tudnak vki segíteni? van egy laufenn téli gumi szettem, és próbálom kitalálni mikor gyártották: DOT BCRP 2J L, nincs semmi szám... honnan tudhatnám meg?
Mas auton is van 205/55R16 6" szeles felnin. Mondjuk szerintem ehhez mar minimum egy 6.5" lenne egeszseges, de gondolom legalabb 1 eur-t sporoltak kerekenkent rajta.
Padlólemez ugyanaz. Lehet, hogy az Altea futőműve kicsit másképp van hangolva, de a besajtolási méret számit és mindkettőnél az ET48-52 között változik, a gyári felnik átmérőjé függvényében.
Volt 5 Skodám, O1, O2, O3, 4x4-es Scoutok is. Elég sokat agyaltam a felnikkel, mindig lemezfelnivel vettem meg az autókat, aztán kerestem hozzá könnyűfém felniket. Kivéve az O3-as Scout esetében, ami most is megvan, annak alapból 17-es könnyűfém felnije volt, mert egy kicsit megemelték a kocsit a kerekekekből is. Vagy 3 szett felni újrafestettem, az Scout felninek más besajtolási mélysége volt, mind a fronthajtásunak.
Amikor megvettem az O2 Ambient kombit , 15-ös felnik voltak rajta gyárilag és vezethetetlen volt, mert kértem erősített felfüggesztést és meg volt emelve a kocsi.
Akkor szereztem 16 felniket rá és szélesebb gumikat is, de a forgamiban írt gumi-felni kombó volt.
A négy évszakos guminak ugyanakkora a mérete mint a télinek, tehát az a rugózáson nem változtatna, sőtt, keményebben pattognának a kereket mivel a téli gumi puhább mint a 4 évszakos.
Pontosan erre a felhasználásra való a négyévszakos gumi. Az autóra való méretben. Ha nem így jársz el, akkor lehet hogy átmegy az autó lehet hogy nem. Ezt senki nem fogja tudni megmondani.
Hivatalosan csak a gyárilag engedélyezett méretek lehetnek az autón.
Sziasztok! 2006-os Corollához a gyári méret 195/60-15 a váltóméret pedig 185/65-15 legjobb tudomásom szerint. Viszont én 195/65-15 méretű gumit szeretnék venni rá, azért, hogy nagyobb levegő párna jobban fogja csillapítani a Budapest utcáin sok millió kis gödre, kátyúja okozta rázkódásokat.
Már 15 éve Continental téli gumival járok vele télen nyáron, a mostani készlet rajta 6 éves és 70 ezer km van bennük, csak az elsők szélei koptak 4 mm alá, a hátsókon 5 mm a profil magasság.
Nagypapásan vezetek, autópályák le ls feljáróin mindig az előírt (40 km/h) sebességgel hajtok, sodrósan soha nem vezetek, tehát az a tény, hogy a kocsi a 195/65-15-ös gumikkal kicsit imbolygósabb lesz mint a 195/60-15-össel az engem egyáltalán nem fog zavarni, autópályán sem megyek 100-110-nél többel.
A kérdésem az, hogy szerintetek mennyi az esélye annak, hogy a műszaki vizsgán ez problémát fog okozni, és mi szokott ilyenkor történni? (ugyanis idáig mindig gyári méretű gumiaim voltak)
Dehogy kell annyi! Előre 2.5 hátra 2.9 a nyomás mindhárom felrakható méretben. Sajnos ilyen is van a családban:-) Két 19-es és egy 20-as gumimérete van a kis villamosnak. 155/70-19, 175/60-19 és 155/60-20. Ugyanannyira kell fújni őket a gyári ajánlás(utasítás) szerint.
"Pl. 16"-20"-ig egynek kellene lennie a guminyomásnak, hiszen egy autóra szerelhető gumiméretről van szó, gondolom ezt te sem hiszed el, igaz megteheted." Bizony megteheti. Direkt kimentem megnézni az X5 "B" oszlopra ragasztott matricáját és bár cáfolni akartál, sikerült beletalálni. 17és20 között minden méretre a 2.2-2.2 / 2.2-2.7 guminyomás az előírt, terheléstől függően. Megnéztem a 124-est is ott nincs csak a gyári méret felragasztva a tanknyílásra. Ott csak terhelésfüggően 2.2-2.7 vagy 2.3-2.9 az előírt nyomás. Tehát gúnyolódhatsz, nem hülyeség amit Lapar írt.