Anélkül, hogy akadékoskodnék: a http://www.tar.hu/cirby/
címen található anyagban a 10. ábra tanulsága szerint a PSTN (alap)sáv ugye 0.4-3.4kHz, mígy a downstream alsó (első) 4kHz-es szeletje 26 kHz-nél kezdődik. Na most, ha számolok, akkor az ISDN (PRA) ugye 2B (2x64kbps) + D (1x16kbps) = 144 kbps (és ez persze include a PSTN alapsávban kezdődik) és ez frekiben (nem n-QAM) max. 144/8=18kHz lesz. Elvileg - de bevallom az ISDN fizikai rétegével nem foglalkoztam ég! És a hivatkozott dokumentum ISDN esetére a dnstrm alsó frekijét 130kHz-ban adja meg (!?). Kissé túlzó ez a szám (jó, lehet redundancia az ISDN átvitelben, meg aztán oda-vissza 64 kbps meg 16 k jelzőcstorna, akkor az mondjuk 30kHz, de a 130 nekem akkor is sok...?!)
Tehát (az én elméletem szerint, mint kizárás-vizsgálat elmegy):
ISDN: 0.4-18.4kHz (18kHz)
Védősáv: 18.4-26kHz (7.6 kHz !)
ADSL dnstrm: 26-kb 100kHz (64-640kbps)
ADSL upstrm: pl. 0.1MHz-1.1MHz (1-8Mbps)
Szerintem itten nincs igazán nagy elvi bibi!
ha az ISDN el vesz is az ADSL sávszélességéből, azt eredendően az uplinktől fogja elvenni.
De ha lesz kedvem :-))) megnézem a konkrét ETSI ajánlásokat, van egy tucattal itthon!
Az USA-ban van olyan ADSL megoldás, hogy kevesebb havi díjat fizetsz az "always on" kapcsolatnál, de "cserébe" úgy 2 óránként húsz percre kidob. (Csak belsô ADSL kártya-modemes elôfizetésnél láttam alkalmazni, és asszem fizikai szinten bont...) Persze, ha PPP-s a kapcsolatod, akkor az internet szolgáltatód (is) ki tud rúgni. Ezért (sem) jó SZVSZ a PPP.
Korlátozhatják még a forgalmadat, az USA-ban a kezdetek kezdetén szokásos volt 1-2 GB per hó felett plusz díjat kérni MB-onként. Manapság mjr (szerencsére) nem csinálják...
> Az ISDN az alapsávban (max 2x64kbps) megy, amihez képest az adsl (de az xdsl általában) jóval magasabb frekiken (sávon) közlekedik.
Idézet a http://www.matav.hu/vilag/kerdes/adsl.doc -ból:
"ADSL rendszerek esetében az egyik legnagyobb gond az ISDN szolgálat biztosítása, mivel az ISDN spektruma átfedi az ADSL spektrumát (Ráadásul a lefoglalt frekvencia tartomány az ADSL átvitel szempontjából a legkedvezőbb!), ezért speciális leválasztó szűrőre van szükség. A legegyszerűbb megvalósításokban (s a szabványosítás is ebbe az irányba történt) ezt a frekvencia sávot az ADSL rendszer átengedi az ISDN BRA számára, ami az ADSL rendszer teljesítőképességének a csökkenéséhez vezet. A másik megoldás, hogy az ISDN BRA-t az ADSL rendszerbe integráltva viszik át, azonban az átviteli rendszerek nagy késleltetése (latencia) miatt beszéd típusú szolgálat átvitelére, és így az ISDN-re sem megfelelő."
Valószínűleg nem, az itt olvasott 100 EFt-t én írtam meg kérdésként a Prim - Ma-távlatok fórumba, ahova egy hétig most meg van hívva Straub Elek... (a választ pedig onnan ollózta vissza valaki).
Ez a humán-gateway ;)
A matáv net csetje ma 1400-kor,amikor a legdrágább a telefondíj...:
Miért történt ilyen hirtelen a bejelentés, holott már rég terveziés alatt ált a dolog?
A hozzáférések száma a megrendelt NetExpressz szolgáltatások darabszáma!
engem leginkabb az erdekelne mi a velemenye a T. uraknak az arukapcsolasrol, mint fogalomrol, amit a magyar torvenyek buntetnek ill. tiltanak?
*** vortex has joined #adsl
Most végülis asdl vagy adsl
*** vortex is now known as Guest10768
:)
*** zkt- has joined #adsl
*** Guest10768 has left #adsl
*** zkt- has left #adsl
gondolok itt a CSAK ISDNnel kitelelre
384kbps, hogyan tudjatok szukiteni vagy novleni valakinek a savszelesseget, mert ez nem olyan egyszerü, vagy csak fiz ilyen csomag van es kész?
