Egy kis madárdzsóker, amit akkor követek el, amikor a sok teendő közt csak olykor-olykor érek rá a főzéssel törődni:
A madár húsát (plö csirkemell füle, de akár pulykanyesedék is jó) kis darabokra (hosszúkásra, mert úgy gusztább) vágom, majd Vegetával [(ízlés szerint Delikát vagy Szilas éppúgy OK le7) 1kg madár =>2tk Vega arányban] összeforgatom egy munkatálban. Otthagyom, csinálok mást. Egy óra múlva 5dkg vajon - és persze pici tűzön - megfonnyasztok egy kis fej (esetleg lila) hagyma papírvékonyra vágott félkarikáit, majd nagyra tekerve a tüzet beleborítom a husit, és intenzíven keverem, míg egy picit meg nem pirul mindenfelől, majd egy stampedli konyakkal lehűtve (nem magamat!) tűz újra picire, fedő rá, félóra egyéb teendő.
A család kívánságától függően beleborítok egy üveg kész maszatot (mexikói, kínai, bolognai í tak dálse, ha le7 Ben Bácsitól), lassan keverve rotyogtatom vagy 8..10 percet. Igyexem úgy időzíteni, hogy eddigre főjön meg majdnem a (lehetőleg durum) tészta, akár masni, akár spagetti. Leszűröm, de nem öblítem, és beleborítom a maszatos madárba, és készre főzöm.
A maszattól függően vagy valami reszelt sajtot, vagy fanyar gyümölcsdarabokat dobok rá tálaláskor.
Ha jól meggondoljuk, ez rögtön vagy hat néven, ugyanannyi ízen, ugyanannyi étket jelent.
Itt egy finom tyúkanyó: A tyukot pucolás után lazán megtöltjük elkapart májjal, tojással elkevert rizzsel /előfőzve/, melyet sózunk és majorannázunk, bevarrjuk a hasát és a húslevesben egy-két órát főzzük, amig puha nem lesz. Kivesszük és kiszedjük a tölteléket, a tyúkot betoljuk a sütőbe, amíg megpirul a bőre, aztán szeleteljük. A töltelék a köret, olyan mint a májashurka. Így egyszerre készülhet a leves, a főétel és a köret. Remélem ízlik majd.
Kicsi emma, kedves, hát egy csirkéből sajnos nagyon kevéske ilyen jön össze (és tényleg bomba, ezért még kevesebbnek tűnik) - így én inkább olyankor szoktam csinálni, amikor amúgy is több célra veszek vegyes csirkealkatrészt: mondjuk szív-májat, néhány zúzát, két mellet, egy-két far-hátat... A máj nagy részéből lesz akármi, mert akárminek is nagyon szeretjük, a melleket lebőrözöm (ebből lesz a batyu), kicsontozom, a húsból többnyire valami kínai keletkezik, a far-hátról leszedem a kövérjét, ez megy a batyuba ill töpörtyűnek, egy kis húsát, a tüdő nagyját batyuzás céljára, a többijéből, a mellcsontból, az aprólék egy részéből összeáll egy leveske:-)))
Off most látom, hogy nem ment fel rendesen a "Források menü", vonalfordultával teszem fel, meg apránként a többi ágat is, nagyjából Alapanyagok - Étlap - Más népek sorrendben
A mai menü pulykából a következő volt: a pulykamellet kiklopfolom, fűszerezem (a Kotányi pulykafűszere nagyon jó!!) egy szelet baconszalonnát és apróra vágott aszalt szilvát beletekerek, egy kis vajon megpirítom, majd felöntöm egy kis vízzel, és megpárolom, a végén zsírjára sütöm, aztán befalom. Nagyon finom, érdemes sokat csinálni belőle, mert hidegen, vékonyan felszeletelve felvágott helyett remek!
a csirkéhez csak annyit, hogy én amikor levest főzök, néha combból készítem. A főtt húst utána egyszerűbb kisütni, gyorsan megvan a leves is és a második fogás is.
