Keresés

Részletes keresés

avarka2 Creative Commons License 2010.07.12 0 0 484

Még valami a Bocskay utcáról.     44 nyaráig volt ott kb. az utca közepén egy ...Helénke nevű kötődés (géppel kötöttek, szabtak, varrtak, méretre kötött ruhákat stb.)  Nagymama sok szép holmit csináltatott ott nekünk gyerekeknek és a család egyéb tagjainak is. Két alkalmazottal dolgozott. Vidám társaság volt.

44-ben őket is elvitték az iparvágányi vagonok.

avarka2 Creative Commons License 2010.07.12 0 0 483

A Booklne.hu" nagyon kényelmes vásárlási lehetőség. Egyrészt 15-25 %-os kedvezményt adnak, másrészt a keresett könyv nem mindig kapható a boltokban.

Ha regisztráltál és beírod a keresőbe, megjeleníti, hogy van-e még a könyvből, esetleg antikvár példányt ajánl,  ha van, aztán kosárb kell tenni és választhatod azt, hogy érte mész a boltba, igy nincs szállítási költség.

Én mindig igy csinálom, a Rákóczi ut 16-ban át lehet venni, ha e-mail-on értesített a bolt, hogy a raktárból megérkezett.   A Futaky könyv igy 1530-ba kerül 1850 helyett.

 

A Fruttinger  családról még annyit, hogy  a szerző nagyapja  F. János vármegyei irodafőnök volt,  apja  F. István adótiszt.

Nem tudom mit jelent a "cselédház" kifejezés. A könvben ez áll: " Bocskay utcai két uj épület mgérdemlte az ikerház jelzőt: teljesen azonosak voltak. - A konyha a főzésen kivül más célt is szolgált: ott hált Annus, a cselédlányunk."

Tehát jómódú család voltak.

csobe-a Creative Commons License 2010.07.12 0 0 482

Volt egy pár napos kikapcsolódásunk ebben a melegi nyárban.

 

(Nem tudok mindig a gépen lógni, bár tehetném.)

Siriso képei zseniálisak, köszönöm  Neki személyesen is külön, hogy fölrakta azokat valamennyiünk örömére.

Talán ha 2x olyan nagyok lennének akkor tejszínhabosabb lenne.

De így is élvezhetõek.

 

Én a CIVERTAN cég ingyenesen letölthetõ képeit nézegettem, azok  is kicsik. Amúgy a Szalka nagyon rendezett , csinos város, az ilyet csak fentrõl lehet  igazán csekkolni. Nem is álmodtam hogy valaki repülget a város felett, és még ide is eljön áz Indexre.

Ujra csak köszönöm! Isten tartsa meg a szokásodat képfelrakás terén.

 

Ha csinálnál egyszer egy fotóblogot, akkor abban akár egész képernyõt betöltve jönnének ki az éles képeid.  Ha egyszer lesz hozzá kedved, akkor értesitsél bennünket errõl.  Az eddigiekért is hála!

 

 

Avarka2,... a Futaky nevet én nem hallottam eddig, majd utána szaglászok.

 

Igazság az, hogy én eleddig sosem rendeltem könyvet bookline-on, azt sem tudom hogyan kell ezt. Ortodox módon abszolute mult századi megoldásaim vannak, ha valami kell, akkor  kocsiba ülök, elhajtok a boltba, kiválasztom a motyót, CASH-el kifizetem, és hazaviszem.  Ha a keresett cucc  nincs a közelemben sehol, akkor várok, amíg Pestre utazom.  Ahogy még Kossuth Lajos is csinálta annakidején.

 

Telefonon megtudtam közben ma reggel: a Puskin utca végében  a sínek közelében volt valóban egy elkerített üres földdarab. Hosza pontosan azonos voilt a mellette levõ cselédporta hosszával.  Valaha almáskert, ...aztán kivágták azt a 20-25 fát, és krumpliföld lett ott, késõbbi állapotáról nem tud az õsöm.

 

Határos volt egy nagy egykori cselédportával, ahol egy hosszú udvar  két végén 2-2 család, összesen négy család lakott.

Andrási, Szücs, Halóka, Besenyõdi.

A Szücs az mozdonyvezetõ volt, immár a második a környéken,...

 az Andrási az a méltatlanul megbélyegzett :-)))  kis nemzeti kisebbségünket képviselte valami seftelõs-kanyhalló-vásáros szinten,  a Halóka az pék volt, a Besenyõdiékrõl nem szolgál konkrét adattal a  kortársi forrásom.

 

A Puskin utca két legjelesebb lakója tudtommal egy kádármester és egy írógépmüszerész  volt, a kádár nevét nem tudtam kinyomozni. Az  ir.müsz. az Reszegei László volt.