*** zkt- sets mode: +i
Miért van ilyen irreálisan magas ára a csomagoknak?
A Netexpressz mellett fizetni kell tovább az korlátlan internet csomagot is, vagy a Matávnet lemondható?
miért nem a sürü félér elvét(olcsobb) használják
B-Joe: szerintem a kettő nem függ össze.
Ha én egy másik telefontársaságnál vagyok elérhető ez a csomag?
Árukapcsolás kérdés: Az NetExpressz szolgáltatás igénybevételéhez szükséges jó minőségű réz vezeték!
miért nincs több program csomagra lehetöség
Milyen területeken érhető el jelenleg az ADSL? Hogy fog nőni ez a terület?
Egy kicsit lassabban OK? ;-)
:-P
MATAV_valasza: manapság már az analog vonalak is igen jo minoseguek!
matav: ez kisse mellebeszeles. mint egy belsos matav tanulmanybol kiderult, ugyanolyan rezvezeteken is megy az ADSL
Kesöbb lesz nem ISDN vonalon hozzaférhet? ADSL csomag?
matav: tovabbra is fenntartom a kerdesem az arukapcsolassal kapcsolatban
Kell e az adatforgalom után fizetni?
Igen csak nem minden analóg vonalon. Amint a kezdeti nehézségeinket kinőljük jön az analóg+NetExpressz
*** lll has joined #adsl
Cian: persze, hogy árukapcsolas, MATAV ISDN eladasok a lejtön...
*** zkt- has joined #adsl
haliho
matav: ezekszerint lakasonkent behuznak "jobb minosegu" rezkabelt ????
*** Vivien2 has joined #adsl
Az adatforgalom után a NetExpreszz esetén nem kell fizetni a MATÁV-nak!
matav: ezt ketlem
Köszi!
De majd másnak igen. ;)
*** Johny}{ has joined #adsl
matav: az analogot mostansag minden gond nelkul isdn-re cserelik. hol a ráció?
*** Ann has joined #adsl
*** zkt- sets mode: -o digitaluser
Koncessziós területen is tud-e, illetve fog tudni-e szolgáltatni a Matáv ADSL-t? (Gondolok itt az EPT-re konkrétan.)
Nem új kábelek kihúzása hanem a minőségi szintek garantálhatóságának felmérése a kérdés kedves Cián!
Kell e külön MatávNet előizetés?
*** zkt- sets mode: +o MATAV_valasza
*** lll has left #adsl
*** tibi has joined #adsl
mégegyszer! sávszélességet tudtok növelni vagy csökkenteni? vagyh csak fiz 384k csomag van/lesz?
Kell internet előfizetés, de nem kizárólag MATÁVNet az egyetelen lehetőség
kik az alternativak?
*** terasz has joined #adsl
matav: datum szeruen, mikorra tervezik a nem isdn elofizetok szamara elerhetove tenni az adsl-t ?
ISP-k, LTO-k
*** tibi is now known as Guest56008
Egyenlőre úgy tűnik ezekre a sávszélességekre van igény. Ha más sávszélességre tömeges igény jelentkezik ki fogjuk szolgálni
helyzet a tarifákkal?
*** BBoyOne has quit IRC (Ping Timeout)
*** Ann has quit IRC (Ping Timeout)
mitol lesz nekem ADSL az ISDN-em? Kell vennem vmi kulon kutyut?
igény??? még nem is tudhatja a matav, de bocsi, ez csak duma, ezek szerint gaz a technologia mostmeg...
Milyen felületet biztosít illetve igényel a MATÁV az előfizetői oldalon?
Az analóg kiterjesztés hónapokban mérhető
Hogyan gondolják azt, hogy a specifikációban szereplő sebességértékek a gyakorlatban is előfordulhatnak majd, amikor jelenleg a MatavNet-nek katasztrofalisan alultervezett a belföldi sávszélessége? ( Pl. ISDN-en csúcsidőben 21-23 óra között nem ritka a 0.5 KB/s-os effektív letöltési sebesség, belföldi kiszolgálók esetén )
Mit kell tudnia a Net szolgáltatóna, hogy ADSL-el kapcsolódhassak hozzá?
*** BBoyOne has joined #adsl
*** Vajda has joined #adsl
*** zkt12 sets mode: +i
MMX2: ez jo kerdes.
külön eszközre van szükség ADSL használathoz, de ezt a külön ezközt a MATÁV adja az előfizetőnek
és külön is kell érte fizetni?