Sziasztok!
Megosztom veletek egy kedvenc pulykamell-receptemet. Igaz, hogy drága, de nagyon mutatós, és emlékezetes. Hidegen is nagyon finom tud lenni. A mennyiségekkel bajban vagyok, nem szoktam dekázni.
Hozzávalók:
Pulykamell-szeletek
Tejföl
Majonéz
Reszelt sajt
Liszt
Tojás
A pulykamellet kiverem, sózom, borsozom (lehet a borsot bőségesen is, a feketebors hőkezelés után elveszíti az ereje nagyrészét).
A kivert szeleteket lisztbe-tojásba, reszelt sajtba forgatom, majd egy tűzálló tálba fektetem őket (lehetőleg kerekbe). A tejfölt összekeverem a majonézzel, és lelocsolom a hússzeleteket.
Ezt ismétlem mindaddig, amíg vannak hússzeletek. A végén a maradék sajtot belekeverem a majonézes tejfölbe, és a húsok tetejére simítom.
Forró sütőbe tolom, megsütöm. Amikor a hús megpuhult, leveszem az edény tetejét, és a sajtot megpirítom.
Bármilyen köret illik hozzá, isteni finom!
A húst úgy lehet szeletelni, mint a tortát, és hidegen is nagyon jól tud esni.
Remek vendégváró kaja.
Jó étvágyat!
Nem csak előételnek ajánlom, családunkban nagyon kedvelt vacsoraétel.
Hozzávalók:
Egy tyúk mellbőre egy darabban (vagy alufólia), egy-két
csirke hája és belsőségei (szív, máj, zúza, tüdő, here,
tojáskezdemény, lép), egy kevés kicsontozott hús (pl. a
hát húsa, vagy egy darab mell).
A hájat, a tüdőt és a húst apró kockára, a szívet vékony karikákra, az alaposan megtisztított zúzát hajszálvékony szeletre vágjuk. A kiterített bőrön fészket készítünk a háj feléből, rárétegezzük a szív- és zúzaszeleteket, a tüdődarabokat Egészben ráfektetjük a májat és a többi belsőséget, tetejére tesszük a húst, és végül a maradék hájat. A bőrt összecsomagoljuk, serpenyőbe tesszük, fedő alatt (esetleg sütőben), lassú tűzön sütjük, míg a zsírját kiengedi, és az egész csomag szép pirosra sül. (Közben locsolgathatjuk a zsírjával).
Kibontjuk, a májat és a bőrt kiemeljük, feldaraboljuk, a ragut (és esetleg a bőrfalatokat), ha szükséges, még sütjük egy kicsit, míg a tepertő is szépen megpirul.
Forrón, pirítóssal vagy friss kenyérrel tálaljuk. Tegyünk az asztalra sót, borsot, kínálhatunk hozzá tormát, ecetes tormát, savanyúságot.
Ps: kicsi emma, én is szép emma-napot kívánok (ki is sütött a nap:-)))
Psps: Csilla, kedves, a választalan kérdések topicban lett paszulyeltevés, jövőre még jó lehet...
Felkúszotta TAR-ra amit innen és mostanában más topicokból "szereztem", de még csak copyright szerint lehet elérni (források menü) apránként csinálom hozzá a többi referencia-file-t.
Közben viszont látom, hogy szívfelhasználásból kifelejtettem az almás-szíves sült rizst, pedig ez egy olyan sült rizs, amit tojás nélkül is szeretünk:-)
Off?? (nem baromfi): kicsi emma, írhatnál még néhány jó mártást, esztétikusabban tudnám elrendezni a táblázatot - pl. én csak kóstolás útján rekonstruáltam a Madeira-mártást, és egyéb borsmártások is érdekelnének
Köszönet az engedélyekért, koppintás folyamatban:-)
szamóca_1, kedves, pl. bújtatott csirkét egész madárból, vagy tetszés szerinti alkatrészből is lehet csinálni, megvariálható mindenféle zöldséggel, gombával is.
