Keresés

Részletes keresés

L. W. Creative Commons License 2000.11.27 0 0 55

Sziasztok!

Egy kis madárdzsóker, amit akkor követek el, amikor a sok teendő közt csak olykor-olykor érek rá a főzéssel törődni:

A madár húsát (plö csirkemell füle, de akár pulykanyesedék is jó) kis darabokra (hosszúkásra, mert úgy gusztább) vágom, majd Vegetával [(ízlés szerint Delikát vagy Szilas éppúgy OK le7) 1kg madár =>2tk Vega arányban] összeforgatom egy munkatálban. Otthagyom, csinálok mást. Egy óra múlva 5dkg vajon - és persze pici tűzön - megfonnyasztok egy kis fej (esetleg lila) hagyma papírvékonyra vágott félkarikáit, majd nagyra tekerve a tüzet beleborítom a husit, és intenzíven keverem, míg egy picit meg nem pirul mindenfelől, majd egy stampedli konyakkal lehűtve (nem magamat!) tűz újra picire, fedő rá, félóra egyéb teendő.
A család kívánságától függően beleborítok egy üveg kész maszatot (mexikói, kínai, bolognai í tak dálse, ha le7 Ben Bácsitól), lassan keverve rotyogtatom vagy 8..10 percet. Igyexem úgy időzíteni, hogy eddigre főjön meg majdnem a (lehetőleg durum) tészta, akár masni, akár spagetti. Leszűröm, de nem öblítem, és beleborítom a maszatos madárba, és készre főzöm.
A maszattól függően vagy valami reszelt sajtot, vagy fanyar gyümölcsdarabokat dobok rá tálaláskor.

Ha jól meggondoljuk, ez rögtön vagy hat néven, ugyanannyi ízen, ugyanannyi étket jelent.

Ló étvágyakat!

10teletval:
Laczy

Törölt nick Creative Commons License 2000.11.27 0 0 54
azt nem ismerem.
Előzmény: Mulan (53)
Mulan Creative Commons License 2000.11.27 0 0 53
Hát azért a mézes csirke ropogósra sült bőre sem kutya(bőr):-)))))
Előzmény: Törölt nick (51)
pireisz Creative Commons License 2000.11.27 0 0 52
Itt egy finom tyúkanyó: A tyukot pucolás után lazán megtöltjük elkapart májjal, tojással elkevert rizzsel /előfőzve/, melyet sózunk és majorannázunk, bevarrjuk a hasát és a húslevesben egy-két órát főzzük, amig puha nem lesz. Kivesszük és kiszedjük a tölteléket, a tyúkot betoljuk a sütőbe, amíg megpirul a bőre, aztán szeleteljük. A töltelék a köret, olyan mint a májashurka. Így egyszerre készülhet a leves, a főétel és a köret. Remélem ízlik majd.
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.27 0 0 51
én a csirke bőrét grill csirkén szeretem jó sósan, megpirulva :))
Mulan Creative Commons License 2000.11.27 0 0 50
Kicsi emma, kedves, hát egy csirkéből sajnos nagyon kevéske ilyen jön össze (és tényleg bomba, ezért még kevesebbnek tűnik) - így én inkább olyankor szoktam csinálni, amikor amúgy is több célra veszek vegyes csirkealkatrészt: mondjuk szív-májat, néhány zúzát, két mellet, egy-két far-hátat... A máj nagy részéből lesz akármi, mert akárminek is nagyon szeretjük, a melleket lebőrözöm (ebből lesz a batyu), kicsontozom, a húsból többnyire valami kínai keletkezik, a far-hátról leszedem a kövérjét, ez megy a batyuba ill töpörtyűnek, egy kis húsát, a tüdő nagyját batyuzás céljára, a többijéből, a mellcsontból, az aprólék egy részéből összeáll egy leveske:-)))

Off most látom, hogy nem ment fel rendesen a "Források menü", vonalfordultával teszem fel, meg apránként a többi ágat is, nagyjából Alapanyagok - Étlap - Más népek sorrendben

