, 110 , 111 e, 150 m, 151 a, 152 i, 153 l, 154 @, 155 t, 156 e, 157 s, 158 z, 159 t, 160 ., 161 c, 162 o, 163 m, 165 .
Az első email cím a 16.pozíción kezdődik, de a következő karaktere a 62-re esik, tehát 46-ot ugrik. A második email cím a 111. pozíción kezdődik, majd a második karaktere a 150-re ugrik. Itt már csak 39 a növekedés.
Próbáltam rákeresni, egyelőre nem találtam magyarázatot a dologra. Így aztán baromira nem lehet számolgatni a karakterek pontos helyét.
Amit nem szeretnék, az a formázások megszüntetése. Ha kézből adok ilyen feladatokat a Wordnek, ott nem szükséges a formázásokkal törődni, nyilván a VBA-ban is kell, hogy legyen megoldás rá.
Segítséget kérnék az alábbi problémával kapcsolatban:
Van egy "fő" word doksim és azt szeretném hogy az ebben a dokumentumban megadott adatok (név, cím) több másik word dokumentumban automatikusan "kitöltésre" kerüljenek.
Vagyis ne kelljen több dokumentumban ugyanazon az adatokat kitöltenem.
Az e-mail cím helyi része az ASCII-karakterek bármelyikét használhatja:
nagybetűs és kisbetűs latin betűkA -Z ésa -z;
számok0 és9;
speciális karakterek!#$%&'*+-/=?^_'{|}~;
pont., feltéve, hogy az nem az első vagy utolsó karakter, hacsak nincs idézve, és feltéve, hogy nem jelenik meg egymás után, hacsak nincs idézve (pl.John..Doe@example.com nem megengedett, de "John..Doe"@example.com megengedett)
Tehát az időzőjelek közti címeket is kell kezelni.
Feltételezem, hogy azért kell törölni a címeket, mert nem kívánatos azok terjesztése. Ha marad a hyperlink, akkor ez sem teljesül.
A T. felhasználó ráereszti valami dokura, ami nem feltétlenül egy átlagos szöveg. Meglepetések érhetik az embert. Letöltöttem az eredeti pattern-t , és dupláztam az idézőjeleket, de sikerült egy "Szövegparaméter túl hosszú"-t produkálni (persze, lehet a pattern-t elrontottam!?), a myWord 263 hosszú.
Egyikünk sem foglalkozott a jsmith@[192.168.2.1] formátumú címekkel...
Igen, így már működik. Ahogy írod a sor elején és végén lévő email címeket békén hagyja.
Időközben nekem sikerült egy olyan makrót írnom, amely az ezeket is átalakítja, miközben a Word eredeti formátumbeállításait nem módosítja, a hiperhivatkozás formátumot meghagyja, és az érvényes email címek karaktereit a @ és a pontok kivételével x-re javítja.
Lehet, hogy teli van primitív megoldásokkal, de Word-ben eddig nem programoztam. Például nem tudtam megoldani, hogy a megtalált email cím karaktereit csak ott cserélje ki, ahol megtaláltam. Kénytelen voltam kijelölni a teljes szöveget, és a keresés/csere funkcióval átírni. Tartok tőle, hogy ebből még adódhatnak problémák, például ha teljes egészében azonos szerkezetű (karakterszám és pontok helye) címek kerülnek bele, de ezt már nem volt energiám tesztelni. Javítani meg úgysem tudnám. (Ezért kerestem Word utasításkészletet, de eddig nem találtam olyat, ami az ilyen problémák megoldásában segítene)
Az email validáló részlet nem saját találmányom, hanem innen van: http://www.vbaexpress.com/kb/getarticle.php?kb_id=281 Máshol is használom, és úgy látom, hogy hibátlanul működik. Eredetileg Excelben készült, egy ponton javítottam. A szerző 2 helyen a substitute függvényt használta, amit a Word nem fogadott el. Ezért itt átjavítottam replace-re, ami működni látszik. Remélem, hogy a változtatás nem okoz majd gondot.
Option Explicit
'
' Word szövegekben email címek karaktereinek cseréje x-re
'
Const TESZT As Boolean = False ' teszteléskor átállítjuk True értékre, ekkor nem módosítja az adatokat, csak kiírja immediate-ba az eredeti és alá a módosított sort
Sub cimtorles()
Dim szoveg As String, modszoveg As String, paraformat As ParagraphFormat, sor As Long, hely As Long, i As Long, _
emailcim As String, atirtemailcim As String, emailkezdet As Long, emailveg As Long, vegatm As Long, megvan As Boolean, valid As Boolean
Nem gondolkdodtam a beillesztés előtt. A fórummotor természetesen kiszedte a backslash karaktereket, talán mást is.