 

Előzmény: avarka2 (472)
avarka2 Creative Commons License 2010.07.12 0 0 481

szervusz csobe,- gondolom nyaralsz, hogy mostanában nem látlak.

Közben megtudtam, hogy Futaky Istvánnak z előbbi óta megjelent egy új könve:

Utam a dossziéhoz. -  Most rendeltem meg a Bookline-n. Biztosan érdekes lesz,  az 1946 utáni éveiről ír,     1956-ig, amikor disszidált.

Örültem siriso uj légi képeinek. -

schlumberger Creative Commons License 2010.07.11 0 0 480
Most mar tudom. Azt a topicot mar regen kivettem a kedvencek kozul. A hulyek miatt, tudod :-)
Előzmény: siriso (479)
siriso Creative Commons License 2010.07.11 0 0 479

Schlumberger azt gondoltam, te tudod a rádiós topokból.

Az alábbi képről kiderül. A bal cipőm orránál a Meggyesi út, a kép bal szélénél az Ipari út.

 

Előzmény: schlumberger (478)
schlumberger Creative Commons License 2010.07.11 0 0 478
mivel?
Előzmény: siriso (477)
siriso Creative Commons License 2010.07.11 0 0 477
A képeket én csináltam. Igen repülök.
Előzmény: avarka2 (475)
Engrave Creative Commons License 2010.07.11 0 0 476
Szalkai batman.
Előzmény: avarka2 (475)
avarka2 Creative Commons License 2010.07.11 0 0 475

siriso, - t e repülsz, vagy honnan vannak a képeid?

 

siriso Creative Commons License 2010.07.11 0 0 474
 A víztorony környéke
Előzmény: Engrave (473)
Engrave Creative Commons License 2010.07.11 0 0 473
Van még több kép is?
Előzmény: siriso (471)
avarka2 Creative Commons License 2010.07.11 0 0 472

"A Bocskai utca végén álló ház beépítetlen térségre nézett. A tér portánkkal szemközti síkszerű hepehupás részén csak gaz nőtt, mélyebbenfekvő nagyobb felét iparvágány szelte ketté. A vágányon túl óriási gesztenyefák mögött a régi vasutállomás lakóházzá alakított épülete állt.  ...Arrafelé mentünk a félszemére vak Weisz bádogoshoz. Ott lábatlankodott a fia, a pajeszes Jáju is.

A közeli iparvágányon időnként csikorgó  szerelvényt tolt egy szuszogó mozdony a Schreiber fatelepre. A gazdátlan tér különösen télen bizonyult rendkivül hasznosnak. Közepe felé az alján hólé gyült össze, s a befagyott tócsán jól lehetett  sikankózni. A tér magas és mély része közti szintkülönbség alig volt ugyan több másfél méternél, de a kettőt összekötő enyhe lejtő már alkalmat adott hét-nyolc méternyi lesikláshoz. vérbeli szánkózásra persze csak a vasúton túli Csikóhegyen volt lehetőség.

Tavaszonként a Bocskay utca alatti téren felgyűlt hótömeg oly hirtelen elolvadt,hogmég a homokos talaj  sem győzte a vizet elég gyorsan magába szívni, s a tér iparvágány mögötti mélyedésén néhány napig megmaradó kerek tócsa támadt. Ezt mi rögtön csónakázó tóvá építettük elő. Vizi alkalmatosságunk az otthonról lecpelt mosóteknő volt. Benne ülve botokkal tudtuk csónakunkat két-három méternyire ide-oda taszigálni.

Ősszel sárkányt eregettünk a téren. a felröppentéshez szükséges kifutáshoz elég nagy volt."

Idézet Futaky István, a Mátészalkán felnőtt, l957. óta Németországban élő, a göttingeni Geort-August Egyetem nyugalmazott professzorának "Szalka,.

Szalka." c. könyvéből, mely 2003-ban jelent meg.

(A Bocskai utca a mai Puskin utca korábbi neve volt.)

 

korábbi szöveg:

"Mátészalkán a Kisfaludyutca elején, a piactérrel szemközt egy szabálytalan háromszög alaku telken két ház állt...(Futtinger István két gyermekével)...

A Futtinger család a Kisfaludy utcából l932 nyarán a Bocskay utcába települt át..."

(Később magyarosított Futaky-ra.)

 

Meghatónak érzem, hogy a 70-es évein tul lévő  idős tudós professzor milyen szeretettel emlékezik vissza szalkai gyermekkorára.

siriso Creative Commons License 2010.07.11 0 0 471

Szia

Középtájon a széles út a Szalkay L. utca, tőle jobbra a Kölcsey, fent az állomás (469 hozzászólásnál).

