Kedves Vízesek:-) (a parton meg homokosok...:-) ) Szal szeretnék én is vizes meg homokos lenni, és kezembe került egy isten tudja mióta nem használt nikon l35 aw af típusú kompaktgép... a kérdésem: kell tömítenem valahogy, vagy bízzak benne, hogy bírja még a tömítőgumi?
A program megvan, csak az ember manapság meggondolja mivel szemeteli tele a windows-t, mert aztán valami kiszedni belőle :) Ez is egy dolog, amiben elismerem a Mac fényévekkel KapuJaniék előtt jár. Szóval az a kérdés inkább, hogy érdemes pscs2 helyett nézegetni, vagy azért még mindig az a király?
Nem tudom, én mac-fan vagyok, így az Aperture a favorizált:-)
De alapjaiban mindkettő kifejezetten profi fányképészek számára készült program, a képek beállítását, összehasonlítását stb-t tudja. Ha jól tudom a fényképekhez tud annyit, mint egy photosop, s rendszerezésben többet is ad. De mintha lenne tesztverzió, sőt a lightroom beta sokáig elérhető is volt szabadon. Talán érdemes az adobe com-ra felmenni.
Amúgy a wetpixelen nemrég mutattakbe egy DVD-t, ami a photoshop használatát mutatta be kifejezetten víz alatt készült felvételek feldolgozására.
Amúgy fényképész programként feltörőben van az adobe lightroom és mac-en az Aperture. Érdemes ezekre is vetni egy pillantást, nem kell mindenhez photoshop.
De a tapasztalat a legnagyobb tanító szvsz. Neki kell állni, aztán addig macerálni amíg meg nem tanulja az ember. Persze nem ez a könnyebbik út, de hogy a legjobban így ragad meg az emberben az is tuti :D Legalábbis én képtelen vagyok beseggelni bármit is.
nem vagy bena csak ez egy elegge komplex es megaloman program... en meg sztem teljesen turelmes vagyok, csak ezen dolgokat reszletesen lefedni tenyleg csak konyvek terjedelmebe fer bele... nezz korbe egy konyvesboltban, az Inside Photoshop vagy a Photoshop Bible komoly es reszletes szakkonyvek, de kezdeni inkabb ajanlanek valami leckekre bontott felhasznalo-baratabb verziot, biztos van abbol is vagy ezer...
(hogy a kerdesere is valaszoljak, a dust and scratches inkabb homogen, defocusos reszeken mukodik, lassoval jelold ki a megdolgozni kivant feluletet, majd a select menubol adjal ra feathert (ez elhomalyositja a kijeloles szeleit, de direkt valtas legyen kijelol es nem kijelolt terulet kozott) majd hasznald a filtert, finoman egyensulozva a javitas erossege (radius) es a finomitas (treshold) kozott...)
masik, hogy tuti talalsz photoshop topicot tuti, lehet, hogy ott pengebb sracok ulnek a vonal tulvegen... meg amibol en anno sokat tanultam, a beepitett sugo (nem kotekedesbol javaslom, tenyleg jol megirtak, es meg talan meg leckek is vannak benne ugy emlekszem).
de a leginkabb elerendo cel, hogy mar maga az expo megfelelo legyen, no es vele a vilagitas!
Nem vagyok egy számítógép mágus, de lassacskán megértem amit elmondanak. Igy "öregecskén" nehezebben tanul az ember,Ugy hogy légy egy kicsit türelmesebb a sok kérdésért.
Mivel nem jelentkezett egyik nagy fotos sem, ezert megprobalom kicsit megkapargatni a felszint, hatha helyesbit majd pl analog v archi1...
Kroppolas: ha es amennyiben keresod nem teszi lehetove, h teljesen azt a kepet lasd ami rogzitesre kerul, ugy hasznos segitseg a kep szeleinek levagasa. No persze itt nem arra gondolok, h pl talaltal egy viaszrozsan egy kis rakot, lefotoztad a roszat es a vegen marad kepnek csak a kis rak. Finomhangolo eszkoz, enyhe merteku utolagos komopnalast biztosit (c gomb)
Szinkorrekcio: mondjuk az expozicod nem lett tokeletes, pl tulsagosan elmegy kekbe v esetleg zoldbe, netan fakobb mint azt szeretted volna, vagy mittomen csak nem ugy nez ki, akkor baratod a levels (ctrl-l) netan a curves (ctrl-m)
Szemcseeltavolitas: van az ugy, hogy a legkorultekintobben pozicionalt ket vaku ellenere is be-be csillan egy-ket lebego szemcse, ezen segithet a clone tool (s gomb) amely egy altalad valasztott teruletrol mintat vesz (alt) majd a kivant teruleten kifejti aldasos hatasat (oda masolja az elozoleg beallitott helyen levo kepi informaciot). Nem tanacsos tulzasba vinni, egyebkent meg utolag sok esetben megmondhato, h megahoeseses kep lett kitisztitva, nos, ez ilyenkor ciki. Masik segitseg ilyen esetekben a dust and scratches nevu menupont a filters/noise alatt...
Mindezen finomsagok megtalalhatok a Photoshop nevu igen csodaban es majdnem hasonlo formaban az ingyenes Picasa nevu programban. Azt, hogy hogyan kell ezekkel dolgozni, nos, sok konyv foglalkozik veluk, meghaladja egy forumbejegyzes kereteit.
Most kezdem a vizalatti fotozást.Nézegetvén a szép fotoitokat érdekes szakszavakra bukkantam.Kroppolás,szinkorrekció,szemcseeltávolitás.Hogy lehet ezekkel dolgozni?? És milyen program kell hozzá??