Keresés

Részletes keresés

Jahno Creative Commons License 2019.07.05 0 0 117041

Hülye kérdés, hogy az akku tele van-e, vagy ne sértegesselek ilyennnel?

Előzmény: Abu F (117038)
gabor01 Creative Commons License 2019.07.05 0 0 117040

Nekem felment, ahogy kell.

 

Ha akarod felteszem neked.

Amúgy sem ártana egy pentaxos találkozó...

Előzmény: gabor01 (117039)
gabor01 Creative Commons License 2019.07.05 0 0 117039

Ittál eleget komám?

 

Lehet kipróbálom én is feltenni....

Előzmény: Abu F (117038)
Abu F Creative Commons License 2019.07.05 0 0 117038

Volt már pár Pentax vázam, sokszor frissítettem a firmware-t, de most valamiért nem megy.
Megérkezett a KP váz 1.0 fw-vel. Letöltöttem a legújabbat, rámásoltam egy frissen formázott kártyára. (próbáltam a gépben formázott kártyával és szgépben MS-DOS Fatra formázott kártyával is.) Bekapcsoláskor nyomom a Menü gombot és... bekapcsol a gép, de nem tölti a fw-t.
Mi lehet a gond?

szekundans Creative Commons License 2019.07.04 0 0 117037

különben is minden képet megcsináltak már egyszer, mi legfeljebb jobban tudjuk

Előzmény: Jahno (117036)
Jahno Creative Commons License 2019.07.03 0 0 117036

"csak kell a szoftver és a megfelelő szintű ismeretek."

 

Annak meg már fényképező sem kell, mert megrajzolja :-)

Előzmény: szekundans (117035)
szekundans Creative Commons License 2019.07.03 0 0 117035

Igen.

Az innovációs oldala ragadta meg a fantáziámat.

Réges-régen egy hibásnak árusított tükörről derült ki, hogy nem rakták bele a hátsó szűrőt és ezért volt használhatatlan, ott már lehetett cserélgetni a szűrőket adtak is hozzá 3 félét).

A 6x7-esemhez volt széttekerhető lencserendszer, bár ott a lágyító szűrőket lehetett belepakolni nem voltak hozzá színszűrők).

Most rémisztően sok szűrő hever a fiókomba, mindenféle átmérővel, különféle átalakító adapterrel. Itt lehetne hasznos egy "univerzális" megoldás szűrőügyben.

A 8-16-os esetében pedig a frontlencse kialakítása teszi gyakorlatilag lehetetlenné a szűrőzést (van megoldás, de iszonyatos). 

Ugyanakkor a fizikai szűrőzést szépen felváltja a digitális utómunka, csak kell a szoftver és a megfelelő szintű ismeretek.

Ja és kinek és miért is készítünk képeket?

Előzmény: Rollei (117031)
Jahno Creative Commons License 2019.07.03 0 0 117034

Az biztos, hogy a használata ebben a formában nem egyszerű, de majd a világmegváltó találmány szépen kiszolgálja a tükör nélküli vasakat. Egyelőre az időjárás sokkal jobban szopat mindenkit. Tegnap is elmentem csillagot fotózni, hogy csinálok valamit, pont lett belőle két villanyoszlop :-D Pedig Velviára akartam én is, az sokkal egyszerűbb, mint digitálissal majomkodni.

 

Többinél megint az, hogy mit akarunk, én is elmentem már a világ végére a sötétbe, mert jajj ne legyen fény, aztán míg kolléga ilyet csinál közvetlen a város felett, addig jahh:

 

https://d25tv1xepz39hi.cloudfront.net/2016-12-16/files/hackyourwaytoastro_image1.jpg

 

Vagy ha csillagjárás, akkor mindegy, azt tényleg bárhol bármilyen egyszerű módszerrel meg lehet oldani, csak legyen kb. 2 órányi tiszta égbolt, amire alkalmas az egész év, tejúthoz meg van kb. alig 30 alkalmas nap idehaza. Ezzel szintén jobban lehet járni Namíbiában, Új-Zélandon és sok más helyen, de egyelőre ide a város határába kiugrani csöppet egyszerűbb. Főleg ha felhős az ég :-D

 