Előzmény: kicsi emma (46)
bokor Creative Commons License 2000.11.26 0 0 49
A mai menü pulykából a következő volt: a pulykamellet kiklopfolom, fűszerezem (a Kotányi pulykafűszere nagyon jó!!) egy szelet baconszalonnát és apróra vágott aszalt szilvát beletekerek, egy kis vajon megpirítom, majd felöntöm egy kis vízzel, és megpárolom, a végén zsírjára sütöm, aztán befalom. Nagyon finom, érdemes sokat csinálni belőle, mert hidegen, vékonyan felszeletelve felvágott helyett remek!
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.25 0 0 48
Sziasztok!

a csirkéhez csak annyit, hogy én amikor levest főzök, néha combból készítem. A főtt húst utána egyszerűbb kisütni, gyorsan megvan a leves is és a második fogás is.

pdia Creative Commons License 2000.11.24 0 0 47
Sziasztok!
Megosztom veletek egy kedvenc pulykamell-receptemet. Igaz, hogy drága, de nagyon mutatós, és emlékezetes. Hidegen is nagyon finom tud lenni. A mennyiségekkel bajban vagyok, nem szoktam dekázni.

Hozzávalók:
Pulykamell-szeletek
Tejföl
Majonéz
Reszelt sajt
Liszt
Tojás

A pulykamellet kiverem, sózom, borsozom (lehet a borsot bőségesen is, a feketebors hőkezelés után elveszíti az ereje nagyrészét).
A kivert szeleteket lisztbe-tojásba, reszelt sajtba forgatom, majd egy tűzálló tálba fektetem őket (lehetőleg kerekbe). A tejfölt összekeverem a majonézzel, és lelocsolom a hússzeleteket.
Ezt ismétlem mindaddig, amíg vannak hússzeletek. A végén a maradék sajtot belekeverem a majonézes tejfölbe, és a húsok tetejére simítom.
Forró sütőbe tolom, megsütöm. Amikor a hús megpuhult, leveszem az edény tetejét, és a sajtot megpirítom.
Bármilyen köret illik hozzá, isteni finom!
A húst úgy lehet szeletelni, mint a tortát, és hidegen is nagyon jól tud esni.
Remek vendégváró kaja.
Jó étvágyat!

kicsi emma Creative Commons License 2000.11.24 0 0 46
Mulan, ez irtó jól hangzik. Persze ehhez egész csirke kell. De valami bomba lehet, így olvasva.
Előzmény: Mulan (45)
Mulan Creative Commons License 2000.11.24 0 0 45
A TAR most nálam is errorizál.
Mit tehetnék?

Csomagolt csirkeragu

Nem csak előételnek ajánlom, családunkban nagyon kedvelt vacsoraétel.

Hozzávalók:
Egy tyúk mellbőre egy darabban (vagy alufólia), egy-két
csirke hája és belsőségei (szív, máj, zúza, tüdő, here,
tojáskezdemény, lép), egy kevés kicsontozott hús (pl. a
hát húsa, vagy egy darab mell).

A hájat, a tüdőt és a húst apró kockára, a szívet vékony karikákra, az alaposan megtisztított zúzát hajszálvékony szeletre vágjuk. A kiterített bőrön fészket készítünk a háj feléből, rárétegezzük a szív- és zúzaszeleteket, a tüdődarabokat Egészben ráfektetjük a májat és a többi belsőséget, tetejére tesszük a húst, és végül a maradék hájat. A bőrt összecsomagoljuk, serpenyőbe tesszük, fedő alatt (esetleg sütőben), lassú tűzön sütjük, míg a zsírját kiengedi, és az egész csomag szép pirosra sül. (Közben locsolgathatjuk a zsírjával).
Kibontjuk, a májat és a bőrt kiemeljük, feldaraboljuk, a ragut (és esetleg a bőrfalatokat), ha szükséges, még sütjük egy kicsit, míg a tepertő is szépen megpirul.