Próbáld ki úgy, hogy a lenti linkről másolod ki és illeszted be a kódba az eredeti pattern-t. Arra figyelj, hogy az eredeti pattern-ben lévő idézőjeleket a VBA-ban duplázni kell.
Bocs, hogy belekotyogok, szerintem egyszerűbb lenne regular expressions segítségével megoldani a feladatot.
Ezt a makrót raktam össze:
Sub Email_Csere() Dim myRegExp As New RegExp Dim D As Document, myWords() As String, myWord As String, i As Long
With myRegExp .Global = False .IgnoreCase = True .MultiLine = False .Pattern = "(?:[a-z0-9!#$%&'*+/=?^_`{|}~-]+(?:.[a-z0-9!#$%&'*+/=?^_`{|}~-]+)*|""(?:[x01-x08x0bx0cx0e-x1fx21x23-x5bx5d-x7f]|\[x01-x09x0bx0cx0e-x7f])*"")@(?:(?:[a-z0-9](?:[a-z0-9-]*[a-z0-9])?.)+[a-z0-9](?:[a-z0-9-]*[a-z0-9])?|[(?:(?:25[0-5]|2[0-4][0-9]|[01]?[0-9][0-9]?).){3}(?:25[0-5]|2[0-4][0-9]|[01]?[0-9][0-9]?|[a-z0-9-]*[a-z0-9]:(?:[x01-x08x0bx0cx0e-x1fx21-x5ax53-x7f]|\[x01-x09x0bx0cx0e-x7f])+)])" 'Pattern forrás: https://emailregex.com/" End With Set D = ActiveDocument myWords = Split(D.Content, " ") For i = LBound(myWords) To UBound(myWords) myWord = Trim(myWords(i)) If myRegExp.Test(myWord) = True Then Stop D.Content.Find.Execute FindText:=myWord, ReplaceWith:="xxxxx", Replace:=wdReplaceAll End If Next End Sub
A makró a dokumentumot szóközök mentén darabolja szavakra, és vizsgálja az így kapott szavak szerkezetét. Ha előfordulhat olyan, hogy egy email cím után nem szóköz jön, hanem pl. írásjel, a RegExp azt is az email cím részeként értelmezi, s így az is áldozatul esik a cserének.
Futtatás előtt a Tools/References-ben be kell kapcsolni a hivatkozást a Microsoft VBScript Regular Expressions 5.5 elemre.
Szia, most nem vagyok gépközelben, majd délután, vagy este. De amit egyelőre nem találok, az egy szövegresz törlése//beszúrása//cseréje egy bekezdésen belül. Ezekkel talán tudnék jobb megoldást találni.
Átvettem az enyimból a hyperlink törlését (igaz ez select-el történik). Működik.
' ActiveDocument.Paragraphs(sor).Range.Text = modszoveg If atirtemailcim <> "" Then
ActiveDocument.Paragraphs(sor).Range.Characters(emailkezdet).Select If Selection.Hyperlinks.Count = 1 Then Selection.Range.Hyperlinks(1).Delete End If
ActiveDocument.Paragraphs(sor).Range.Characters(emailkezdet).Text = atirtemailcim For i = 1 To Len(emailcim) - 1 ActiveDocument.Paragraphs(sor).Range.Characters(emailkezdet + Len(emailcim)).Delete Next i atirtemailcim = "" End If
Formázásról: te minden egyes bekezdést lecserélsz, ezért törlődik a formázás. Ha az email cím nélküli bekezdéseket békén hagynád, az emailosokban pedig csak a címet cserélnéd, akkor kevesebb lenne a probléma. Valahogy így:
' ActiveDocument.Paragraphs(sor).Range.Text = modszoveg --> ez volt eddig If atirtemailcim <> "" Then ActiveDocument.Paragraphs(sor).Range.Characters(emailkezdet).Text = atirtemailcim For i = 1 To Len(emailcim) - 1 ActiveDocument.Paragraphs(sor).Range.Characters(emailkezdet + Len(emailcim)).Delete Next i atirtemailcim = "" End If
Ez sem tökéletes, mert, ha az emailcím hyperlinkként van akkor kiakad.
Talán még annyi kifogás a működésével kapcsolatban, hogy ha a local-part (a @ előtti rész) idézőjelek közt van, vagy különleges karaktereket tartalmaz, azzal nem foglalkozik.
(A 730 elején levő linkek szerint engedélyezett az ilyen is!)
Időközben sikerült átírnom a makrót úgy, hogy Word alatt is működjön. Mégiscsak szebb, mint Excelen keresztül. Egy dolgot nem tudok megoldani, hogy a formázást megtartsa. Amilyen az adott bekezdés első karakterének formátuma, olyanra formázódik a teljes bekezdés. Ha valaki tudna erre megoldást, hálás lennék.