Ez mondjuk most készült hétvégén, Gödöllő mellett és ennyit zavar Pest/Tarcsa fénye (László BL képe, övét mutattam 1 éve is):

 

Előzmény: Rőth Sándor (117033)
Rőth Sándor Creative Commons License 2019.07.03 0 0 117033

Mindig is voltak vilagmegvalto talamanyok, amik azutan szepen lassan mentek a lecsoba. 
Eddig azon csamcsogtak a joindulatu fotostarsak, hogy nehany idegen objektiv vegtelenre allitva beleer a Canon odde tukrebe. 
Itt meg, -ha jol olvasom- eleve felcsapott tukorrel kell dolgozni, elokepen. Tehat tukor fel, objektiv ki, szuro be, objektiv be, klikk, objektiv ki, szuro ki, objektiv be, tukor le. Ennyi macera csak akkor eri meg, ha a szuro le is vetkozteti a not. 

Nem veletlenul szoktak a csillagaszati objektumokat a leheto legtavolabbi pontra telepiteni a lakott kornyezettol. A fenyszennyezes vegyes spektumu mindenfele fenybol tevodik ossze, beleertve a kozlekedesbol adodot is, ami alapvetoen hagyomanyos izzoszalas vilagitas. Olyan eros, hogy zsufoltabb autopalyak, soksavos varosi utak az urbol is lathatok, de repulogeprol mindenkepp. Egy kis paraval, porral megsegitve eleg rendesen latszik a horizont folott. 

Ez a felvetel a Szaharaban keszult, tavol mindentol (nagyon tavol) megis igen jol latszik a horizont folott a szennyezodes. 
Bar ezen utobb elgondolkodva, itt lehet mas problema is, de ebbe most nem mennek bele. 6x6-os Velvia dia. Egy szakaszon van egy kis kimaradas, valamelyik fotostar

sam zseblampaval akart kinlodni valamit, feltettem az objektivsapkat egy kicsit. 
Nem volt kedvem megismetelni, mert unalmas es fogvacogtato gubbaszatni a sivatagi ejszakaban. 

 

 

Előzmény: Rollei (117031)
Jahno Creative Commons License 2019.07.03 0 0 117032
Attól függ meddig nézzük, asztrónak hívjuk a csillagjárást és a tejutat is, többi haladóbb az külön mélyég kategóriát kapott vagy mélység objektumokat. Csillag az sima ügy gagyibb géppel is, tejutra már kell fényerő és ha nagyon olyat szeretnénk, amit tavaly mutattam, akkor panoráma gömbfej, szakértés és pöcsölős utómunka. Kollégák most ott tartanak, hogy már 20-50 képből lapátolják össze.

Szenzor elé rakós szűrőt két éve láttam először, de az biztos, hogy érdekes állat, külön be kell tanulni a kezelését. NDjük is határozottan tetszik, de végül konklúziónak a "szopjon vele más" értékeléssel zártam.
Előzmény: Rollei (117031)
Rollei Creative Commons License 2019.07.03 0 0 117031

Nem hiszem, hogy amatőrfotós viszonylatban célszerű idekeverni az asztrofotózást. Ott azért babrásabb a történet, bekavarhat az infravörös, az UV, a látható fény, a por, pára, légmozgások, stb., illetve át kell látni a teljes légkör vastagságán. Nekünk egyszerűbb a dolgunk, helyileg jelentkező problémát kell kezelnünk a látható fény tartományában.

 

Nyilván azon semmiféle szűrővel nem lehet segíteni, hogy a túl sok, illetve a rossz irányba sugárzó fény a színétől függetlenül szóródik a párán, a poron, a koromszemcséken, meg a többi szaron ami a levegőben van. Erre csak két megoldás van, le kell csapni a kapcsolót, vagy ki kell várni egy szeles, hidegfrontos időszakot, amikor az időjárás kiganéz helyettünk. Esetleg harmadik megoldásként odébb lehet menni ötven-száz kilométernyit. Nem próbáltam, de szerintem érdemes még megpróbálkozni a képfeldolgozásnál a kontraszt, az élesség, meg a részletvisszaadás csúszkák húzogatásával, valószínűleg lehet csökkenteni az elkent fénysugárzást. 