Forrón, pirítóssal vagy friss kenyérrel tálaljuk. Tegyünk az asztalra sót, borsot, kínálhatunk hozzá tormát, ecetes tormát, savanyúságot.

Ps: kicsi emma, én is szép emma-napot kívánok (ki is sütött a nap:-)))
Psps: Csilla, kedves, a választalan kérdések topicban lett paszulyeltevés, jövőre még jó lehet...


Előzmény: Csilla (41)
kicsi emma Creative Commons License 2000.11.24 0 0 44
Kösz Csillu!
Előzmény: Csilla (41)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.24 0 0 43
Nálunka szív-máj kombinációs sokszor a levesben köt ki, de "apósom" szívpörköltet is szokott készíteni.
Hibiszkusz Creative Commons License 2000.11.24 0 0 42
Mulan, kedves a linkekre az jön, hogy ez a lap nem jeleníthető meg. Mi lehet a baj?
Előzmény: Mulan (39)
Csilla Creative Commons License 2000.11.24 0 0 41
Boldog névnapot kicsi emma!!!!!!!!!!
Mulan, sajna nekem nem jön be az oldalad, pedig itt nálunk semmi nincs letiltva, és az a batyus kaja érdekelne.
Mulan Creative Commons License 2000.11.23 0 0 40
Felkúszotta TAR-ra amit innen és mostanában más topicokból "szereztem", de még csak copyright szerint lehet elérni (források menü) apránként csinálom hozzá a többi referencia-file-t.

Közben viszont látom, hogy szívfelhasználásból kifelejtettem az almás-szíves sült rizst, pedig ez egy olyan sült rizs, amit tojás nélkül is szeretünk:-)

Off?? (nem baromfi): kicsi emma, írhatnál még néhány jó mártást, esztétikusabban tudnám elrendezni a táblázatot - pl. én csak kóstolás útján rekonstruáltam a Madeira-mártást, és egyéb borsmártások is érdekelnének

Mulan Creative Commons License 2000.11.23 0 0 39
Köszönet az engedélyekért, koppintás folyamatban:-)

szamóca_1, kedves, pl. bújtatott csirkét egész madárból, vagy tetszés szerinti alkatrészből is lehet csinálni, megvariálható mindenféle zöldséggel, gombával is.

Aprólékból ajánlom még figyelmetekbe az aprólékos kocsonyafalatokat és a batyus aprólékot - de szívből nagyon-nagyon finom pörköltet is lehet csinálni:-)

outdownS Creative Commons License 2000.11.23 0 0 38
Sajtos csirkemell

4 kis csirkemellfilé apró ficnikre vágva*
Tej és fokhagyma a pácoláshoz
Kevés olaj a pároláshoz
1 Maggi tyúkhúsleveskocka
só, bors, kakukkfű
2 dl tejföl
Mustár
Reszelt sajt (trapista, vagy vegyesen ami van, füstölt nem árt)

*A husit úgy tudjuk szépen szeletelni, ha egy kis időre betesszük a fagyasztóba. Ne legyen fagyos, csak dermedt! (Ez a követendő eljárás kínai recepteknél is!)

A húst legalább 1/2 napra fokhagymás tejben pácoljuk, majd leszűrjük. Az olajon megpároljuk a leveskockával és a fűszerekkel. (Ebben az állapotában el is tehetjük másnapra.)

Fogyasztás előtt összekeverjük a mustárral ízesített tejföllel és a sajttal, tűzálló tálban összesütjük, míg a teteje pirulni nem kezd. Rizzsel tálaljuk. Jó vendégváró étel.

Ha csak úgy magunknak készítjük és/vagy kevés a sajt, sűritsük a levét egy kis tejszínben elkevert kukoricakeményítővel, forraljuk be, és tálalás előtt keverjük bele a sajtot.

szamoca_1 Creative Commons License 2000.11.23 0 0 37
persze HA LEHET :)))
Előzmény: szamoca_1 (36)
szamoca_1 Creative Commons License 2000.11.23 0 0 36
kedves csilla, nem, nem lecsós a zöldség rajta, inkább hagymás...
Én krumplipürével imádom, de sült krumplival is jó.

római tálban van vmi ötletetek szárnyasra? (hal ehet ne szárny legyen)

Előzmény: Csilla (19)
outdownS Creative Commons License 2000.11.23 0 0 35
Ha a szív és a zúza aprólékeredetű, a levesbe kerül, onnan pedig a férjbe.