És akkor íme a makró:
Option Explicit
'
' Word szövegekben email címek karaktereinek cseréje x-re
'
Const TESZT As Boolean = False ' teszteléskor átállítjuk True értékre, ekkor nem módosítja az adatokat, csak kiírja immediate-ba az eredeti és alá a módosított sort
Sub cimtorles()
Dim szoveg As String, modszoveg As String, paraformat As ParagraphFormat, sor As Long, hely As Long, i As Long, _
emailcim As String, atirtemailcim As String, emailkezdet As Long, emailveg As Long, megvan As Boolean, valid As Boolean
Igen, letöltöttem, de aztán lehet, hogy nem azzal csináltam. Most újra próbálva valóban 5 db x-re cseréli az összes email címet. És az enyémmel ellentétben megtartja a formázásokat.
Azért idemásolom az enyémet is: Wordben nem tudtam volna, nincs meg hozzá a Word parancskészletem, és abból is túl időigényes lett volna megkeresni a megfelelő eljárásokat.
Ezért ahogy a programszöveg fejlécében megírtam, Kimásoljuk a szöveget és beillesztjük A1-től az aktív munkalapra célformátummal megegyezően. Ha kész, visszamásoljuk Word-be "csak a szöveg megtartása" opcióval. Ezzel ugyan a formázások elvesznek, de az email címek átíródnak
És akkor a makró (az emailcím helyességét ellenőrző részlet nem a sajátom, az interneten találtam, de működik):
' Kimásolás, majd beillesztés az aktív munkalapra az A1-től kezdődően a célformátummal megegyezően
' Ha kész, visszamásolás Word-be csak a szöveg megtartása opcióval
' Ezzel ugyan a formázások elvesznek, de az email címek kitörlődnek
'
Sub cimtorles()
Dim szoveg As String, modszoveg As String, sor As Long, hely As Long, i As Long, _
emailcim As String, atirtemailcim As String, emailkezdet As Long, emailveg As Long, megvan As Boolean, valid As Boolean
For sor = 1 To ActiveSheet.Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
szoveg = ActiveSheet.Range("A" & sor)
If TESZT Then Debug.Print szoveg ' Ez csak teszteléskor kell
modszoveg = ""
If InStr(szoveg, "@") > 0 Then ' Csak ha van a sorban @, akkor tesztelünk
While InStr(szoveg, "@") > 0 ' Ciklus végég a sorban megtalálható @ karaktereken
hely = InStr(szoveg, "@")
If hely = 1 Then ' Ha az első helyen van a @, akkor nem lehet email cím
modszoveg = modszoveg & Left(szoveg, 1) ' ez maga a @ karakter
szoveg = Mid(szoveg, 2) ' így a @ után folytatjuk majd a keresést
ElseIf hely = Len(szoveg) Then ' Ha az utolsó helyen van a @, akkor nem lehet email cím
modszoveg = modszoveg & szoveg ' Ekkor mégsincs a szövegben emailcím, így befejeztük az adott sor vizsgálatát
szoveg = "" ' így befejezzük a keresést
Else
emailkezdet = hely ' Kerssük az email cím első karakterét
megvan = False
While Not megvan ' A @ előtti szóköz keresése
If Mid(szoveg, emailkezdet - 1, 1) = " " Then
megvan = True
Else
emailkezdet = emailkezdet - 1
If emailkezdet = 1 Then megvan = True ' Ez így még nem biztos, hogy jó
End If
Wend
emailveg = hely ' Kerssük az email cím első karakterét
megvan = False
While Not megvan ' A @ előtti szóköz keresése
If Mid(szoveg, emailveg + 1, 1) = " " Then
megvan = True
Else
emailveg = emailveg + 1
If emailveg = Len(szoveg) Then megvan = True ' Ez így még nem biztos, hogy jó
a megtalált email címek végéről 5 karaktert átír x-re
??? nekem a teljes email címet törli, és rakja be a helyére az xxxxx-t. (Ez volt: "Ezeket kellene eltüntetni. Helyettük xxxx, vagy szóköz".) Természetesen az xxxxx helyére beírható a szóköz is. (A .Replacement.Text = "xxxxx" --> .Replacement.Text = " ", vagy .Replacement.Text = "" is működik.
per jelek () törlését illeti, könnyen kivédheted, ha megduplázod őket
Igen, rájöttem, köszönet. De az ábra tűnt biztosnak, nem tudtam előre, melyik mit okozhat. Simán html-ben menne (\), de itt a fórumon nem gyakoroltam.