A vacsit veli losinjban toltottuk a kikotoben, kozvetlen vizpart melletti asztalal. Vegyes hustal (csevap, saslik, husszelet) ajvarral, korettel, ropogosra sult szardinia fuszeres tartarral, pizzakenyerrel, gorog salata, szentpeter hal sultkrumplival, ket uveg sor, ket asvanyviz 385 kavics.
rank most egy hetig a losinj szigeti kocsmak foznek.
delben a megerkezesunk utan beultunk egy random helyre, mint kiderult, jol valasztottunk, helyiek viszik sokszor helyieknek. ugyan visszajaro vendegek vagyunk immar vagy 8 eve a szigetre, sot mar itt is kajaltunk valamelyik evbe, de kellemes meglepetes volt. egy margarita pizza, egy ilyen hajtogatos pizza (tudja a poxom mi a neve, en nem mozgok otthon pizza teren), egy hamburger rengeteg sultkrumplival, fel kilo kagylo fokhagymas feherboros szoszban focacciaval, ket korso sor, egy uveg citromos sor, egy 7 decis asvanyviz ambblokk volt 380 kavics, azaz kb egy huszas.
Nálunk adag-ár van, kétféle leves, 3 főétel, 1 desszert. A köret benne van az árban, választható, + hordós savanyák és friss kevert zöldsaláta további forintokért.
Menjünk vidékre!
Jövő hét végén Kalla társaságát élvezzük, aztán visszajövünk Hévízre, ahol Pünkösd utánig maradunk. Természetesen kocsmázás: Jóbarát, Az Én Anyósom, Tompos, Bock Balaton.
Ha netán belefutnánk némi vargányába, rókagombába, nem hagynánk ott, van mód elkészíteni.
(és persze bespájzolunk Szászinál, és az Oroszlános forrásvízéből is)
Nálunk a "kantin" szintén egy nyílt étterem az irodaház aljában, ahol darab+súly árazás van. A köretek, zöldségek, tészták, saláták és a "rizseshús" típusú ételek egyszerűen súlyra mennek, a szelet húsok, sajtok pedig darabra plusz súlyra. Magyarán megpakolod a tányért, ahogy akarod, a pénztáros lány leméri az egészet, levonja a tányér súlyát, beszorozza a sóly árral, majd hozzáadja a hús darab árát. Ennek az a következménye, hogy egy vega rántott gomba, rántott brokkoli, chips tál, ha nagyon megpakolod, akkor is kijön 1000-1200 forintból, míg ha elhagysz valamennyit a zöldségből, de ráteszel egy szelet rántott húst, akkor rögtön egy ezressel több. Szóval gazdasági alapon terelnek a korszerű, húsmentes napok felé. :-) (Egyébként nem baj, mert menzához képest jól főznek, és legalább "korszerűen" táplálkozunk. :-) )
Mellesleg nagypapi belinkelt cikke alapján én ezt a "kettétálalási díjat" akár el is tudom fogadni. Dupla munka a tálaláson, két tányér (ha papír, ha mosogatás), lassabban pörög az üzlet. Egy csomó helyen, kínai büfétől a normál étteremig ott van az étlapon, hogy a fél adagot háromnegyed áron adják. (A "zóna pörkölt" sem volt soha félár.) Ha nem tetszik, rendelsz egy hekket, meg két krumplit, és rögtön lesz saját tányérod. Legalábbis úgy gondolom, hogy ez nem a fine dining helyekre jellemző dolog. De lehet, hogy én túl engedékeny vagyok.
A másik topicban szó volt a "külön tálalási" díj bevezetéséről egy étteremben (akik persze állítólag egy másik étteremtől nyúlták a remek ötletet), ebben az étteremben meg be kell vezetni a "hibátlan tányérban tálalási" díjat....
A cikkben szereplő árakért ugyan talán elvárható lenne, hogy e nélkül se ütütt-kopott csorba tányérokban tálaljanak egy ilyen helyen, de gondolom hamarosan meglesz a válasz, hogy ott spórolnak, ahol tudnak, a vendég meg ne a tányér szélét nézegesse, hanem zabájjon, mert ha sokat panaszkodik, holnaptól 10.000 Ft lesz egy szelet rántotthús...
(A "külön tálalási díjat" bevezető étterem vezetője is azt nyilatkozta, hogy a díj marad, sőt közkívánatra 10%-os általános áremelés lesz - azt nem részletezte, hogy ez egész évre szól, vagy csak júniusra, aztán júliusban újabb 10....)
A munkahelyi menzáról meg annyit, hogy te nagyon menő, jól eleresztett menzára járhatsz, mert nálunk a menzaüzemeltető az egyszerűség kedvéért kiírta (nem pont ezekkel a szavakkal), hogy kéretik nem baszogatni a tálalókat a csorba tányérok, szalvéta hiánya, stb. miatt, nekik a szerződésük szerint szeptember 30-ig biztosítani kell a jelenlegi árakat, abba meg olyan luxus, hogy ne ütött-kopott tányérokba tálaljanak, nem fér bele.....
nem biztos, hogy jo lenne beepiteni az arba. akkor utana meg kulon adnanak borravalot a vendegek. tisztara, mitha az afa-t 27-rol 5-re csokkentenek bizonyos termekek eseten. az elado elteszi a kulombozetet, a vasarlo ugyanugy kifizeti a magas dijat, az allamnak meg csokken a bevetele.
a macokban pl, amikor a kartyas fizeteskor elovettem a zsebembol a keszpenzt, akkor a pincer felhivta a figyelmem, hogy az etlapon rajta van, az ar x% felszolgalasi dijat is tartalmaz. ez figyelmes gesztus volt.
A honlapjukon az áll, hogy „Bankkártyás, Szép kártyás és SZészpénzes (sic!) fizetés esetén egyéb 10% (szintén sic!) számolunk fel!”......
És mikor nem számolnak fel 10%-ot? A vajon működik, hogy adjon számlát, és majd otthonról átutalom (az nincsen benne egyik kategóriában sem)? Nyilván nem, így vélhetően minden esetben kérik a + 10 %-ot.
Jó lenne tudni, hogy ezt pontosan miért számolják fel? Készpénzhasználati díj? Vagy bankkártyahasználati? Ilyen díjat a kereskedő egyáltalán felszámíthat?
Kíváncsi lennék, mi történne, ha ezt mondjuk a LIDL vagy az Auchan pénztárainál írnák ki. Nyilván országos botrány.
Nagybátyámnak minden esetre nem fogom ajánlani a helyet, mert – ahogy mondja - a „pofátlan lehúzásoktól” (lsd. még szervízdíj) mindig felmegy a vérnyomása és elkezd kiabálni a személyzettel, hogy hová dugják fel a 10 %-ukat….:)
Egyébként nem lenne elegánsabb ezt beépíteni az étel/ital árába, és nem mindenféle extra %-okat kérni a semmiért, amitől azt érzi az ember, hogy már megint lehúzták?