Ha külön veszek májat (és nem sikerült szívetelenül), a sziveket előbb párolom*, hogy ne legyen olyan gumiszerü, majd hozzádobom a májat és együtt elkészítem. Lehet bacon alapon kakukkfüves-borsos, majorannás, mindez hagymával vagy anélkül, és lehet hagyományos resztelt máj is. Tálaláskor "szívecském" tányérjára piszkálom.

*Jól érzik magukat vörös borban.

Előzmény: Csilla (25)
outdownS Creative Commons License 2000.11.23 0 0 34
Szabad, közkincs, mindenkinek jó étvágyat hozzá!
Előzmény: Mulan (21)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.23 0 0 33
OK, köszönöm, azt hittem, elkészíted a májast, és betömködöd a bőr alá vagy ilyenek. Mondjuk ezt egész csirkénél láttam már.
kicsi emma Creative Commons License 2000.11.23 0 0 32
Egészbe, te cicfül, ne gondolj valami rém bonyolult dologra! Ahogy a szárny hajlik (olyan ugye, mint egy kis háromszög, aminek a szárai tovább érnek) a közepébe beteszik a májat és a szárnyat a májjal együtt panírozzák ki. Semmi bonyoldalom. nem beletöltik vagy ilyesmi, csak ráteszik, gyakorlatilag. Jól be lehet szorítani a szárny csontjai közé.
Előzmény: Törölt nick (30)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2000.11.23 0 0 31
Egészben. Egy szárnyhoz egy fél máj elég. A szárnyacskát háromszög alakban összehajtod, és a szárnyvéget a vastagabb (kis comb alakú) rész alá hajtod. Így a máj a háromszög közepébe szépen belecsípődik.
Előzmény: Törölt nick (30)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.23 0 0 30
Most elvesztem. Egészben teszed bele a májat, vagy összezúzod?
Előzmény: Vének Tanácsa TM (29)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2000.11.23 0 0 29
Nem igényel különös előkészületet, be szoktam dörzsölni egy kis majorannával, aztán az összehajtogatott szárny könyökébe szorítom, sima panír, kiránt, kész. Szerintem hidegen még finomabb, ezt szoktam félretenni vacsorára salátával.
Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.23 0 0 28
a májat hogyan készíted, mielőtt begyömöszölöd a könyökbe?
Előzmény: Vének Tanácsa TM (24)
kicsi emma Creative Commons License 2000.11.23 0 0 27
Csilla mindenhol ezt kérdi.
csirkeszív: ha nem levesbe, akkor salátába rakom.

Háromféle salátába szoktam csirkeszívet tenni. Mindegyikhez megtisztítom, lehártyázom a szíveket, sőt félbe is szoktam vágni őket, akkor a salátában nem lepődnek meg tőle annyira az emberek. Egy kis húslevesben meg szoktam főzni puhára.

Abszolút zöld saláta
Kínai kel, póréhagyma, snidling, uborka- (esetleg cukkini)félholdak, zöldborsó - nameg a csirkeszívek. Petrezselymes, majorannás, snidlinges joghurtmártást adok hozzá.

Kínai saláta
A csirkeszíveket itt kínai fűszerkeverékkel, szójaszósszal esetleg curryvel fűszerezem, és gyufaszálszerűen felvágott répa, uborka,kínai kel, szójacsíra alkotja a törzset.

Mexikói saláta
vörösbabkonzervből csinálom (lecsöpögtetve), hagymával, piros (paradicsom-)paprikával és a csirkeszívekkel. A mártás csípős ketchup alapú, esetleg csiliszósz.

Előzmény: Csilla (25)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.23 0 0 26
:)))))

ez mindenkinek szólt.

cicafül

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!