Ez pedig pont az ellentétes irányból készült kép a belvárosról és a keleti részről.

 

 

Előzmény: avarka2 (470)
avarka2 Creative Commons License 2010.07.11 0 0 470

szia, ez a kép melyik rész?

 

siriso Creative Commons License 2010.07.10 0 0 469

 

 

avarka2 Creative Commons License 2010.07.10 0 0 468

Nézegettem itt a régebbi írásokat, aztán megnéztem a térképen hol is van a Somogyi Béla utca.                  Hát elég közel van az Attila utcához. Én cigányokat csak egyszer láttam Szalkán, valami nevesebb öreg temetése volt, emlékszem végigment a gyászmenet a főbb utcákon, Csiky Julia táncolt a koporsót vivők előtt és egy párnán valami kitüntetéseket vittek. Nekem nagyon furcsa volt, hogy egy temetésen táncolnak. (Persze fogalmam sem volt, hogy ki az a lány, csak a mellettem nézelődőktől hallottam, hogy a Csiky lány.)

Ami a cigányokat illeti, hát ez a Somogyi B. utca nincs messze az Attila utcától, de akkoriban ott nem kellett félni attól, hogy ott a cigányok lopnak. Nagymamának egész egyszerű kis bejárati ajtaja volt, egy hatéves gyerek benyomhatta volna, és éjszakára is nyitva volt a szoba ablaka, de semmi ilyen nem történt.

Most 2010-ben Bp-en, a kertes övezetben, a földszinti lakásunkon rács,  redőny, beüvegezett loggia van, és évente 2-3 alkalommal betörnek a szomszédokba,  visznek aranyt, pénzt,

legutóbb (2 hete már plazma TV-t is vittek, a korábbi tipusok nehezek voltak, azt nem vitték el) Sok lakásban van riasztó, félnek az emberek a betöréstől.

Akkor miért nem volt ez ilyen gyakori?

avarka2 Creative Commons License 2010.07.09 0 0 467
Tényleg jó lenne, ha Engrave képes riportot csinálna a mai állapotokról.
avarka2 Creative Commons License 2010.07.09 0 0 466

sziasztok, - ugy látom a névtelen utca, attila utca,lehel utca környékén mindenki vasutas volt. Ha visszagondolok a vasutas rokonságomra, egyrészt jó nyugdijas állás volt, másrészt senki a családból nem volt a fronton, nem volt katona. Ugylá

tszik a vasutasokra civilként volt szükség.

Egyébként a rokonaim nem igazi szalkaiak voltak, a  trianon előtt még Munkácson laktak, csak Trianon után nem akartak csehek lenni és átjöttek, éppen Szalkára.

Csobe, Te egyébként most hol élsz?

Ma lent voltam a Balatonon, nagyon szép idő volt, és délután ujra irtották a szörnyű

sok szúnyogot, ugyhogy most elviselhetőbb lesz a helyzet.

Nálatok a nagy viharok és eső után nincs sok szunyog?

 

csobe-a Creative Commons License 2010.07.08 0 0 465

Inkább ha van idõd, és digitális géped;--akkor kattantsál vagy 50 fotót, és rakd fel a topikban, vagy nyomd el E-mailben.

Please!...

Előzmény: Engrave (464)
Engrave Creative Commons License 2010.07.08 0 0 464
Semmi baj, mindent én se olvasok el azért.

Holnap megyek haza, már alig várom! Integetek a Névtelen utcának is majd.
Előzmény: csobe-a (463)
csobe-a Creative Commons License 2010.07.08 0 0 463

Nem.

 

De ez vagy 3-4 hsz.-embõl  fehéren-feketén kiderült már.

Előzmény: Engrave (462)
Engrave Creative Commons License 2010.07.08 0 0 462
Egyébként szalkán laksz?
Előzmény: csobe-a (461)
csobe-a Creative Commons License 2010.07.08 0 0 461

 

 

OFF/

 

Nekem már 9 éves koromban volt egy kisebbfajta könyvecskére való összefüggéses sztorikincsem, amiket megjegyezgettem, és amik valamihez aktuálisan köthetõek voltak.

Persze ez beállitottság kérdése.

 Van olyan ismerõsöm, aki 4-5 év után már csak  egy néhány gimis osztáltytársának  a nevére emlékzett,  mert vagy valóban húgyagyú volt, vagy csak megjátszotta a feledékenyt,  vagy tényleg nem volt az ilyesmi számára megjegyzendõ.

 

Nekem pengeéles emlékezõ/felelevenítõ  agyam van, a memóriám gigászi, apró kis nüanszokat meg tudok jegyezni hosszú távra,  és 10-13 év mulva is elmondom, hogy milyen volt 1-1 megteritett asztal,  vagy egy nõ ruházata egy bizonyos alkalommal, ....vagy telefonszámok százai, ....vagy nevek ezrei.