De a szolgáltatói oldalon?
*** Vajda has quit IRC (QUIT: Goodbye)
*** zkt- sets mode: -i
*** FunkSoulBrother has joined #adsl
ADSL-lel lehet parhuzamosan beszelni es internetezni?
az ADSL csomag, kolatlan forgalmu, vagy ilyen is olyan is ?
ADSL-lel lehet parhuzamosan beszelni es internetezni?
az ADSL csomag, kolatlan forgalmu, vagy ilyen is olyan is?
*** Tibi has joined #adsl
A Matáv által adott eszköz milyen felületetet ad? Ethernet? tehetek rá egy hálókártyát is vagy ak
A NET szolgáltatónak szerződést kell kötnie a MATÁV-val arról, hogy a MATÁV NetExpressz fölött internetet szolgáltasson
És akkor az ISP külön csomagot fog erre kidolgozni?
*** FunkSoulBrother has quit IRC (QUIT: )
persze Indy!!
az ADSL csomag, kolatlan forgalmu, vagy ilyen is olyan is?
A Matáv eszköz milyen felületet ad? Ethernet? Tehetek rá LAN kártyát vagy akár routert?
Lehet vele mivel más fekin müxik!
a Matáv részéről korlátlan forgalom
*** Tibi is now known as Guest80138
Jaaaaaaaaaaaaa!!!
-nak: az ethernet interface-t ad
*** Azazello has joined #adsl
És akkor az ISP külön csomagot fog erre kidolgozni?
Igen.
Mi a helyzet a tarifával?
matav: tovabbra sem kaptam kielegito valaszt arra, hogy jelenleg milyen _technikai_ akadalya van annak, hogy ne csak ISDN elofizetok vehesseg igenybe az ADSL-t (probaljunk meg a marketingtol eltekinteni - aka, isdn eladasok novelese)
Az ISP külön számlázhat a forgalom után?
Majd az internet szolgáltató számláz, mint a bérelt vonalnál? (adatorgalom után)
az ISP-k kulon csomagokat fognal kidolgozni, bejelentésük heteken belül várható
*** sense has joined #adsl
*** before has joined #adsl
*** Vivien2 has quit IRC (QUIT: )
hahó
*** Guest80138 has left #adsl
Mi a helyzet a tarifával?
:-) Jónagyot kívánok
Lehet kérdezni?
egysrei dij, havi dij, nincs forgalmi dij a Matav reszrol
*** KiLLo has joined #adsl
*** sense has quit IRC (QUIT: )
Az ISP külön számlázhat a forgalom után?
ergo, korlatlan hozzaferes, a havi fix dijert cserebe?
igen, megteheti, a Matavtol ez fuggetlen
milyen egyéb költséget (pl távközlési díj) van?
hello
*** zkt12 has joined #adsl
*** Shamy has joined #adsl
*** zkt12 has left #adsl
*** szifon has joined #adsl
MATAV: kerlek valaszolj MMX2 kerdesere.
*** KiLLo changes topic to 'ADSL'
*** Guest99064 has joined #adsl
*** mktg has left #adsl
A fenn töltött idő alapján nem tarifáz külön a Matáv?
-nak: ahol az ISDN rezerparon mukodik, garantaltan mukodik az ADSL. Analog esetben ez nem mindig biztosithato
Fugg a telefonkozponttol valo tavolsagtol az osszekottetes sebessege?
feszegethetjük a számlázási rendszert?
lesz -e forgalomszamszamlalas??
*** Azazello has left #adsl
ALTERNATÍV KÖLTSÉGEK??? távkölzlési díj?
MMX2 ismetelje meg a kerdest!
Nem!
*** Feldi has joined #adsl
*** batamas has joined #adsl
Guest99064: szerintem igen.
ergo, korlatlan hozzaferes, a havi fix dijert cserebe?
igen
milyen egyéb költséget (pl távközlési díj) van?
ISDN dij
vagyis?
A fenn töltött idő alapján nem tarifáz külön a Matáv?
nem.
Fugg a telefonkozponttol valo tavolsagtol az osszekottetes sebessege?
igen, eroteljesen.
Erőteljesen?
Telefonszám, ahol lehet érdeklődni???
de a csomagokat tudjuk garantalni.
*** FLINT has joined #adsl
*** hf has quit IRC (QUIT: )
ez ugy mekkora távolságnál mekkora sebességvesztést jelent?
Telefonszám, ahol lehet érdeklődni???
1212
ekkor felullottok a kert savszelssegen, vagy hogyis?
*** G has joined #adsl
köszi és ott értenek is hozzá?