 

A szóródó fény színe már más tészta. Nyilván itt elsősorban a meleg sárgákkal, meg a fénycsövek hullaszínű kékeszöldjével, meg sárgászöldjével kell valamit kezdeni. (Hogy milyen lesz majd annak a hatása, ha mindenhol átállnak a természeteshez közelítő ledes fényforrásokra, esetleg irányított sugárzással, majd meglátjuk.) Ha jól nézem, a linkelt szűrő éppen a balhés tartományokban vág, így valamelyest helyreüti a színhőmérsékletet, a színeket, meg csökkenti az ilyen színű, szóródó fény hatását. Látszik is az egyik képen, hogy a szűrő szép zöldesarany színben tündököl, nyilván azért, mert ezt veri vissza, tehát ezt nem ereszti át. Amúgy a műfény hatásának csökkentése, illetve az egyes összetevők arányának megigazítására már a filmes korszakban is voltak szűrők, elég csak a konverziós kék és vörösesbarna szűrőkre gondolni, meg a napfény és a melegebb színű neonokhoz való FL-D, illetve FL-W szűrőkre.   

 

Ami az érdekesség a linkelt szűrőkben az az, hogy a sugármenetbe, a zár elé helyezik el, cserélhető módon. Szerintem a Szekundáns kartács is erre mozdult rá. Ez eddig nem nagyon volt, pontosabban volt hasonló, csak nem pont ilyen. A babrásabb objektíveknél, ahol a frontlencse átmérője, vagy domborulata bekavart, ott a sugármenetbe raktak szűrőt, erre létezett több megoldás. Vagy egy standard üvegszűrőt lehetett becsavarni a legutolsó lencsetag mögé, volt ahol ezt bele is számolták az optikai rendszerbe, így mindig kellett, ha más nem, egy UV szűrő. Vagy volt olyan is, ahol ugyanezt zselatin szűrőfóliákkal oldották meg, illetve magában a sugármenetben forgatható szűrőkkel. Szellemesnek tűnik ez az új megoldás, de én egy kicsit tartanék tőle. Egyrészt nem szívesen piszkálok bele a tüköraknába, másrészt szerintem ez rohadtul érzékeny lehet a porra, szöszökre, karcokra, meg ujjlenyomatokra, mert pont a képet alkotó fénysugarak útjába esik.

 

 

 

 

 

Előzmény: Jahno (117030)
Jahno Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117030

"A fenyszennyezes nem adott hullamhosszu feny."

 

Most már nem annyira, de még mindig a higanygőz- és nátriumlámpák a mérvadók, pont elég azzal foglalkozni. Aztán ha már asztro, akkor szűri az infrát és erősítheti a kékpirosat, de ezt már írtam.

Előzmény: Rőth Sándor (117029)
Rőth Sándor Creative Commons License 2019.07.02 0 1 117029

A fenyszennyezes nem adott hullamhosszu feny.
Nem az volt a kerdes, hany oldalas leiras van a szurorol, hanem hogy te ki tudtad-e szurni vele a fenyszennyezest, es meg tudod-e mutatni a szures eredmenyet egy kepparral. 
Ha igen, akkor tanulunk valami ujat, vagy belefutottunk ismet valami fabol vaskarikaba, vagy csak megint feleslegesen fontoskodsz, a mar te sem tudod mi korul. 

Előzmény: Jahno (117028)
Jahno Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117028

Igen, itt ülök a székemben és az jó. Úgyis mindegy mit mondok, nézzél meg róla egy 120 oldalas leírást, meg azoknak a képeit akik ilyenekkel melóznak, vagy ezt-azt összeírnak róla széles-e nagy interneten. Persze ennyire már nem érdekel az egész, de úgy tényleg a XXI-. században akkora nagy trükk lenne egy szűrőtől, hogy adott hullámhosszú fényt szűr?

Előzmény: Rőth Sándor (117027)
Rőth Sándor Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117027

Felreertheto voltam, Jano kerult a helyere. 