De hát én  hivatásos analizátor  vagyok,  így  nálam ez szakmai betegség,  sikeresen kombinálva egy velemszületett  szerencsés képességgel.

A dologhoz az életkornak semmi köze, ez inkább IQ, vagy erre épülõ kifejlesztehetõ képesség  kérdése.

 

/ON

Előzmény: Engrave (460)
Engrave Creative Commons License 2010.07.08 0 0 460
Jó, ilyen alapon Hitlerről is csak szépeket lehetne mondani, érted. ]:>
De hagyjuk is J.-t, nálam igazából egy lábjegyzetben se éri meg vele foglalkozni.

Sztorijaim meg nyilván nincsenek ilyenek, hisz én még gyerek vagyok!
Előzmény: csobe-a (454)
csobe-a Creative Commons License 2010.07.08 0 0 459
Így talán már  egyértelmüsített a terep.Tompa Utca 1996
csobe-a Creative Commons License 2010.07.08 0 0 458

Mondom ismét: a PIROS KIS NÉGYSZÖGGEL -általam-  +jelzett ház a mi házunk volt.

Közelebbi képe itt van,  de itt persze már régen nem voltak a juharfák körülötte.

 

Papp bácsi a Lehel utcán, vasutas volt, -málházótiszt,- az én pesti keresztanyám elsõ férje volt valamikor, nagyon régen.

Volt a második házasságából egy fia, nem emlékszem a nevére. Hatvanon felül lehet már.

A mi egykori házunk
Előzmény: avarka2 (456)
csobe-a Creative Commons License 2010.07.08 0 0 457

A képet sajnos le kellett kicsinyitsem, mert a szerver az eredeti  formátumát nem fogadta el.

Az a piros pötty az a mi házunkat jelöli, mögötte pedig az  nagyobb (az a piszkosfehér)  épület azzal a magas antennával; az a volt MHSZ.

Valahol valóban ott áll az a kocsi.

Dalia Pista bácsi volt az MHSZ valamikori fõnöke,  õ is meghalt már, a testvére a Dalia Feri --kísértetiesen hasonlított a Jude Law nevü amcsi szinészre--, az sem él már, õ tanár volt. Két ismerten jóképü szalkai volt a te korosztályodból, ahogy gondolom.

Itt is mellékelek egy régi képet, a baloldali rész az a régi játékbolt, vagy a textilbolt, bár itt nem látszik, Ide esett a Velenceiék ház is, az özvegynek csak át kellett vágnia az utcán, s máris a munkahelyén volt. A Fotós KTSZ fõnöke Szilvássy Feri volt.

 

Azokra az általad említett lentebbi  juharfákra nem emlékszem, mert az én idõmben azok ott a vasuti lakóházak mögött már nem voltak.

 A Szabó mentõsofõr háza után  (lásd itt a régebbi képemet) egy kis beugró volt a nevezett vasuti ház  Attila utcai oldalán, de fa ott egy szál sem volt már.

 

Egyszer leöntöttek ott egy egész  stráfszekérnyi  meleg kaviccsal-kevert bitument, arról mindenki elfeledkezett azután,  és egy év mulva a bitumenréteg alól kinõttek a növények,... teljesen el voltam ájulva ezen a jelenségen, hogy mekkora ereje van a növényi  életnek.

Mszalka 1970
Előzmény: avarka2 (455)
avarka2 Creative Commons License 2010.07.08 0 0 456

jobban megnéztem a képet, azthiszem az a piros épület nem az MHSZ, az talánvalami más.

Amiket a Lehel utcáról írtál, azok közül csak a Koncz Tibire emlékszem, de csak ugy névből, mert a nagypapa a velük szemben lakó Papp bácsi barátja volt és ha náluk voltunk, akkor néha emlegették.

avarka2 Creative Commons License 2010.07.08 0 0 455

Nem, nem a Ti házatokra gondoltam a juharfákkal. Ha ellenkező irányba mentünk a páratlan oldalon, Hagymásiék, utána a daráló gyalogbejárója és utána az utolsó ház volt, határos a MÁV-teleppel, az előtt voltak az én gyerekkoromban juharok. De csak az Attila utcai oldalán, másik oldalon a MÁV-telep állt.  Lehet, hogy mire Te láttad, már eltüntek onnan.

Ugy gondolom a Te szüleid az én generációm és akkoriban még nem laktatok ott.

A képen, ahol a házatokat megjelőlted, vele szemben ahogy látom az az MHSZ piros épülete, előtte egy fehér autóval? Ezt már csak akkor láttam, mikor 99-ben jártam Szalkán.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!