[14:17] Hogyan gondolják azt, hogy a
specifikációban szereplő sebességértékek a gyakorlatban is előfordulhatnak majd, amikor jelenleg a MatavNet-nek katasztrofalisan alultervezett a belföldi sávszélessége? ( Pl. ISDN-en csúcsidőben 21-23 óra között nem ritka a 0.5 KB/s-os effektív letöltési sebesség, belföldi kiszolgálók esetén )
-nak: 3 és fél kilométerig mindhárom biztositható
ekkor felullottok a kert savszelssegen, vagy hogyis?
ertehtobben legszi. mi a kerdes?
részletesebb technikai, v. egyéb információ weben?
:-)
-nek: erre csak az ISP-k tudnak válaszolni.
MATAV_kérlek válaszolj
*** Guest99064 has quit IRC (QUIT: )
amennyiben a tavolsagtol fugg a savszel, de TI garantaljatok a 3 csomagot, akokr hogyan csinaljatok meg, ha idezek: EROTELJESEN fugg a tavolsagtol...
*** before has quit IRC (QUIT: )
részletesebb technikai, v. egyéb információ weben?
Ez azt jelenti , hogy, ha az ISDN vonal 2 B csatornája éppen akkor nincs használatban, mikor az ADSL-n internetezek, akkor nem ketyeg a tarifaszámláló?
*** batamas has quit IRC (QUIT: )
egyelorre nincs.
www.dsl.com
*** vandorlo has joined #adsl
*** Guest19000 has joined #adsl
*** Kis has joined #adsl
Mit jelent az, hogy 10-15e FT lesz az elofizetes,hany honapra kell megkotni, hogy minel olcsobb legyen???
amennyiben a tavolsagtol fugg a
savszel, de TI garantaljatok a 3 csomagot, akokr hogyan csinaljatok meg, ha idezek: EROTELJESEN fugg a tavolsagtol...
kivancsi: volt 1 itt: http://www.tar.hu/cirby/ , de mar eltuntettek
a technologia felso hatara 8Mbit/s. ellenben a három csomag a már emlitett tavolsagokon elerhető
MATAV_valasza: ma meddig vagy?
ok, ertem.
Ez azt jelenti , hogy, ha az ISDN vonal 2 B csatornája éppen akkor nincs használatban, mikor az ADSL-n internetezek, akkor nem ketyeg a tarifaszámláló?
pontosan ezt jelenti.
a kisbetus az igazi
Szamlazas nem lesz gaz? erre kulon szamlazasi rendszer van, vay a meglevo STABIL hi-hi rendszert hasznaljatok majd...
Mit jelent az, hogy 10-15e FT lesz az elofizetes,hany honapra kell megkotni, hogy minel olcsobb legyen???
Ha nem a Matavnal vagyok hanem kicsit máshol akkor számomra is elérhető lesz valamikor?
Lehet, hogy mar volt ez a kerdes, de miert jo, ha ekkora savszelessegem van? Mire tudom kihasznalni?
Mikor hirdeti meg a MATAVNET az ADSL-en nyujtott internet csomagjat ?
3 eves szerzodeskotes eseten 10 ezer ft+Áfa a havidij
Kis telepulesekrol is elerheto lesz a szolgaltatas?
*** Zeus has joined #adsl
Szamlazas nem lesz gaz? erre kulon szamlazasi rendszer van, vay a meglevo STABIL hi-hi rendszert hasznaljatok majd...
Kaphatok -e itt kulon IP cimet??
én is erre lennék kiváncs Kis
*** Zeus is now known as Guest17633
a jelenlegi ISDN szamla egy sora lesz a NetExpressz szamla
A NetExpressz tartalmazza az internet árát is?
Ha nem a Matavnal vagyok hanem kicsit máshol akkor számomra is elérhető lesz valamikor?
LTO-k vezethetik be a szolgáltatást, az LTO-s területen
Meg az ISDN savszelesseget se tudom sokszor kihasznalni! Minek akkor a NetExpress?
és a UTI-nál
Lehet, hogy mar volt ez a kerdes, de miert jo, ha ekkora savszelessegem van? Mire tudom kihasznalni?
*** Guest73369 has joined #adsl
?
*** Guest45189 has joined #adsl
igy kiraly netezni
:)
LTO= Helyi Távközlési Szolgáltató
szóval HTSZ
MATAV! jó válasz volt'
azazaz
Guest45189 tok hulye
*** cabel has quit IRC (QUIT: )
errol a Matavnet tud infot adni
matav: a 2 ceg (matav - matavnet ) nincs kapcsolatban 1massal?
azazaz
Guest45189 tok hulye
*** cabel has quit IRC (QUIT: )
errol a Matavnet tud infot adni
Jobb ez az ADSL, mint a KTV??
iden biztos nem.