Előzmény: estvan111 (117025)
Jahno Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117026
Egy beégést mégis miképpen teszel helyre csúszka tologatással, vagy a kép 20%át lefedő zavaró fényfoltot?
Előzmény: estvan111 (117025)
estvan111 Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117025

Nem egészen, mert én még mindig nem látom ezeken a képeken mi a francot segített a szűrő , amiket csúszkatologatással nem tudok megoldani. esetleg szebben is. Tényleg nem tudom mit kéne néznem. Te biztos el tudod magyarázni.:(

Előzmény: Rőth Sándor (117022)
Jahno Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117024

És a gonosz gyártók mennyire rá tudnak erre menni, hogy nem elég egy jó gép hozzá, az ember úgyis valami korlátba ütközik, vagy másfélét szeretne. Ráadásul idehaza is elég komoly arcok vannak asztróban, fél életüket kint is töltik terepen, viszont meg is osztják a tudást. Múltkor egyik arc 35 órás expót mutatott, ott azért nem lehet hülyéskedni...

 

És akkor jön az, hogy higanygőz, nátrium, azzal lehet mit kezdeni, egy szűrő 40ezresért:

 

 

Aztán jön az IR +=-, néha az UV, majd aluláteresztővel a kék/piros. És vonyítunk, mikor idehaza évi alig pár alkalommal tudjuk kipróbálni ezt a sok szart :-D 

Előzmény: SterbyT (117008)
Jahno Creative Commons License 2019.07.02 -1 0 117023
Mondjuk van aki rendesebben tesztelte, most látom, hogy már ez is 1 éve volt megnézem írt-e róla valami hasznosat. Nekem nem volt kedvem megvenni sem. Főleg mert mikor mennék akkor esik, felhő van, izé, és ehhez még két egyforma és jó gépet is felhalmozni túl sok tényezőt kíván.
Előzmény: Rőth Sándor (117022)
Rőth Sándor Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117022

Rendben, igy akkor a helyukre kerultek a dolgok. 

Előzmény: Jahno (117021)
Jahno Creative Commons License 2019.07.02 -1 0 117021

Meggtartottam magamnak, úgyis megkapnám, hogy művészetileg értékelhetetlen, szóval mindegy. Úgyis tudom, hogy ezeket rendesen ismered, csak itt most feleslegesen ugráltatnál, meg aztán a gyártói doksikat is minek írjam le? Bár az külön vicces, mikor valaki kiveteti az ir szűrőt, aztán egy ilyennel meg időnként vissza kell rakni a gépbe, mert éppen azt kívánja a megoldás.

Előzmény: Rőth Sándor (117020)
Rőth Sándor Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117020

Esetleg tudsz mutatni egy elotte-utana keppart?

 

Előzmény: Jahno (117019)
Jahno Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117019

Igen, ezeket. Elvégre ebből indult ki az egész. Amúgy lehet kombinálni sima szűrőmenetbe csavarhatóval is, persze attól függően mit akarunk. És fényszennyezést, mert arról beszélünk.

Előzmény: Rőth Sándor (117018)
Rőth Sándor Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117018

Mit probaltal? Ezeket a berakhato szuroket? Fenyszennyezest szurtel veluk?

 

Előzmény: Jahno (117017)
Jahno Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117017
Próbáltam is, de nálam okosabbak jobban be bírják mutatni.
Előzmény: Rőth Sándor (117016)
Rőth Sándor Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117016

Minek? Melyik szuro? Probaltad?

Előzmény: Jahno (117015)
Jahno Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117015
Arról, de szűrő azért jót tesz neki.
Előzmény: Rőth Sándor (117013)
Rollei Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117014

Egyetértek. Én sem értettem, hogy pontosan miről van is itten szó.

 

 

Előzmény: Rőth Sándor (117013)
Rőth Sándor Creative Commons License 2019.07.02 0 2 117013

Ha a fenyszennyezesen ugyanazt ertjuk, akkor azt sem szurovel, sem szoftverrel nem lehet megszuntetni, legfeljebb villanykapcsoloval. 

Előzmény: SterbyT (117008)
Jahno Creative Commons License 2019.07.02 0 0 117012

Egy jó lapszűrő nem olcsóbb és ilyeneknél az obi meg a szűrő közt is jut be fény, cserébe ha elég nagy akkor tudod fel-le tologatni. És nem szereti a súrló fényt. Bár egyesek szerint ez nem számít, bele kell rakni a képbe és effektvaze.

Előzmény: simico (117005)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!