4 kis csirkemellfilé apró ficnikre vágva*
Tej és fokhagyma a pácoláshoz
Kevés olaj a pároláshoz
1 Maggi tyúkhúsleveskocka
só, bors, kakukkfű
2 dl tejföl
Mustár
Reszelt sajt (trapista, vagy vegyesen ami van, füstölt nem árt)
*A husit úgy tudjuk szépen szeletelni, ha egy kis időre betesszük a fagyasztóba. Ne legyen fagyos, csak dermedt! (Ez a követendő eljárás kínai recepteknél is!)
A húst legalább 1/2 napra fokhagymás tejben pácoljuk, majd leszűrjük. Az olajon megpároljuk a leveskockával és a fűszerekkel. (Ebben az állapotában el is tehetjük másnapra.)
Fogyasztás előtt összekeverjük a mustárral ízesített tejföllel és a sajttal, tűzálló tálban összesütjük, míg a teteje pirulni nem kezd. Rizzsel tálaljuk. Jó vendégváró étel.
Ha csak úgy magunknak készítjük és/vagy kevés a sajt, sűritsük a levét egy kis tejszínben elkevert kukoricakeményítővel, forraljuk be, és tálalás előtt keverjük bele a sajtot.
Ha a szív és a zúza aprólékeredetű, a levesbe kerül, onnan pedig a férjbe.
Ha külön veszek májat (és nem sikerült szívetelenül), a sziveket előbb párolom*, hogy ne legyen olyan gumiszerü, majd hozzádobom a májat és együtt elkészítem. Lehet bacon alapon kakukkfüves-borsos, majorannás, mindez hagymával vagy anélkül, és lehet hagyományos resztelt máj is. Tálaláskor "szívecském" tányérjára piszkálom.
Egészbe, te cicfül, ne gondolj valami rém bonyolult dologra! Ahogy a szárny hajlik (olyan ugye, mint egy kis háromszög, aminek a szárai tovább érnek) a közepébe beteszik a májat és a szárnyat a májjal együtt panírozzák ki. Semmi bonyoldalom. nem beletöltik vagy ilyesmi, csak ráteszik, gyakorlatilag. Jól be lehet szorítani a szárny csontjai közé.
Egészben. Egy szárnyhoz egy fél máj elég. A szárnyacskát háromszög alakban összehajtod, és a szárnyvéget a vastagabb (kis comb alakú) rész alá hajtod. Így a máj a háromszög közepébe szépen belecsípődik.
Nem igényel különös előkészületet, be szoktam dörzsölni egy kis majorannával, aztán az összehajtogatott szárny könyökébe szorítom, sima panír, kiránt, kész. Szerintem hidegen még finomabb, ezt szoktam félretenni vacsorára salátával.
Csilla mindenhol ezt kérdi.
csirkeszív: ha nem levesbe, akkor salátába rakom.
Háromféle salátába szoktam csirkeszívet tenni. Mindegyikhez megtisztítom, lehártyázom a szíveket, sőt félbe is szoktam vágni őket, akkor a salátában nem lepődnek meg tőle annyira az emberek. Egy kis húslevesben meg szoktam főzni puhára.
Abszolút zöld saláta
Kínai kel, póréhagyma, snidling, uborka- (esetleg cukkini)félholdak, zöldborsó - nameg a csirkeszívek. Petrezselymes, majorannás, snidlinges joghurtmártást adok hozzá.
Kínai saláta
A csirkeszíveket itt kínai fűszerkeverékkel, szójaszósszal esetleg curryvel fűszerezem, és gyufaszálszerűen felvágott répa, uborka,kínai kel, szójacsíra alkotja a törzset.
Mexikói saláta
vörösbabkonzervből csinálom (lecsöpögtetve), hagymával, piros (paradicsom-)paprikával és a csirkeszívekkel. A mártás csípős ketchup alapú, esetleg csiliszósz.