MATAV kerlek teged valaszolj arra, hogy mi kell ahhoz, hogy pl. euroweb, datanet, L&r elofizetessel ferjek a z ADSL technologiakhoz?
A NetExpressz tartalmazza az internet árát is?
nem.
A MATAVNET-nek pillanatnyilag nincs infoja az ADSL-rol!!!
Cian a Pepsicola és a Cocacola sincs kapcsolatban egymással
akkor most fizethetek az ISDN-ert + az ADSL-ert mint hozzaferesekert es majd meg az internet-elofiztesert is?
Ha hálózatban akarom használni mennyire lassithatja le?
ennél a technológiánál sokkal kevesebb a korlátozó tényező, csak a tiszta net a korlát.
killo: igen, de az 2 egymassal "hadban allo" ceg. itt meg "leanyvallalatokrol ill. tulajdonosi viszonyrol beszelhetunk
Tisztázzuk: A havi díjak csak az ADSL szolgáltatás díjaivagy benne van már a matávnet is? A második verzió lenne logikus, hiszen másra úgysem todom használni csak internetre.
Jobb ez az ADSL, mint a KTV??
Valaki tudja, hogy a MATAV Net-nek mekkora a nemzetkozi kapacitasa?
A matavnet semmirol nem tud infot adni. Kerdes: a mostani internet elofizetesemmel ADSL-n keresztul tudok majd netezni ?
tobb felhasználó esetén sem romlik a minősége, ellenben a kábeltévével.
A minősége nem de a sebessége?
ez két független cég, tulajdonosi struktúra a kapcsolat
Guest01072> MATAV kerlek teged valaszolj arra, hogy mi kell ahhoz, hogy pl. euroweb, datanet, L&r elofizetessel ferjek a z ADSL technologiakhoz?
az ISP és a Matáv szerződése. ezeknek egy része folyamatban van.
akkor most fizethetek az ISDN-ert + az ADSL-ert mint hozzaferesekert es majd meg az internet-elofiztesert is?
*** szifon has left #adsl
igen.
Ha hálózatban akarom használni mennyire lassithatja le?
Akkor az ADSL díj + ISDN előfizetés + ISP előfizetés?? ez az össz költség?
ezt a kérdést nem értjük.
a csomagokra köthető maximális pc szám korlátozva van.
az internet sebességére értettem
és mekkora a max pc szám?
*** retek has joined #adsl
Tisztázzuk: A havi díjak csak az ADSL szolgáltatás díjaivagy benne van már a matávnet is? A második verzió lenne logikus, hiszen másra úgysem todom használni csak internetre.
nincs benne a havidijban.
Van-e információ arról, hogy kb. mennyibe fog kerülni a szolgáltatóknál az ADSL hozzaferes? Olcsóbb v. dragabb lesz mint a bereltvonal, lesz-e a szolgaltatoknal forgalmi dij?
Honnan látja a MATÁV, hogy egy router mögött hány PC van?
matav: miert nem az internetezok szamara kedvezobb konstrukciot ajanlottak fel ?: adsl elofizetes egyben internet elofizetes, hiszen masra az adsl-t nem lehet hasznalni ....
*** Guest36519 has quit IRC (Ping Timeout)
ha benne lenne, nem választhatnál szabadon ISP-t.
Ha Linx szervere kötöd elég sok!
Hogy viszonyul az ADSL az ISDN igenylesekkor a alairt 2 ev huseg (hulyeseg) MATAVNETnyilatkozathoz ?
*** Felsznalo has joined #adsl
Hello,van itt adsl szakerto?
A matavnet semmirol nem tud infot adni. Kerdes: a mostani internet elofizetesemmel ADSL-n keresztul tudok majd netezni ?
*** attillee has joined #adsl
Miert akartok 2Mbps osszekottetest havi 75.000-ert adni?
az ISP-tol fugg, de feltehetőleg igen. muszaki akadálya nincs.
Mekkora lesz a max. letoltesi sebesseg?
MATAV egyetert e azzal, hogy amihg ilyen magas az ISDN bekerulese, addig az ADSL is kicsit lassan fejlödö dolog lesz?
Jól számolok? ISDN telepítés 12500 Ft + minimális ISDN forgalom 3000 Ft + standard ISDN előfizetés 4500 Ft + ADSL 10000 Ft + ISP díja kb 5000 Ft. Az havi 22500 Ft.
és mekkora a max pc szám?